13. jun. 20:00

Urška Centa in Domen Novak: Tam, v vrtu

Premiera v ciklu Noches de Tablao.

Predstava Tam, v vrtu je povabilo v vrt dveh, ki v njem odstirata lepoto mehanizmov poslušanja. V svojem početju prisluškovanja naravi odkrivata svetove zvoka in njihovo odzvanjanje v polju vidnega. Pri tem jih prevajata skozi lastni telesi, da v njima razširita domišljijske potenciale in opazujeta njihovo sovpadanje s svetom giba.

Urška Centa, koreografinja in plesalka, ter Domen Novak, dramski igralec, skozi zvočno-gibalno predstavo vodita s čistim instinktom radovednosti in ta med njima ustvarja povezave in plete odnose, ki preizprašujejo linearne poteke dogajanja. Podobe, ki prihajajo iz različnih osebnih časovnih obdobij dveh soustvarjalcev, so razrez njune performerske identitete, znotraj njih pa potekata iskanje medsebojnega stika ter raziskovanje njunega sobivanja in soodvisnosti.

Vrt razumeta kot igrišče, mikrokozmos človeških interakcij, zgradbo skupnosti, prostor za razisko-vanje različnih konstelacij odnosov, kraj povabila. Skupaj opazujeta daljnosežnost in verižnost reak-cij v njem in onkraj njega, pri tem pa poudarjata vlogo čutov pri oblikovanju človeške izkušnje. 

Njun vrt je prostor, ki v idilo umika kodira človeški trud. Njun vrt je njuno telo. 

V predstavi se človeško telo kot inštrument prepleta z različnimi inter- in transdisciplinarnimi strukturami, ki zaznavajo načine, kako so povezana naša življenja. Strukture slednjega se nanašajo tako nanju kot na širše grajenje notranje mreže s prisotnimi v prostoru, pri tem pa se sklicujejo na strukturno logiko narave, ki vznika iz zavedanja o globoki povezanosti po-sameznika z okoljem. V predstavi se iz ozadja zrcali tudi misel o družbenem vrednotenju človekove odvisnosti od narave. Negovanje vrta je metafora, ki za umetnika pomeni kulturno vrednoto ter ju kot posameznika nenehno povezuje z vsem živim in jima ponuja odločitev o bolj izostreni izkušnji prisotnosti v svetu.

Predstava Tam, v vrtu je plod koreografske raziskave vzporednosti giba in zvočnosti, izvedene s pomočjo delovne štipendije Ministrstva za kulturo RS za področje glasbenih umetnosti, ki jo je Urška Centa v sodelovanju z Domnom Novakom predstavila oktobra 2023 v miniaturi Miniatura no. 9 (del 4 miniature, Atrij ZRC, NEST) ter novembra 2023 v zvočni koreografiji The Garden, ki je bila izbrana za predstavitev na mednarodnem festivalu sodobne umetnosti FIAC v Leónu v Mehiki.

Premiera predstave Tam, v vrtu bo potekala v sklopu cikla Noches de tablao, ki predstavlja umetnost na področju sodobnega flamenka. Oblikujejo ga interdisciplinarni umetniški dogodki, osnovani predvsem na živi povezavi glasbe in plesa, ter spremljevalni program izobraževalnih in teoretskih vsebin. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki vzpostavljajo dialog med umetniško prakso flamenka in drugimi glasbenimi žanri in predstavljajo nove ustvarjalne pristope h glasbeni, plesni in performativni umetnosti. Od svojega nastanka leta 2017 daje prostor najnovejšim umetniškim projektom, ki temeljijo na žanrski presečnosti in ponuja širok spekter sodobnih izraznih form. V njem se nizajo koncerti in plesne uprizoritve, v katerih tradicija vstopa v navdušujoča zavezništva z novitetami.

 

Cikel Noches de tablao podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

Urška Centa in Domen Novak: Tam, v vrtu

13. jun. 20:00
14. jun. 20:00
Premiera
Več terminov

18,00 EUR

15,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Soustvarjalca in izvajalca: Urška Centa, Domen Novak
Avtorstvo koncepta: Urška Centa
Dramaturgija: Nik Žnidaršič
Oblikovanje prostora: Urška Centa, Domen Novak

Avtorstvo instalacij: Lučka Centa
Kostumografija: Draž
Oblikovanje svetlobe: David Cvelbar
Fotografija: Lucija Helena
Grafično oblikovanje: Rok Marinšek

Produkcija: Zavod NEST

S podporo Mestne občine Ljubljana


Zahvala: Džungla

Pretekli dogodek
16. - 17. apr.

11. Slovenska konferenca o zdravljenju odvisnosti in 9. Nacionalni simpozij okužb z virusom hepatitisa C pri osebah, ki uporabljajo droge

Obravnava in zdravljenje odvisnosti, zmanjševanje škode

11. Slovenska konferenca o zdravljenju odvisnosti in 9. Nacionalni simpozij okužb z virusom hepatitisa C pri osebah, ki uporabljajo droge

16. - 17. apr.
Več terminov

Registracija

19. maj 2024 ob 17:00, 19:00 in 21:00

Carmen manet: Lumina

Glasbeno doživetje s priznanim ženskim zborom
Prireja: Kulturno društvo Carmen Manet

Dirigent: Primož Kerštanj
Luč: Gregor Jeraša
Zvok: Jure Matoz
Zvočni vložki: Franco Ezequiel Páez
 

Zbor Carmen manet pod vodstvom dirigenta Primoža Kerštanja vabimo na unikatno, mistično koncertno doživetje z naslovom Lumina. 

Lumina je 45-minutni intenzivni zborovsko-izkustveni koncert. Pod umetniškim vodstvom dirigenta Primoža Kerštanja smo ženski pevski zbor Carmen manet pripravile konceptualni glasbeni dogodek, za katerega smo svojo inspiracijo našle v naravi.

Sledili bomo kapljici vode. Ta bo potovala po svetu zborovskih harmonij, skozi različne ekosisteme, kjer najdemo bioluminiscenco. To je pojav svetlobe v živih organizmih, ki že od nekdaj privlačil pozornost ljudi. In tudi Carmenc. Dobeseden prevod bioluminiscence, ki izvira iz latinščine, je svetloba življenja. 

To ni le zborovski koncert. Carmence predstavljamo glasbeno doživetje, podkrepljeno z vizualnimi elementi, zborovskim gibom ter intenzivnim zvočnim izkustvom »iz oči v oči«.

Vabljeni na edinstven zborovski dogodek in se prepustite glasbenim interpretacijam enega najuspešnejših slovenskih zborov.


O Carmen Manet
Ženski pevski zbor Carmen manet je bil ustanovljen leta 2011 z željo po zborovskih dogodivščinah in harmonijah. Redno se udeležuje slovenskih in mednarodnih tekmovanj, festivalov in koncertov. Najodmevnejši nastop je zmaga na prvem izboru za Evrovizijski zbor leta 2017. Carmence so ponosne tudi na studijski album Apollo 18, samostojni celovečerni koncert z naslovom Vidim te v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in na številne tematske projekte, ki so plod domišljije in veselja do glasbe. V letu 2023 so dekleta osvojila novo veliko zmago, Grand Prix na tekmovanju Vox Lucensis v italijanski Lucci. Posebej rade sodelujejo s čudovitimi slovenskimi in tujimi ustvarjalci, s katerimi si drznejo bogatiti zborovsko dediščino.

O dirigentu Primožu Kerštanju
Primož Kerštanj je dirigent in zborovski guru Carmen manet že vse od ustanovitve. Skupaj osvajajo številna priznanja v Sloveniji in tujini (Lucca, Rimini, Tuhelj, Montreaux, Maribor, Guangzhou, Riga, Göteborg). Svoj mednarodni ugled in prepoznavnost je Primož potrdil s članstvom v žirijah na zborovskih tekmovanjih po celem svetu (Linz v Avstriji, Calella v Španiji, Tshwane v Republiki Južni Afriki, Poreč na Hrvaškem, Flandrija v Belgiji). Zaposlen je kot umetniški direktor in ravnatelj Glasbenega centra DOREMI Bled, kjer se v zadnjih letih posveča delu z otroki s posebnimi potrebami.

Carmen manet: Lumina

19. maj 2024 ob 17:00, 19:00 in 21:00
Več terminov

22,00 EUR

4. apr. 2024 17:00

Haiku

Spremljevalni program

Haiku

4. apr. 2024 17:00
4. apr. 2024 17:00
Več terminov

Produkcija: Gimnazija Vič

24. maj 18:00

Druga godba 2024: Hatis Noit

Hatis Noit (JP/GB) je japonska vokalna izvajalka, ki prihaja iz daljnega Širetoka na Hokaidu, zdaj pa živi v Londonu. Njen glas je navdihnjen z različnimi tradicijami, od Gagakuja – japonske klasične glasbe – in opernih stilov, bolgarskega in gregorijanskega petja do avantgardnih in pop vokalistov. Krasijo jo osupljiva vokalna tehnika in navdušujoči performansi.

Druga godba 2024: Hatis Noit

24. maj 18:00
Več terminov

18,00 EUR

Pretekli dogodek
30. jan. 2024 19:00

Delavnica Marka Pogačnika 2024: Ljubljanski trikotnik – drugi del

Ljubljana se po skoraj štiridesetih letih kot osrednja tema vrača v Markovo Delavnico. Vendar to ni več meditacija o Plečnikovi in Prešernovi Ljubljani ter njenih zmajevih črtah, temveč poglabljanje v vprašanje, kako tekoče korenite spremembe bitja Zemlje najdejo svoj izraz v subtilnem tkivu mesta. Na kakšen način se ti isti premiki vzporedno izražajo znotraj človeškega bitja in procesov naše preobrazbe? Tokrat bo pozornost namenjena ljubezenskemu srečanju med Grajskim hribom in Ljubljanico, krožniku Plečnikovega Hrvaškega trga in preobrazbam Nunskega vrta, v čigar podzemlju Delavnica poteka.


Delavnica Marka Pogačnika v Cankarjevem domu poteka vsako zimo od leta 1983 z namenom, da se vedno znova sprašujemo o smislu človekovega bivanja na Zemlji, o sodobni preobrazbi prostora ter o človekovem odnosu do drugih bitij narave in vesolja. Temelji na avtorjevih izkušnjah pri delu z zdravljenjem in regeneracijo naravnih in urbanih prostorov. 

Marko Pogačnik, rojen v Kranju 1944, akademski kipar, živi v Šempasu na Primorskem. Za svoje umetniško delo je prejel nagrado Prešernovega sklada 1990, Bevkovo nagrado istega leta in Jakopičevo 2008. Generalna sekretarka Unesca mu je leta 2016 podelila naziv UNESCO Artist for Peace/UNO Goodwill Ambassador.

Delavnica Marka Pogačnika 2024: Ljubljanski trikotnik – drugi del

30. jan. 2024 19:00
30. jan. 2024 19:00
Več terminov

10,00 EUR

Pretekli dogodek
29. jan. 2024 19:00

Delavnica Marka Pogačnika 2024: Vzhaja zvezda ženskih vrednot

Moški pristop k Zemlji, ki se opira na sposobnosti razumskega mišljenja in logičnega dejanja, je potisnil Zemljo in z njo naravo na rob prepada, imenovanega »podnebne spremembe«. Nujen je preobrat, pri katerem zasije nežna moč ženske roke. Žensko počelo zaokroža in je sposobno povezati vse z vsem v plesu življenja – vključujoč moški princip. Čas je, da se v moškem svetu prebudi ženska občutljivost in v ženskem vesolju sposobnost voditi človeka po poti ponovnega ravnovesja med obema počeloma ter s tem omogočiti proces Zemljinega samozdravljenja.


Delavnica Marka Pogačnika v Cankarjevem domu poteka vsako zimo od leta 1983 z namenom, da se vedno znova sprašujemo o smislu človekovega bivanja na Zemlji, o sodobni preobrazbi prostora ter o človekovem odnosu do drugih bitij narave in vesolja. Temelji na avtorjevih izkušnjah pri delu z zdravljenjem in regeneracijo naravnih in urbanih prostorov. 

Marko Pogačnik, rojen v Kranju 1944, akademski kipar, živi v Šempasu na Primorskem. Za svoje umetniško delo je prejel nagrado Prešernovega sklada 1990, Bevkovo nagrado istega leta in Jakopičevo 2008. Generalna sekretarka Unesca mu je leta 2016 podelila naziv UNESCO Artist for Peace/UNO Goodwill Ambassador.

Delavnica Marka Pogačnika 2024: Vzhaja zvezda ženskih vrednot

29. jan. 2024 19:00
29. jan. 2024 19:00
Več terminov

10,00 EUR

9. jun. 20:00

Impro liga finale '24

Največje in najbolj zabavno tekmovanje v gledališkem športu se bo sklenilo v velikem finalu, v katerem se bodo najboljši improvizatorji in improvizatorke sezone spopadli za večno čast in slavo ter seveda za zadovoljstvo občinstva.

To sezono so tekme potekale med zagovorniki Omak in Fontov, na finalnem spopadu pa bomo dokončno odgovorili na veliko vprašanje 21. stoletja: Ali so boljši tekoči dodatki k
jedem ali lepo oblikovane črke?
Navdušil vas bo svetovno priznani format Theatresports, ki ga je zasnoval oče gledališke improvizacije, Keith Johnston. Gre za odštekan spoj športa in gledališča, v katerem se ekipi izkušenih improvizatorjev spopadeta v pestrih odrskih izzivih, navdih za prizore pa črpata iz predlogov občinstva. Celotno tekmo spremljajo strokovni sodniki, ki prizore ocenjujejo in
izvajajo kazenske ukrepe. Publika je vabljena, da v klasičnem športnem slogu glasno kritizira sodnike in nekajkrat na predstavo celo podeli ocene namesto njih. Ta predstava je tako športna, da delajo tudi vaše trebušne mišice!
Po koncu finalne tekme sledi še slavnostna podelitev nagrad za najboljše dosežke v letošnji sezoni.

Izkusite neponovljivo pristnost improvizirane predstave in opazujte, kako se iz vašega predloga na odru razvije nora zgodba. Vse možnosti so odprte, vsi zapleti so na voljo, vsi konci so srečni in nesrečni, vsi prizori se lahko zgodijo le enkrat, takrat, v tistem trenutku, s tistim občinstvom in nikoli več.

Impro liga je temeljni program improvizacijskega gledališča pri nas že od leta 1993. Večina programa ponavadi poteka kot državno tekmovanje impro gledaliških skupin, program pa je stičišče slovenskih improvizatorjev in improvizatork.

Impro liga finale '24

9. jun. 20:00
Več terminov

15,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Koprodukcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO, Cankarjev dom

8. dec. 2023 20:00

Fake Orchestra: Mednarodnozabavni večer

Prireja: Glasbeno društvo Etnobeat

Zasedba Fake Orchestra že od leta 1997 deluje kot glasbeni kolektiv, njegovi bolj ali manj stalni člani in redni gostje pa so številni slovenski in tuji glasbeniki najvišje ravni. Nastopili so na vseh pomembnejših prizoriščih in proslavah v domovini, na tujem pa na Hrvaškem in v Italiji, v New Yorku, Londonu, na Dunaju, v Dublinu, Corku, Budimpešti, Helsinkih, Bruslju, Pragi, Istanbulu, Beogradu, Benetkah, Berlinu ... Leta 2009 je bila skupina nominirana za nagrado britanske revije za glasbe sveta, Songlines, v kategoriji new comers.

»Fejki« se po koronskem premoru vračajo na svoj tradicionalni decembrski večer v Štihovi dvorani. Takšni, kot jih imate najraje; predstavili vam bodo delček svojega najljubšega repertoarja, ki zajema sodobne priredbe slovenskih ljudskih pesmi, skladbe jazzovske dive Billie Holiday in eksotične pesmi tretjega sveta.

Fake Orchestra: Mednarodnozabavni večer

8. dec. 2023 20:00
8. dec. 2023 20:00
Več terminov

25,00 EUR

Ana Vipotnik: glas
Boštjan Gombač: glas, klarinet, pihala
Lazaro A. H. Zumeta: glas , violina, tolkala,
Primož Fleischman: saksofon, pihala
Igor Leonardi: kitara, brenkala
Tadej Kampl: bas
Enos Kugler: bobni
gostja Lara Grbić: glas 

Pretekli dogodek
marec in april 2024

Vikingi: pesem severnega morja

Gledališka predstava
Za šolarje druge in tretje triade

Kje se skriva Vikinška moč?

Vikingi so bili od otroštva vzgajani, da so močni in samozavestni. Tek, skakanje, rokoborba, drsanje, smučanje, krpljanje, plavanje, veslanje in jahanje so bili že otroški vsakdan.

Bili so najbolj izurjeni, napredni in drzni pomorščaki svojega časa. Njihova mitologija je razvejana v devet vzporednih svetov, vsak od njih je naseljen z nenavadnimi bitji – in le eden od njih, Srednji svet, naseljujejo ljudje.

Od kod Vikingom njihova moč in pogum? Od kod jo črpajo? Katere zgodbe starši pripovedujejo svojim malim Vikingom, da jih utrdijo za življenje v krajih z dolgimi, mrzlimi zimami, ki sabo prinesejo tudi dolge polarne noči? Kako se veselijo? Kako držijo skupaj? Kako pazijo drug na drugega?

Nekaj odgovorov skrivajo zgodbe devetih svetov, v katerih prebivajo bogovi (Thor, bog groma, Odin, ki je glavni, Freja, boginja ljubezni, in Loki, najbolj zvit med njimi ...), bruhajo vulkani, metejo sneženi viharji, lomastijo ledeni velikani ...

Kaj osvetljuje severni sij?

Čigava je strela?

In kam vodi mavrica?

 

Igralci o predstavi:

 

Ivana Percan Kodarin

Če je imelo kdaj katero ljudstvo tako veliko skrivno zakladnico neverjetnih zgodb, so bili to gotovo Vikingi. Zgodb o divjih plovbah čez ocean, o vojni, boju, o ogromnem drevesu življenja in o devetih svetovih na njem, o krutih, a zato nič manj zabavnih pustolovščinah bogov, o velikanih in vilinih in škratih, o svetu ljudi, o neverjetnem pogumu in jezi ter zakaj sta oba tako zelo pomembna. Zgodb o tem, kako se je vse začelo in kako se bo vse končalo; ja, Vikingi vedo, da se bo nekoč prav vse končalo in to jih ne odvrača od poguma, radovednosti, večnega boja in dogodivščin. Ravno zato jih občudujem! 
 

Nejc Jezernik

Nordijska mitologija mi je bila od nekdaj zanimiva, saj sem že od risank in stripov poznal boga groma in strele Thora ter njegovo kladivo Mjölnir. Kmalu po začetku vaj smo začeli raziskovati nordijsko mitologijo in zgodovino, pri čemer sem ugotovil, kako čudovito bogata in zanimiva je. Verjamem, da smo nekako vsi seznanjeni z njo, ker je veliko svetovno uspešnih avtorjev uporabilo delčke njihove zgodovine in mitoloških mitov kot izhodišče za svoje fantazijske svetove.

V predstavi gremo skozi popotovanje devetih svetov, od katerih v vsakem spoznamo del nordijske mitologije in zgodovine Vikingov samih. Mislim, da nam je ta košček njihove bogate zgodovine uspelo predstaviti duhovito in poučno. Upam, da bodo gledalci in gledalke odšli iz dvorane s spoznanjem, da se v vsakem od nas skriva moč za premagovanje življenjskih ovir.
 

Mojka Končar

Na začetku ni bilo nič. In ta nič ni bil nikjer. Bilo je samo drevo. 

Iz njega je pognalo devet svetov, ledeni velikani, škrati in vilini, bogovi in ljudje, jeleni, veverica, kače, zmaji, orel, sokol in demoni pa valkire in norne in pošasti ...

Ampak nihče ne ve, kje je to, kar iščemo. 

Mogoče je med zlatimi nitmi usode, ki jo pletejo norne? 

Ali pa v temnih rudnikih škratov rokodelcev?

V šepetu prerokbe belih vilinov?

Na drugi strani še neznanega obzorja, kamor pluje naša vikinška ladja?

V podzemlju, kjer ga čuvajo mrtve duše?

Ali v ogromni dvorani, kjer se bijejo padli junaki in popivajo z bogovi?

Med mačjo dlako? Za kozjim parkljem? V sodu medice? 

V nevihtnem oblaku?

In kaj bo potem, ko najdemo? 

Konec. Konec vsega. 

In na koncu ni bilo nič. In ta nič ni bil nikjer. Bilo je samo ...

 

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

Vikingi: pesem severnega morja

marec in april 2024
Več terminov

7,50 EUR

Za šole

7,50 EUR 
10% popust za šolske skupine iz Ljubljane
15% popust za šolske skupine izven Ljubljane

Rezervacije: Kristina Jermančič Golc, kristina.jermancic@cd-cc.si

26. mar. 2024 11:30
27. mar. 2024 09:15
27. mar. 2024 11:00
28. mar. 2024 09:15
28. mar. 2024 11:00
26. mar. 2024 11:30
27. mar. 2024 09:15
27. mar. 2024 11:00
28. mar. 2024 09:15
28. mar. 2024 11:00
Več terminov

Režija: Maruša Kink
Scenografija in kostumografija: Vasilija Fišer
Koreografija: Ana Pandur
Oblikovanje svetlobe: Jaka Varmuž
Avtorica glasbe: Veronika Kumar
 

Igrajo: Ivana Percan Kodarin, Mojka Končar, Nejc Jezernik
 

Izvršna producentka: Mija Špiler
Produkcija: Zavod Margareta Schwarzwald in Cankarjev dom 

 

Trajanje: 50 minut

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI