Cankarjev dom
29. maj 20:00

Društvo slovenskih književnih prevajalcev

Literarni večer in podelitev Lavrinove nagrade

Društvo slovenskih književnih prevajalcev

29. maj 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

10. dec.

Grški književniki v Cankarjem domu

V okviru Festivala Na Olimpu

Stari prijatelj Slovenije Anastassis Vistonitis je med osrednjimi sodobnimi pisci in prihaja v Cankarjev dom s tremi prijatelji, cenjenimi vrhunskimi literati.

Na večeru se bodo ob Vistonitisu predstavili: pisatelj, literarni in filmski kritik Tassos Goudelis, romanopisec Michalis Modinos ter pesnik in prozaist Yorgos Chouliaras, aktualni predsednik Združenja grških pisateljev.


Tassos Goudelis piše kratke zgodbe, romane in eseje. Deluje tudi kot literarni in filmski kritik. Je avtor scenarijev za kratke filme in predava na Akademiji za igro in režijo Grškega narodnega gledališča. Tassos Goudelis je tudi urednik revije To Dentro (Drevo), ene najstarejših in najbolj cenjenih grških literarnih publikacij. Njegov prozni slog je soroden evropskemu visokemu modernizmu s prvinami osebnih izkušenj in aluzij na sodobni svet.

Michalis Modinos je eden največjih grških romanopiscev s svojstveno pisavo in neprimerljivim pripovednim tokom. Njegova dela sodobne dogodivščine likov v Grčiji in na tujem (še zlasti v Afriki) spajajo z zahodno mitologijo ter afriškimi in grškimi krajinami na ozadju ogrožene Matere Narave. Modinos si je v Grčiji in Evropi ustvaril ime tudi kot okoljevarstvenik. Knjižne recenzije objavlja v vodilnem grškem časopisu Ta Nea (Novice).

Yorgos Chouliaras je predsednik Združenja grških pisateljev, ki je dolga leta na tujem (v ZDA in Evropi) deloval kot tiskovni predstavnik. Chouliarasovi poezijo in prozo zaznamuje mojstrski minimalizem. Njegova lirika s samosvojim, podrobnim slogom spomine na otroštvo in sodobna vprašanja prepleta z odjeki preteklosti. Opredeljuje ga poseben grenko-sladek humor, utemeljen globoko v človeški naravi. Chouliaras je tudi eden najboljših komentatorjev družbenih in političnih vprašanj v povezavi z grško in svetovno literaturo.

Anastassis Vistonitis je eden najvidnejših pesnikov, esejistov in kritikov svoje generacije. Leta 2004 je v slovenskem prevodu Vena Tauferja izšla izdaja izbranih pesmi Sonce na jarku. Poseben prostor v njegovi poeziji je namenjen današnjemu svetu ter antičnim mitom in likom (Evridika, Medeja in Ariadna). Med letoma 2016 in 2018 je bival v Ljubljani ter raziskoval mitološko pot argonavtov med vračanjem iz Kolhide ob Črnem morju v Grčijo ter kako so mit opisovali rimski, slovenski (Valvasor) in avstrijski zgodovinarji. 


Grška razsežnost (kot tudi zahodni in univerzalni kontekst) polno prežema delo omenjenih piscev, ki verjamejo v celovito enotnost evropske književnosti s preseganjem jezikov in narodnih meja, obenem pa so mojstrski ubesedovalci maternega jezika.
 

Grški književniki v Cankarjem domu

10. dec.
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Hlapec Jernej in njegova pravica
26. jan. 2019 18:00

Hlapec Jernej in njegova pravica

Po motivih Cankarjevega Hlapca Jerneja in njegove pravice
Režija: Žiga Divjak

Od 15. leta

V današnji dobi vsesplošnega cinizma, popolne »naturalizacije« prava in ekonomije, ko se nemo odpovedujemo nekoč težko priborjenim pravicam, je skoraj nujno pripovedovati to, malo da ne biblično zgodbo o hlapcu Jerneju in njegovi pravici.

Enajst nas je blo na gradbišču takrat. Pa smo bli vsi tiho. Noben ni povedal, da ni blo ograje, da ni blo čelad, noben ni kao nič vidu.

Kdo so sodobni hlapci Jerneji? Kakšni poslovni modeli omogočajo novodobno suženjstvo? Ali je življenje iz rok v usta še človeka vredno življenje?

Generacija mladih ustvarjalcev nam ponuja vpogled zunaj meja mentalnega in socialnega geta – v delovna okolja, kjer razmerje hlapec-gospodar še zdaleč ni preseženo. Če teh meja ne bomo presegali in prestopali, bomo kot družba težko obstali …

Sam, da mu jaz to omogočim, da lahko on v miru gor doštudira ... Res nič mi ni problem. Z veseljem delam, tud po 12 ur če je treba, sam da njemu to rata.

Hlapec Jernej in njegova pravica

26. sep. 2018 20:00
15. okt. 2018 10:00
23. okt. 2018 20:00
24. jan. 2019 10:00
26. jan. 2019 18:00
Več terminov

7,50 EUR

od nakupu preko spleta

Režija: Žiga Divjak
Glasba: Damir Avdić
Scenografija: Tina Mohorović
Oblikovanje svetlobe: David Orešič
Kostumografija: Slavica Janoušević
Trajanje: 60 minut

Nastopajo: Minca Lorenci, Gregor Zorc, Iztok Drabik Jug
Mentorja: Jernej Lorenci, Aldo Milohnić
Produkcija: Cankarjev dom in AGRFT v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani

Trpljenje mlade Hane
25. apr. 2019 19:00

Trpljenje mlade Hane

Festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije

Predstava ni primerna za mlajše od 12 let.

Predstava  temelji na istoimenski pesniški zbirki vsestranske celjske umetnice Katje Gorečan. Gre za sodoben spev mladosti, a hkrati krik vsakega od nas, ki se je vsaj enkrat znašel na prepadu med stvarnostjo in idealom. Avtorica skozi pesmi riše pobalinsko junakinjo, ki se upa zoperstaviti vsem ter pokazati »fakič« prelomnim trenutkom v njenem življenju, kot so prva menstruacija, spopadanje z anoreksijo in zmenkarije z brezdomci. Hkrati pa ve, da nima prav. In da jo bo to hudo bolelo.

Hana bi lahko bila Werther, a preveč kadi, seksa z neznanci in ne mara britvic. Hana rada sedi na balkonu med dežjem. Še rajši ima luže, v katere lahko skače.  Če Werther piše pisma, Hana piše pesmi. Ali pa kratka sporočila na Facebooku. Tudi drugače rada bere. Včasih Bukowskega. Z njim spoznava vse seksualne perverzije. Nekoč je imela punco, s katero se je zelo rada poljubljala. Hana je nekoč mislila, da bo umrla zaradi ali od ljubezni, ampak tega žal naša Hana (za razliko od Wertherja) še ni doživela. Hana bi lahko bila Werther. Hana bi lahko bila. Ampak ni. 

 

 

Trpljenje mlade Hane

25. apr. 2019 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Režija: Aljaž Primožič
Avtorica izvirnega teksta: Katja Gorečan
Avtor dramatizacije: Aljaž Primožič
Glasba: Robert Pešut - Magnifico
Igrajo:
Ivana Čačič
Ajda Kostevc
Tara Soderžnik
Lana Vincelj
Blaž Pavlič

Mentorici:Jasmina Temnik Kerš, Ana Pečnik
Produkcija: Gledališka skupina Središče, Gimnazija Celje - Center

 

Pesem o Odiseju
10. maj 2019 18:00

Pesem o Odiseju

Rapsodiseja za dva po Homerju

Premiera

Gledališka predstava
 

Od 11. leta

Iz navdušenja ustvarjalcev nad staro grško mitologijo, gledališčem in glasbo je nastala glasbeno-zvočna predstava z elementi pripovednega gledališča in gledališča predmetov, nekakšen žanrski hibrid, ki nas posrka v najbolj razburljive dogodke Odisejevega deset let trajajočega vračanja iz trojanske vojne domov na Itako. Besedilo se Homerjevega skoraj tri tisočletja starega epa loteva spoštljivo, hkrati pa do njega ohranja kritično distanco. Duhovito, a nadvse resno ugotavlja, da je največja človekova borba še vedno borba s samim sabo in z lastno nezmernostjo.

Pesem o Odiseju

10. maj 2019 18:00
Več terminov

7'50 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Trajanje: 55 minut

Avtorica besedila: Jera Ivanc
Režiserka: Ivana Djilas
Avtor glasbe: Boštjan Gombač
Scenografinja in kostumografinja: Barbara Stupica
Nastopata: Pia Zemljič in Boštjan Gombač
Ton: Drago Potočnik
Luč: Samir Botonjić
Produkcija: Cankarjev dom

Mi, evropski mrliči
15. apr. 2019 11:00

Simona Semenič: Mi, evropski mrliči

Starejša gledališka skupina BILKA, Bilčovs

Predstava igra nekje v Evropi. Pokaže vsakdanjost. Vsakdanje težave. Vsakdanje ravnanje s svojim življenjem. S svojimi željami. S svojimi potrebami. S svojimi naklonjenostmi.

Enim gre dobro, drugim slabo...

Besedilo predstavlja trenutno kritično stanje Evrope. Revščina narašča, prav tako ekološki problemi, spoštovanje do sočloveka in vsega drugačnega močno upade, politika nima odgovorov. Predstava govori o moči in nemoči posameznika ter daje veliko priložnosti za razmislek.

Cinično in nihilistično besedilo slovenske avtorice Simone Semenič.

Odlična igra ekipe štirih mladih igralcev ter kontroverzno besedilo sta zaznamovala letošnjo premiero mladinske gledališke skupine SPD Bilka iz Bilčovsa.

Simona Semenič: Mi, evropski mrliči

15. apr. 2019 11:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Režija in koreografija: Sebastijan Starič
Igrajo: Ana-Marija Ogris-Martič, Erik Selan, Rok Selan, Leonard Krušic
Mentorja: Jana Hedenik, Rok Selan

Trajanje: 70 minut

Foto: Žiga Koritnik
11. jan. 2019 11:00

Prosto po Prešernu

Gledališka predstava

Od 10. do 15. leta
 

Vsem poznane Prešernove pesnitve Turjaška Rozamunda, Povodni mož, Krst pri Savici in druge so v predstavi izhodišče za napeto zgodbo. Junake preigravajo trije mladi igralci, ki sveže interpretiranemu dogajanju dodajajo inovativne življenjske, humorne in abstraktne vložke, duh časa pa pomagajo slikati moderna kostumografija, scenografija in avtorska glasba.

Natančno analiziranje Prešernovega življenja in ustvarjanja je avtorje pripeljalo do zanimive uprizoritve, ki drzno oživlja podobo dr. Franceta Prešerna. Spoštljivo do njegovega dela, človeško do njegovih likov, raziskujoče do njegovega življenja. Prosto po Prešernu.

Gledališka uprizoritev zajame osebe in situacije več Prešernovih pesmi in jih vplete v ljubezensko zgodbo Turjaške Rozamunde. S predelavo Prešernovih pesmi v dramsko besedilo, humorjem in songi ustvarjalci prebijajo zid med pesnikom in mladimi. Nika Arhar, MMC, 2013

Prosto po Prešernu

9. jan. 2019 09:00
10. jan. 2019 09:00
10. jan. 2019 11:00
11. jan. 2019 09:00
11. jan. 2019 11:00
Več terminov

7'50 EUR

Koncept: Maruša Kink, Simona Hamer, Mija Špiler
Režija: Maruša Kink
Igrajo: Jernej Čampelj, Tina Gunzek, Saša Pavlin Stošić
Koprodukcija: Cankarjev dom, Zavod Margarete Schwarzwald

Foto: Nada Žgank
24. apr. 2019 10:00

Martin in Gregor ali od junaka do bedaka

Gledališko-glasbena predstava

Premeteni tihotapec soli, ki dunajski dvor reši pred nadležnim Brdavsom, je utelešenje moči, zdrave pameti in ponosa. Danes, ko nam je sojeno po petnajst minut slave in je vsak nekakšen glavni junak v območju lastne mini žajfnice, pozabljamo, iz kakšne snovi so resnični junaki. Ustvarjalci bodo Krpana oživili z refleksijo na današnji čas, scenarij bo dialoški – pogovor med ministrom Gregorjem, značilnim predstavnikom oblastniške »noveau riche«, ter silakom Martinom Krpanom, zavezanim vrednotam in resnici.

Boštjan Gombač, ki je tudi avtor in virtuozni izvajalec večine neposredno izvajane glasbe s svojim s širokim glasovnim obsegom  ter številnimi inštrumenti, glasbili in zvočili, je v demonstriranju svoje očarljive inštrumentalne in pevske virtuoznosti ter med glasbeniki redke duhovitosti zgledno odmerjen in natančen, v (samo)posmehljivem igralskem karikiranju medijskih potrošniško mimobežnih »junakov našega časa« pa primerno oster in zajedljiv, a ne žaljiv. Pavle Ravnohrib pa je s svojo vrhunsko jezikovno in govorno kulturo ter prepričljivo odrsko prezenco imenitni interpret klasične in žlahtne Levstikove pripovedi ter obenem z vsem prepričljivim, preprostim in jasnim značajskim volumnom ljudskega junaka nadvse izzivalni nasprotnik dandanašnjim medijskim junakom in junaštvom. Delo

Martin in Gregor ali od junaka do bedaka

24. apr. 2019 10:00
Več terminov

7'50 EUR

Po Levstikovi povesti priredila in parafrazirala: Ira Ratej
Režija: Matjaž Latin
Scenografija in kostumografija: Barbara Stupica
Nastopata: Pavle Ravnohrib (Martin Krpan), Boštjan Gombač (minister Gregor)
Produkcija: Cankarjev dom

Štihova dvorana 

12. sep. 20:00

Ne piši mi, dokler ti ne pošljem naslova …

Koncertna izvedba korespondence med Ivanom Cankarjem in Štefko ter Albino Löffler
Dan odprtih vrat Cankarjevega doma
Festival Cankar o Cankarju

Dramatizacija, režija: Ivo Svetina

 

Leta Cankarjevega življenja med 1907 in 1910 so bila eno najbolj razburljivih in zapletenih obdobij. Z Dunaja, kjer je živel pri družini Löffler, je spomladi 1907 odšel v Ljubljano, saj je sklenil, da stopi v politično življenje (»areno življenja«) in kandidira na listi socialdemokratske stranke za dunajski parlament. 
Še pred odhodom z Dunaja se je s Štefko pogovarjal o poroki, vendar je nenehno, v pismih, ki jih je svoji zaročenki pošiljal na Dunaj, poudarjal, da se brez tisočih kron ne bo vrnil. Cankarjevo predvolilno romanje po Sloveniji (njegov volilni okraj je bil Zagorje), mu je na novo osvetlilo slovensko revščino, tako da je proti koncu volilne kampanje celo zapisal, da ga je sram, da je Slovenec. 

Štefki in materi Albini je pisal pisma in razglednice: a v njih se je vse bolj kazala temna slutnja, da se s Štefko ne bo nikdar poročil. Na Dunaj je pošiljal svojo obleko, da so jo Löfflerjeve pokrpale in mu jo vrnile s paketom. Vse bolj je bilo jasno, da se vsi Štefkini in Albinini upi ne bodo uresničili: Albina, ki jo je Cankar naslavljal kot mater, ona njega pa g. Cankar, mu je v nekem pismu celo jasno zastavila vprašanje, ali resno misli s poroko. 

Cankar je, namesto da bi se vrnil k pričakujoči Štefki, odšel za bratom Karlom v Sarajevo, kjer je živel v hiši tamkajšnjega nadškofa. Sarajevo mu je bilo zelo pri srcu in včasih je celo pomislil, da bi se tam za stalno naselil. Dunaj in Štefka sta mu bila vse bolj oddaljena. Takrat je Cankar napisal tudi svoji najpomembnejši drami Pohujšanje v dolini Šentflorjanski (1907) in Hlapci (1910). 

Pisma med Ivanom in Štefko so bila vse redkejša, občasno je Cankar napisal kakšno razglednico; ne da bi svoji Štefki jasno in možato (?) to povedal, se je odpovedal svoji ljubezni, zaročenki. 10. junija 1910 ji je napisal: »Danes ali jutri! Ne morem drugače!«

»Jutri« nikdar ni prišel, Cankar se ni vrnil na Dunaj. Preostanek življenja je preživel na Rožniku oz. na Wolfovi ulici. Pisal je in pisal ter utišal svoje srce, ki je šepetalo po ljubezni, sreči, (družinskem) miru. Tudi ta korespondenca kaže na zapletenost Cankarjeve osebnosti, v kateri se je nenehno prepletalo hrepenenje po uresničitvi ljubezni do ženske in zavezanosti lastnemu poslanstvu, ki ga je moral izpolniti in tako postati največji slovenski pisatelj.
Ivo Svetina

Ne piši mi, dokler ti ne pošljem naslova …

12. sep. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI