28. feb. - 18. avg. 2024

Maria Lassnig: Risbe in slike

Prva samostojna razstava Marie Lassnig v Sloveniji

Kuratorja razstave: Peter Pakesch (Maria Lassnig Foundation), Katarina Hergouth (Cankarjev dom)
Arhitektka razstave: Sara Badovinac 

Ob 10. obletnici smrti Marie Lassnig (1919–2014), ene najpomembnejših avstrijskih in mednarodno priznanih umetnic, v Cankarjevem domu pripravljamo njeno prvo samostojno razstavo v Sloveniji.

Lassnigova je poznana zlasti po svojih psihološko ekspresivnih avtoportretih in konceptu Body Awareness (t.i. zavedanje telesa). Na svoji izjemni umetniški poti je ustvarila bogat slikarski in risarski opus , posvečala pa se je tudi filmskemu ustvarjanju (animirani film). Živela je v zavzetem dialogu s svojo umetnostjo, ki je tvorila ključno prvino njenega bivanja. Čeprav je bila avtorica zasluženega javnega priznanja deležna razmeroma pozno v življenju, so sedaj njena dela pomemben del zbirk najvidnejših muzejev (MoMA v New Yorku, The Essl Collection, Museum Ludwig v Kölnu, muzej Albertina na Dunaju in drugje).

Razstava bo na ogled postavila zlasti njena dela na papirju skupaj z nekaterimi izbranimi oljnimi slikami in izborom krajših animiranih filmov. 

Razstava nastaja v sodelovanju z: Maria Lassnig Foundation, Avstrijskim kulturnim forumom, Neue Galerie Graz, sixpackfilm in drugimi.

Maria Lassnig: Risbe in slike

28. feb. - 18. avg. 2024
Več terminov

6,00 EUR

4,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI