Pretekli dogodek
Do 20. maja 2022

3D-kranjica – čebela velikanka

Ob svetovnem dnevu čebel in enajstem letu mestnega čebelarstva na strehi Cankarjevega doma v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije v Veliki sprejemni dvorani predstavljamo  3D-kranjico, fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele.

Izdelan je s 3D-tiskom in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Za osnovo je služila prava kranjska čebela, do mikrona natančno slikana z Micro CT napravo. Maketa je izdelana v razmerju 100 : 1 in v dolžino meri 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, nato pa odpotoval še na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer je vzbudil izjemno pozornost – v slovenskem paviljonu si ga je ogledalo skoraj miljon ljudi. Z razstave v Dubaju je orjaški model kranjske čebele pripotoval v Cankarjev dom, kjer je v Veliki sprejmni dvorani prvič na ogled v Sloveniji.

Projekt je v celoti slovenski: 3D-kranjica je plod slovenskega znanja, pri izvedbi je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) sodelovala s slovenskim podjetjem Intri d.o.o. in oblikovalko Nino Oman. Za pobudo, idejno zasnovo in realizacijo projekta 3D-kranjice je zaslužen Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), vodja projekta pri ČZS je Marko Borko. Koncept in izvedbo je usmerjala ČZS, prof. dr. Janko Božič z Biotehniške fakultete pa je bil na voljo za strokovno pomoč. Strokovna recenzija animacij: dr. Andreja Kandolf Borovšak, dr. Peter Kozmus, dr. Nataša Lilek in Tomaž Samec.

3D-kranjica je financirana iz sredstev Javne svetovalne službe v čebelarstvu.

Čebele so opraševalke večine rastlin ter pomemben člen naravnega ravnovesja in obstoja življenja na Zemlji.


Na strehi Cankarjevega doma sobivajo s kulturo že enajst let in tako smo med prvimi mestnimi čebelarji v Sloveniji. Cankarjev med je visoke kakovosti s certifikatom Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Cankarjev dom je član Čebelje poti v Ljubljani, ki jo je leta 2015 zasnovala ter jo danes vodi in nadgrajuje Mestna občina Ljubljana.   Več o urbanem čebelarstvu v Cankarjevem domu >>


1

3D-kranjica – čebela velikanka

Do 20. maja 2022
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
10. feb. - 24. mar. 2022

Design Konsum

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije

Novinarska konferenca Društva oblikovalcev Slovenije bo 10.2.2022 ob 10. uri v Veliki sprejemni dvorani CD

Tokratna bienalna razstava Društva oblikovalcev Slovenije 2022 aktualizira položaj oblikovanja v sodobni potrošniški družbi in jo nagovarja s provokativnimi vprašanji. Ali se zavedamo, da je vse okrog nas oblikovano? Kako v oceanu ponudb razločevati kakovost oblikovanja predmetov, storitev, prostorov in okolij? Kako razumeti razliko med kakovostjo in količino? Kakšno je razmerje med potrošnikom in oblikovalcem?
 
Razvita družba se duši v hiperprodukciji, v neskončnih možnostih izbire in v ugodnih pogojih porabe, kar jo tako bremeni, da ne zmore več smiselno izbirati. Pot iz začaranega kroga pa je mogoča le z zavestno odločitvijo, ki temelji na širšem razmisleku. Razstava z naslovom Design Konsum neposredno naslavlja obiskovalca/uporabnika in mu ponuja nove izbire.

Razstava želi spodbuditi kritično refleksijo sodobne potrošniške družbe ter razmislek o pomenu lastnega kakovostnega oblikovanja, njegovega vrednotenja in umeščanja v naš vsakdan. Uporabnost oblikovanja predstavlja filter, ki pomaga izbrati boljšo rešitev. Namesto cenenih izdelkov dvomljive proizvodnje uporabimo, kar nam leži tako rekoč na krožniku. To je trajnostna in dolgoročna naložba. S kakovostno izbiro lahko vsak posameznik vpliva na skupno prihodnost. 

V prednosti je odločitev za kakovostno bivanje, domače znanje, kratke dobavne poti, kakovostno in okolju prijazno proizvodnjo, ekološke in trajnostne rešitve, organsko in razgradljivo, reciklirano iz naravnih, neškodljivih materialov ter nenazadnje za estetsko dovršeno in uporabniku prijazno oblikovanje. To so izzivi sodobnega oblikovanja. 

Postavitev razstave je zasnovana kot longitudinalna kompozicija, ki jo sestavlja dolga miza, na kateri so urejeni pogrinjki s krožniki oblikovanja. Na krožniku, velikem disku, na katerem je natisnjen posamezen izdelek ali grafika, je tokrat opazovalcu postreženo kakovostno oblikovanje.

 

Design Konsum

10. feb. - 24. mar. 2022
Več terminov

Prosti vstop

Vodja projekta, koncept razstave: Mateja Panter
Postavitev razstave: Matej Filipčič, Mateja Panter, Anka Štular
Vizualne komunikacije: Anka Štular
 

Pretekli dogodek
6. jan. - 8. feb. 2022

Pod svobodnim soncem

Damijan Stepančič je avtor ilustracij v stripu Pod svobodnim soncem. Finžgarjevo besedilo je za stripovsko naracijo senzibilno in dramaturško dinamično priredil Goran Vojnović, spremno besedilo je prispeval prof. dr. Janez Bogataj, ki mu je bil Finžgar stari stric. 

Ilustrator Damijan Stepančič se je stripa lotil velikopotezno, ujel je monumentalne trenutke pripovedi, s suvereno likovno govorico to njihovo veličino še poudaril, obenem pa ostal senzibilen pri tistih likovnih elementih, ki gradijo značaje junakov in oseb. Nastal je obsežen, pretresljiv in navdihujoč roman v stripu, ki na kar sto petdesetih straneh pripoveduje zgodbo o tem, kako so naši predniki iskali in si izborili prostor pod svobodnim soncem.
 

Ob razstavi bodo organizirani štiri komentirani ogledi z avtorji stripa Pod svobodnim soncem, ilustratorjem Damijanom Stepančičem, avtorjem dramske priredbe Goranom Vojnovićem ter avtorjem spremnega besedila in Finžgarjevim sorodnikom prof. dr. Janezom Bogatajem.

Termini komentiranih ogledov: 
- 12. januar ob 17. uri: prof. dr. Janez Bogataj
- 13. januar ob 17. uri: Damijan Stepančič
- 1. februar ob 17. uri: Goran Vojnović
- 8. februar ob 17. uri: Damijan Stepančič


Število udeležencev pri posameznem vodenju je omejeno na dvajset ljudi. Potrebne so predhodne prijave na stiki@cd-cc.si. Posamezno vodenje traja okoli uro.
 

Pod svobodnim soncem

6. jan. - 8. feb. 2022
Več terminov

Prosti vstop

Razstava bo 7. februarja odprta do 12. ure.

Pretekli dogodek
7. - 11. jun. 2021

Čar lesa

Prirejajo: Društvo za zaščito lesa Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Gozdni sklad, BF – Oddelek za lesarstvo, Svet za les v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok

Prirejajo: Društvo za zaščito lesa Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Gozdni sklad, BF – Oddelek za lesarstvo, Svet za les v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok

Čar lesa

7. - 11. jun. 2021
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
2. avg. - 5. sept. 2021

Evropa – dediščina humanistov

Dokumentarna razstava ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu evropske unije

Potujoča dokumentarna razstava Evropa – dediščina humanistov predstavlja učenjakinje in učenjake po izboru več kot dvajsetih držav. Vsaka je izbrala dva, ki sta se v obdobju med 15. in 18. st. zavzemala za kritično mišljenje, demokracijo, človeško dostojanstvo in emancipacijo ter tako utemeljila sodobno Evropo. Nastala je na pobudo Avstrijske akademije znanosti (OeAW) in v sodelovanju z EUNIC Austria (krovna organizacija kulturnih zavodov, aktivna v vseh državah Evropske unije). Projekt z obsežnim spletnim katalogom po Evropi gostuje od leta 2017. Na razstavi v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma se evropskim humanistom pridružujeta tudi vodilni slovenski protestant Primož Trubar in najizrazitejši humanist prvih treh desetletij 16. st. na Slovenskem, Avguštin Prygl. 


 

Učenost (erudicija) je seme človekove kvalitete. Znanje pripada človekovim vrlinam in je podlaga za moralni in duhovni razvoj človeka, moških in žensk. Joan Lluís Vives, Introductio ad veram sapientiam (Uvod v pravo modrost), 1524
 

Predstavljene humaniste od sedanjosti ločuje več stoletij, a nekatere misli se zdijo izjemno sodobne. Že v 16. stoletju je denimo humanist Joan Lluís Vives iz Flandrije poudarjal, da zakonski stan ni prvenstveno namenjen razmnoževanju. Razumel ga je kot »življenjsko partnerstvo«, slavil »nerazdružljivo tovarištvo« med partnerjema. Vives je prav tako verjel, da imajo deklice in dečki enake intelektualne sposobnosti ter se zavzemal za izobraževanje deklet. O odprtosti dialoga nas še danes marsikaj lahko nauči Italijan Guarino da Verona, ki se je od humanističnih sodobnikov razlikoval tudi po načelnem odklanjanju literarne polemike. Namesto potrebe po kritiziranju novih del sodobnikov je priznaval njihov plodni prispevek, saj v novoustanovljeni evropski republiki učenjakov vsak lahko izrazi kaj zanimivega. Anglo-češka pesnica Elisabeth Jane Weston je bila v 16. stoletju občudovana bolj kot William Shakespeare. Z zasebnim poukom je osvojila znanje več jezikov, mednarodna skupnost učenjakov pa si je željno prizadevala vzpostaviti stik s »praško Sapfo«. Podobno kot številne ženske njenega časa je umrla ob (sedmem) porodu, njeno delo pa je preživelo stoletja: ta še danes dragoceni biser avtoričino spretnost ustvarjalnega obravnavanja moške domene klasične dediščine spaja s presunljivim čustvenim svetom izrazite protagonistke svoje dobe. 

Publikacija Evropa – dediščina humanistov, ki jo je objavil Goethe-Institut, je v spletni obliki na voljo sedaj že v štirih jezikih, predstavlja pa 44 vizionark in vizionarjev po izboru dvaindvajsetih držav.
 

Evropa – dediščina humanistov

2. avg. - 5. sept. 2021
Več terminov

Prosti vstop

Projekt nastaja v sodelovanju z Goethe inštitutom v Ljubljani in Slovensko akademijo znanosti in umetnosti.

Pretekli dogodek
12. feb. - 6. maj 2021

Arhitektura Inventura 2018_2020

V sodelovanju z Društvom arhitektov Ljubljana

Skladno z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili smo vse prireditve, razstave so odprte.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>


Bienalna razstava članov Društva arhitektov Ljubljana, ki jo v CD z velikim uspehom prirejamo že od leta 2000, pomeni prerez skozi dveletno obdobje slovenske arhitekturne scene, razstavljeni arhitekturni dosežki ponujajo tudi svojevrstne odgovore na nove družbene izzive in je hkrati tudi najpomembnejši prikaz sodobne slovenske arhitekture. Sprehod skozi razstavo ne prikazuje le zgrajenih stavb in dogajanja na slovenski arhitekturni sceni, temveč tudi odnos politike in gospodarstva do arhitekture ter intenzivnost zanimanja širše javosti do grajenega prostora: kakšna je slovenska arhitekturna usmeritev, koliko javnih natečajev je bilo izvedenih, koliko javnih stavb je bilo zgrajenih, koliko zgrajenih hiš so načrtovali arhitekti, ... Arhitektura je globalni fenomen, a ne šele danes, v času splošne globalizacije, temveč že od vekomaj. Pa vendar arhitektura nastaja lokalno, v okolju, iz katerega izhajamo in v katerem večinoma tudi delamo. Zato naša arhitektura nosi pečat zgodovinskih okoliščin, tradicije, podnebja, vzgoje in miselnosti, v kateri je nastala.
Svet se s pandemijo spreminja. Kako se na spremembe odziva arhitektura? Eno od spoznanj je, da ljudje, ne glede na kulturno poreklo in versko prepričanje, potrebujejo odprt, urejen in ozelenjen javni prostor, dober javni transport ter dostopno in vrhunsko zdravstveno oskrbo. In da je fascinacija s formo, ki ne izhaja iz dobre vsebine, popolnoma passé. Na tokratni razstavi so sicer na ogled projekti, nastali še pred izbruhom novega virusa. Verjetno pa bodo že na naslednji Inventuri 2023 vidni fleksibilnost in vrednote novih arhitekturnih razmislekov, zato bo njim posvečen spremljevalni program razstave, predavanja in pogovori.

Članska in študentska dela za razstavo že vrsto let izbirata posebni komisiji, celotni projekt pa nastaja v organizaciji Marinke Škrilec Lukač, v postavitvi Sonje Miculinić in oblikovanju Nene Gabrovec. Razstavni katalog je – kot vsi doslej – izvrsten dokument dveletne arhitekturne produkcije na Slovenskem.

 

V času razstave bo preko spleta potekalo 6 arhitekturnih predavanj in 6 študentskih predstavitev pod skupnim naslovom Odporna arhitektura.


četrtek, 4. 3. 2021, ob 10. uri – Sklop industrija 
Bojan Lebar in Žiga Misjak
Študent: Denis Hitrec


četrtek, 11. 3. 2021, ob 10. uri – Sklop interier in arhitekturna kultura 
Ana Kosi, Maša Mertelj in Matic Vrabič
Študentki: Ajda Merslavič, Janja Šušnjar

četrtek, 18. 3. 2021, ob 10. uri - Sklop javno
Aleš Žnidaršič, Mojca Gregorski, Polona Filipič in Marko Pretna
Študenta: Ambrož Bartol, Irid Sevšek, Eva Matijaševič


Napovedana predavanja bodo na ogled na Youtube kanalu Cankarjevega doma. https://www.youtube.com/user/Cankarjevdom

 

Arhitektura Inventura 2018_2020

12. feb. - 6. maj 2021
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
31. avg. - 8. sept. 2020

Čar lesa

Razstava o lesu in izdelkih iz lesa

Z izjemno razstavo, ko Cankarjev dom zadiši po lesu in gozdovih, želimo vzbuditi pozitivno zanimanje za les, naravno dobrino, ki jo imamo v Sloveniji v izobilju. Glavni namen je predstaviti široko paleto možnosti njene rabe, vzpodbuditi  domačo lesno industrijo ter sporočiti, da predelava lesa ter uporaba lesenih izdelkov zmanjšujeta emisije toplogrednih plinov, kot je ogljikov dioksid,  in lahko v največji možni meri prispeva k normalizaciji podnebja in blažitvi podnebnih sprememb. 

Na letošnji razstavi, ki se tematsko posveča lesenim igralom, sodelujejo podjetja in posamezniki, ki se na kakršenkoli način ukvarjajo z lesom. Več na https://carlesa.si/ 


 

Čar lesa

31. avg. - 8. sept. 2020
Več terminov

Prosti vstop

Razstavo prirejajo: Društvo za zaščito lesa Slovenije, Svet za les, InnoRenew CoE, Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Društvo lesarjev Slovenije, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Katedra za Stavbe in konstrukcijske elemente UL v sodelovanju s Cankarjevim domom in Arboretumom Volčji potok.

17. okt. 2020 09:00

5. MineralFest 2020 - odpovedano

Zaradi novih sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je prireditev odpovedana.
Sejem mineralov, fosilov in nakita
Prireja: Conventio d.o.o.

Zaradi novih sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je prireditev odpovedana. Prizadevamo si uskladiti nadomestni termin, spremljajte obvestila na spletni strani in na socialnih omrežjih. Že kupljene vstopnice bodo veljale za nov termin.
Vračilo kupnine za že kupljene vstopnice lahko uredite do 15. decembra na daljavo: sken ali fotografijo vstopnice, iz katere je razvidna črtna koda, pošljite na vstopnice@cd-cc.si ter pripišete svoj TRR, kamor nakažemo vračilo).
 

 


Predprodaja: 4'50 EUR; dijaki, študenti,upokojenci 3'50 EUR; osnovnošolci 1 EUR, družiska (2+2) 10 EUR
Na dan dogodka: 5'50 EUR; dijaki, študenti,upokojenci 4'50 EUR; osnovnošolci 2 EUR, družiska (2+2) 12 EUR

Zgodbe ujete v kamen, program 2020

Prodaja mineralov, fosilov in nakita
Razstavljavci iz Slovenije, Nemčije, Indije

Mobilni digitalni planetarij
Izvajalec: Odiseja d.o.o.

Delavnica brušenja plemenitih kamnov
Avtor: dr. Miha Jeršek ter študentke in študenti VSŠ Sežana

Razstava: Geodiverziteta Paškega zaliva
Razstavo pripravljajo: Višja strokovna šola Sežana, Prirodoslovni muzej Rijeka, Prirodoslovni muzej Slovenije

Razstava: Meteorit Novo mesto
Razstavo pripravlja: Prirodoslovni muzej Slovenije

Zlatarsko draguljarska razstava
Razstavo pripravlja: Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija - sekcija zlatarjev in draguljarjev

V jesensko obarvanem oktobru bo vrata ponovno odprl MineralFest – sejem mineralov, fosilov in nakita. Tokratna rdeča nit razstave bodo zgodbe ujete v kamen.

5. MineralFest 2020 - odpovedano

17. okt. 2020 09:00
17. okt. 2020 09:00
Več terminov

Predprodaja: 4'50 EUR; dijaki, študenti,upokojenci 3'50 EUR; osnovnošolci 1 EUR, družiska (2+2) 10 EUR

Pretekli dogodek
15. jul. 2020 18:00

Vodeni ogledi po razstavi Mladi smo in živi: 100 let šole za arhitekturo v Ljubljani

Vodstvo profesorjev in profesoric Fakultete za arhitekturo v Ljubljani in priznanih arhitektov in arhitektk, urbanistov in urbanistk

Stoletnica Fakultete za arhitekturo je priložnost za premislek o preteklem delovanju in njenem današnjem poslanstvu tako v stroki kot v družbi. Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani je v okviru praznovanja stoletnice študija arhitekture v Ljubljani v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma 10. marca 2020 otvorila razstavo, posvečeno stoletju študijskih del, nastalih na fakulteti.

Po razstavi Mladi smo in živi, ki bo na ogled še do 31. julija 2020, se bo možno v prihodnjih tednih sprehoditi ob vodstvih in zgodbah profesorjev in profesoric Fakultete za arhitekturo v Ljubljani in priznanih arhitektov in arhitektk, urbanistov in urbanistk, ki so tudi s svojimi študijskimi in mentorskimi projekti udeleženi na razstavi. Z obiskovalci bodo delili svoje zgodbe o študiju in vlogi Fakultete za arhitekturo UL na njihovi poklicni poti in v slovenskem in mednarodnem prostoru. Torek, 14. julij, ob 18. uri - ODPOVEDANO
vodi: doc. mag. Polona Filipič

Sreda, 15. julij, ob 18, uri (prestavljeno iz 9. julija)
vodi: asist. Katarina Čakš
 

--------------------------------------------

Sreda, 24. junij, ob 18. uri; 
vodi doc. Rok Žnidaršič

Ponedeljek, 29. junij, ob 18. uri; 
vodi izr. prof. Domen Fras

Torek, 30. junij, ob 18. uri; 
vodi prof. mag. Peter Gabrijelčič

Sreda, 1. julij, ob 18. uri;
vodi: Andrej Hrausky

Četrtek, 2. julij, ob 18. uri; 
vodi: dr. Miloš Kosec

Sreda, 8. julij, ob 18. uri;
vodi: doc. Aleksander S. Ostan

 

Brezplačne vstopnice za udeležbo na vodstvih lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma, število mest na posameznem vodstvu je omejeno.

Za vsa vprašanja v zvezi z organizacijo vodstev za zaključene skupine se lahko obrnete na dekanat@fa.uni-lj.si, tel. 01 200 07 49.
 
 

Vodeni ogledi po razstavi Mladi smo in živi: 100 let šole za arhitekturo v Ljubljani

24. jun. 2020 18:00
29. jun. 2020 18:00
30. jun. 2020 18:00
1. jul. 2020 18:00
2. jul. 2020 18:00
6. jul. 2020 18:00
8. jul. 2020 18:00
9. jul. 2020 18:00
14. jul. 2020 18:00
15. jul. 2020 18:00
24. jun. 2020 18:00
29. jun. 2020 18:00
30. jun. 2020 18:00
1. jul. 2020 18:00
2. jul. 2020 18:00
6. jul. 2020 18:00
8. jul. 2020 18:00
9. jul. 2020 18:00
14. jul. 2020 18:00
15. jul. 2020 18:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice za udeležbo na vodstvih lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma, število mest na posameznem vodstvu je omejeno.

12. okt. 2020 18:00

Slavnostna akademija MLADI SMO IN ŽIVI ob 100-letnici Šole za arhitekturo v Ljubljani

Prireja: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo

Prireditev je skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev epidemije novega koronavirusa z 10. marca prestavljena na 12. oktober 2020.

Spoštovani,
na podlagi Odredbe o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih z dne 7.3.2020 je Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani dolžna predvideno okroglo mizo, slavnostno akademijo in otvoritev razstave »Mladi smo in živi« v Cankarjevem domu v torek, 10.3., prestaviti.
Dogodek je prestavljen na 12. oktober 2020. Nekaj tednov prej vas bomo ponovno povabili na naše praznovanje.
Predvidena razstava »Mladi smo in živi«, 100 let šole za arhitekturo v Ljubljani ostaja na programu. Vabljeni, da si jo ogledate.

Hvala lepa za razumevanje
dekan UL FA
izr. prof. dr. Matej Blenkuš

Ustvarjalno okolje univerze je prostor sprememb, ki jih poganja vedoželjnost strokovnjakov,  nakopičeno znanje se bogati z njihovim dvomom. Akademsko okolje slovenske arhitekture je bilo ob ustanovitvi Univerze v Ljubljani zaznamovano s hotenjem ključnih osebnosti tiste dobe.

Rok Žnidaršič

Plečnik je kot redni profesor za arhitekturo začel s pedagoškim delom leta 1921, šolo pa je zaznamoval z osebno karizmo in metodo poučevanja, ki jo je spoznal kot učenec Otta Wagnerja na dunajski Akademiji. Šolo si je zamislil v obliki delavnic ali ateljejev, v katerih študenti in profesorji skupaj izkušajo celoten proces načrtovalskega dela. Takšen način poučevanja, kjer v seminarjih sodelujejo študenti različnih generacij, je ostal posebnost ljubljanske šole za arhitekturo do danes.  

Po letu 1945 je vpliv na šoli prevzela mlajša generacija arhitektov, Edvard Ravnikar, Edo Mihevc, Marjan Mušič, Boris Kobe, Niko Kralj idr. Ravnikar je kot osrednja osebnost slovenske arhitekture modernizma postavil temelje sodobnega urbanizma in oblikovanja kot dodatni področji študija arhitekture. Zahvaljujoč kvaliteti študija, ki se je kazala tudi z  uspehi najvidnejših diplomantov, se je že v šestdesetih letih v tedanji Jugoslaviji, pa tudi v tujini dokončno uveljavil termin Ljubljanska šola za arhitekturo.

Študij arhitekture v Ljubljani je potekal v okviru Tehniške fakultete vse do njenega preoblikovanja leta 1957, ko je bila ustanovljena Fakulteta za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo. Ta se je leta 1974 razdelila na dve visokošolski temeljni organizaciji združenega dela, VTOZD gradbeništvo in geodezija in VTOZD arhitektura, ki sta obe imeli razmeroma visoko stopnjo samostojnosti. Dokončno so se prizadevanja za samostojno arhitekturno šolo v Ljubljani uresničila leta 1995, ko se je VTOZD arhitektura preoblikovala v samostojno Fakulteto za arhitekturo.

Danes se učni program deli na petletni magistrski študij arhitekture, triletni študijski program urbanizem in petletni magistrski študij urbanizem. V obeh primerih študij temelji na individualnem delu s študenti v seminarjih. Ti nadaljujejo prepoznavno tradicijo šole in hkrati predstavljajo most z ostalimi znanji, ki jih študenti pridobijo pri humanističnih in tehničnih predmetih. Takšen način nudi študentu neposreden stik z aktualnimi vprašanji stroke in družbe na način, kot ga opredeljuje termin teoretična praksa arhitekture. Pomemben generator novih znanj na fakulteti predstavljajo stiki z mnogimi uveljavljenimi arhitekti in teoretiki iz tujine, ki v obliki gostujočih profesorjev utrjujejo povezanost fakultete v mrežo uveljavljenih arhitekturnih šol po svetu.

Slavnostna akademija MLADI SMO IN ŽIVI ob 100-letnici Šole za arhitekturo v Ljubljani

12. okt. 2020 18:00
12. okt. 2020 18:00
Več terminov

Zaključeno

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI