6. okt. 17:30

Rok Vevar: Merce Cunningham

Predavanje pred gostovanjem CCN - Ballet de Lorraine

Za uvod v plesni večer CCN – Ballet de Lorraine: Histoires sans Histoires(s) - Stoletje Mercea Cunninghama , bo poskrbel Rok Vevar, publicist na področju teorije in zgodovine sodobnih scenskih umetnosti ter zgodovinar in arhivar sodobnega plesa.
Eden največjih domačih poznavalcev sodobnega plesa in še posebej opusa Mercea Cunninghama nam bo bo tudi s pomočjo bogatega fotografskega in filmskega gradiva približal svet velikana plesne ustvarjalnosti.  

Rok Vevar: Merce Cunningham

6. okt. 17:30
Več terminov

Prost vstop

4. dec. 20:00

Simona Semenič: to jabolko, zlato

Iskreno, igrivo, ja - tudi žgečljivo, predvsem pa osvobajajoče prizemljeno.

Simona Semenič s svojo prepoznavno pisavo vsekakor predstavlja vrh slovenske sodobne dramatike. Večkratna Grumova nagrajenka in nagrajenka Prešernovega sklada v tekstu to jabolko, zlato osvetljuje žensko seksualnost, ki se je loteva iskreno, igrivo, ja - tudi žgečljivo, predvsem pa osvobajajoče prizemljeno.

Njeni (ženski) liki slalomirajo med željo in obvezo, zaupnostjo in odtujenostjo, intimnim hrepenjenjem in družbenimi pričakovanji, med prav in narobe … vse do vrhuncev, kjer “se cajt ustavi in potem cajt stoji”.
 

Gledališko potenten špalir prizorov in zgodb, ki se v edistvenem prepletu duhovitih dialogov, mojstrskih monologov in poetičnih didaskalij slika pred gledalcem, bo krstno uprizorjen v režiji Primoža Ekarta. To bo njegova tretja režija dram Semeničeve; medtem, ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti  je bila krstno uprizorjena v SNG Drama Ljubljana leta 2015, za zgodbo o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štirindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z.i. znašli v oblačku tobačnega dima pa je leta 2012 bil nagrajen s Šeligovo nagrado in Nagrado občinstva na 42. Tednu slovenske drame, ter nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov za najboljšo predstavo sezone 2011/2012. 

Simona Semenič: to jabolko, zlato

4. dec. 20:00
6. dec. 20:00
12. dec. 20:00
13. dec. 20:00
16. dec. 20:00
Več terminov

15 EUR
12* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Režiser: Primož Ekart
Dramaturginja: Simona Hamer

Producent: Imaginarni
Koproducenti: Cankarjev dom, SNG Drama Ljubljana, MGL
 

Igrajo:
Saša Pavček
Barbara Cerar
Mirjam Korbar
Mija Skrbinec
Primož Vrhovec

26. sep. 17:00

Neustrašna raziskovalka

Marie Curie in radioaktivnost

Predstava se na zabaven in sproščen način ukvarja z radioaktivnostjo, z znanstvenim delom Marie Skodłowske Curie in družbenimi okoliščinami, v katerih je Marie Skodłowska Curie delovala. Popelje nas skozi praktične prikaze radioaktivnosti ter zgodovinskega razvoja njenega odkrivanja, hkrati pa nudi estetsko nadgradnjo znanstvenih dejstev in omogoča gledalcem celovito čutno izkušnjo.

Znanost je (tudi) zabavna!
 

Marie Skodłowska - Curie (1867 - 1934) je razvila teorijo radioaktivnosti, tehnike izolacije radioaktivnih izotopov in odkrila dva nova elementa (Po - polonij in Ra - radij). Pri opazovanju žarčenja urana je ugotovila, da je jakost žarčenja uranovih spojin odvisna le od količine urana v njih in ničesar drugega. In to je bilo v bistvu njeno najpomembnejše odkritje. Skrbela je za hitro in natančno dokumentiranje svojih znanstvenih odkritij in jih kar se da hitro objavljala – vedela je, da mora, predvsem zaradi svojega spola, močneje dokazovati vrednost svojega dela kakor moški kolegi. Ni pa se zavedala, kako škodljivo je izpostavljanje radioaktivnemu žarčenju. Radioaktivne vzorce je nosila v žepih halje in jih hranila po predalih svoje pisalne mize, ob tem pa je kolegom opisala, da ljubko modrozeleno žarijo v temi.
 

Neustrašna raziskovalka

26. sep. 17:00
Več terminov

7,50 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Avtorji teksta: Justin Durel, Tomaž Lapajne Dekleva in David Dolamič
Režija: Justin Durel
Igrata: Tomaž Lapajne Dekleva in David Dolamič
Scenografija in kostumografija: Justin Durel, Tomaž Lapajne Dekleva in David Dolamič
Grafično oblikovanje: Rahela Klopčič
 

17. okt. 09:00

Pesem o Odiseju

Rapsodiseja za dva po Homerju

Iz navdušenja ustvarjalcev nad starogrško mitologijo, gledališčem in glasbo je nastala glasbeno-zvočna predstava z elementi pripovednega gledališča in gledališča predmetov, nekakšen žanrski križanec, ki nas posrka v najbolj razburljive dogodke Odisejevega desetletnega vračanja iz trojanske vojne domov na Itako. Besedilo se Homerjevega skoraj tri tisočletja starega epa loteva spoštljivo, hkrati pa do njega ohranja kritično distanco. Duhovito, a nadvse resno ugotavlja, da je največji človekov boj še vedno s samim sabo in z lastno nezmernostjo.
 

Ni pomembno, da otroci vse razumejo, pomembno je, da se spoznajo z Odisejem, da se zabavajo in sledijo njegovim razburljivim avanturam.
Ivana Djilas, MMC portal

Pesem o Odiseju

17. okt. 09:00
18. okt. 09:00
28. nov. 09:00
29. nov. 09:00
30. nov. 17:00
Več terminov

7'50 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Besedilo: Jera Ivanc
Režija: Ivana Djilas
Kostumografija in scenografija: Barbara Stupica
Glasba: Boštjan Gombač
Nastopata: Pia Zemljič, Boštjan Gombač

Produkcija: Cankarjev dom

8. feb. 17:00

Afriški živalski raj

Glasbena igra

Tinka Tonka se kratkočasi s prebiranjem knjig o živalih. Domače prepoznava kar miže, a spoznati želi tudi tiste iz afriške savane in deževnega gozda, zato si privošči dolg potep na sončno celino, kjer neustrašno sklepa znanstva z nenavadnimi živalmi. Prav vse jo tako zelo očarajo, da jih ovekoveči na slikarskem platnu: nevarnega samotarja kafrskega bivola, svinjo bradavičarko, ki ima rep kot antena, podzemsko svinjko na lovu za termiti, noja s peščeno uganko, kameleona, ki menja barve kot za šalo, zvito strupenjačo mambo, plešoče ptičje bojevnike, ponočnjake lemurje in prepirljive hijene. 

 

Afriški živalski raj

8. feb. 17:00
Več terminov

7'50 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Glasba: Anton J. Kropivšek
Libreto: Tomaž Vrabič
Režija: Eva Hribernik

 

Nastopajo: Otroški pevski zbor in Mladinska gledališka skupina Glasbene matice Ljubljana, učenci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, igralka Alja Kapun

Koprodukcija: Glasbena matica Ljubljana, Cankarjev dom, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana

Pretekli dogodek
29. maj 2019 20:00

Podelitev Lavrinove diplome in Večer slovenskega prevajanja

Lavrinova diploma, priznanje za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti v druge jezikovne kulture, bo podeljena prevajalki Darji Betocchi.

Na Večeru slovenskega prevajanja se bodo z odlomki iz svojih novejših prevodov predstavile ugledne slovenske prevajalke:
Saša Jerele: Nathalie Léger, Bela obleka
Vesna Velkovrh Bukilica: Antonio Di Benedetto, Zama
Suzana Koncut: Négar Djavadi, Dezorientalka
Seta Knop: Ivan Medenica, Tragedija iniciacije ali nestanovitni princ
Marjeta Drobnič: Andrés Neuman, Stvari, ki jih ne narediva

 

 

V sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev
Prireditev sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

Podelitev Lavrinove diplome in Večer slovenskega prevajanja

29. maj 2019 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Cankarjev dom
Pretekli dogodek
29. maj 2019 20:00

Društvo slovenskih književnih prevajalcev

Literarni večer in podelitev Lavrinove nagrade

Društvo slovenskih književnih prevajalcev

29. maj 2019 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

10. dec.

Grški književniki v Cankarjem domu

V okviru Festivala Na Olimpu

Stari prijatelj Slovenije Anastassis Vistonitis je med osrednjimi sodobnimi pisci in prihaja v Cankarjev dom s tremi prijatelji, cenjenimi vrhunskimi literati.

Na večeru se bodo ob Vistonitisu predstavili: pisatelj, literarni in filmski kritik Tassos Goudelis, romanopisec Michalis Modinos ter pesnik in prozaist Yorgos Chouliaras, aktualni predsednik Združenja grških pisateljev.


Tassos Goudelis piše kratke zgodbe, romane in eseje. Deluje tudi kot literarni in filmski kritik. Je avtor scenarijev za kratke filme in predava na Akademiji za igro in režijo Grškega narodnega gledališča. Tassos Goudelis je tudi urednik revije To Dentro (Drevo), ene najstarejših in najbolj cenjenih grških literarnih publikacij. Njegov prozni slog je soroden evropskemu visokemu modernizmu s prvinami osebnih izkušenj in aluzij na sodobni svet.

Michalis Modinos je eden največjih grških romanopiscev s svojstveno pisavo in neprimerljivim pripovednim tokom. Njegova dela sodobne dogodivščine likov v Grčiji in na tujem (še zlasti v Afriki) spajajo z zahodno mitologijo ter afriškimi in grškimi krajinami na ozadju ogrožene Matere Narave. Modinos si je v Grčiji in Evropi ustvaril ime tudi kot okoljevarstvenik. Knjižne recenzije objavlja v vodilnem grškem časopisu Ta Nea (Novice).

Yorgos Chouliaras je predsednik Združenja grških pisateljev, ki je dolga leta na tujem (v ZDA in Evropi) deloval kot tiskovni predstavnik. Chouliarasovi poezijo in prozo zaznamuje mojstrski minimalizem. Njegova lirika s samosvojim, podrobnim slogom spomine na otroštvo in sodobna vprašanja prepleta z odjeki preteklosti. Opredeljuje ga poseben grenko-sladek humor, utemeljen globoko v človeški naravi. Chouliaras je tudi eden najboljših komentatorjev družbenih in političnih vprašanj v povezavi z grško in svetovno literaturo.

Anastassis Vistonitis je eden najvidnejših pesnikov, esejistov in kritikov svoje generacije. Leta 2004 je v slovenskem prevodu Vena Tauferja izšla izdaja izbranih pesmi Sonce na jarku. Poseben prostor v njegovi poeziji je namenjen današnjemu svetu ter antičnim mitom in likom (Evridika, Medeja in Ariadna). Med letoma 2016 in 2018 je bival v Ljubljani ter raziskoval mitološko pot argonavtov med vračanjem iz Kolhide ob Črnem morju v Grčijo ter kako so mit opisovali rimski, slovenski (Valvasor) in avstrijski zgodovinarji. 


Grška razsežnost (kot tudi zahodni in univerzalni kontekst) polno prežema delo omenjenih piscev, ki verjamejo v celovito enotnost evropske književnosti s preseganjem jezikov in narodnih meja, obenem pa so mojstrski ubesedovalci maternega jezika.
 

Grški književniki v Cankarjem domu

10. dec.
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Hlapec Jernej in njegova pravica
26. jan. 2019 18:00

Hlapec Jernej in njegova pravica

Po motivih Cankarjevega Hlapca Jerneja in njegove pravice
Režija: Žiga Divjak

Od 15. leta

V današnji dobi vsesplošnega cinizma, popolne »naturalizacije« prava in ekonomije, ko se nemo odpovedujemo nekoč težko priborjenim pravicam, je skoraj nujno pripovedovati to, malo da ne biblično zgodbo o hlapcu Jerneju in njegovi pravici.

Enajst nas je blo na gradbišču takrat. Pa smo bli vsi tiho. Noben ni povedal, da ni blo ograje, da ni blo čelad, noben ni kao nič vidu.

Kdo so sodobni hlapci Jerneji? Kakšni poslovni modeli omogočajo novodobno suženjstvo? Ali je življenje iz rok v usta še človeka vredno življenje?

Generacija mladih ustvarjalcev nam ponuja vpogled zunaj meja mentalnega in socialnega geta – v delovna okolja, kjer razmerje hlapec-gospodar še zdaleč ni preseženo. Če teh meja ne bomo presegali in prestopali, bomo kot družba težko obstali …

Sam, da mu jaz to omogočim, da lahko on v miru gor doštudira ... Res nič mi ni problem. Z veseljem delam, tud po 12 ur če je treba, sam da njemu to rata.

Hlapec Jernej in njegova pravica

26. sep. 2018 20:00
15. okt. 2018 10:00
23. okt. 2018 20:00
24. jan. 2019 10:00
26. jan. 2019 18:00
Več terminov

7,50 EUR

od nakupu preko spleta

Režija: Žiga Divjak
Glasba: Damir Avdić
Scenografija: Tina Mohorović
Oblikovanje svetlobe: David Orešič
Kostumografija: Slavica Janoušević
Trajanje: 60 minut

Nastopajo: Minca Lorenci, Gregor Zorc, Iztok Drabik Jug
Mentorja: Jernej Lorenci, Aldo Milohnić
Produkcija: Cankarjev dom in AGRFT v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani

Trpljenje mlade Hane
25. apr. 2019 19:00

Trpljenje mlade Hane

Festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije

Predstava ni primerna za mlajše od 12 let.

Predstava  temelji na istoimenski pesniški zbirki vsestranske celjske umetnice Katje Gorečan. Gre za sodoben spev mladosti, a hkrati krik vsakega od nas, ki se je vsaj enkrat znašel na prepadu med stvarnostjo in idealom. Avtorica skozi pesmi riše pobalinsko junakinjo, ki se upa zoperstaviti vsem ter pokazati »fakič« prelomnim trenutkom v njenem življenju, kot so prva menstruacija, spopadanje z anoreksijo in zmenkarije z brezdomci. Hkrati pa ve, da nima prav. In da jo bo to hudo bolelo.

Hana bi lahko bila Werther, a preveč kadi, seksa z neznanci in ne mara britvic. Hana rada sedi na balkonu med dežjem. Še rajši ima luže, v katere lahko skače.  Če Werther piše pisma, Hana piše pesmi. Ali pa kratka sporočila na Facebooku. Tudi drugače rada bere. Včasih Bukowskega. Z njim spoznava vse seksualne perverzije. Nekoč je imela punco, s katero se je zelo rada poljubljala. Hana je nekoč mislila, da bo umrla zaradi ali od ljubezni, ampak tega žal naša Hana (za razliko od Wertherja) še ni doživela. Hana bi lahko bila Werther. Hana bi lahko bila. Ampak ni. 

 

 

Trpljenje mlade Hane

25. apr. 2019 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Režija: Aljaž Primožič
Avtorica izvirnega teksta: Katja Gorečan
Avtor dramatizacije: Aljaž Primožič
Glasba: Robert Pešut - Magnifico
Igrajo:
Ivana Čačič
Ajda Kostevc
Tara Soderžnik
Lana Vincelj
Blaž Pavlič

Mentorici:Jasmina Temnik Kerš, Ana Pečnik
Produkcija: Gledališka skupina Središče, Gimnazija Celje - Center

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI