Pretekli dogodek
14. feb. - 23. mar. 2023

Arhitektura inventura 2020–22

Bienalna pregledna razstava Društva arhitektov Ljubljana

Kako graditi trajnost v prostoru?
Če so značilnosti in specifike lokalnega prostora in okolja nekdaj posredno narekovale principe gradnje, izbor materialov in njihove obdelave, se z razmahom sodobnih tehnologij iz "enačbe" izloča pomen lokalnosti. Razmah sobnega načrtovanja mest in gradnje objektov tako v veliki meri zanemarja lokalnost ter obenem izdatno obremenjuje okolje. V obdobju ko zavedanje o (s)odgovornosti do okolja ponotranjamo, se nove rešitve ustvarjajo tudi na področju arhitekture in prostora. Odražajo se v novih načrtovalskih praksah, arhitekturnih zasnovah, izborih materialov, v trendu sodobnih pristopov k obnovam, gradnji prilagodljivih ter odpornih stavb.

Razstava Arhitektura inventura je tradicionalna bienalna pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane. Letošnja, enajsta po vrsti bo predstavila prerez snovanja članov Društva v zadnjih dveh letih. Na razstavi bo več kot 150 avtorjev pokazalo 143  arhitekturnih in 13 študentskih projektov, od urbanističnega načrtovanja, do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev, pa tudi projekte grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi. 

Arhitektura inventura je najobširnejši pregled arhitekturnega delovanja v naši državi, saj je Društvo arhitektov Ljubljane, ki predseduje tudi Zvezi društev arhitektov Slovenije, k sodelovanju ponovno povabilo tudi arhitekte iz ostalih slovenskih društev ter gostujoče projekte članov Zveze društev arhitektov Hrvaške in izbralo trinajst projektov študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.

Ob prejšnji inventuri smo se spraševali, kaj pomeni odporna arhitektura. Od prejšnje razstave, leta 2021, se je svet spremenil, s tem pa tudi arhitektura in njena vprašanja. Od arhitekture se zahteva vedno več, ne samo, da je odporna, temveč da se dejavno vključi v ustvarjanje sveta in družbe za prihodnost. Z vrsto predavanj in okroglo mizo ob razstavi Arhitektura inventura 2023 raziskujemo arhitekturo, ki je ZA: ki je družbeno zavedna, spodbudna in proaktivna, trajnostna. Arhitekturo, ki ni "trajnostna" le v izračunani energetski bilanci v trenutku tehničnega prevzema, temveč je proaktivna v vseh korakih svojega nastanka, življenja in konca. Njena angažiranost se kaže v njenem programu, načinu dela avtorjev, z materiali in obliko, z daljnosežnim razmislekom o funkciji, pri izvoru materialov, iz katerih je zgrajena, v sozvočju z naravo, v urbanizmu, prilagodljivosti, odpornosti, možnosti odstranitve in reciklaže. 

Kakšna je torej arhitektura, ki predvideva, ne le odgovarja, ki snuje boljšo, bolj trajnostno prihodnost, in ne le ščiti pred poslabšanjem sedanjega stanja? 

 

V času razstave bodo ob razstavnem prostoru potekala predavanja in okrogla miza s skupnim naslovom Arhitektura ZA.
Več o posameznih dogodkih >> 


 

Katalog pregledne razstave članov Društva arhitektov Ljubljana ARHITEKTURA INVENTURA je na voljo pri recepciji Cankarjevega doma (ob vhodu v Galerijo CD) in Informacijskem središču (blagajni) CD v podhodu Maxija ter v spletni trgovini CD .
Cena: 20 EUR
 

Arhitektura inventura 2020–22

14. feb. - 23. mar. 2023
Več terminov

Prosti vstop

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI