15. - 18. jun.

63. Jazz festival Ljubljana

Pretekli dogodek
14. jun. ob 19.30 (odprtje) – 4. sept. 2022
Prosti vstop

Pretekli dogodek
Pretekli dogodek
15. jun.
15,00 EUR

Pretekli dogodek
15. jun.
15,00 EUR

Pretekli dogodek
16. jun.
28,00 EUR

Pretekli dogodek
16. jun.
12,00 EUR

Pretekli dogodek
17. jun.
15,00 EUR

Pretekli dogodek
Pretekli dogodek
18. jun.
Prosti vstop

Pretekli dogodek
18. jun.
15,00 EUR

Pretekli dogodek
18. jun.
15,00 EUR

Pretekli dogodek
18. jun.
15,00 EUR

Pretekli dogodek
Pretekli dogodek
18. jun.
12,00 EUR

Neizmerno smo veseli, da lahko letošnji, že 63. Jazz festival Ljubljana predstavimo v polnem zagonu. Vračamo se v tradicionalni junijski termin, a ohranjamo koncept zadnjih let, ko je festival zaživel v novih razsežnostih, ki jih ponuja program v Parku Sveta Evrope (park pred CD) z dvema odroma. Graditev glasbene skupnosti z medgeneracijskim povezovanjem ter približevanje jazzovskih in drugih glasbenih praks s temeljem na sodobni ustvarjalnosti je pristop, ki odmeva v domači in tuji laični in strokovni javnosti. A kot se za vsak festival spodobi, smo tudi tokrat poskrbeli za nekaj novosti. Povezanost domačih in tujih glasbenikov bo še krepkejša in s tem namenom se bo v zasedbo Fire! Orchestra vključilo kar šest slovenskih glasbenic in glasbenikov. Prav tako bo v tej vlogi močnejši program, ki ga pripravljamo skupaj z Inštitutom .abeceda z domicilom na Odru pri starem drevesu. Odločili smo se, da ponudimo prostor tudi najmlajšim močem, saj bo dopoldanski sobotni oder odprt za snovanje dijakov KGBL. Ekskluzivno in premierno ob izidu albuma pa bomo predstavili tudi sodelovanje Big banda Slovenske vojske in Izidorja Leitingerja v Gallusovi dvorani, kjer bosta še dva velika koncerta, otvoritveni s posvetilom jazzovski divi Alice Coltrane z mednarodno zasedbo pod vodstvom bobnarskega maga Hamida Draka ter koncert velikana založbe ECM, vrhunskega lutnjarja Anouara Brahema. Njegov koncert nas bo spomnil na leto 2020, ko se je festival uspešno izvil iz primeža pandemije in svetu ponudil unikatno različico festivala, v kateri so tuji umetniki, ki niso mogli priti v Ljubljano, za festival posneli ekskluzivne »domače« posnetke. Tako jih je lahko v prenosu gledal ves svet. Številni od njih se bodo letos končno predstavili tudi v živo.
 

Letošnja novost je tudi več interakcije glasbe z drugo umetnostjo: sodobnim plesom, poezijo, videom in seveda z glasbeno rezidenco domačega umetnika, ki je (tudi) plod prihajajočega boxa njegovih albumov za založbo Clean Feed. Pianist Miha Gantar se bo tako predstavil s tremi koncerti v treh različnih (tudi) mednarodnih zasedbah, njegov solistični recital pa sovpada s tradicionalnim odprtjem fotografske razstave v Mali galeriji na predvečer prvega dne festivala. 

Nestrpno čakamo na trideset koncertov s skoraj sto petdesetimi nastopajočimi iz dvajsetih držav ter držimo pesti, da bodo okoliščine dovoljevale prešerno festivalsko razpoloženje in druženje ob odličnih koncertih s sijajnimi glasbenicami in glasbeniki. To si zaslužimo vsi.

Bogdan Benigar, vodja festivala


 

Vaš dogodek pri nas

Veliko več kot samo najem

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI