28. feb. 20:00

Fabula pred Fabulo

V sodelovanju z založbo Beletrina, revijo Šum in Ljubljano – Unescovim mestom literature

Gostje: Elvia Wilk, Simon Sellar, Keller Easterling

Fabula pred Fabulo, teoretski uvodni dogodek mednarodnega literarnega festivala Literature sveta Fabula, bo v središče postavil vprašanje mesta prihodnosti, utopije in distopije. O tem bodo govorili Elvia Wilk, avtorica romana Oval, ki prikazuje Berlin ne tako daljne prihodnosti, Simon Sellars, ki se v svojem romanu Applied Ballardianism ukvarja tudi z Ljubljano in NSK, ter Keller Easterling, arhitektka, teoretičarka in predavateljica na Univerzi Yale. Kakšno moč ima mesto? Kdo v mestu ima moč? In kako bo vse to videti v prihodnosti?

Ob dogodku bo na voljo posebna izdaja revije Šum, Ljubljanastrofa, v kateri bodo zbrani tuji, alienski, pogledi na Ljubljano in širšo slovensko kulturo.

 

Fabula pred Fabulo

28. feb. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Pretekli dogodek
17. jan. 2020 20:00

Hamo & Tribute 2 Love

Iz4Kani

Medtem ko ves svet drvi za največ, najboljše in najhitreje, se skupini Hamo & Tribute 2 Love nikamor ne mudi. Če si boste zanje vzeli čas, ugasnili telefone, se v dvoje skrili pod rjuhe in pozabili na svet tam zunaj, boste postali del te zgodbe, ki v ospredje postavlja »lubezen«. Najraje jo pripovedujejo v živo, v manjših klubih, kjer padejo vse maske ter se zabriše meja med odrom in publiko. Takšno ozračje bodo v akustični izvedbi, poimenovani »Iz4Kani«, priigrali tudi v okrogli Štihovi dvorani Cankarjevega doma, kjer bodo predstavili svoj novi album 4K pa tudi nekaj svojih najbolj priljubljenih uspešnic.

Hamo & Tribute 2 Love

17. jan. 2020 20:00
Več terminov

predprodaja 25 EUR, na dan 30 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Cankarjev dom
Pretekli dogodek
19. dec. 2019 11:00

Veliki pok

Gledališka predstava za mlade

Nastopajo: Barbara Ribnikar, Staša Pavlin Stošič, Jernej Čampelj

Veliki pok

19. dec. 2019 11:00
Več terminov

7'50 EUR; Ponudba za šole - informacije kristina.jermancic@cd-cc.si

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Produkcija: Zavod Margareta Schwarzwald in CD

15. feb. 17:00

Prostor med nama je najin odnos

Koreografija: Anja Mejač, Alejandro Granados

Anja Mejač je mlada domača ustvarjalka, ki se intenzivno ukvarja z raziskovanjem in študijem flamenka, kar počne na nevsakdanji in avtorsko izviren način. Njeni projekti bolj kot med klasični flamenko sodijo v prostor sodobne raziskave plesnega medija, ki se napaja v pestrih oblikah tradicionalnega flamenka. Enako je s projektom, ki bo premiero doživel v času druge izdaje mednarodnega festivala Bi flamenko.

Me estas toreando?

Tekmovanje se odvija v areni, kamor je bil prikican bik. Ni se sam odločil, da bo prišel, le zaveda se, da je pašnik zamenjal za pesek. Rdeče barve ne vidi, provocira ga valovanje. Torero želi obvladati bikovo telo, tako ima za pasom napet revolver. Kako se bik lahko bori, če pa ima v mesu nože in krvavi? Nekaj, kar je bilo prej mišica, v trenutku postane meso, okrašeno z rožami. Al toro le falta el ritmo.

Ko v varnem objemu tribune z distance opazujemo bikoborbo, in hkrati v ranljivem telesu bojujemo samo nam poznane notranje boje. Tako kot človek ravna z živaljo v naravi, ravna tudi z naravo v sebi. Telesa se prepletejo, živalsko postane človekovo, arena se znajde v areni, pesek nam praši oči, zvok množice drugega prostora, ki odzvanja v našem, približujemo se otoku siren. Vanj brezsramno vstopimo. Glasba, zvok in ritem prostor polnijo in ga obenem praznijo. Kako nadvladati bika, ki pustoši po naši notranji pokrajini? Kako se mu predati, a preslišati nevarno pesem siren, ki nas vabi v prostor, od koder ni povratka?

Predstava Prostor med nama je najin odnos raziskuje stik tradicionalne simbolike bikoborb z razmišljanji o sprejemanju in predaji človeški naravi, ki v organski svet odnosov riše anorganske meje. Temelji na plesu flamenka, ki ga prepleta s sodobnimi uprizoritvenimi in gibalnimi pristopi. Dogajanje gradi okoli dilem posameznika, ki vselej nasilno vstopa v prostore drugega. Čeprav je plesna predstava za razliko od bikoborbe fktiven dogodek, jo prepajajo življenja ustvarjalcev in gledalcev. Prenos energij, navzočnost teles, odzivanje z notranjim dogajanjem na fzično posredovani material, so vedno resnični.

Bik se zažene v areno. Prostor med nama se spremeni.
 

Prostor med nama je najin odnos

15. feb. 17:00
19. mar. 20:00
20. mar. 20:00
premiera
Več terminov

14 EUR
9* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Avtorica: Anja Mejač
Koreografija: Anja Mejač, Alejandro Granados
Svetovanje za gib: Jurij Konjar
Avtorska glasba, zvočno oblikovanje: Bowrain
Kostumografija: Sara Smrajc Žnidarčič
Lučno oblikovanje: Igor Remeta
Vizualno svetovanje: Bastien Beheretche
Video: Črt potočnik
Fotografija: Črt Potočnik, Tjaša Gnezda

Nastopajoči: Anja Mejač, Asistent Andraž Harauer, Bowrain, Vasja Štukelj

Posebna zahvala: Katja Černe, Mojca Uršič, Ena Kurtalić

 

Produkcija: Skladišče 172
Ko-produkcija: Cankarjev dom


 

Pretekli dogodek
7. okt. 2019 19:30

Spomin na Luizo Pesjakovo

Literarni večer s slovenskimi samospevi in podelitev literarne nagrade mira za leto 2019

Pred več kot stotimi leti (1887) smo Slovenci dobili prvi družinski roman Beatin dnevnik, ki ga je napisala Luiza Pesjakova, ena najbolj priljubljenih slovenskih pisateljic tiste dobe. Četudi so jo kritiki kot Janko Kresnik sprejeli zadržano in so bile ocene njenih del odklonilne, je Luiza Pesjakova velika pesnica, pisateljica in prevajalka, ki si zasluži, da iz nje zajemamo navdih sodobne književnice.

Njene pesmi, povesti in romani odražajo izjemno rahločutje za odnose med prijatelji in v družini, ki ga ubeseduje s svetovljansko čarobnostjo jezika. Letošnji recital bomo tako posvetili igrani interpretaciji odlomkov iz Beatinega dnevnika, prireditev in samo podelitev sedme literarne nagrade mira pa bodo v duhu časa spremljali slavospevi iz druge polovice 19. stoletja, ko je ob književnosti in glasbi raslo slovenstvo.
 

Spomin na Luizo Pesjakovo

7. okt. 2019 19:30
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Avtorica dogodka: Tanja Tuma
Nastopajo: igralka Lana Bučevec v vlogi Beate, slovenske samospeve Benjamina Ipavca, Antona Ipavca in Lucijana Marije Škerjanca bo v slovenščini interpretiral baritonist Miha Brkinjač, prevode v nemškem jeziku pa slavni tenorist Johannes Dunz ob klavirski spremljavi Gregorja Jagodica.
 

Povezuje: Tanja Tuma

V sodelovanju z Ženskim odborom slovenskega centra PEN Mira in Slovenskim kulturnim centrom Berlin
 

Cankarjev dom
19. sep. 2019 09:00

(Zlo)raba sodobnih tehnologij za nadzor v delovnem okolju

Prireja: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu

(Zlo)raba sodobnih tehnologij za nadzor v delovnem okolju

19. sep. 2019 09:00
Več terminov

prijave nino.horvat@vodik-marketing.si

Pretekli dogodek
9. okt. 2019 19:00

Norman Ohler: Droge v tretjem rajhu

Pogovor z avtorjem knjige Popolna omama, Droge v tretjem rajhu

Potem ko se je zdelo, da je o Hitlerju in nacizmu znano že skoraj vse, je nemški raziskovalec vojaških arhivov in pisatelj Norman Ohler objavil presenetljivo dejstvo: tretji rajh je bil na drogah.

Knjiga Popolna omama pogleda voditeljem tretjega rajha in njihovemu poslušnemu narodu dobesedno pod kožo in v žile. V njih ni bilo ničesar arijsko čistega, zato pa veliko precej strupene kemije, medtem ko so uradno vodili strogo politiko »boja proti drogam«.
Ko je Nemčija leta 1940 napadla Francijo, so bili vermahtovi vojaki pod vplivom 35 milijonov odmerkov pervitina. Tudi domnevni abstinent Hitler je bil odvisen od eukodala, opiata, močnejšega od heroina. Vsakodnevno je od svojega osebnega zdravnika Thea Morella dobival injekcije z najrazličnejšimi dopinškimi sredstvi, dvomljivimi hormonskimi preparati, pa tudi s trdo drogo. Samo tako je lahko kot diktator vzdrževal svojo norost do konca.

Norman Ohler v svoji knjigi predstavlja prvo obsežno raziskavo o uživanju drog v tretjem rajhu, ki je plod petletnega iskanja in raziskovanja po nemških in ameriških arhivih. Zajema obdobje od začetka nacistične države do njenega propada. Medtem ko je ta uradno izvajala strogo politiko boja proti drogam, si je tam, kjer ideologija ni zadostovala za fanatičen boj in zmago, brez zadržkov pomagala z drogami, opijati in farmakološkimi sredstvi. In to še zdaleč ne samo na frontah.

Na podlagi izvirnih dokumentov in poročil je nastalo osupljivo in napeto branje, ki spreminja naše vedenje o drugi svetovni vojni.
 

Pogovor bo povezoval Marcel Štefančič, jr.

Novinar in pisatelj Norman Ohler (1970) je obiskoval hamburško šolo za novinarje ter študiral kulturologijo in filozofijo. Njegov prvenec Količinski stroj (Quotenmaschine) iz leta 1995 velja za prvi roman, objavljen na spletu. Napisal je še dva romana, Sredina (Mitte) in Mesto zlata (Stadt des Goldes), ter nekaj filmskih scenarijev. Za Popolno omamo je pet let raziskoval v arhivih v Nemčiji in ZDA, preučil množico izvirnih dokumentov, govoril s pričami, vojaškimi zgodovinarji in zdravniki.

 

Firerja je njegov osebni zdravnik Theodor Morell vsa vojna leta pital in fiksal z različnimi stimulansi, ki so bili vse bliže trdim drogam, s čimer ga je ohranjal aktivnega in na videz vitalnega, čeprav se mu je tudi zato seveda vse bolj mračil um. Šokantno branje!
Samo Rugelj, Vikend

Knjiga Popolna omama pogleda pod kožo in v žile krvoločnim množičnim morilcem in njihovemu poslušnemu narodu, ki ga je bilo treba očistiti vsakršnih rasnih in drugih strupov.
Delo

Ta knjiga v celoti spreminja našo predstavo o tretjem rajhu.
Hans Mommsen

V sodelovanju z založbo Mladinska knjiga

Norman Ohler: Droge v tretjem rajhu

9. okt. 2019 19:00
Več terminov

8 EUR
6* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

26. nov. 2019 09:00

Hlapec Jernej in njegova pravica

Gledališka predstava
Od 15. leta

Po motivih Cankarjevega Hlapca Jerneja in njegove pravice

 

Predvsem pa si želim s svojimi predstavami v gledalcih spodbuditi občutljivost za probleme sočloveka. Morda se bo kdo izmed njih v neki situaciji odzval drugače, kot bi se, če naše predstave ne bi videl.
Žiga Divjak, Mladina

V današnji dobi vsesplošnega cinizma, popolne »naturalizacije« prava in ekonomije, ko se nemo odpovedujemo nekoč težko priborjenim pravicam, je skoraj nujno pripovedovati to, malo da ne biblično zgodbo o hlapcu Jerneju in njegovi pravici.

Kdo so sodobni hlapci Jerneji? Kakšni poslovni modeli omogočajo novodobno suženjstvo? Ali je življenje iz rok v usta še človeka vredno življenje?

Sam, da mu jaz to omogočim, da lahko on v miru gor doštudira ... Res nič mi ni problem. Z veseljem delam, tud po 12 ur če je treba, sam da njemu to rata.

Generacija mladih ustvarjalcev nam ponuja vpogled zunaj meja mentalnega in socialnega geta – v delovna okolja, kjer razmerje hlapec-gospodar še zdaleč ni preseženo. Če teh meja ne bomo presegali in prestopali, bomo kot družba težko obstali

Hlapec Jernej in njegova pravica

29. sep. 2019 20:00
25. nov. 2019 19:00
26. nov. 2019 09:00
7'50 EUR
Odpoved predstrave
Ponudba za šole v okviru SKS - informacije kristina.jermancic@cd-cc.si; 7'50 EUR za izven
Več terminov

7'50 EUR

5% popusta ob nakupu na cd-cc.si

Priredba in režija: Žiga Divjak
Glasba: Damir Avdić
Scenografija: Tina Mohorovič
Obilkovanje svetlobe: David Orešič
Kostumografija: Slavica Janoušević
Nastopajo: Minca Lorenci/Sara Dirnbek, Gregor Zorc, Iztok Drabik Jug
Mentorja: Jernej Lorenci, Aldo Milohnić

 
 

Produkcija: Cankarjev dom in AGRFT v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani

Pretekli dogodek
6. okt. 2019 17:00

Rok Vevar: Merce Cunningham

Predavanje pred gostovanjem CCN - Ballet de Lorraine

Za uvod v plesni večer CCN – Ballet de Lorraine: Histoires sans Histoires(s) - Stoletje Mercea Cunninghama , bo poskrbel Rok Vevar, publicist na področju teorije in zgodovine sodobnih scenskih umetnosti ter zgodovinar in arhivar sodobnega plesa.
Eden največjih domačih poznavalcev sodobnega plesa in še posebej opusa Mercea Cunninghama nam bo bo tudi s pomočjo bogatega fotografskega in filmskega gradiva približal svet velikana plesne ustvarjalnosti.

V pogovoru bosta sodelovala tudi koreografa Peter Jacobsson in Thomas Caley.

Rok Vevar: Merce Cunningham

6. okt. 2019 17:00
Več terminov

Prost vstop

27. feb. 20:00

Simona Semenič: to jabolko, zlato

Iskreno, igrivo, ja - tudi žgečkljivo, predvsem pa osvobajajoče prizemljeno.

Predstava to jabolko, zlato, je  12. decembra 2019 zaradi bolezni v igralski ekipi odpadla.
Obiskovalci in obiskovalke lahko zamenjavo že kupljenih vstopnic ali povračilo denarja uredijo do 17. 1. 2020 v Informacijskem središču CD. 
Več informacij na vstopnice@cd-cc.si.
Hvala za razumevanje.
 

ta mičkena slika, ki govori s stene
na njej tri dekleta, gola
gledajo vsaka v svoje zlato jabolko
mičkena stara slika uvelih barv
in vendar slika sije
slika sije

Simona Semenič s svojo prepoznavno pisavo vsekakor predstavlja vrh slovenske sodobne dramatike. Večkratna Grumova nagrajenka in nagrajenka Prešernovega sklada v tekstu to jabolko, zlato osvetljuje žensko seksualnost, ki se je loteva iskreno, igrivo, ja - tudi žgečkljivo, predvsem pa osvobajajoče prizemljeno.

Njeni (ženski) liki slalomirajo med željo in obvezo, zaupnostjo in odtujenostjo, intimnim hrepenjenjem in družbenimi pričakovanji, med prav in narobe … vse do vrhuncev, kjer “se cajt ustavi in potem cajt stoji”.
 

Gledališko potenten špalir prizorov in zgodb, ki se v edistvenem prepletu duhovitih dialogov, mojstrskih monologov in poetičnih didaskalij slika pred gledalcem, bo krstno uprizorjen v režiji Primoža Ekarta. To bo njegova tretja režija dram Semeničeve; medtem, ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti  je bila krstno uprizorjena v SNG Drama Ljubljana leta 2015, za zgodbo o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štirindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z.i. znašli v oblačku tobačnega dima pa je leta 2012 bil nagrajen s Šeligovo nagrado in Nagrado občinstva na 42. Tednu slovenske drame, ter nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov za najboljšo predstavo sezone 2011/2012. 

Besedilo to jabolko, zlato je bilo leta 2017 eno od petih dramskih besedil, ki so bila nominirana za Grumovo nagrado na 47. Tednu slovenske drame. Komisija je v obrazložitvi med drugim zapisala:
 

Ta dramski tekst vzpostavlja svoja pravila. Pravila ženskega avtorja, spolnosti, kot jo poznajo ženske, odnosov, kot jih vidijo ženske, in realnosti, v kateri danes živijo svoje fantazije in v kateri tudi sicer živijo sodobne ženske. Na prvi pogled bi se lahko zdelo, da moški delujejo predvsem kot objekt, a jim ženske protagonistke puščajo dovolj prostora, da v odnosih razberemo dileme obeh spolov v razmerju do partnerskega odnosa, ljubezni, varanja, celo do spovedovanja. Gre za dinamičen diskurz, ki v dialoški in didaskalijski obliki prepletajočih se prizorov in vzporednih zgodb omogoča fleksibilne in odprte režijske rešitve, oblikovanje dramskih vlog, ki so lahko drzne ali pritajene, simbolne ali eksplicitne, surove, in spet romantične. Jabolko, kot simbol prepovedanega sadeža, spoznanja, svobode in božanskega, združuje ženske, žensko in moškega, žensko in svet v čisto erotično igro ter jo tako decentno povzdigne in spretno obvaruje pred tem, da bi se pogreznila v pornografijo. Da, v gledališču in v odprtem diskurzu z gledalcem!

Simona Semenič: to jabolko, zlato

27. feb. 20:00
28. feb. 20:00
Več terminov

15 EUR
12* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Režiser: Primož Ekart
Dramaturginja: Simona Hamer
Lektorica: Maja Cerar
Kostumografinja: Jelena Proković
Avtorja glasbe: Primož Hladnik in Boris Benko (duo Silence)
Vokalistka:  Nina Šardi JunesHelen
Koreografinja: Rosana Hribar
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Asistentka dramaturginje (študijsko): Helena Šukljan
Asistentka kostumografinje: Katarina Šavs
Lučni mojster: Luka Malovrh
Tonski mojster: Drago Potočnik

Produkcija: Imaginarni 
Koprodukcija: Cankarjev dom, SNG Drama Ljubljana, MGL

Predstava je nastala s pomočjo Mestne občine Ljubljana in Zavoda Slovenske železnice.
Sponzorstvo: Tam Tam in Mud
 

 

Igrajo:
Barbara Cerar
Mirjam Korbar
Nika Rozman
Mia Skrbinac
Primož Vrhovec

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI