Od 5. nov. 2021

Cankarjevi torki

5. 10. Dvojni koncert
Niko Novak
Niko Novak, glas, bas kitara
Flying Horseman
Bert Dockx, glas, kitara; Loesje Maieu in Martha Maieu, glas, sintetizator, tolkala; Milan Warmoeskerken, kitara, sintetizator; Mattias Cré, bas; Alfredo Bravo, bobni

12. 10. MUG Trio
Marko Brdnik, harmonika; Uroš Rakovec, kitara; Gašper Peršl, bobni
Predstavitev novega albuma.

19. 10.  Vasko Atanasovski Adrabesa Quartet
Vasko Atanasovski, saksofon, flavta, kompozicije; Simone Zanchini, akordeon; Michel Godard, tuba; Bodek Janke, bobni, tabla; posebni gost: Ariel Vei Atanasovski, violončelo

26. 10. Nina Dragičević: To telo, pokončno
Nina Dragičević, glas; Tomaž Grom, kontrabas

2. 11. JUNEsHELEN: Chapters Part Two – Fly Me To Pandora
Nina Šardi aka JUNEsHELEN, glas, elektronika
Predstavitev novega albuma

9. 11. Marker
Andrew Clinkman, kitara (levo); Steve Marquette, kitara (desno); Macie Stewart, klaviature, violina; Phil Sudderberg, bobni; Ken Vandermark, pihala

16. 11. Kiko Dinucci
Kiko Dinucci, glas, kitara; Juçara, glas

23. 11. Lucia Cadotsch Speak Low II.
Lucia Cadotsch, glas; Otis Sandsjö, tenorski saksofon; Petter Eldh, kontrabas

7. 12. Pulcinella & Maria Mazzotta
Maria Mazzotta, glas, tamburello; Florian Demonsant, harmonika, orgle Elka, glas; Ferdinand Doumerc, saksofoni, flavta, zvončki, klaviature Armon, glas; Pierre Pollet, bobni; Jean-Marc Serpin, kontrabas

Klub CD, posamezni koncert 12, 8* EUR
Vsi koncerti ob 20. uri

 

Cankarjevi torki

Od 5. nov. 2021
Več terminov

posamezni koncert 12 EUR

8 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

27. avg. 18:30

Alpenglow 7

Avstrijska Štajerska sreča Slovenijo

18:30 - 20:30
Tilen Lebar
, saksofon; Se-Lien Chuang, klavir, glas; Andreas Weixler, kitara, elektronika; Yvonne Hofmeister, glas; Ana Kravanja, violina; Maria Flavia Cerrato, klavir; Franz Schmuck, tolkala; Katharina Klement, klavir, elektronika; Samo Kutin, hurdy-gurdy; Denovaire, esraj

21:00 - 23:00
Alfred Lang
, trobenta; Kaja Draksler, klavir; Reinhard Ziegerhofer, kontrabas; Elisabeth Harnik, klavir; Matjaž Bajc, kontrabas; Zlatko Kaučič,  tolkala; Christoph Wundrak,  trobenta, eufonij; Cene Resnik,  saksofon; Armin Pokorn,  kitaraAlpenglow 7 sodi v mednarodni vrh sodobne improvizirane glasbe, ki letos povezuje vodilne avstrijsko Štajerske in slovenske glasbene ustvarjalke_ce. Na 2-dnevnem srečanju se bo v eksperimentalnem duhu predstavilo 19 avstrijskih izvajalk_cev, ki v preteklosti praviloma še niso delili odra s slovenskimi glasbenimi improvizatorkami_ji. Namen kuratorske ekipe je občinstvu ponuditi nepredvidljive in hkrati vrhunske dosežke skupnega dela desetih novonastalih zasedb.

Nastopajoči so izrazito prepoznavni ne le izključno v svobodno-improvizacijski, jazzovski ali širši eksperimentalni sceni ampak se mnogi spretno udejanjajo tudi v novi in komorni glasbi.

Pobudnika mednarodne izmenjave sta glasbenika in vodilna predstavnika graškega združenja V:NM - Verein zur Förderung und Verbreitung Neuer Musik Josef Klammer in Elisabeth Harnik. Srečanje se bo odvilo v okviru koncertnega cikla FriForma, ki bo s tem sodelovanjem omogočil pogoje za realizacio ustvarjalnih potencialov, kariernih priložnosti in pretok zamisli med domačimi in avstrijskimi izvajalkami_ci.

Sodelovanje bo potekalo v dveh korakih; v prvem koraku gre za gostovanje na 13. festivalu V:NM (http://vnm.mur.at/) v Gradcu med 18. -21. avgustom 2021. Gostovanja se bo udeležilo 11 domačih  glasbenih improvizatork_jev, ki bodo vzajemno v formacijah s 24 avstrijskimi glasbenicami_ki  izvedli nastope v živo. V času festivala bo na ogled tudi zvočna instalacija Interferenca, ki je delo intermedijske ustvarjalke Nike Erjavec. Zasedbe je sestavila kuratorska ekipa: Josef Klammmer, Elisabeth Harnik, Nataša Serec in Laszlo Juhasz. Povratna prijateljska “tekma” - Alpenglow 7 se bo odigrala v galeriji ŠKUC in Klubu Gromka 26. 8. 2021 in v 27. 8. 2021 v Klubu Cankarjevega doma.

 

Alpenglow 7

27. avg. 18:30
Več terminov

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Organizacija: KUD Mreža/FriForma in V:NM Gradec
Celostna podoba: Luka Cimolini

 

Srečanje so podprli: Ministstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo, Avstrijski kulturni forum, SKICA - Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji, Zvezna dežela Štajerska, Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javni servis in šport, Kultura Graz in drugi.
Povezavi: kudmreza.org, vnm.mur.at

20. sep. 20:00

Alja Tkačev: Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962-1991)

Ob izidu
Pogovorno-literarni večer

S sodobniki markatne igralke se bo pogovarjala urednica Mladinske knjige Nela Malečkar.

Alja Tkačev (1934–1991) se je v zgodovino slovenskega gledališča in filma vpisala kot markantni igralski original, kot interpretka z visoko govorno kulturo, kot pesnica, prevajalka in avtorica dramskih del. Bila je ena prvih izstopajočih igralk Mladinskega gledališča Ljubljana, krajši čas igralka 'na svobodi', nato članica Lutkovnega gledališča Ljubljana. Ob tem je bila gonilna sila več gledaliških skupin zunaj institucije, pa tudi avtorica dnevniške proze (nastajajoče med leti 1962 in 1991), ki jo celovito odkrivamo šele danes. Njen igralski historiat odseva temeljne in intenzivne premike v razvoju slovenskega gledališča po letu 1945. Ti dnevniki spregovorijo z neobičajno močjo o svobodi in o osamljenosti, med vrsticami, a nič manj jasno, pa tudi o odnosu družbe do umetnosti in umetnikov, zato so njeni zapisi še vedno aktualni. Izbrani dnevniki so izšli v sozaložbi Slovenskega gledališkega inštituta in Mladinske knjige.

Alja Tkačev: Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962-1991)

20. sep. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

8. sep. 21:00

Mala terasa sredi Ljubljane: Anbot

Aldo Kumar, harmonika; Peter Jakša, tamburica, kitara; Peter Jud, violina; Nino de Gleria, bas, violončelo; Janez Pirc, kahon, tolkala; Peter Beltram, flavta; Iztok Smeh, klarinet; Tomislav Čizmić, glas; Janez Vlaj, violina; Rudi Štravs, bas kitara; Miran Mohar, orglice, tolkala

Anbot je glasbena skupina pod vodstvom skladatelja Alda Kumarja. Združuje glasbenike različnih glasbenih znanj in predvsem pestrih profesionalnih poslanstev, ki z veliko predanostjo in malo glasbene šole soustvarjajo za današnji čas redko slišano kombinacijo glasbe. V repertoarju ansambla Anbot najdemo pesmi balkanskih narodov (Makedonija, Bolgarija, Romunija), prisluhnemo lahko kar nekaj klezmerjem, to je glasbi iz judovske tradicije v deželah Vzhodne Evrope. Slišati je mogoče tudi italijanske filmske teme (Fellini – Amarcord), irske in francoske ljudske motive, stare latino hite in številne druge pesmi, ki s svojimi melodičnimi impulzi budijo nostalgijo in slikajo pokrajino časa, v katerem je živa glasba ljudi še povezovala s toplino svoje izraznosti. Ansambel ni prav posebno uglašen, kar mu daje neko svojstveno noto in pristen prizvok, ki pri občinstvu vedno naleti na dober odziv. V ansamblu Anbot (beseda izhaja iz istrske besede nekoč ali enkrat) igrajo harmonika, violina, flavta, klarinet, kitara, bas, tamburica in kahon, violončelo, orglice.

 

Mala terasa sredi Ljubljane: Anbot

8. sep. 21:00
Več terminov

12,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

7. sep. 20:30

Mala terasa sredi Ljubljane: Jani Kovačič: Ženske štorije

O ženskah z Medeo Novak in Nežo Pajek Arambašić

Jani Kovačič, kitara; Medea Novak, glas; Neža Pajek Arambašić, klavir, tolkala; Luka Dobnikar, kontrabas

Ženske štorije obelodanjajo nekaj ženskih usod. Celovečerni koncert je namenjen tem pripovedim. Vsaka pesem opisuje dogodek, v katerem se neredko znajdejo ženske. Ženske ženejo življenje naprej in v dalj, moški se izgubljajo v prepirih in vojnah. Moški so pozabili svojo vlogo v tvorjenju življenja – povprečen moški običajno svojo odgovornost prelaga na državo, na žensko, na otroke. 21. stoletje je stoletje žensk!

Naj bodo ženske ženstvene, saj zaradi tega pravi moški izgubé glavó.

Dokler bo tako, se bo svet vrtel.

Mala terasa sredi Ljubljane: Jani Kovačič: Ženske štorije

7. sep. 20:30
Več terminov

12,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

1. sep. 20:30

Mala terasa sredi Ljubljane: Tori Tango ‒ Respirando

Gabriela Alarcón, glas; Jure Tori, harmonika, klavir; Matjaž Stošić, kitara, glas; Kurt Bauer, violina; Ewald Oberleitner, kontrabas; Murat, beatbox

Premierna predstavitev najnovejša projekta odličnega harmonikarja z gosti iz domačih logov in tujine.

Harmonikar in skladatelj Jure Tori je v 15 letih solistične kariere ustvaril in odigral zavidljiv glasbeni opus, svojo ustvarjalno zrelost pa kronal s prvim "integralnim" slovenskim avtorskim tangom in skupino Tori Tango. Mednarodna zasedba je leta 2020 jubilej obeležila z izidom novega albuma "Respirando"(Alessa records) premierno pa ga bo predstavila na koncertu v Cankarjevem domu 1. septembra 2021.

Zasedbi sta se pridružila argentinska pevka Gabriela Alarcón, ki je k  zvočni zasnovi skupine poleg vokalne dimenzije prispevala še dodatno žanrsko kredibilnost in pa slovenski "beatboxer" Murat, ki je zvočno podobo nadgradil z mojstrskim vokalnim izvabljanjem oziroma simuliranjem tolkalnih in instrumentalnih zvokov.

Skupina Tori Tango izvaja povsem samosvojo in unikatno avtorsko tango  izpeljanko v vsej njeni žanrski razvejanosti, polni melanholične senzibilnosti in prelepih Juretovih melodij, pa tudi presenetljivih stilnih ritmičnih preobratov, instrumentalnega koketiranja z drugimi žanri in tehnične perfekcije njenih članov.

Zasedba je že s prvim albumom „For One Touch“(Klopotec, 2016) opazno zarezala na slovensko glasbeno sceno, saj sta zgoščenka in ustvarjanje skupine predstavljala prvo popolnoma avtorsko tango glasbo na naših tleh. Avtor večine materiala Jure Tori je svojo rahločutno skladateljsko naravo in harmonikarsko izjemnost artikuliral v senzibilno glasbeno izpoved in izvirno različico tanga, katere vrhunec predstavlja prav glasba z albuma "Respirando".

Za vizualno stran predstavitve glasbene senzibilnosti zasedbe Tori Tango na nastopih poskrbita plesalca tanga Alja Ferme in Sašo Živanović.

 

Mala terasa sredi Ljubljane: Tori Tango ‒ Respirando

1. sep. 20:30
Več terminov

12,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

31. avg. 20:30

Mala terasa sredi Ljubljane: Hostnik pa Krečič

Tomaž Hostnik, glas, klavir; Matija Krečič, violina, glas

Tomaž Hostnik je koncertni pianist, šansonjer, pesnik in avtor glasbe za najrazličnejše priložnosti z izjemno obsežnim opusom. Matija Krečič je violinist, skladatelj in aranžer, ki deluje v več glasbenih slogih ter sodeluje z veliko umetniki in glasbenimi skupinami. Med seboj sodelujeta toliko, da si za usluge že dolgo ne računata več. Enkrat eden potrebuje aranžma, drugič drugi besedilo, tretjič eden snema ploščo, četrtič drugi producira singel. V duu Krečič-Hostnik igrata Matijevo glasbo, duet Hostnik pa Krečič pa izvaja Tomažev opus.

Konec leta 2019 sta posnela ploščo Mačahe, izdano septembra 2020. Na njej je izbor Hostnikovih šansonov in haiku šansonov, ki jih Tomaž pripoveduje v jeziku, kot ga govorijo doma, na Suhi. Zgodbe so vseh vrst – takšne o ljubezni, pa o pijači, odnosih, minevanju, Oplu, kravjih štrikih … Lahko bi rekli preprosto – o življenju. Poleg tega iz svojih inštrumentov iztiskata vse mogoče zvoke, po potrebi pa se prelevita tudi v triangelista, lončena basista ali skupaj zažgolita kakor ptičice v ranem jutru.

Mala terasa sredi Ljubljane: Hostnik pa Krečič

31. avg. 20:30
Več terminov

12,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

25. avg. 20:30

Mala terasa sredi Ljubljane: Goran Bojčevski: Up close

Goran Bojčevski, klarinet, kaval, duduk, piščali, EWI, Jani Hace, bas kitara; Žiga Kožar, bobni; Jan Sever, klaviature


Januarja 2020 je Goran Bojčevski na povabilo RTV Slovenija začel s snemanjem plošče, ki je nastajala več let. Gre za tako imenovani slog balkan nuevo, ki je njegov lastni ter ki ga ponosno in z velikim uspehom predstavlja že leta po vseh večjih odrih doma in po Evropi. Balkan nuevo predstavlja most med bogato balkansko tradicijo, kjer so njegove korenine, ki jo posodablja z elementi klasične glasbe in tanga nuevo. S tem združuje dva pola, ki ga določata – od kod prihaja in kam je šel ter kaj se je tam naučil. Vodilni motiv sloga je »Nič ni nemogoče«.
K sodelovanju je povabil najboljše glasbenike v državi: Jani Hace, bas kitara; Žiga Kožar, bobni; Jan Sever, klaviature.
 

Goran Bojčevski, klarinet, kaval, duduk, piščali, EWI

Goran Bojčevski, magister klarineta in skladatelj, je končal magisterij summa cum laude na sloviti Univerzi Mozarteum v Salzburgu, pri profesorju Aloisu Brandhoferju, nekdanjem prvem klarinetistu Dunajskih in Berlinskih filharmonikov.
Zadnjih petnajst let nastopa po odrih vse Evrope. Začetki segajo v sodelovanje s skupino TerraFolk, pozneje pa je hitro izumil svoj lastni slog in ga poimenoval balkan nuevo. Več kot uspešno ga predstavlja v različnih izvedbah in v sodelovanju z raznimi svetovnimi zvezdami.
Nekaj njegovih najodmevnejših dosežkov: nastopal je kot solist s Simfoniki RTV Slovenija (ob predaji predsedovanja EU Slovenije Franciji), solist Bläserphilharmonie Salzburg, koncert ob odprtju Evropske jazz konference z Bojanom Z., oktobra 2018 je napolnil Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani. Poleti 2018 je razprodal vse večje festivale, med drugimi tudi Festival Ljubljana, Ohridsko leto in Theatter am Spittelberg na Dunaju.
Bojčevski je tudi skladatelj, njegov ustvarjalni opus je impresiven. Sklada za klarinet, godala in tudi za simfonične orkestre. Svoje najobsežnejše delo, Balkanski portete, je posnel leta 2015 s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Sklada za oglase in dokumentarne filme. Prav tako je napisal dva baleta, ki sta doživela ogromen odziv, Helium in Derviš in smrt, ki je bil leta 2017 nominiran za najboljšo predstavo na Hrvaškem. Z baletom je napolnil dvorano Lisinski. Leta 2017 je bil povabljen k projektu Bläserphilharmonie Salzburg, njegovo delo Nostalgie je dirigiral maestro Glenn Price, ki ga je z navdušenjem predstavil še ameriškemu občinstvu, tako je leta 2017 doživel premiero v ZDA. Njegove skladbe so bile izvajane v Evropi, ZDA in Južni Koreji.
Za izjemne ustvarjalne dosežke v letu 2018 je prejel bronasti grb MOC. Po mnenju kritikov se Bojčevski neprestano uvršča med najboljše svetovne klarinetiste.

 

Jan Sever, klaviature

Trenutno poučuje klavir na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, nastopa s številnimi različnimi zasedbami in veliko drugimi priznanimi slovenskimi glasbeniki. Poleg klasične glasbene uspešne poti intenzivno izvaja še druge zvrsti, kot so tango, fuzija in improvizacija. Je član različnih glasbenih skupin, kot so Marko Hatlak & Funtango, Moonlight Sky, Oxana & La Banda, Rojotango Orchestra in druge. 
 

Jani Hace, bas kitara

Dolgoletni član bendov Siddharta, Elevators, Ecliptic, Sladica Live … Od začetka devetdesetih let je dejaven studijski glasbenik v različnih glasbenih žanrih. Poleg zgoraj omenjenih zasedb so vidnejša sodelovanja z ustvarjalci, kot so: Alenka Godec, Lara Love, Jadranka Juras, Josipa Lisac, Gibonni, Chris Eckman, Lovro Ravbar - Get On Board, Janez Bončina - Benč, Big Band RTV SLO.
 


Žiga Kožar je doslej poučeval več kot dvesto študentov. Nastopal je z različnimi glasbeniki in zasedbami v Sloveniji in tujini, med njimi so: Peter Erskine, Stu Hamm, Jackie Marshall, Natasa Tasic, September Group, Imer Traja Brizani, Dejan Pechenko, Zdenka Kovacicek, Mike Sponza, Kornelije Kovac, Soul Activation & Rok Golob, Big band RTV SLO, Simfoniki RTV, Sabrina Hebiri, Maja Keuc, Tedi Spalato, Neisha, Jadranka Juras, Maja, Trkaj, Janez Zmazek Žan, Boris Bele, The Stroj ... Je eden najboljših bobnarjev v državah nekdanje Jugoslavije. 
 

 

Mala terasa sredi Ljubljane: Goran Bojčevski: Up close

25. avg. 20:30
Več terminov

12,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

24. avg. 20:30

Mala terasa sredi Ljubljane: Ana Pandur, Damir Avdić: Črni zvoki

Plesno-glasbena predstava po motivih Duende: igra in teorija F. G. Lorca

V vsem, kar se oglaša s črnimi zvoki, prebiva duende.

S Črnimi zvoki se podajamo v raziskavo polja svobode, upora veljavni konvenciji, presečišča trenutka osebnega in resničnega v ustvarjalnem aktu ter njunih implikacij v družbenem.

Lorcovo besedilo kot inspiracija in idejna osnova osmišlja osrednjo temo, ki je v paradoksalnem razmerju sprevrnitve pomena, ki je je bilo besedilo deležno v 20. stoletju, s poudarkom na ponavljanju zgodovine. Izpovedovanje svobode, ki je nadžanrska, iskanje smisla in lepote znotraj danih razmer, ali pa njim navkljub, je ključno. Predstava Črni zvoki nadaljuje in nadgrajuje misel predstave Firebird Ane Pandur, ki tematizira večno vračanje enakega in hrepenenje po svobodi v letenju.
Lorca v naslovu predavanja kot izhodišče postavlja igro. Vsak sistem, kot je igra, ima tudi možnost napake, zdrsa. Zdrsa v smislu napake v samem sistemu igre, trenutnega zamika, ki odpira nova obzorja in ima preobrazbeno moč, ki lahko zavije v eno ali v drugo smer, ki tozadevno odpira polje nove svobode in lahko privede do nastanka nove igre. Sočasno lahko zdrs privede do ideološke sprevrnitve, ki novonastalo igro brez zadnje misli sprevrže v orodje manipulacije in hkrati z njo manipulira. Tehtnica se lahko nagne v eno ali drugo smer.

V iskanju presečišča med dvema svetovoma, kjer je bližina konca/smrti zmeraj že vnaprej predvidena, osmišlja vnovičen premislek o pomenu tega, kakšne so lahko posledice ideološke zlorabe ustvarjalne misli.
 

Mala terasa sredi Ljubljane: Ana Pandur, Damir Avdić: Črni zvoki

24. avg. 20:30
Ljubljanska premiera
Več terminov

12,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

14. jul. 2021 21:00

Mala terasa sredi Ljubljane: Jure Cerkovnik, kitara

Program:
Atanas Ourkouzounov, Molitev
Agustin Barrios Mangoré, Valček, op. 8, št. 4
Giulio Regondi, Sanjarjenje, nokturno, op. 19
Agustin Barrios Mangoré, Valček, op. 8, št. 3
Benjamin Britten, Nočna glasba po Johnu Dowlandu, za kitaro, op. 70
Agustin Barrios Mangoré, Pomladni valček
Nejc Kuhar, Memory Lanes (praizvedba, posvečeno J. Cerkovniku)


Jure Cerkovnik je mlad slovenski klasični kitarist z razmahnjeno mednarodno dejavnostjo. Koncertiral je po mnogih evropskih državah ter v Aziji, sodeloval na različnih specializiranih festivalih. Med njimi so kitarski festivali na Dunaju, Zagrebu, Zürichu, Lucernu, Sarajevu, Acerri in mednarodni festival kitare v Postojni. Leta 2018 in 2019 je nastopil na turneji na Japonskem in v Tajvanu; februarja 2017 je debitiral na solističnem recitalu v Koncertni hiši, osrednjem dunajskem glasbenem prizorišču. Avstrijska prestolnica je bila odločilna za njegovo umetniško formacijo, saj je leta 2013 diplomiral na tamkajšnji Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v razredu Alvara Pierrija. Po mojstrskih študijih je sledilo izpopolnjevanje v razredu Andersa Miolina v Zürichu na tamkajšnji Visoki šoli za umetnost, kjer deluje od leta 2016 v različnih pedagoških vlogah.

Osrednja skladba sporeda je Nočna glasba Benjamina Brittena, eno najbolj kakovostnih del celotnega kitarskega repertoarja. Ob njem prepletajo večer meditativnih razpoloženj in lahkotnih plesnih oblik dela skladateljev, ki so bili tudi kitaristi - med njimi bomo prvič slišali neoromantično zastavljeno skladbo Nejca Kuharja. 

Mala terasa sredi Ljubljane: Jure Cerkovnik, kitara

14. jul. 2021 21:00
14. jul. 2021 21:00
Več terminov

12,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI