20. maj 20:00

Marek Šindelka: Utrujenost materiala

Mojstrska književnost in izjemna bralska izkušnja. Utrujenost materiala je celostna in melodična analiza duha časa. Tzum

Utrujenost materiala je presunljiv roman o begunstvu, o begu od doma, razdejanega od vojne, ter poti skozi neznano in sovražno ozemlje. Poetični jezik upoveduje zgodbo bratov, človeških senc na obrobju družbe, ki v svetu, v katerem vladata surovost in odklonilen odnos do drugačnih, do življenja tujcev, izgubljena iščeta varno zavetje in drug drugega. Ob prepletanju njune bolečine, tesnobe, strahu se potapljamo v univerzalno podobo človeške izkoreninjenosti, odtujenosti medosebnih odnosov in razbiramo metaforo današnje Evrope, ki spominja na delovni stroj, neskončen proizvodni cikel. V njem vsi postajamo zgolj številke, reducirane v material in statistiko. S svojim pisanjem Šindelka brez odvečnega moraliziranja prinaša izjemno gesto vživljanja v tujo usodo, ki hkrati prebuja našo lastno občutljivost in sočutje do sočloveka.

Roman je prevedla Nives Vidrih.

Marek Šindelka je eden najbolj priljubljenih, nagrajevanih in prevajanih čeških avtorjev. V svojih delih združuje natančen, izviren jezik, prepričljivo naracijo in močan občutek za komuniciranje z bralci, ki jih sooča s poglobljenimi uvidi v človeške medosebne odnose in današnji čas.
 

Marek Šindelka: Utrujenost materiala

20. maj 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

14. maj 20:00

Džoha Alharti: Nebesna telesa

Nebesna telesa so zakladnica: zapleteno umerjen kaos družinskih orbit in konjunkcij ter gravitacijskega siljenja skrivnosti.
The New York Times Book Review

Nebesna telesa so večplastna zgodba o pričakovanjih družine in družbe, na katera se ljudje različno odzovemo: nekateri z uklonitvijo, drugi z odporom. V ospredju pripovedi so tri sestre ter njihove odločitve za zakon in negovanje ljubezni. Maja se poroči zato, da bi hitreje pozabila na prvo zaljubljenost, in svoj zakon spremeni v čustveno emigracijo; Asma se poroči racionalno, z moškim, v katerega ni zaljubljena, a ve, da sta oba zmožna razvijati ljubezen; Havla pa se poroči iz zaljubljenosti, o kateri je jasno, da bo prinesla nesrečo, a jo je v imenu predstave o romantični ljubezni pripravljena sprejeti. Ob treh sestrah spoznavamo njihovo družino, kraj in svet, ki mu pripadajo. Nebesna telesa so čustvena, zgodovinska, geografska in politična študija mikrookolja, ki razpira panoramsko sliko širše družbe.

Roman je prevedla Barbara Skubic.

Džoha Alharthi je omanska avtorica dveh zbirk kratke proze in treh romanov, v vrh sodobne literature pa so jo ponesla prav Nebesna telesa, ki so leta 2019 prejela mednarodno nagrado man booker. To je prvi, v arabščini napisan roman, ki je kdaj prejel to prestižno nagrado, in prva knjiga omanske avtorice, prevedena v angleščino – pa tudi v slovenščino.


 

Džoha Alharti: Nebesna telesa

14. maj 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

27. maja 2021 od 10. ure dalje

Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki

Mednarodna konferenca

V okviru počastitve 100. obletnice rojstva slovenske raziskovalke dr. Branislave Sušnik (1920–1996), katere raziskovalno delo je pomembno zaznamovalo paragvajsko in latinskoameriško antropologijo in etnolingvistiko, potekajo številne prireditve v Sloveniji in Paragvaju. Osrednja dogodka v letošnjem letu sta mednarodna konferenca Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki v Cankarjevem domu in razstava La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju v Slovenskem etnografskem muzeju.

Mednarodna konferenca bo predstavila in analizirala rezultate istoimenskega ciljno raziskovalnega projekta, poleg tega bo vključila raziskovalne prispevke nekaterih drugih povabljenih gostov. S prispevki bodo sodelovali slovenski raziskovalci CRP-projekta (UP FHŠ, ZRC SAZU in FF UL), priznani mednarodni poznavalci življenja in dela dr. Branislave Sušnik, med njimi Adelina Pusineri, njena dolgoletna sodelavka v Etnografskem muzeju Andresa Barbera v Asuncionu, in kustodinja Raquel Salazar, raziskovalci iz Južne Amerike Merilyn Renhfeldt, Diego Villar, Federico Bossert ter slovenski raziskovalci in strokovnjaki.V sodelovanju z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), Uradom Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvom za zunanje zadeve RS, Fakulteto za humanistične študije Koper UP, ZRC SAZU, Filozofsko fakulteto UL in Slovenskim etnografskim muzejem

Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki

27. maja 2021 od 10. ure dalje
Več terminov

Simultano prevajanje bo zagotovljeno.

10. maj 20:00

Claudia Durastanti: Tujka

Claudia Durastanti je napisala čustveno delo izjemne elegance.
Books Hunters Blog

Tujka je zgodba o odraščanju z gluhimi, čustveno neuravnovešenimi in neprivilegiranimi starši, s katerimi se pripovedovalka premika skozi življenje: od otroštva v italijanski emigraciji v New Yorku in obubožani južnoitalijanski Bazilikati do študija ter intelektualnega in umetniškega razvoja v Rimu in Londonu. A Tujka ni le intimna, pač pa tudi generacijska pripoved mlade ženske, rojene sredi osemdesetih let, ki se je pred neznosnostjo vsakdana zatekala v glasbo, filme in umetnost ter si tako nadela oklep, ki ji pomaga pri prebijanju skozi sedanjost. Je pripoved o generaciji varčevalnih ukrepov in globaliziranega okusa, ki hodi po tanki meji med depresijo in zabavo. Tujka se ne skriva za fikcijo – skozi razmisleke o identiteti, razredu, umetnosti in ljubezni skuša osmisliti lastno življenje.

Roman je prevedla Vera Troha.

Pisateljica in prevajalka Claudia Durastanti velja za eno najprodornejših sodobnih italijanskih avtoric. Že za svoj prvenec Nekega dne bom metala kamne v okno (2010) je prejela nagrado Mondello Giovani. S Tujko (2019) se je prebila v finale za najprestižnejšo italijansko literarno nagrado strega in doživela odličen mednarodni sprejem.


 

Claudia Durastanti: Tujka

10. maj 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Pretekli dogodek
17. nov. 2020 20:00

François Houle Genera Sextet - odpovedano

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli vse razstave.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>
François Houle, klarinet; Marco von Orelli, kornet; Samuel Blaser, pozavna; Benoît Delbecq, klavir; Christian Weber, kontrabas; Gerry Hemingway, bobni

Kanadski klarinetist François Houle, ki ga s slovito jazzovsko založbo Songlines Records povezuje 28-letno partnerstvo, predstavlja vznemirljiv mednarodni projekt v sodelovanju z nekaterimi najvidnejšimi kanadskimi razseljenci ter kolegi iz New Yorka, Pariza, Basla in Berlina. Sekstet najsvetlejših teles jazzovskega ozvezdja preigrava Houlove avtorske skladbe in pesmarice članov, zakladnico razburljivih del, ki navdušuje brez geografskih meja. Pod Françoisovim vodstvom se bend sprehaja po meji med kompozicijo in improvizacijo z velikim nagibom do jazzovskerga idioma. Kolektiv je album Genera (Songlines Records) snemal leta 2011 v New Yorku in znova marca 2012. Po izdaji so člani zasedbe prekrižarili Kanado in ZDA ter jeseni 2018 nastopili v počastitev spomina na Kena Pickeringa, ustanovitelja Vancouverskega mednarodnega jazz festivala in glavnega pobudnika tega kolektiva.

Klarinetist z enim najboljših zvokov v okolju improvizirane glasbe …
Ben Ratliff, NY Times

Houlovi referenci za ta bend in zbirko del sta veliki imeni ter vodji skupin John Carter in Steve Lacy, ki sta navdihnila njegov miselni tok in kompozicijsko/improvizacijsko tkivo. Tvarina Houlovih skladb se ne ozira na omejitve ter ideje o harmonizaciji in strukturi ter zajema od klasične glasbe do jazza in nazaj. V jazzovskem zasuku snuje rezke disonantne tokove in linije v slogu Theloniousa Monka …
Josef Woodard, Downbeat
 

Letna članska izkaznica Cankarjevi torki
Zagotovite si prihranek in klubske ugodnosti:
– 40-odstotni popust za koncerte Cankarjevih torkov
– rezervacijo vstopnice do petnajst minut pred koncertom, če obisk napoveste vsaj dan prej na E vstopnice@cd-cc.si
– 10-odstotni popust pri nakupu vstopnic za posamezne koncerte abonmaja Glasbe sveta
– žrebanje dobitnikov brezplačnih kompletov vstopnic za Jazz festival Skopje, Jazz Cerkno in  Jazz festival Ljubljana

Cena članske izkaznice 20 EUR
Veljavnost članske izkaznice je podaljšana do konca leta 2021; izkaznica ni prenosljiva

François Houle Genera Sextet - odpovedano

17. nov. 2020 20:00
Več terminov

12 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

19. okt. 20:00

Vasko Atanasovski Adrabesa Quartet

Koncert napovedan za 10. novembra 2020 ter že prestavljen na 2. marec 2021, je prestavljen na 19. oktober 2021.

Koncert napovedan za 10. novembra 2020 ter že prestavljen na 2. marec 2021, je prestavljen na 19. oktober 2021.
Že kupljene vstopnice veljajo za nov termin.

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli vse razstave.
Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>Vasko Atanasovski, saksofon, flavta, kompozicije; Simone Zanchini, akordeon; Michel Godard, tuba; Bodek Janke, bobni, tabla; posebni gost: Ariel Vei Atanasovski, violončelo

 

Vasko Atanasovski se vrača na oder Cankarjevega doma ob prav posebni priložnosti. Za priznano založbo MoonJUne Records je namreč pravkar izšel njegov novi album Phoenix, na katerem združuje šopek virtuoznih glasbenikov iz Evrope, iz različnih projektov poznanih tudi slovenskemu občinstvu. Da bo svetovna premiera posebna, pa se bo glasbenem čaranju pridružil tudi Ariel Vei Atanasovski, sin Vaska Atanasovskega ter uspešen mladi violončelist, dijak konservatorijev v Mariboru pri prof. Niku Sajku in v Celovcu pri prof. Igorju Mitroviću. Že od malih nog je dejaven na različnih glasbenih področjih ter se lahko pohvali z veliko nastopi, mednarodnimi nagradami in prav tako z napisanimi skladbami.

Mojstrstvo, visoka energija in eklektičnost mešanice glasbenih slogov so dobro znane lastnosti glasbe Vaska Atanasovskega in Adrabesa Quarteta. Vabi na ekstatično, skrivnostno in srčno glasbeno potovanje.
 

Letna članska izkaznica Cankarjevi torki
Zagotovite si prihranek in klubske ugodnosti:
– 40-odstotni popust za koncerte Cankarjevih torkov
– rezervacijo vstopnice do petnajst minut pred koncertom, če obisk napoveste vsaj dan prej na E vstopnice@cd-cc.si
– 10-odstotni popust pri nakupu vstopnic za posamezne koncerte abonmaja Glasbe sveta
– žrebanje dobitnikov brezplačnih kompletov vstopnic za Jazz festival Skopje, Jazz Cerkno in  Jazz festival Ljubljana

Cena članske izkaznice 20 EUR
Veljavnost članske izkaznice je podaljšana do konca leta 2021; izkaznica ni prenosljiva

Vasko Atanasovski Adrabesa Quartet

19. okt. 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR *

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
13. okt. 2020 20:00

Level 21 x Sogodbe: .čunfa & Gaj Bostič

Jan Bajc Funa, elektronika; Gaj Bostič, bobni

Level Up in Druga godba s skupnimi močmi predstavljata obalni dvocikel, skupni projekt producenta .čunfe in tolkalnega virtuoza Gaja Bostiča.

Tandem obalnih glasbenih mladincev, nadvse eklektičnega producenta in ritmoklepača .čunfe ter na sceni vse bolj prisotnega tolkalskega virtuoza Gaja Bostiča, je nastal lansko leto v okviru cikla Dvocikel, ki v okviru kranjske Layerjeve hiše projektno združuje po dve umetniški entiteti. Glasba obalnega dvojca je globoko usidrana v hip hop instrumentalih, ki jih nadgrajujeta eden z jazzovskimi prijemi na bateriji in drugi s sodobnimi smernicami podzemne elektronske klubske glasbe.


https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=724227731386374
https://cunfa.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/afnuch/

Level 21 x Sogodbe: .čunfa & Gaj Bostič

13. okt. 2020 20:00
Več terminov

10 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
14. apr. 2020 20:00

Okkyung Lee & Liz Kosack & LIUN & The Science Friction Band

Dvojni koncert

Koncert LIUN & Science Friction Band je prestavljen s 14. aprila na 15. december 2020. Koncert Okkyung Lee & Liz Kosack je odpovedan.

Okkyung Lee, violončelo; Liz Kosack, klaviature

LIUN & The Science Friction Band
Lucia Cadotsch aka LIUN, glas, sintetizator; Wanja Slavin, sintetizator; Dan Nicholls, klaviature; Ludwig Wandinger, bobni
Večer z izjemnimi glasbeniki iz Južne Koreje, ZDA, Švice, Nemčije in Velike Britanije, ki so v Berlinu našli prostor za svojo drzno ustvarjalnost – od improvizacije do alternativnega popa.
Okkyung Lee je violončelistka, skladateljica in improvizatorica. Od leta 2000, ko se je preselila v New York, je delala v različnih kontekstih kot samostojna umetnica ali sodelavka v širokem razponu disciplin, vključno s hrupom, improvizacijo, jazzom, zahodno klasiko ter tradicionalno in popularno glasbo svoje domovine. Njeno delo na vseh področjih vodita radovednost in smisel za raziskovanje. Liz Kosack je glasbenica in oblikovalka iz Maina, ZDA, dejavna v Berlinu in New Yorku. Njeno ustvarjanje je večplastno, osredotoča pa se na igranje sintetizatorjev in na maske. Je prva prejemnica SWR Jazzpreis (2019).

LIUN & The Science Friction band je znanstvenofantastična zasedba, ki se vije med temnimi, silovitimi ritmi in krhkimi melodičnimi obrisi. Kompleksni večplastni aranžmaji Wanje Slavina so v nasprotju z Luciinim odkritim in prosojnim glasom, ki seka skozi nered. Pesmi postavljajo pod vprašaj družbene norme vedenja med spoloma ter navajajo močne umetnice in like, kot so Kiddo, Foxy Brown, Princess Mononoke in Eleven. Lucia Cadotsch se je ljubljanskemu občinstvu že predstavila v zasedbama Schneeweiss & Rosenrot (v Kinu Šiška) in Speak Low (na Jazz festivalu Ljubljana).

The Stone v Ljubljani, kurator John Zorn

 

Okkyung Lee & Liz Kosack & LIUN & The Science Friction Band

14. apr. 2020 20:00
Več terminov

12 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
8. dec. 2020 20:00

Feedback

Prvih 20 let in izid novega albuma Iztrošeni in predvidljivi fusion vzorci

Spletni koncert v živo. Brezplačen posnetek bo na voljo 24 ur.

Koncert je bil s 3. novembra prestavljen na 8. december na splet. Za kupljene vstopnice bomo izdali dobropis ali vrnili kupnino.


Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>


Matej Magajne
, kitara; Andrej Maver, bobni; Miloš Leban, klaviature; Andrej Klavžar, bas

Skupina Feedback je nastala leta 1999 kot tričlanska zasedba z željo po ustvarjanju avtorske inštrumentalne glasbe. Po nekaj letih koncertiranja se ji je leta 2004 pridružil še en član. Od takrat do danes deluje kot kvartet neprekinjeno in v nespremenjeni zasedbi. Žanrsko bi lahko njeno glasbo umestili med mešanico rocka, bluesa in jazza oziroma kot progresivni rock. Ker pa si je skupina v vseh letih delovanja prizadevala najti svoj zvok in slog, kar ji je tudi uspelo, je žanrska opredelitev težko določljiva. V dvajsetih letih je izdala štiri študijske albume in odigrala številne koncerte po Sloveniji, nekaj tudi v tujini, predvsem po klubih in festivalih. Po dvajsetih letih je napočil čas za peti studijski album, ki so ga člani zasedbe posneli v lastnem preverjenem prostoru, kjer tudi ustvarjajo in ki vsekakor prinaša nekaj novega od skupine Feedback. Naslov albuma Iztrošeni in predvidljivi fusion vzorci je seveda namerno šaljiv, mogoče pa tudi primeren izraz za album, kajti skladbe včasih dajejo občutek že slišanega ali bolje rečeno preverjenega gradiva. Skupina se s tem ne obremenjuje, glasbo ustvarja izključno iz lastnega občutka in zadovoljstva ter z veliko predanosti do dela. Mogoče pa je zaradi tega album lahko označiti kot nekaj povsem novega in posebnega na slovenski glasbeni sceni.

 

 

 

 

Feedback

8. dec. 2020 20:00
Več terminov

Spletni koncert v živo.

Pretekli dogodek
10. okt. 2020 19:00

Glasovi miru

Podelitev nagrade mira

Dogodek bo povezovala Tjaša Koprivec Vuga, z glasbo pa ga bodo popestrili Ksenija Jus in Divje ptice.
Avtorici dogodka: Ksenija Jus, Gabriela Babnik Ouattara

Glasovi miru preteklosti, glasovi miru sedanjosti in celo glasovi miru prihodnosti so vedno tukaj. Ostajajo naši tolažniki, so glasovi upanja, ki skozi tisočletja plujejo z nami. Glasovi miru in svobode so vse, kar nam ostaja. Tudi če so stokrat ugasli, prezrti, izdani, ponižani, izgnani in ubiti, glasovi miru vedno znova zaiskrijo v misli, besedi, glasbi, z zaščitno masko ali brez.

Rdeča nit letošnje podelitve nagrade mira bodo glasovi sedanjosti in tako bodo imele glavno besedo nominiranke. Svoje glasove bodo posodile tistim, ki na ta planet šele prihajajo, ter tistim, ki zaradi človeške sebičnosti nekaterih odločevalcev v tem trenutku bežijo pred vojno, lakoto, norostjo in pohlepom. Za vse, ki spremljamo in spoštujemo njihova dela, ki jih največkrat ustvarjajo v nemogočih razmerah, bodo letošnje nominiranke glasovi upanja.
 

Ksenija Jus in Divje Ptice so druga glasbena zasedba (s prvo, Popkovine, se je predstavila julija), ki jo je glasbena in literarna avtorica oblikovala v tem letu. V njej je poleg nepogrešljive flavtistke in vokalistke Katje Stare (Popovni 2012) ter gosta multiinstrumentalista Blaža Grma (Pozdravi iz Slovenije 2014 in Enciklopedija človeka in soljudi), našel svoj ustvarjalni prostor kitarist in vokalist Rok Černe.

Glasovi miru

10. okt. 2020 19:00
Klub CD bo za obiskovalce odprt uro pred prireditvijo.
Več terminov

Brezplačne vstopnice

V sodelovanju s Slovenskim centrom PEN in Ženskim odborom Slovenskega centra PEN Mira

Dogodek omogoča Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI