21. apr. 2023 od 14:00 do 16:00

Kultura za prihodnost

Vabilo na posvet o viziji kulturne politike z Ministrstvom za kulturo

Ministrstvo za kulturo vabi na regijski posvet za pripravo reforme kulturnega modela. Prisluhnili bomo vašim izzivom in predlogom ter vam predstavili ključne točke novih smernic kulturne politike in prihajajočih sprememb Nacionalnega programa za kulturo. 

Na njem bodo prisotni ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, državni sekretar mag. Marko Rusjan in državni sekretar Matevž Čelik. Na posvet vabimo vse deležnike v kulturi (samozaposlene in druge delavke in delavce v kulturi, javne zavode, nevladnike, ljubitelje, občinstvo), predstavnike občin (strokovne službe in odločevalce), razvojnih agencij in drugih resorjev pa tudi zainteresirano splošno javnost. 

Dogodek je del serije posvetov, v sklopu katerih bo vodstvo Ministrstva za kulturo obiskalo vseh 12 regij po Sloveniji. V letu 2023 bo Ministrstvo namreč izvedlo pomembne reforme kulturnega modela: spremenilo bo obstoječi Nacionalni program za kulturo, spisalo spremljajoči akcijski načrt, spremenilo bo krovni Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo, hkrati pa izvedlo tudi reformo statusa samozaposlenih v kulturi. S posebnimi delovnimi skupinami Ministrstvo že pripravlja strategije reševanja izzivov na področjih muzejske politike, medijev, filma, slovenskega jezika in sodobnega plesa. 

Vsi našteti procesi bodo pomembno vplivali na kulturno politiko prihodnosti, zato je pomembno, da je vanje vključena kar najširša javnost. S posveti želi vodstvo Ministrstva za kulturo prisluhniti in iskati rešitve za skupne izzive ter sooblikovati družbeni ekosistem, v katerem bosta kultura in umetnost lahko prispevali k povezani družbi, trajnostni prihodnosti ter delovala v javno dobro.

Vabljeni, vabljene!

a

Kultura za prihodnost

21. apr. 2023 od 14:00 do 16:00
Več terminov

Vstop prost

11. jun. 20:00

Impro liga: Finale 23’

Izkušeni improvizatorji in improvizatorke že od oktobra potiskajo svoje odrske nastope do maksimuma na tekmovalnih predstavah, kjer se dve ekipi spopadeta v improvizatorskih veščinah. Navdih za prizore dobijo iz občinstva, ki tudi določi zmagovalce tekme. 

11. junija je čas, da še zadnjič to sezono navdihnete prizore in odločite o samih zmagovalcih sezone 2023! Od vseh ekip se bosta le dve prebili do velikega finala v Cankarjevem domu, tokrat prvič v čudoviti okrogli Štihovi dvorani, ki bo napeti improvizirani predstavi dodala še več globine in zabave iz vseh zornih kotov!

Izkusite neponovljivo pristnost improvizirane predstave in opazujte, kako se iz vašega predloga na odru razvije nora zgodba. Vse možnosti so odprte, vsi zapleti na voljo, vsi konci srečni in nesrečni, dokler se na odru ne izoblikujejo v prizor, ki se lahko zgodi le takrat, v tistem trenutku, s tistim občinstvom in nikoli več. 

Po predstavi, ki vas bo gotovo sprostila in nasmejala, pa sledi še podelitev nagrad za najboljše dosežke v tekoči sezoni. 

V letošnji sezoni Impro lige so sodelovale ekipe: Banda Ferdamana, Brand new, Improholics, Milijoni, Kamijoni, Glumissimo, SNiG A in SNiG 1. Najboljši bosta sezono sklenili s finalom, vaš aplavz pa bo določil zmagovalce. 

Impro liga je temeljni program improvizacijskega gledališča pri nas, ki poteka že od leta 1993. Večina programa ponavadi poteka kot državno tekmovanje impro gledaliških skupin, program pa je stičišče slovenskih improvizatorjev in improvizatork.

Impro liga: Finale 23’

11. jun. 20:00
Več terminov

15,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

20. maj 20:00

Vita Mavrič / Jani Kovačič: Kontra - Alba

Avtor glasbe in besedil: Jani Kovačič
Priredbe: Jaka Pucihar

Jaka Pucihar klavir; Janez Krevel kontrabas; Gašper Bertoncelj bobni; Matic Smolnikar kitara; Peter Ugrin, violina
Spremljevalni vokali: Barbara Grabar, sopran; Jana Gamser, alt; Bojan Bratuž, bariton in bas; Samo Vovk, tenor
Lučna in scenska zasnova: Andrej Stražišar

Izvaja: Vita Mavrič
Pripoveduje: Jani Kovačič

Kontra-Alba
Jani Kovačič

Novi digitalni sentiment
Jani Kovačič

Turobna 
Jani Kovačič 

Sistem čudovitih trupel 
Jani Kovačič
 
Stara pesem 
Jani Kovačič
 
Mačopolh
Jani Kovačič
 
Svetloba nove tiranije 
Jani Kovačič
 
Ena ptička priletela 
Jani KovačičKontra-Alba, Večer in Jutro
Dvoje umetniških duš, oba z izrazito emotivnim pristopom, a vsak s svojo značilno interpretacijo. Vita Mavrič in Jani Kovačič že skoraj četrt stoletja prepletata svoji ustvarjalni poti. Skupaj sta poustvarjala pesmi Bertolta Brechta in Vitomila Zupana in z njimi gostovala po domačih in tujih odrih, z glasbeno predstavo Nepozabne sta oživila dela prezrtih slovenskih pesnic, Vita je v svoje projekte vključevala Janijeve pesmi. In če bi lahko kdo ujel bistvo Janijeve poetično-glasbene ustvarjalnosti ter ga postavil naravnost pod žaromete, namesto da ga skromno zadržuje v podobi na videz preproste kantavtorske ustvarjalnosti – potem je to zagotovo lahko le Vita Mavrič.

V projektu Kontra-Alba se Viti Mavrič pri predelavi manj znanih pesmi Janija Kovačiča pridruži njen dolgoletni glasbeni sopotnik, skladatelj in pianist Jaka Pucihar, še ena ključna umetniška osebnost v Vitinem življenju. V osmerici izbranih pesmi pred nami izrišeta Janijevo videnje sveta: spoznamo pronicljivega opazovalca, ki v vseh časovnih obdobjih ostaja neizprosen kritik družbenih zablod.

Kontrastnost in subverzivnost njegovih pesmi Vita in Jaka izkoristita ter še dodatno potencirata. Glasba postane še spevnejša, z lahkoto nas zapelje v korake swinga, tanga, bossa nove ter nas mimogrede ukani, da poplesujemo ob temačni vsebini, ki jo skozi svojo značilno emocionalno in neverjetno dovršeno interpretacijo podaja Vita. Posmehljivi kontrast nam pred očmi naslika absurdnost naših življenj v sodobnem svetu, ujetih v lagodnost tehnoloških pridobitev in zatiskanje oči pred nesmiselnim trpljenjem nedolžnih. »Hudo je, ko postane groza znosna,« nam pravi – in si ne moremo kaj, da ne bi pritrdili tej misli.

S svojo domišljeno dramaturško zasnovo nas Kontra-Alba pospremi skozi različne odtenke sodobnega človeka. Naslovna pesem je Janijeva reimaginacija srednjeveške viteške lirične oblike albe z značilnim motivom poslavljanja ljubimcev ob jutranjem svitu. Kontra-Alba pa tu predstavlja izrazit kontrast svojim srednjeveškim vzornicam: prestavljena je v nič kaj romantično večerno urbano dogajanje, edini pridih idilične lepote pa prinaša glasba. V nadaljevanju nas Novi digitalni sentiment še trdneje zasidra v sedanjosti, Turobna pa pretrga z navidezno lagodno idilo in nas trešči na realno dno. Sistem čudovitih trupel v ritmu swinga znova izriše absurdne kontraste našega časa, vendar naše dileme niso nič novega pod soncem, kar nam prikaže Stara pesem, ki je svoj zgled našla pri ruskem pesniku in kantavtorju Bulatu Okudžavi. Ko bi bil že čas, da se malo zamislimo, nas preseneti briljantno ironični Mačopolh, za povrh pa še v tango zaviti patos v obliki Svetlobe nove tiranije. Dramaturški vrh predstavlja zadnja pesem, Ena ptička priletela, v katerem se ljudski motiv pojavlja kot tujek v svetu brez smisla, na koncu pa v Vitini interpretaciji vendarle prinese upanje.

Vita Mavrič se v svoji interpretaciji pozorno posveti niansam gosto izraženih misli in barviti jezikovni zvočnosti Janijevih pesmi. Pri tem ne pade v past patetičnega poveličevanja avtorja, ampak si dovoli njegove pesmi predstaviti na samosvoj, duhovit in obenem ekspresiven način. Skupaj z večplastnimi aranžmaji Jake Puciharja, ki vsako od osmih zgodb obdajo s skrbno izdelano zvočno-glasbeno atmosfero, nam predstavi Janija Kovačiča v povsem novi luči. Kot resnega pesnika in glasbenika, ki ga po poslušanju tega albuma ne boste več gledali z istimi očmi. On je kantavtor z raskavim ciničnim glasom. Ona pa šansonjerka z jasnim, čustvenim vokalom. Jani in Vita. Večer in Jutro. Kontra-Alba.

Teja Klobčar, glasbena urednica 

 

Vita Mavrič / Jani Kovačič: Kontra - Alba

20. maj 20:00
Več terminov

15,00 | 20,00 EUR

15,00 EUR *

sedež z omejenim pogledom 15 EUR

Produkcija Teater,  Cankarjev dom, Radio Slovenija 1. program 

Nekoč so rekli, da je gozd govoril. Ko so ljudje šli drevo sekat, je reklo: »Ne mene, usekaj drugo!« Nekoč je govorilo vse.
Iz zbirke Visoko v gorah, globoko v rekah, posnel Milko Matičetov
 

»Pravljice letijo, povedke pa hodijo in trkajo na vrata. Pravljice črpajo iz poezije, povedke govorijo z avtoriteto zgodovine,« je zapisal Jakob Grimm. In v povedkah, dodajmo, je najbolj od vseh ustnih žanrov vtisnjena konkretna pokrajina. Narava, od katere so bili ljudje odvisni, so jo imeli radi in se hkrati bali njene uničevalne sile. Skozi nobene zgodbe namreč ne stopi tako živo pred naše oči kot skozi zgodbe o bitjih, ki so jo naseljevala, in o njihovih srečanjih z ljudmi. Še preden smo jih brali v knjižnem jeziku, so jih poslušali v narečjih, vanje pa so, prav tako kot v zgodbe, vtisnjene gore in ravnice, grape in gozdovi, v katerih odzvanjajo.

Zgodbe iz lastnega in kolektivnega spomina v narečjih pripovedujejo: pesnica Anja Zag Golob, pripovedovalka Renata Lapanja in pisateljica Nataša Kramberger, glasba: Bakalina Velika.
 

Grapa

22. mar. 20:00
Več terminov

10,00 EUR

21. mar. 2023 20:00

Območje človeka

Premiera
Za odrasle

Hodim proti domu. Mesto se je umirilo. Toplo je. V relativno tišino naenkrat zareže panično cviljenje. Deset dolgih oguljenih repov izgine skozi rešetke na tleh. Ves se naježim, pripravljen sem na boj! Najraje bi zatulil v nočno nebo, odkril rešetke in se pognal za njimi. Ampak ne. V trenutku se zavem, katero živalsko vrsto pravzaprav zastopam. Zato raje odhitim domov, v šesto nadstropje. Pojem kos kruha, nekaj sira, nekaj kislih kumaric iz kozarca. V postelji pozneje mežikam pod strop in razmišljam, da moje kolegice najbrž prav tako kot jaz ležijo v svojem gnezdu in mežikajo v strop.

Žival in človek, iz oči v oči. Človek, ki posluša, in žival, ki govori. Tista žival, ki naivno vstopi v »območje človeka«, v teater, ki traja, vse dokler ne odjekne usodni strel. V pripovedni trop Gregorja Zorca se bo v tem večeru ujela večina živali, s katerimi se je srečal v letih svojega odrskega ustvarjanja. Idejna zasnova, besedilo, pripoved: Gregor Zorc.
 

Območje človeka

21. mar. 2023 20:00
21. mar. 2023 20:00
Več terminov

10,00 EUR

17. mar. 2023 20:00

Fabula Hub: Cristina Morales – Bojevniki

Bojevniki

Knjiga, ki želi eksplodirati v bralcu …
Universo la Maga

Knjiga Bojevniki – morebiti roman, morebiti gledališka igra – skozi fikcijo bralcu pripoveduje resnično zgodbo o reprezentaciji in resničnosti, o vsiljenih radikalizmih in avtentični transgresiji, o umetnosti kot provokaciji in provokaciji kot umetnosti. Protagonisti dela, mladi člani gledališke skupine, ki želijo z umetnostjo izraziti prezir do družbe, v svojem delovanju smešijo vse spoštovanja vredne posameznike, začenši pri sebi, nadaljujoč z igralskimi kolegi, vse do velikih literarnih mojstrov. Tako in izhajajoč iz starega avantgardnega načela poveličevanja mladih člani skupine svojo mladost spremenijo v besno zgodovinsko kategorijo, ki jih spremeni ne le v gledališke, temveč tudi v politične akterje, saj je resničnost mogoče prikazati le s posmehom, pri čemer avtorica zgradi provokativen generacijski portret, ki izvira iz medgeneracijskega prepada, nerazumevanja v okolici in anomalij sodobnega sveta. Inovativnim pristopom znotraj izpisanega in izvrstni rabi medbesedilnosti na formalni ravni sledi tudi vsebina, ki s humorjem in ironijo bralca intenzivno pripravi h kritičnemu razmisleku in dvomu v trenutno družbeno ureditev kapitalistične in patriarhalne diktature. Delo, ki spodbuja k prebuditvi ter opozarja na nujnost boja za potrebne spremembe v nas in okoli nas.

Roman je prevedla Veronika Rot.


Cristina Morales (1985) je med najbolj inovativnimi, radikalnimi in izrazitimi glasovi sodobne španske književnosti, po poklicu pa diplomirana pravnica in politologinja ter specialistka za mednarodne odnose. Avtorica, ki ima za seboj štiri romane (Los combatientes – Bojevniki, Últimas tardes con Teresa de Jesús – Zadnji večeri s Terezijo Jezusovo, Terroristas modernos – Sodobni teroristi in Lectura fácil – Lahkotno branje) ter zbirko kratkih zgodb La merienda de las ninas (Dekliški popoldanski prigrizek), je znana po svoji ostri kritiki družbenih, političnih in medijskih struktur ter ideologij. Za svoja dela je prejela več nacionalnih in mednarodnih nagrad, leta 2021 pa jo je ugledna literarna revija Granta razglasila za najboljšo mlado špansko prozaistko. Ob svojem literarnem ustvarjanju deluje tudi v gledališču, plesu in glasbi; sodeluje s sodobnim plesnim kolektivom Sexual Femenina in je izvršna producentka punk skupine At-Asko.


Pogovor z avtorjem bo potekal v španskem jeziku, zagotovljeno bo simultano tolmačenje v slovenski jezik.


Fabula Hub je del programskega sklopa, v katerem festival Fabula posebno pozornost namenja mladim obetavnim avtorjem/avtoricam, ki jih družita izkušnja sobivanja v različnih kulturah in delovanje v različnih umetniških medijih. V letu 2021 se je kot prva avtorica predstavila mlada nemška pisateljica in dramaturginja Enis Maci, 2022 smo v okviru programa gostili hrvaškega pesnika, pisatelja in dramaturga Dina Pešuta, 2023 pa pozornost namenjamo španski literaturi in avtorici Cristini Morales. Fabula Hub ob gostovanjih novih upov svetovne literature poskrbi tudi za prve prevode njihovih del v slovenski jezik, ob tem pa organizira tudi dodaten spremljevalni program, v okviru katerega izbrani avtor/avtorica spoznava mlada imena slovenske literature oziroma kulture in se z njimi povezuje.

Fabula Hub: Cristina Morales – Bojevniki

17. mar. 2023 20:00
17. mar. 2023 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Pretekli dogodek
5. mar. 2023 20:00

Zvokotok v CD: Félix-Antoine Morin in Asemic Sound Mappings

V jedru koncepta letošnjega cikla Zvokotok je razmišljanje o zvokovnem potencialu kulturnih, civilizacijskih produktov, kot sta tekst in podoba. Če je notni zapis tradicionalno predvideval, da se bosta skladatelj in izvajalec čim bolj natančno razumela, z novimi pristopi k artikulaciji glasbene zamisli to ni več le malo verjetno, temveč predvsem ni nujno. Ker tekstovna in vizualna kompozicija širita polje interpretacije – in sicer tako zelo, da interpretu dopuščata skladateljsko vlogo (celo spodbujata jo) –, lahko rečemo, da z vsako izvedbo nastane nova skladba. Zato bo, kjer bo to mogoče, na posameznem koncertu posamezna kompozicija izvedena večkrat, a vsakič z drugo izvajalsko zasedbo. Opazovali bomo torej ne le izvedbo, ampak nastanek (vsakič druge) skladbe, nastajanje neavtoritarnega sistema komunikacije.

Na prvem koncertu Zvokotoka predstavljamo delo Félixa-Antoina Morina, kanadskega skladatelja in vizualnega umetnika. Morin je vizualne umetnosti študiral na Univerzi v Québecu v Montréalu, študij elektroakustične kompozicije pa je pridobil na Konservatoriju za glasbo v Montréalu. V zadnjih letih se posveča zlasti grafičnim kompozicijam in raziskovanju arhitekturnih elementov glasbe. 

Izvajalke in izvajalci bodo poustvarili kompozicijo iz Morinovega cikla Asemic Sound Mappings. Zasedbe:
1.    Kaja Draksler in Primož Sukič
2.    Marina Džukljev in Zlatko Kaučič
3.    Nina Prešiček in Tea Vidmar

Letošnji Zvokotok snuje Nina Dragičević.

Zvokotok je koncertni cikel, ki se posveča sodobni komponirani glasbi, raziskovanju kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost ter povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja neinstitucionalnih umetniških sfer. 

Zvokotok v CD: Félix-Antoine Morin in Asemic Sound Mappings

5. mar. 2023 20:00
5. mar. 2023 20:00
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Produkcija: Zavod Sploh
Koprodukcija: Cankarjev dom
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

19. mar. 2023 19:00

Zidanje Skadra

Trije bratje Mrnjavčeviči že tri leta zidajo grad Skadar na Bojani, pa niso zgradili niti temeljev. Kar zgradijo čez dan, jim čez noč strašna vila razruši. Šele takrat bo stal grad, kakor pove vila, ko bodo v njegove temelje zazidali žensko.

Najbolj znano različico te epske pesmi je, kot mu jo je zapel stari Raško iz Hercegovine, zapisal in leta 1815 objavil folklorist Vuk Karadžić. Jakob Grimm jo je označil za eno najbolj ganljivih pesmi vseh narodov in časov ter jo poslal Goetheju, ki pa je bil zgrožen nad barbarskostjo motiva. Ep je doživel številne avtorske prepesnitve in upodobitve ter se še vedno kot odmev pojavlja v zgodbah in govoricah. Njegova vsebina očitno ostaja čudno in trpko aktualna tudi danes.
 

Zidanje Skadra

19. mar. 2023 19:00
19. mar. 2023 19:00
Več terminov

9,00 EUR

Ep iz zbirke Vuka Karadžića interpretira: Irena Tomažin
Prevod: Nebojša Pop Tasić
 

Produkcija: Zavod Homo Narrans

Pretekli dogodek
9. feb. 2023 19:00

Delavnica Marka Pogačnika 2023

Delavnica Marka Pogačnika v Cankarjevem domu vsako zimo poteka od leta 1983 naprej z namenom, vedno znova spraševati se o smislu človekovega bivanja na Zemlji, o sodobni preobrazbi prostora ter o človekovem odnosu do drugih bitij narave in vesolja. Temelji na avtorjevih izkušnjah pri delu z zdravljenjem ter regeneracijo naravnih in urbanih prostorov. 
 

Ob 40-letnici delavnice bomo spregovorili o temi
Zemlja odpira vrata v svoje vzporedne svetove

Razširjeni pogled na Zemljo, kakršen se razvija v zadnjih desetletjih, omogoča stik s subtilnimi ravnmi življenja in bitji, ki jih naseljujejo. Poleg biosfere in vse povezujoče sfere Zemljine zavesti se na osnovi medrazsežnostnih vrat, ki vodijo v vzporedne prostore bivanja, odpira pogled v do zdaj zasenčena območja Zemlje in bitij, ki delujejo v vzročnem ozadju življenja. Avtor na osnovi svojih najnovejših izkušenj opiše razvoj te nove stopnje v procesu preobrazbe Zemlje in bitij, ki Zemljo na različnih ravneh naseljujemo.
 

Marko Pogačnik, rojen v Kranju 1944, akademski kipar, živi v Šempasu na Primorskem. 
V letih 1965–71 je deloval v okviru gibanja in skupine OHO, med 1971 in 1979 kot član poljedelske in umetniške skupnosti Družina v Šempasu. 
Razvil je litopunkturo – umetnost akupunkture pokrajin in mest, povezano s slikovnim jezikom kozmogramov. Po letu 1997 je prenesel težišče dela k temam v zvezi s preobrazbo Zemlje in človeka. Razvijal je telesne vaje Dotika Gaje za osebni razvoj in stik s Zemljo. 
Po letu 2006 je nastajal projekt Geopunkturnih instalacij v kamnu, postavljenih v različnih deželah Evrope in po svetu. Razstavljal je v mednarodni selekciji Beneškega bienala 2017.
Knjige med drugimi: Ljubljanski trikotnik, Slovenija čudežna, Ples Zemljine preobrazbe, Ustvarimo kulturo Gaje. 
Za svoje umetniško delo je prejel nagrado Prešernovega sklada 1990, Bevkovo nagrado istega leta in Jakopičevo 2008. Generalna sekretarka Unesca mu je leta 2016 podelila naziv UNESCO Artist for Peace/UNO Goodwill Ambassador.


 

Delavnica Marka Pogačnika 2023

9. feb. 2023 19:00
9. feb. 2023 19:00
Več terminov

10,00 EUR

Pretekli dogodek
8. feb. 2023 20:00

Vita Mavrič / Jani Kovačič: Kontra - Alba

Oba koncerta sta razprodana. Koncert 8. februarja bo neposredno prenašal Prvi program Radia Slovenija – PRVI.

Avtor glasbe in besedil: Jani Kovačič
Priredbe: Jaka Pucihar

Vita Mavrič, glas
Jaka Pucihar, klavir; Janez Krevel, kontrabas; Gašper Bertoncelj, bobni; Matic Smolnikar, kitara; Peter Ugrin, violina
Spremljevalni vokali: Barbara Grabar, sopran; Jana Gamser, alt; Bojan Bratuž, bariton in bas; Samo Vovk, tenor
Lučna in scenska zasnova: Andrej Stražišar


Kontra-Alba, Večer in Jutro
Dvoje umetniških duš, oba z izrazito emotivnim pristopom, a vsak s svojo značilno interpretacijo. Vita Mavrič in Jani Kovačič že skoraj četrt stoletja prepletata svoji ustvarjalni poti. Skupaj sta poustvarjala pesmi Bertolta Brechta in Vitomila Zupana in z njimi gostovala po domačih in tujih odrih, z glasbeno predstavo Nepozabne sta oživila dela prezrtih slovenskih pesnic, Vita je v svoje projekte vključevala Janijeve pesmi. In če bi lahko kdo ujel bistvo Janijeve poetično-glasbene ustvarjalnosti ter ga postavil naravnost pod žaromete, namesto da ga skromno zadržuje v podobi na videz preproste kantavtorske ustvarjalnosti – potem je to zagotovo lahko le Vita Mavrič.

V projektu Kontra-Alba se Viti Mavrič pri predelavi manj znanih pesmi Janija Kovačiča pridruži njen dolgoletni glasbeni sopotnik, skladatelj in pianist Jaka Pucihar, še ena ključna umetniška osebnost v Vitinem življenju. V osmerici izbranih pesmi pred nami izrišeta Janijevo videnje sveta: spoznamo pronicljivega opazovalca, ki v vseh časovnih obdobjih ostaja neizprosen kritik družbenih zablod.

Kontrastnost in subverzivnost njegovih pesmi Vita in Jaka izkoristita ter še dodatno potencirata. Glasba postane še spevnejša, z lahkoto nas zapelje v korake swinga, tanga, bossa nove ter nas mimogrede ukani, da poplesujemo ob temačni vsebini, ki jo skozi svojo značilno emocionalno in neverjetno dovršeno interpretacijo podaja Vita. Posmehljivi kontrast nam pred očmi naslika absurdnost naših življenj v sodobnem svetu, ujetih v lagodnost tehnoloških pridobitev in zatiskanje oči pred nesmiselnim trpljenjem nedolžnih. »Hudo je, ko postane groza znosna,« nam pravi – in si ne moremo kaj, da ne bi pritrdili tej misli.

S svojo domišljeno dramaturško zasnovo nas Kontra-Alba pospremi skozi različne odtenke sodobnega človeka. Naslovna pesem je Janijeva reimaginacija srednjeveške viteške lirične oblike albe z značilnim motivom poslavljanja ljubimcev ob jutranjem svitu. Kontra-Alba pa tu predstavlja izrazit kontrast svojim srednjeveškim vzornicam: prestavljena je v nič kaj romantično večerno urbano dogajanje, edini pridih idilične lepote pa prinaša glasba. V nadaljevanju nas Novi digitalni sentiment še trdneje zasidra v sedanjosti, Turobna pa pretrga z navidezno lagodno idilo in nas trešči na realno dno. Sistem čudovitih trupel v ritmu swinga znova izriše absurdne kontraste našega časa, vendar naše dileme niso nič novega pod soncem, kar nam prikaže Stara pesem, ki je svoj zgled našla pri ruskem pesniku in kantavtorju Bulatu Okudžavi. Ko bi bil že čas, da se malo zamislimo, nas preseneti briljantno ironični Mačopolh, za povrh pa še v tango zaviti patos v obliki Svetlobe nove tiranije. Dramaturški vrh predstavlja zadnja pesem, Ena ptička priletela, v katerem se ljudski motiv pojavlja kot tujek v svetu brez smisla, na koncu pa v Vitini interpretaciji vendarle prinese upanje.

Vita Mavrič se v svoji interpretaciji pozorno posveti niansam gosto izraženih misli in barviti jezikovni zvočnosti Janijevih pesmi. Pri tem ne pade v past patetičnega poveličevanja avtorja, ampak si dovoli njegove pesmi predstaviti na samosvoj, duhovit in obenem ekspresiven način. Skupaj z večplastnimi aranžmaji Jake Puciharja, ki vsako od osmih zgodb obdajo s skrbno izdelano zvočno-glasbeno atmosfero, nam predstavi Janija Kovačiča v povsem novi luči. Kot resnega pesnika in glasbenika, ki ga po poslušanju tega albuma ne boste več gledali z istimi očmi. On je kantavtor z raskavim ciničnim glasom. Ona pa šansonjerka z jasnim, čustvenim vokalom. Jani in Vita. Večer in Jutro. Kontra-Alba.

Teja Klobčar, glasbena urednica 

 

Vita Mavrič / Jani Kovačič: Kontra - Alba

8. feb. 2023 20:00
26. feb. 2023 19:00
26. feb. 2023 19:00
8. feb. 2023 20:00
Dodatni termin
Več terminov

20,00 EUR

15,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Produkcija Teater,  Cankarjev dom, Radio Slovenija 1. program 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI