Izjava o dostopnosti spletnih vsebin Cankarjevega doma

Vsem obiskovalcem in uporabnikom zgoraj navedenih spletnih mest omogočamo enakovreden dostop do vsebin. Spletišča sproti še prilagajamo in razvijamo ter izboljšujemo v skladu s smernicami za dostopnost spletnih vsebin WCAG 2.1 (Web Content Accessibilitz Guidelines).

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti je bil ne vse navedene spletne strani nameščen vtičnik za digitalno dostopnost Userway UserWay | The Leading AI-Powered Web Accessibility Solution, ki zagotavlja: 
- Odzivno oblikovanje 
- Navigacijo s tipkovnico
- Ustrezne barvne kontraste (svetel, pameten, temen, itd …) med besedilom in ozadjem 
- Povečavo in razmik besedila, poravnavo besedila, prilagoditev višine vrstic- Ustavitev animacij
- Predvidljivo delovanje spletnega mesta 
- Ponazoritev drevesa/zgradbe spletnega mest
- Različne možnosti barvne nasičenosti (desaturacija, itd …). 
- Poleg navedenega ima vmesnik prednastavljene različne nabore profilov (funkcij), kot so denimo: motorne motne, barvno slepi, slabovidni, kognitivno učni, disleksija, itd … s pomočjo katerih lahko uporabnik še hitreje in učinkoviteje prilagaja ustrezno dostopnost. 


Stopnja skladnosti
Spletna mesta www.cd-cc.si; www.liffe.si; www.fdf.si, www.ljubljanajazz.si in www.kulturnibazar.si. ki jih je upravlja Cankarjev dom, so delno skladna z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi v nadaljevanju navedenih  izjem.
 

Nedostopna vsebina
Navedena spletna mesta so zelo obsežna, saj Cankarjev dom letno priredi več kot 100 različnih dogodkov, vse objavlja tudi na navedeni spletni strani. Ta vsebuje številne informacije o programu, ki se dnevno spreminjajo. Dostopnost spletnih mest www.cd-cc.si; www.liffe.si; www.fdf.si, www.ljubljanajazz.si in www.kulturnibazar.si spremljamo in izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti, a določene objavljene vsebine še ne izpolnjujejo zahtev glede dostopnosti, kot jih določa ZDSMA. Primeri takih vsebin so:
- dokumenti v PDF obliki zapisa, Microsoft Office dokumenti ali njihovi ekvivalenti z odprto kodo;
- fotografsko gradivo in nekateri slikovni materiali so brez opisa ali alternativnega besedila,
- dostopnost multimedijskih vsebin, ki so prek povezave (Youtube) objavljene na navedenih spletnih straneh, so urejene zgolj v okviru osnovnega programa, iz katerega izhajajo (denimo Youtube) je delna, saj manjkajo npr. podnapisi video vsebin.
 

Povratne in kontaktne informacije
Zaradi zelo pogostih (dnevnih) posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po navedenih spletnih mestih kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, naletijo na težave z dostopnostjo. 
Za posredovanju informacij v dostopni obliki in vse informacije v zvezi s prilagoditvijo dostopnosti spletnih strani, ki jih upravlja Cankarjev dom, kulturni in kongresni center Ljubljana, nam lahko pišete na: 

Cankarjev dom 
Prešernova 10
1000 Ljubljana
Telefon: 01 2417-100
E-pošta: info@cd-cc.si 

Odgovor boste prejeli v roku 8 dni od prejema obvestila oz. prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora. 
 

Informacije o inšpekcijskem nadzoru
Nadzor nad izvajanjem ZDSMA izvaja Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo (IRSID): 

Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
Telefon: 01 555 58 48
E-pošta: gp.irsid@gov.si
Spletna stran: www.irsid.gov.si
 

Priprava izjave o dostopnosti
Ta izjava je bila posodobljena 20. aprila 2023 na podlagi samoocene.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI