Rudi Bučar
26. dec. 20:00

Rudi Bučar

Koncert

Istrski trubadur in večkratni zmagovalec festivalov, ki s svojim glasbenim ustvarjanjem že poldrugo desetletje ohranja in plemeniti istrsko kulturno dediščino, bo 26. decembra nastopil v Klubu Cankarjevega doma. Tokrat bo skupaj s prijatelji pričaral intimno prednovoletno ozračje, ki vas bo poneslo nekaj desetletij v preteklost, v tople dnevne sobe, z muziko iz starih zvočnikov.
 
Rudi je vsestranski glasbenik, ki je leta 2012 uspešno končal študij jazz petja in aranžiranja na Akademiji za glasbo v Trstu. Je izjemen folk glasbenik z brezhibno glasovno interpretacijo in mojster istrske poetike. V Slovenski Istri ga imajo že za svojega trubadurja; lahko rečemo, da je postal sodobna primorska legenda.
 

Rudi Bučar

26. dec. 20:00
Več terminov

18 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

24. nov. 19:00

Nika Solce: Ko duše pokličem

Premiera novega albuma Ko duše pokličem pevke in glasbenice Nike Solce s prvič uglasbeno in še povsem nepoznano poezijo slovite popotnice Alme M. Karlin.

Ste vedeli, da je Alma M. Karlin napisala več kot tristo pesmi? Pred dvema letoma sta jih v arhivih Nuka odkrili Nika Solce in Jerneja Jezernik, raziskovalka Almine zapuščine in prevajalka Alminih del iz nemškega v slovenski jezik. Nastal je čudovit projekt.

Koncert je posvečen stoti obletnici poti okoli sveta Alme M. Karlin, ki se je začela prav na ta dan ob isti uri.
 

"Skozi zvezdá vseh neštete meglice,
Preko neskončnosti širnih vodá,
Pa vse do tja, kjer razpade zvezd lice,
Čisto do skrajnega roba svetá, 
Tečejo Skritega silni valovi,
Varjejo škode vesolje širnó,
Pihajo kakor zdravilni vetrovi,
Stresejo včasih življenja drevo."
 

Dediči luči, založba J. Jezernik, prevedel Boštjan Dvořák 
 

Nika Solce: Ko duše pokličem

24. nov. 19:00
Več terminov

15, 10* EUR
* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Nika Solce, vokal, ukulele, kitara; Igor Bezget, arabska lutnja, sarod, kitara; Stephan Steiner,  nyckelharpha, violina, harmonika; Mary Servatius, violončelo; Ana Lazar, violina; Ajda Cvek, violina; Klemen Krajc, kontrabas

31. dec. 20:00

Amira & Bojan Z

Ekskluziven silvestrski koncert glasbenih zvezd

Živimo v svetu, ki prezira tišino, v globalni kulturi, ki nenehno proizvaja oglušujoč zvok brezumne zabave. Večina sodobne glasbe, ne glede na žanr, je v najboljšem primeru pomirjujoča in v najslabšem boleče agresivna, usmerjena v zatajitev vse celovitosti človeške žalosti in radosti. Obstajajo pa umetniki, kot sta Amira in Bojan, ki ustvarjata prostor, v katerem lahko medsebojno delimo tišino in glasbo. Sposobnost oblikovati tako globoko občuteno krajino v pustinji brezdušja ne zahteva samo daru in integritete, temveč tudi brezpogojno zaupanje, da glasba iz ljudi izvablja dobro.

Amira in Bojan Z izvabljata najboljše iz nas in sebe.
Za to in za njuno glasbo moramo biti hvaležni. Jaz zagotovo sem.
A. H.

Amira & Bojan Z

31. dec. 20:00
Več terminov

32 EUR (s kozarcem pijače)

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Amira, glas; Bojan Z, klavir

8. feb. 20:00

Solistika

Glasbena predstava za dva solista in neomejeno število inštrumentov

Predstava je zasnovana na tradiciji glasbenih klovnov, enem najstarejših zabavnih žanrov, ki se odlikuje z duhovitim in predvsem virtuoznim izvajanjem, tokrat vrhuncev klasične glasbe v inovativnih aranžmajih za nepričakovana glasbila. To ni le koncert. Solista se znajdeta na glasbenem tekmovanju z neposrednim radijskim prenosom in niti naduti voditelj se ne zaveda, da sta edina tekmovalca tega dne. Vendar »show must go on« brez prekinitev, saj radio tišine ne prenese. Iznajdljivost in komični zapleti so neizogibni.

Nagrada občinstva na 39. tednu slovenske drame v Kranju, nagrada za glasbeno-gledališko virtuoznost na 12. Teatarfestu v Sarajevu, Zupančičeva nagrada Branku Završanu
 

Solistika

8. feb. 20:00
Več terminov

15 EUR
13* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Besedilo in režija: Branko Završan
Avtorji: Branko Završan in solista
Glasbena struktura in aranžmaji: Boštjan Gombač in Marko Brdnik

 

Nastopajo: Branko Završan, Boštjan Gombač, Marko Brdnik

Koprodukcija: Familja in MGL

27. dec. 20:00

Dovč & Gombač - 2019

Prava tradicija ni relikt preteklosti, ki je nepovrnljivo odtekla, je živa sila, ki oživlja in ozavešča sedanjost. Igor Stravinski, Poetic in Music in the Form of Six Lessons.

 

Vrhunska glasbenika, ljudska godca 21-tega stoletja, vas bosta na ekskluzivnem prednovoletnem koncertu popeljala na izjemno zvočno popotovanje, s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, zaigrala nam bosta sveže avtorske kompozicije, ki so nastale ob jesenski izjemno uspešni in razprodani turneji ob 15-letnici skupnega ustvarjanja, manjkalo pa ne bo niti nekaj lahkotnejših prednovoletnih tonov.

Harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč ter multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač sta prepoznavni imeni v svetu sodobne slovenske glasbe. Gre za nekdanja in sedanja člana številnih glasbenih zasedb (Sounds of Slovenia, Jararaja, Katalena, Terrafolk, Caminoigra, Rudi Bučar&Istraband, Bast itd). Oba delujeta tudi kot avtorja, aranžerja in producenta glasbenih del zase in za druge glasbenike, v zadnjih nekaj sezonah pa sta se uveljavila predvsem kot vrhunska studijska glasbenika in solista, ne le na področju, ki ga v glasbenem smislu najbolje obvladujeta (etno glasba, world-glasba), pač pa tudi v kontekstu klasične glasbe (solistični nastopi z Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoniki RTV, Big Band RTV Slovenija, Fool Cool Orchestra, Carmina Slovenica, Simbolični orkester). Glasbenika sta razvila poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje.

Dovč & Gombač - 2019

27. dec. 20:00
Več terminov

18 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
11. okt. 2019 20:00

Zimsko popotovanje

Pesniško-glasbeni večer
Ob izidu zbirke Hribi, oblaki, lepe pozdrave Marjana Strojana (MK, 2019)

Bojan Gorišek, klavir
Christina Thaler, sopran
Marjan Strojan, avtor

Spored:
Philip Glass, Franz Schubert
Wilhelm Müller / Marjan Strojan, Zimsko popotovanje

Zimsko popotovanje je cikel pesmi za glas in klavir avstrijskega skladatelja Franza Schuberta (Winterreise, Deutsch 911, op. 89, 1828). Sestavlja ga 24 (točneje, dvakrat po dvanajst) uglasbitev pesmi nemškega pesnika Wilhelma Müllerja (1794–1827), katerih prvo polovico je skladatelj našel v izdaji Popotne pesmi Wilhelma Müllerja. Zimsko popotovanje (Leipzig 1823) in jih uglasbil v februarju 1827. Ko je kmalu po Zimskem  popotovanju odkril še izdajo Müllerjevih Pesmi iz zapuščine potujočega hornista (1824), posvečenih skladatelju Carlu Marii von Webru, s preostankom cikla, je oktobra istega leta nadaljeval delo in ga dokončal ob pregledovanju korektur tik smrtjo, 19. novembra 1828. Skladatelj tako ni dočakal objave svojega dela, pesnik pa ni nikoli izvedel za Schubertovo uglasbitev.

Zgodba Schubert-Müllerjevega cikla Winterreise pripoveduje o človeku, ki se zaradi razočaranja v ljubezni poda na brezciljno pot skozi zimsko pokrajino. Potem se razkrije, da ta cilj morda vendarle je: smrt. Vendar se konča drugače. Že v izvirnem Müllerjevem besedilu je veliko glasbe. Posvečeno je skladatelju, Carlu Marii von Webru, pesnik celo v pismu zapiše, da »te pesmi kličejo po uglasbitvi« – in so tudi zares bile uglasbene že pred Schubertom. Po drugi strani pa v spremljavi slišiš besede – klavir se pogovarja s pevcem, sam s sabo, in z nami.

Strojanovo Zimsko popotovanje se že na začetku oddalji od Winterreise, a ohranja osnovne prostorske in značajske koordinate izvirnika. Ko jih razvija, se ob okrajšavah, združevanju, prerazporejanju itd. približa dogajanju v Schubert-Müllerjevem ciklu, dokler povsem ne zdrsne vanj ter se potem iznenada in nepričakovano konča. Zimsko popotovanje torej ni prevod, ampak interpretacija besedila. Zelo podobno je z Müllerjevo predlogo ravnal tudi skladatelj sam. Premešal je vrstni red pesmi, spreminjal ton, poudarke in pomenski domet, pa tudi konec je drug in čisto njegov. Na večeru bomo te pesmi slišali tudi v pesnikovi interpretaciji.

 

Zimsko popotovanje

11. okt. 2019 20:00
Več terminov

7 EUR
5* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

V sodelovanju s 3. programom Radia Slovenija – programom Ars in z Mladinsko knjigo

Cankarjev dom
17. okt. 2019 09:30

Zaposlovanje invalidov v Sloveniji

Pomen stabilnih pogojev zaposlovanja
Prireja: Predodrom d.o.o.

Zaposlovanje invalidov v Sloveniji

17. okt. 2019 09:30
Več terminov

Zaključeno

Pretekli dogodek
26. sep. 2019 08:30

POMP Forum: Kontekst vsebinskega marketinga že 10 let

Mednarodna konferenca o vsebinskem marketingu
Prireja: PM, poslovni mediji

Konferenca POMP Forum je ena najstarejših, največjih in najstrokovnejših mednarodnih konferenc o vsebinskem marketingu na svetu. Vsako leto se na konferenci seznanimo z novimi trendi in atraktivnimi primeri s področja korporativnega komuniciranja, marketinga in odnosov z javnostmi.

POMP Forum: Kontekst vsebinskega marketinga že 10 let

26. sep. 2019 08:30
Več terminov

Kotizacija

19. sep. 2019 19:00

Dobrodelna prireditev z Ilanom Chesterjem: Pomagamo Venezueli

Prireja: Humanitarno društvo Hrana za življenje

Predstavniki projekta Hrana za življenje pomagajo blažiti humanitarno krizo v Venezueli od časa Huga Cháveza. Kriza v Venezueli ne popušča, ljudje še naprej množično bežijo iz države. Pomoč za lačne zbira tudi humanitarni program Hrana za življenje, ambasador tega gibanja pa je venezuelski pevec, nagrajen z grammyjem, Ilan Chester.
Hrano in zdravila zbirajo ves čas, zadnjo pošiljko so poslali v Venezuelo pred kratkim. V veliko pomoč pri organizaciji sta na drugem koncu sveta sestra uršulinka Andreja Godnič in Maria Voglar, predsednica društva venezuelskih Slovencev.

 

 

Dobrodelna prireditev z Ilanom Chesterjem: Pomagamo Venezueli

19. sep. 2019 19:00
Več terminov

Prosti vstop, donacije se zbirajo na dogodku.

Pretekli dogodek
28. avg. 2019 09:00

Conventa Crossover

Festival dogodkov in izkustvenega marketinga
Prireja: Toleranca marketing d.o.o.

Ideja in format dogodka sta posvečena vsem oblikam izkustvenega marketinga. Marketinga, ki sproža čustvene interakcije med blagovnimi znamkami in kupci ter med idejami in udeleženci dogodkov. Predstavniki najboljših agencij za organizacijo dogodkov in izkustveni marketing iz vse Evrope, bodo z udeleženci delili izkušnje in napotke vse od organizacije dogodkov, do gverilskega in senzoričnega marketinga.

Conventa Crossover je namenjena ponudnikom kongresnih storitev, kreativcem, marketinškim strokovnjakom, strokovnjakom za organizacijo dogodkov iz podjetij, agencij, združenj, turističnih destinacij, hotelov in prizorišč za dogodke ter vsem v regiji Nove Evrope, ki so tesno vpeti v področje turizma in marketinga. K

Festival skupaj pripravljata agencija Toleranca marketing in poslovna borza Conventa v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Slovensko turistično organizacijo.

 

Od 28. do 30. avgusta se bodo na festivalu Conventa Crossover zvrstile delavnice, pogovori z vodilnimi strokovnjaki in bogat spremljevalni program. Tekmovanja za nagrado Conventa best event award oziroma za naziv Najboljšega dogodka Nove Evrope se bo udeležilo 26 dogodkov, ki jih bo ocenila priznana mednarodna žirija. Rdeča nit festivala bo iskanje odgovora na vprašanje 'Kaj deluje na področju organizacije dogodkov in zakaj?' 

Poudarek letošnjega Crossoverja bodo primeri dobre prakse, ki bodo predstavljeni v okviru tekmovanja za nagrado Conventa best event award. V okviru osrednje teme bodo analizirali predstave o tihi manjšini introvertiranih udeležencev na dogodkih. Pomemben del festivala bo posvečen tudi odnosu med blagovnimi znamkami in organiziranjem dogodkov.

O dizajnu in hotelirstvu bosta spregovorila Saša Begović iz arhitekturnega biroja 3LHD in Mirna Ptiček iz agencije Bruketa & Žinić & Grey, ki sta sooblikovala dve izjemni hotelski zgodbi - Hotel Lone in Grand Park hotel v Rovinju. 

Conventa Crossover

28. avg. 2019 09:00
Več terminov

Kotizacija

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI