Pretekli dogodek
Od 13. dec. 2022 do 5. nov. 2023

V vrtincu sprememb

Velika naravoslovna razstava
V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije 

Če bi zgodovino Zemlje razdelili na 24 ur, bi se človek pojavil v zadnjih sedmih sekundah

Razstava predstavlja pomembne zakonitosti narave in dejstvo, da se na svetu vse spreminja. Že od nastanka se spreminja naš planet, z evolucijo se milijarde let spreminja tudi življenje. Prav na vsakem koraku smo priče spremembam, ki se vrstijo med rojstvom in smrtjo, letnimi časi, dnevom in nočjo, med plimo in oseko. Spreminjajo se tudi življenjska okolja. V zadnjem času velike in zaskrbljujoče spremembe v naravi povzroča človek. Posledice njegovega prekomernega izkoriščanja naravnih virov in onesnaževanja so prinesle globalne podnebne spremembe, izumiranje vrst je danes hitrejše kot kadarkoli v zgodovini življenja. 

Razstava V vrtincu sprememb nas popelje skozi evolucijo Zemlje in življenja, od blizu bo mogoče spoznati značilna naravna okolja (gore, morje, reke, gozd, podzemlje, travnike) ter presenetljive, nenavadne in človeškim očem pogosto skrite spremembe, ki so stalnica v naravi. Ponuja nam priložnost za spoznavanje, raziskovanje in občudovanje skrivnosti narave ter razmislek in iskanje odgovorov na različna vprašanja. Najtežje med njimi je morda, ali bo človeštvo zmoglo toliko modrosti, da zaustavi uničevanje narave in zagotovi trajnostni razvoj tudi generacijam zanamcev. In kako lahko k temu prispeva prav vsak od nas? 
 

Navadni hrček (Cricaetus cricaetus) je bil v Sloveniji nazadnje opažen pred več kot dvajsetimi leti, tako da je ta vrsta pri nas domnevno izumrla.

Zaradi podnebnih sprememb in spreminjanja gozdov se je območje razširjenosti ene naših največjih ptic, divjega petelina (Tetrao urogallus), močno skrčilo.

Redne cene vstopnic
Odrasli: 6 in 4* EUR (* mlajši od 25 in starejši od 65 let ter upokojenci)
Otroci do 4 let: brezplačno 
Družinska vstopnica: 13 EUR (največ dva odrasla in otroci do 15 let)
 

Javno vodenje: vstopnina brez doplačila za vodenje
Komentirano vodenje: vstopnina + 2 EUR (doplačilo za vodenje)

Šolski obisk (10 ali več oseb): 
Vstopnina: 3 EUR/osebo
Vodenje po razstavi: vstopnina + 20 EUR (doplačilo za vodenje)
Vodenje po razstavi z delavnico: 6 EUR/osebo  

Skupine odraslih (10 ali več oseb):
Vodenje po razstavi: vstopnina + 25 EUR (doplačilo za vodenje)

Monografija: 20 EUR



Z vstopnico Prirodoslovnega muzeja Slovenije priznamo 20-odstotni popust na vstopnico za ogled razstave V vrtincu sprememb.  

Rezervacije za skupine (več informacij: kristina.jermancic@cd-cc.si)



Galerija CD je odprta vsak dan od 10. do 20., ob četrtkih do 21. ure
Javna vodenja po razstavi: ob četrtkih ob 18. uri 
Nakup vstopnic pred Galerijo CD (vhod s Prešernove ceste, pri Parku Sveta Evrope)

Z vstopnico za delavnico iz cikla SPREMINJANJA (Prirodoslovni muzej Slovenije) znižana cena za vstop na razstavo V vrtincu sprememb (Cankarjev dom)

Ob razstavi V vrtincu sprememb Prirodoslovni muzej Slovenije pripravlja cikel sobotnih delavnic za otroke SPREMINJANJA. Z vstopnico za delavnico iz cikla SPREMINJANJA tisti dan vstop na razstavo V vrtincu sprememb v Galeriji Cankarjevega doma po znižani ceni 3 EUR.   

V vrtincu sprememb

Od 13. dec. 2022 do 5. nov. 2023
Več terminov

Za razstave v Galeriji CD znižana cena vstopnice (označena z *) velja za mlajše od 25 in starejše od 65 let, upokojence ter invalidne osebe. Brezplačen vstop: predšolski otroci, spremljevalci invalidov, turistični vodniki, brezposelni ter imetniki kartic

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI