20. maj 2022 19:30

Rohan Dasgupta: Sitar & Pandit Sanju Sahai: Tabla

Tradicionalna indijska klasična glasba
Prireja: Kulturno in umetniško društvo Raga Slovenija v sodelovanju z IRFAZ

Mir skozi kulturo – Pax Cultura

Svetovno priznani maestro sitarja Rohan Dasgupta in tabla maestro Pandit Sanju Sahai bosta v dvorani Cankarjevega doma ustvarila magično meditativno vzdušje pristnega duha Indije.

Nastop indijskih umetnikov je prispevek k pozivu Mir skozi kulturo – Pax Cultura, poziva k nenehnemu, doslednemu in pogumnemu varovanju kulture, k ohranitvi živega tkiva kulture. Le-to vsebuje blagodejno energijo človeškega duha, ki nas povezuje s svetom Lepote in Najvišje Resnice. »V umetnosti,« je zapisal Tagore, »naše notranje bistvo pošilja svoj odgovor Najvišjemu Stvarniku, ki se nam razodeva skozi svet neskončne lepote, ki je nad brezbarvnim svetom dejstev.« Gre za nadaljevanje misli in dejanj velikih ustvarjalcev, znanilcev prihajajoče duhovne kulture, kot sta bila Rerih in Tagore, pri nas Kosovel. Kultura povzdiguje duha skozi ustvarjalnost, tisti univerzalni jezik, ki ga razume srce – jezik miru.

Kultura in mir – najsvetlejši cilj človeštva. Nikolaj Rerih

Rohan Dasgupta se je rodil v glasbeni družini in se je začel učiti globoke umetnosti indijske klasične glasbe že od malih nog. Leta je živel s priznanim Gurujem in izpopolnjeval umetnost igranja sitarja z iskreno predanostjo in nenehnim učenjem. Globoka filozofija indijske glasbe in njen namen odražata modrost starodavnih časov, ki jo je med svojim učnim procesom vpijal od več mojstrov te oblike umetnosti. 

Danes je Rohan Dasgupta izkušen izvajalec, skladatelj in učitelj. Izvaja solistične recitale klasične tradicionalne indijske glasbe na sitarju na glasbenih festivalih v Indiji in po svetu. Poleg tega soustvarja mednarodne projekte ter združuje zahodno klasično/jazz in tradicionalno indijsko glasbo. Izvedel je mojstrske tečaje na konservatorijih v Milanu in Rimu ter drugih glasbenih šolah po Evropi. Je prejemnik številnih glasbenih nagrad in je nastopal je že v več kot 16 državah sveta.

Rohan Dasgupta ima s Slovenijo posebno vez. Z ženo Slovenko sta ustanovitelja in idejni vodji kulturno-umetniškega društva Raga Slovenija, ki v Slovenijo prinaša indijsko klasično glasbo ter nam s koncerti v živo in izobraževalnimi programi približuje indijsko kulturo in tradicijo.

Indijska klasična glasba je v prvi vrsti simbol duhovnosti in poglabljanja vase, kar je značilno tudi za koncept miru. Rohan Dasgupta

Pandit Sanju Sahai je eden vodilnih tablistov svojega časa. Njegova rodbina igra na tablo že šest rodov. Kot čudežni otrok je imel svoj prvi samostojni nastop pri komaj devetih letih, pri trinajstih je diplomiral iz glasbe, magistriral pa pri osemnajstih letih. Znan je po tem, da očara in začara občinstvo s svojo močjo in virtuoznostjo. Njegova izjemna priljubljenost na področju tradicionalne indijske klasične glasbe mu je odprla nove možnosti sodelovanja z glasbeniki različnih žanrov z vsega sveta: jazz, flamenko, opera, zahodna klasična glasba, hip hop, folk...

Ne zamudite tega edinstvenega glasbenega in duhovnega doživetja!

Rohan Dasgupta: Sitar & Pandit Sanju Sahai: Tabla

20. maj 2022 19:30
20. maj 2022 19:30
Več terminov

15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI