11. - 21. maj

Čar lesa 2023

Prirejata: Društvo za zaščito lesa Slovenije in Svet za les

Z namenom promocije lesa in lesnih izdelkov Društvo za zaščito lesa Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo, Javna agencija SPIRIT Slovenija, BF - Oddelek za lesarstvo ter Svet za les v sodelovanju s Cankarjevim domom že petnajsto leto zapored organizirajo prireditev Čar lesa. Ob strokovnih srečanjih, posvetih in predstavitvah bo v osredju promocijska razstava lesnih izdelkov v Veliki sprejemni dvorani.

Izdelki iz lesa največ prispevajo k znižanju emisije (vplivajo kot ponor) ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, kar je bistveno za obvladovanje podnebnih sprememb in varovanje okolja. Zato je les kot biomaterial v ospredju ekonomske politike EU, ki bo v naslednjih letih ciljno vzpodbujala »zeleno« lokalno gospodarstvo.


 

Čar lesa 2023

11. - 21. maj
Več terminov

Free entrance

14. feb. - 23. mar. 2023

Arhitektura inventura 2020–22

Bienalna pregledna razstava Društva arhitektov Ljubljana

Kako graditi trajnost v prostoru?
Če so značilnosti in posebnosti lokalnega prostora in okolja nekdaj posredno narekovale način gradnje, izbor materialov in njihove obdelave, se z razmahom sodobnih
tehnologij iz »enačbe« izloča pomen lokalnosti. Razmah sodobnega načrtovanja mest in gradnje objektov tako večinoma zanemarja lokalnost in obenem izdatno obremenjuje okolje. V obdobju, ko zavedanje o (so)odgovornosti do okolja ponotranjamo, se nove rešitve ustvarjajo tudi v arhitekturi in prostoru. Odražajo se v novih načrtovalskih praksah, arhitekturnih zasnovah, izbiri materialov ter v trendu sodobnih pristopov k obnavljanju in gradnji prilagodljivih in odpornih stavb.

Arhitektura inventura 2020–22

14. feb. - 23. mar. 2023
Več terminov

Prosti vstop

Odprtje razstave 13. feb. 2023

Pretekli dogodek
19. avg. 2022 17:00

Potres

Otroška delavnica ob razstavi Grajeno okolje: Alternativni vodnik po Japonskem (od 8. do 13. leta)

Japonska leži na potresno najnevarnejšem območju Zemlje. Gradnja hiš in arhitekture je zato tesno povezana s protipotresno gradnjo. Ali veš, zakaj se nekatere hiše med potresom porušijo, druge pa ne? Kaj vse vpliva na trdnost hiše? Kaj hiši zagotavlja trdnost in kaj jo slabi? So lesene hiše trdnejše od opečnatih? Gradili bomo maketi dveh hiš, simulirali potres in ugotavljali, zakaj se nekatere hiše podrejo prej, nekatere pozneje, nekatere pa ostanejo nepoškodovane. Spoznali bomo konstrukcijo hiše in raziskovali načine za doseganje večje trdnosti.

Potres

19. avg. 2022 17:00
19. avg. 2022 17:00
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
16. avg. 2022 17:00

Zgradimo papirnati paviljon

Otrošk delavnica ob razstavi Grajeno okolje: Alternativni vodnik po Japonskem (od 6. do 13. leta)

Papir je čudovit izum. Danes ga največkrat uporabljamo za pisanje, risanje, zavijanje. Je okolju prijazen material, ki ga pridobivamo iz dreves. Lahko ga tudi večkrat recikliramo in ponovno uporabimo. Shigeru Ban je mednarodno nagrajen japonski arhitekt, ki pri svojem delu rad uporablja papir in ga preizkuša. Po njegovem navdihu bomo tudi mi skušali zgraditi papirnat paviljon, v katerem si bomo potem pripravili čaj in se spočili.

Zgradimo papirnati paviljon

16. avg. 2022 17:00
16. avg. 2022 17:00
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
11. jul. - 21. avg. 2022

Grajeno okolje: Alternativni vodnik po Japonskem

Potujoča razstava Japonske fundacije

Poleti 2022 bo v Cankarjevem domu na ogled postavljena potujoča razstava Japonske fundacije, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji ter Centrom arhitekture Slovenije.

Japonska fundacija je bila ustanovljena leta 1972 z namenom spodbujanja mednarodnega razumevanja skozi kulturno izmenjavo in v okviru svojih dejavnosti redno organizira tudi potujoče razstave, ki gostujejo na tujem. 

 

Potujoča razstava Grajeno okolje: alternativni vodnik po Japonskem s fotografijo, besedili in videoposnetki predstavi skupno osemdeset stavb, gradbenih projektov in krajin. Časovno se razgrinja od poznega 19. stoletja do danes, geografsko pa vključuje vsaj eno prvino vsake od 47 japonskih prefektur. Razstavo so zasnovali trije kustosi - arhitekturni zgodovinar, oblikovalec krajine in umetnostni kustos – in jo oblikovali z namenom zagotavljanja globljega razumevanja japonske zgodovine, okolja in kulture.

 

Zlasti v luči kako naravni pojavi in geografske razmere vplivajo na zasnovo in oblikovanje arhitekture in prostora se razstava v program Cankarjevega doma vsebinsko umešča kot  napovednik osrednje razstave v sezoni 2022/23 - velike naravoslovne razstave  V vrtincu sprememb (v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije). Tematikam razstave – nenehno spreminjanje narave in življenja, človekov vpliv na okolje in trajnostnemu razvoju – bodo v prihajajoči sezoni posvečene tudi druge razstave in vsebine.


Kuratorji razstave:
Shunsuke Kurakata (izredni profesor, Mestna univerza v Osaki) - Premisleki ob obisku sodobnih stavb: »Zakaj sodobne zgradbe? Razkrivajo širšo paleto človeškega potenciala kot stavbe prejšnjih zgodovinskih obdobij. Šele ob vstopu v moderno dobo so ljudje začeli zavestno razmišljati o tem, kaj notranjost ločuje od zunanjosti. Prav tako je funkcionalna kakovost zgradb, ki vpliva tako na njihovo notranjščino kot zunanjščino, postala neločljivo povezana s človeškim posegom.«

Satoshi Hachima (redni profesor, Inštitut za tehnologijo, Čiba) - Regionalno razumevanje, utemeljeno v izkušanju infrastrukture: »Eno od splošnih pravil pri opazovanju krajine je, da k njej pristopimo s širšega vidika kot dela celostne geografije Japonske. S tem se zavemo, da gre za deželo številnih gora, z obiljem blago valovite pokrajine, ki se čez dolgo otočje razteza od severa proti jugu, da ima večina območij milo, vlažno podnebje s spreminjajočimi se letnimi časi. Še pomembnejše dejstvo je, da pogosto utrpi naravne nesreče, različne ujme, kot so potresi, vulkanski izbruhi, cunamiji, tajfuni, hudi nalivi, močno sneženje, poplave in plazovi. Drugače rečeno, Japonska se kot država nikoli ne bi uspešno razvila brez umetne melioracije in intenzivnega izkoristka omejene danosti ravnin, na katerih lahko nastanejo mesta, ter spoprijemanja s stalno nevarnostjo naravnih nesreč.«

Kenjiro Hosaka (kustos, Narodni muzej moderne umetnosti, Tokio) - Pomen grajenega okolja v turizmu 21. stoletja: »Grajena okolja so prostori, ki nastanejo, ko določene poseljene kraje obravnavamo kohezivno tako v smislu časa kot prostora. Naj povem natančneje: časovni razpon lahko obsega od enega do desetih ali celo stotih let. Prostor lahko zajema hišo, zgradbo, park ali polje. V okviru grajenega okolja se ta »priročnik« osredotoča na prostore, globoko povezane z Japonsko kot narodom in njegovim ozemljem.«
Otroški delavnici ob razstavi

16. 8. 2022 ob 17. uri
Zgradimo papirnati paviljon (od 6. do 13. leta)
Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma, vstop prost


19. 8. 2022 ob 17. uri 
Potres (od 8. do 13. leta)
Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma, vstop prost


Delavnici bo izvedel Center arhitekture Slovenije, program Igriva arhitektura, in bosta v slovenskem jeziku.
 

Grajeno okolje: Alternativni vodnik po Japonskem

11. jul. - 21. avg. 2022
Več terminov

Admission free

V sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji, Cankarjevim domom in Centrom arhitekture Slovenije.

Pretekli dogodek
15. - 18. jun. 2022

OVER-WRITE-ME (6.3 TIMES) / PIŠI-ČEZME (6,3-KRAT)

Manjša razstava ob 63. Jazz festivalu Ljubljana.

RDEČA RAKETA …and cannot reach the silence (… in ne moremo doseči tišine)
Ventil Records 2021 & Mamka Records Special Editions 2022


Na povabilo založbe MAMKA RECORDS so naslovnico vinilne plošče različni umetniki modificirali, prerisali, preslikali in lastnoročno obdelali ter ustvarili več manjših posebnih izdaj. Avtorji predstavljenih del: Buba Čvorić (NET), Martin Egger (A), Karin Fissltaler (A), Birgit Kellner (A), Marta Navaridas (SP/A), Maja Osojnik (SLO/A), RUIN (A), Leonie Spitzer (A), Robin Tomens (VB)

OVER-WRITE-ME (6.3 TIMES) / PIŠI-ČEZME (6,3-KRAT)

15. - 18. jun. 2022
Več terminov

Prosti vstop

18. jun. 2022 10:00

Gombi in Leri

Koncert za otroke od 4. do 99. leta

Boštjan Gombač, različni inštrumenti; Sašo Vollmaier, klavir

Nenavadna kombinacija ustvarjalcev, ki sta svoje sodelovanje začrtala na koncertu iz cikla 1na1 (SiTi teater). Na Jazz festivalu Ljubljana bosta delila svoje izkušnje z otroki ter jim tako približala svoj pogled na glasbo in improvizacijo skozi različne glasbene žanre.

Gombi in Leri

18. jun. 2022 10:00
18. jun. 2022 10:00
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
Do 20. maja 2022

3D-kranjica – čebela velikanka

Ob svetovnem dnevu čebel in enajstem letu mestnega čebelarstva na strehi Cankarjevega doma v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije v Veliki sprejemni dvorani predstavljamo  3D-kranjico, fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele.

Izdelan je s 3D-tiskom in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Za osnovo je služila prava kranjska čebela, do mikrona natančno slikana z Micro CT napravo. Maketa je izdelana v razmerju 100 : 1 in v dolžino meri 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, nato pa odpotoval še na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer je vzbudil izjemno pozornost – v slovenskem paviljonu si ga je ogledalo skoraj miljon ljudi. Z razstave v Dubaju je orjaški model kranjske čebele pripotoval v Cankarjev dom, kjer je v Veliki sprejmni dvorani prvič na ogled v Sloveniji.

Projekt je v celoti slovenski: 3D-kranjica je plod slovenskega znanja, pri izvedbi je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) sodelovala s slovenskim podjetjem Intri d.o.o. in oblikovalko Nino Oman. Za pobudo, idejno zasnovo in realizacijo projekta 3D-kranjice je zaslužen Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), vodja projekta pri ČZS je Marko Borko. Koncept in izvedbo je usmerjala ČZS, prof. dr. Janko Božič z Biotehniške fakultete pa je bil na voljo za strokovno pomoč. Strokovna recenzija animacij: dr. Andreja Kandolf Borovšak, dr. Peter Kozmus, dr. Nataša Lilek in Tomaž Samec.

3D-kranjica je financirana iz sredstev Javne svetovalne službe v čebelarstvu.

Čebele so opraševalke večine rastlin ter pomemben člen naravnega ravnovesja in obstoja življenja na Zemlji.


Na strehi Cankarjevega doma sobivajo s kulturo že enajst let in tako smo med prvimi mestnimi čebelarji v Sloveniji. Cankarjev med je visoke kakovosti s certifikatom Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Cankarjev dom je član Čebelje poti v Ljubljani, ki jo je leta 2015 zasnovala ter jo danes vodi in nadgrajuje Mestna občina Ljubljana.   Več o urbanem čebelarstvu v Cankarjevem domu >>


1

3D-kranjica – čebela velikanka

Do 20. maja 2022
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
10. feb. - 24. mar. 2022

Design Konsum

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije

Novinarska konferenca Društva oblikovalcev Slovenije bo 10.2.2022 ob 10. uri v Veliki sprejemni dvorani CD

Tokratna bienalna razstava Društva oblikovalcev Slovenije 2022 aktualizira položaj oblikovanja v sodobni potrošniški družbi in jo nagovarja s provokativnimi vprašanji. Ali se zavedamo, da je vse okrog nas oblikovano? Kako v oceanu ponudb razločevati kakovost oblikovanja predmetov, storitev, prostorov in okolij? Kako razumeti razliko med kakovostjo in količino? Kakšno je razmerje med potrošnikom in oblikovalcem?
 
Razvita družba se duši v hiperprodukciji, v neskončnih možnostih izbire in v ugodnih pogojih porabe, kar jo tako bremeni, da ne zmore več smiselno izbirati. Pot iz začaranega kroga pa je mogoča le z zavestno odločitvijo, ki temelji na širšem razmisleku. Razstava z naslovom Design Konsum neposredno naslavlja obiskovalca/uporabnika in mu ponuja nove izbire.

Razstava želi spodbuditi kritično refleksijo sodobne potrošniške družbe ter razmislek o pomenu lastnega kakovostnega oblikovanja, njegovega vrednotenja in umeščanja v naš vsakdan. Uporabnost oblikovanja predstavlja filter, ki pomaga izbrati boljšo rešitev. Namesto cenenih izdelkov dvomljive proizvodnje uporabimo, kar nam leži tako rekoč na krožniku. To je trajnostna in dolgoročna naložba. S kakovostno izbiro lahko vsak posameznik vpliva na skupno prihodnost. 

V prednosti je odločitev za kakovostno bivanje, domače znanje, kratke dobavne poti, kakovostno in okolju prijazno proizvodnjo, ekološke in trajnostne rešitve, organsko in razgradljivo, reciklirano iz naravnih, neškodljivih materialov ter nenazadnje za estetsko dovršeno in uporabniku prijazno oblikovanje. To so izzivi sodobnega oblikovanja. 

Postavitev razstave je zasnovana kot longitudinalna kompozicija, ki jo sestavlja dolga miza, na kateri so urejeni pogrinjki s krožniki oblikovanja. Na krožniku, velikem disku, na katerem je natisnjen posamezen izdelek ali grafika, je tokrat opazovalcu postreženo kakovostno oblikovanje.

 

Design Konsum

10. feb. - 24. mar. 2022
Več terminov

Prosti vstop

Vodja projekta, koncept razstave: Mateja Panter
Postavitev razstave: Matej Filipčič, Mateja Panter, Anka Štular
Vizualne komunikacije: Anka Štular
 

Pretekli dogodek
6. jan. - 8. feb. 2022

Pod svobodnim soncem

Damijan Stepančič je avtor ilustracij v stripu Pod svobodnim soncem. Finžgarjevo besedilo je za stripovsko naracijo senzibilno in dramaturško dinamično priredil Goran Vojnović, spremno besedilo je prispeval prof. dr. Janez Bogataj, ki mu je bil Finžgar stari stric. 

Ilustrator Damijan Stepančič se je stripa lotil velikopotezno, ujel je monumentalne trenutke pripovedi, s suvereno likovno govorico to njihovo veličino še poudaril, obenem pa ostal senzibilen pri tistih likovnih elementih, ki gradijo značaje junakov in oseb. Nastal je obsežen, pretresljiv in navdihujoč roman v stripu, ki na kar sto petdesetih straneh pripoveduje zgodbo o tem, kako so naši predniki iskali in si izborili prostor pod svobodnim soncem.
 

Ob razstavi bodo organizirani štiri komentirani ogledi z avtorji stripa Pod svobodnim soncem, ilustratorjem Damijanom Stepančičem, avtorjem dramske priredbe Goranom Vojnovićem ter avtorjem spremnega besedila in Finžgarjevim sorodnikom prof. dr. Janezom Bogatajem.

Termini komentiranih ogledov: 
- 12. januar ob 17. uri: prof. dr. Janez Bogataj
- 13. januar ob 17. uri: Damijan Stepančič
- 1. februar ob 17. uri: Goran Vojnović
- 8. februar ob 17. uri: Damijan Stepančič


Število udeležencev pri posameznem vodenju je omejeno na dvajset ljudi. Potrebne so predhodne prijave na stiki@cd-cc.si. Posamezno vodenje traja okoli uro.
 

Pod svobodnim soncem

6. jan. - 8. feb. 2022
Več terminov

Prosti vstop

Razstava bo 7. februarja odprta do 12. ure.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI