21. feb. - 16. mar. 2025

Arhitektura inventura 2022–2024

Odgovorno do prostora

Prostor je omejena, nepovratna dobrina. Z vsakim posegom vanj spreminjamo tudi njegov kontekst, ekosisteme, način uporabe in prihodnje potenciale. Kot arhitekti smo po eni strani zavezani k varovanju javnega prostora ter podobe grajene in naravne krajine, k smiselnemu ohranjanju obstoječega in kontinuiteti tehnološkega znanja o gradnji. Po drugi strani pa si prizadevamo tudi za premišljeno pozidavo prostora, gostitev mest in naselij, razvoj novih tehnologij gradnje ter ustvarjanje prostorov, ki omogočajo sodobno bivanje in uporabo. Odgovornost do minulega, sedanjega in prihodnjega se ne izključuje. Kako danes razumemo arhitektovo odgovornost? Katere vrednote so še posebej pomembne za okolje, v katerem delujemo kot arhitekti? Kaj pomeni odgovornost v arhitekturi in na katera področja delovanja posega? Razstava Arhitektura inventura bo ob dvoletnem pregledu aktivnosti članov Društva arhitektov Ljubljana spodbudila refleksijo o odgovornosti arhitekture do prostora.

Arhitektura inventura 2022–2024

21. feb. - 16. mar. 2025
Več terminov

Prost vstop

V sodelovanju z Društvom arhitektov Ljubljana

16. jun. - 20. avg. 2024

Nižinski: Posvečen v ples

Odprtje razstave o Vaclavu Nižinskem bo tudi odprtje 2. Mednarodnega plesnega festivala Baletne noči.

Razstava bo obiskovalca popeljala skozi umetnikovo burno življenje, zaznamovano tako z ustvarjalnostjo kakor pozneje z norostjo. Izpostavila bo njegovo najbolj znano koreografsko delo Posvetitev pomladi s praizvedbo 29. maja 1913 v pariškem Gledališču Elizejskih poljan na avantgardno glasbo skladatelja Igorja Stravinskega. Uprizoritev je izzvala buren odziv občinstva, a vendar sprožila tudi ustvarjalni val, ki se še danes odraža v številnih koreografskih metamorfozah. Posvetitev pomladi je tudi v našem prostoru odzvanjala v snovanju številnih priznanih koreografov vse do zadnjih del Edwarda Cluga, Renata Zanelle in Matjaža Fariča, ki je na to temo ustvaril celo lutkovni balet. Predstava Zadnji ples Nižinskega v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča (sezona 2010/11) je bila zelo odmevna tudi v tujini.

Osredotočena na ustvarjalno moč in njen odziv pri nas, bo razstava obiskovalca s fotografijo, videom in kreativnim snovanjem prostora popeljala v svet
Vaclava Nižinskega

Nižinski: Posvečen v ples

16. jun. - 20. avg. 2024
Več terminov

Prosti vstop

15.-20. april 2024

Razstava likovnih in fotografskih del Transgeneracije 2024

Tradicionalni festival dijaškega ustvarjanja je v okviru spodbujanja ustvarjalnosti in ustvarjanja prostora za izražanje namenjen prikazu gledališke, plesne, literarne, likovne, fotografske in video ustvarjalnosti dijakov iz vse Slovenije. Je prostor srečevanja mladih z različnimi umetniškimi izrazi, stališči in idejami, ki jih druži želja po ustvarjalnosti. Njihova dela ocenijo in izberejo selektorji, priznani strokovnjaki z različnih področij umetnosti. Letos je dela dijakov iz likovne umetnosti izbiral Boris Beja, iz fotografije Miha Colner,  video dela pa je izbiral Gorazd Trušnovec.   


 

Razstava likovnih in fotografskih del Transgeneracije 2024

15.-20. april 2024
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
11.-17. dec. 2023

Ilustratorski kot

Priložnost za ogled in nakup izvirne slovenske knjižne ilustracije

Odpiralni čas:
od ponedeljka do petka  (17.00–20.00)
sobota in nedelja (11.00–20.00)


Ilustratorski kot potuje in predstavlja ter v nakup ponuja izvirna dela slovenskih ilustratork in ilustratorjev. ilustracija je krasno darilo, ki se v raznolikih barvah, oblikah in formatih poda številnim prostorom in priložnostim, z nakupom pa podpiramo domačo ustvarjalnost.

Tokrat predstavljamo ilustracije domačih ustvarjalcev in ustvarjalk, ki so v knjigah doma in po svetu izšle v zadnjih letih. Ob ilustracijah lahko prelistate in kupite tudi knjige, v katerih so izšle.


Sodelujoči avtorji in avtorice:
Zvonko Čoh /  Marta Bartolj / Tina Dobrajc / Jelka Godec Schmidt / Miha Ha / Anka Kočevar / Maja Kastelic / Dora Kaštrun? / Ana Maraž / Matija Medved / Lila Prap / Alenka Sottler / Hana Stupica / Igor Šinkovec / Peter Škerl / Gorazd Vahen / Huiqin Wang / Maša P. Žmitek

Ilustracija je prima darilo!
 

Spremljevalni program: 2 vikend delavnici ilustracije za otroke (7+)

SOB, 16. december ob 11.00-13.00
Delavnica znanstvene ilustracije z Mašo P. Žmitek 

NED, 17. decembra ob 11.00 -13.00
Delavnica ilustracije z Lilo Prap

Delavnici sta brezplačni, prijave do zapolnitev mest sprejemamo na stiki@cd-cc.si.
 

Ilustratorski kot

11.-17. dec. 2023
Več terminov

Vstop prost

Vsebinska zasnova in produkcija: Center ilustracije / zavod Divja misel
Oblikovanje razstavnih elementov: Sara & Sara
Soorganizacija: Cankarjev dom
Sofinanciranje: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana
 

Pretekli dogodek
Do 30. nov. 2023

Iskanja v risbi, spoznanja v misli

Iz zapuščine arhitekta Edvarda Ravnikarja
Kustos in arhitekt razstavne postavitve: Aleksander Ostan (FA)

Zadnje vodstvo po razstavi bo v ponedeljek, 27. 11. 2023, ob 17. uri v Veliki sprejemni dvorani CD.
Po razstavi bo vodil arhitekt razstave Aleksander S. Ostan.


Koncept razstave v ospredje postavlja ustvarjalni svet arhitekta Ravnikarja skozi skice v lastništvu arhitektovih dedičev, ki vsebujejo tako motive nastajanja Cankarjevega doma kakor tudi domišljijske motive in pejsaže. Izbrana vsebina omenjenih skic bo zaživela v novi obliki, odtisnjena na tkanino in obešena na strop Velike sprejemne dvorane, s čimer bodo ustvarjalci na domiseln način ustvarili nov prostor, ki bo obiskovalca popeljal v ustvarjalni svet človeka, ki je pustil neizbrisljiv odtis v arhitekturnem tkivu slovenskega naroda. 

Iskanja v risbi, spoznanja v misli

Do 30. nov. 2023
Več terminov

Prosti vstop

Do 25. avg. 2023

Legendarni Nurejev

Velika razstava – poklon baletniku Rudolfu Nurejevu

V letu, ko se spominjamo tridesete obletnice smrti enega največjih plesalcev, koreografov in baletnih umetnikov vseh časov, se bomo v sklopu prvega mednarodnega baletnega festivala v Sloveniji poklonili Rudolfu Nurejevu z veliko razstavo del, ki bodo obiskovalca popeljala skozi nekatere slikovite trenutke z njegove izjemno uspešne poti. Razstavljeni predmeti – kostumi in še ne objavljene fotografije francoske fotografinje Francette Levieux – so del zbirke v lasti plesalca Charlesa Juda, nekdanjega prvaka pariškega baleta, ki je svojčas plesal s slavnim Nurejevom. Zbirka skrbno zasnovanih kratkih, bogato okrašenih suknjičev sodi v del kostumografije, ki je bil za slavnega plesalca značilen in mu je ta namenjal posebno pozornost. Vanje oblečen je odplesal vloge v baletnih klasikah, kot so Labodje jezero, Giselle in Don Kihot. Fotografije Francette Levieux bodo prikazale odrske trenutke slavnega plesalca, ki jih je v svoj objektiv ujela fotografinja. Razstava, ki bo pospremila izvedbo prvega mednarodnega baletnega festivala, bo počastila pokojnega umetnika ter slovenski javnosti ponudila vpogled v njegovo življenje in delo, ki še danes navdihuje baletne plesalce po vsem svetu.

Legendarni Nurejev

Do 25. avg. 2023
Več terminov

Prosti vstop

Od 2. do 4. avgusta bodo zaradi vzdrževalnih del razstave ZAPRTE.

V sodelovanju s fundacijo Nurejev

Pretekli dogodek
21. mar. 2023 17:00

Arhitektura ZA

Predavanje in okrogla miza ob razstavi Arhitektura inventura 2023

Društvo arhitektov Ljubljana z vrsto predavanj in okroglo mizo ob razstavi Arhitektura inventura 2023 raziskuje arhitekturo, ki je ZA: ki je družbeno zavedna, spodbudna in proaktivna, trajnostna. Arhitekturo, ki ni »trajnostna« le v izračunani energetski bilanci v trenutku tehničnega prevzema, temveč je proaktivna v vseh korakih svojega nastanka, življenja in konca. Njena angažiranost se kaže v njenem programu, načinu dela avtorjev, z materiali in obliko, z daljnosežnim razmislekom o funkciji, pri izvoru materialov, iz katerih je zgrajena, v sozvočju z naravo, v urbanizmu, prilagodljivosti, odpornosti, možnosti odstranitve in reciklaže. 

Kakšna je torej arhitektura, ki predvideva, ne le odgovarja, ki snuje boljšo, bolj trajnostno prihodnost in ne le ščiti pred poslabšanjem sedanjega stanja? 

Arhitektura ZA kakovostno starost
torek, 21. 2. 2023, ob 17. uri 
Mojca Gužič Trplan
Gregor Trplan
Meta Kutin
Študentki: Maja Cvelbar, Tjaša Čakš

 

Arhitektura ZA srečno otroštvo
torek, 7. 3. 2023, ob 17. uri 
Matjaž Bolčina
Ernest Milčinovič 
Denis Rovan
Aleš Žmavc
Študenti: Rožle Toš, Eva Hočevar, Nika Jeromel, Monika Golob, Danijel Ilijeski, Žan Pirman

 

Arhitektura ZA prenovo stanovanjskega fonda
torek, 14. 3. 2023, ob 17. uri 
Žiga Ravnikar, Eva Senekovič, Klara Bohinc, Andraž Keršič
Jernej Girandon
Študenti: Seminarji Glažar / Perović / Žnidaršič
 

Okrogla miza: Gentrifikacija
torek, 21. 3. 2023, ob 17. uri
Z debato želimo pojav gentrifikacije iz splošnega ter včasih površnega in moralizatorskega (in zato neoprijemljivega) pojavljanja besede v javnosti prestaviti »na zemljo« – kako se kaže v naših mestih, še posebej v Ljubljani, kaj se lahko naučimo od drugih mest, kako se ji je mogoče upirati ter kdaj in kako bi jo bilo treba znati usmerjati oziroma kako regulirati področja urejanja mest, na katera vpliva; da je skratka ne bi jemali kot »naravni pojav« ali samoumevno dejstvo. Dodaten izziv bo tudi premislek, kako se stroka odziva na izziv gentrifikacije; obkroženi bomo s predstavitvami številnih projektov na razstavi, ki so bolj ali manj reprezentativen prerez projektantske aktivnosti zadnjih dveh let pri nas. 
Gostje: Breda Bizjak, dr. Pavel Gantar, Anja Planišček, Urška Kristina Škerl, Rok Žnidaršič

 


Katalog pregledne razstave članov Društva arhitektov Ljubljana ARHITEKTURA INVENTURA je na voljo pri recepciji Cankarjevega doma (ob vhodu v Galerijo CD) in Informacijskem središču (blagajni) CD v podhodu Maxija ter v spletni trgovini CD .
Cena: 20 EUR 

 

 

Arhitektura ZA

7. mar. 2023 17:00
14. mar. 2023 17:00
21. mar. 2023 17:00
7. mar. 2023 17:00
14. mar. 2023 17:00
21. mar. 2023 17:00
Več terminov

Prosti vstop

Organizator razstave: Društvo arhitektov Ljubljane

13. - 19. maj 2024

Čar lesa 2024

Prirejata: Društvo za zaščito lesa Slovenije in Svet za les

 


 

Čar lesa 2024

13. - 19. maj 2024
Več terminov

Prosti vstop

21. - 22. sep

Mineralfest Ljubljana - sejem mineralov, fosilov in nakita

Prireja: Conventio d.o.o.

Iz letošnjega Mineralfesta:

 

Prodaja mineralov, fosilov in nakita

Razstavljavci iz Slovenije in tujine

Delavnica: Prikaz brušenja plemenitih kamnov

Prikaz brušenja pripravljata Višja strokovna šola Srečka Kosovela iz Sežane in Prirodoslovni muzej Slovenije.

Demonstrirajo: študentje in diplomanti Višje strokovne šole iz Sežane.

Ustvarjalna delavnica izdelovanja nakita

Avtor: Zlatarska šola Tina Mežek s.p.

Ostale razstave in delavnice

Program je v pripravi.

 

 

Mineralfest Ljubljana - sejem mineralov, fosilov in nakita

21. - 22. sep
Več terminov

7,00 EUR

Predprodaja (nakup do 20. septembra): 7,00 I 6,00 (dijaki, študentje, upokojenci) I 3,00 (osnovnošolci) I 16,00 (družine 2+2)

Pretekli dogodek
14. feb. - 23. mar. 2023

Arhitektura inventura 2020–22

Bienalna pregledna razstava Društva arhitektov Ljubljana

Kako graditi trajnost v prostoru?
Če so značilnosti in specifike lokalnega prostora in okolja nekdaj posredno narekovale principe gradnje, izbor materialov in njihove obdelave, se z razmahom sodobnih tehnologij iz "enačbe" izloča pomen lokalnosti. Razmah sobnega načrtovanja mest in gradnje objektov tako v veliki meri zanemarja lokalnost ter obenem izdatno obremenjuje okolje. V obdobju ko zavedanje o (s)odgovornosti do okolja ponotranjamo, se nove rešitve ustvarjajo tudi na področju arhitekture in prostora. Odražajo se v novih načrtovalskih praksah, arhitekturnih zasnovah, izborih materialov, v trendu sodobnih pristopov k obnovam, gradnji prilagodljivih ter odpornih stavb.

Razstava Arhitektura inventura je tradicionalna bienalna pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane. Letošnja, enajsta po vrsti bo predstavila prerez snovanja članov Društva v zadnjih dveh letih. Na razstavi bo več kot 150 avtorjev pokazalo 143  arhitekturnih in 13 študentskih projektov, od urbanističnega načrtovanja, do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev, pa tudi projekte grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi. 

Arhitektura inventura je najobširnejši pregled arhitekturnega delovanja v naši državi, saj je Društvo arhitektov Ljubljane, ki predseduje tudi Zvezi društev arhitektov Slovenije, k sodelovanju ponovno povabilo tudi arhitekte iz ostalih slovenskih društev ter gostujoče projekte članov Zveze društev arhitektov Hrvaške in izbralo trinajst projektov študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.

Ob prejšnji inventuri smo se spraševali, kaj pomeni odporna arhitektura. Od prejšnje razstave, leta 2021, se je svet spremenil, s tem pa tudi arhitektura in njena vprašanja. Od arhitekture se zahteva vedno več, ne samo, da je odporna, temveč da se dejavno vključi v ustvarjanje sveta in družbe za prihodnost. Z vrsto predavanj in okroglo mizo ob razstavi Arhitektura inventura 2023 raziskujemo arhitekturo, ki je ZA: ki je družbeno zavedna, spodbudna in proaktivna, trajnostna. Arhitekturo, ki ni "trajnostna" le v izračunani energetski bilanci v trenutku tehničnega prevzema, temveč je proaktivna v vseh korakih svojega nastanka, življenja in konca. Njena angažiranost se kaže v njenem programu, načinu dela avtorjev, z materiali in obliko, z daljnosežnim razmislekom o funkciji, pri izvoru materialov, iz katerih je zgrajena, v sozvočju z naravo, v urbanizmu, prilagodljivosti, odpornosti, možnosti odstranitve in reciklaže. 

Kakšna je torej arhitektura, ki predvideva, ne le odgovarja, ki snuje boljšo, bolj trajnostno prihodnost, in ne le ščiti pred poslabšanjem sedanjega stanja? 

 

V času razstave bodo ob razstavnem prostoru potekala predavanja in okrogla miza s skupnim naslovom Arhitektura ZA.
Več o posameznih dogodkih >> 


 

Katalog pregledne razstave članov Društva arhitektov Ljubljana ARHITEKTURA INVENTURA je na voljo pri recepciji Cankarjevega doma (ob vhodu v Galerijo CD) in Informacijskem središču (blagajni) CD v podhodu Maxija ter v spletni trgovini CD .
Cena: 20 EUR
 

Arhitektura inventura 2020–22

14. feb. - 23. mar. 2023
Več terminov

Prosti vstop

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI