23 Sep 2020 17:00

The Decisive Moment: a trap or an acme, for the understanding of Henri Cartier-Bresson - postponed

Predavanje ob razstavi Henrija Cartier-Bressona
Agnès Sire, umetniška vodja Fundacije HCB

There is nothing in this world which does not have its decisive moment.
Cardinal de Retz

This phrase, which comes from the memoirs of Cardinal de Retz, appears as the epigraph to Henri Cartier-Bresson’s introductory text for his first major book of photographs, Images à la Sauvette, published in 1952 by Tériade. At the time, Cartier-Bresson had no idea how important it would become.

Since the publication of the American edition, for which the publishers Simon & Schuster had to find a title with more punch the concept of the ‘decisive moment’ has practically always been associated with the name of Henri Cartier-Bresson.

A misunderstanding and a concept which have imposed themselves and which lead to a somewhat distorted, or in any case simplified, vision of Cartier-Bresson's work.
 

The Decisive Moment: a trap or an acme, for the understanding of Henri Cartier-Bresson - postponed

23 Sep 2020 17:00
Show more

EUR 5

5% discount on online purchases cd-cc.si

12 Oct 20:00

Interpretations of Past and Present Electroacoustic Music

Zvokotok in CD

Programme: Maryanne Amacher, Beatriz Ferreyra, Elisabeth Schimana

Interpretations of Past and Present Electroacoustic Music

12 Oct 20:00
Show more

EUR 10
8* EUR for younger than 25 and older than 65, as well as pensioners, discounted prices for the lowest seat category

5% discount on online purchases cd-cc.si

Supported by the Austrian Cultural Forum

In cooperation with: Sploh Institute and City of Women
 

17 Sep 2020 18:00

Rožanc Award

Literary evening with the Rožanc Award nominees and winner announcement

A literary evening with the four nominees for the 2020 Marjan Rožanc Award, a prize presented annually for the best collection of essays written in Slovenian, on the eve of the 30th anniversary of the death of writer Marjan Rožanc.

After a talk with the nominees, hosted by Dr. Edvard Kovač, the jury – consisting of president Ifigenija Simonović and members Dr. Manca Košir, Vlado Motnikar, Nada Šumi and Dr. Jonatan Vinkler – will announce the award-winner.

 

The event will be held in Slovenian without translation.

Nominiranci: Kozma Ahačič, Esad Babačić, Uroš Zupan, Mojca Pišek in Tadej Meserko.
Ifigenija Simonović


Kozma Ahačič
Kozmologija

Eseji 2018–2020
Založba Goga 2020

Kozma Ahačič je strokovnjak za zgodovino jezikoslovja in jezikovne rabe, pobudnik in urednik portala Fran.si ter avtor novih slovnic za osnovne in srednje šole.

Eseji Kozme Ahačiča so svež veter v kolumnističnem pisanju dnevnika Delo. V središču večine zbranih esejev sta slovenski jezik in odnos Slovencev do jezika. Pisanje je prepleteno z avtorjevimi osebnimi družbenimi komentarji, ki so izraženi tako izvirno, da postajajo ponarodeli. »Svoboda se začne v trenutku, ko nam je povsem vseeno, ali okolica naše trenutno delo dojema kot zmago ali kot poraz.«

Posebnost esejev je tudi ta, da so polni dobrohotnega humorja. Ne oklepa se drže vsevednosti, bralcu vzbuja zanimanje. Odziv na eseje Kozma Ahačiča je izjemen, učiteljice hvaležno trdijo, da je sprostil poučevanje slovnice, kar je temeljno za obstoj slovenskega jezika. Če pojmujemo pisanje kot temelj izražanja misli, potem lahko pisanje o jeziku pojmujemo kot temelj pisanja o pisanju. Kozma Ahačič nas opozarja na to, da ni dovolj »pisati, kakor govorimo«, temveč da je pomembno, »kaj imamo povedati«, ko pa posvečamo pozornost temu, »kako povemo, kar imamo povedati«, vplivamo na obliko odnosa do sogovorca (bralca). Zato je Ahačičevo razmišljanje o jeziku delo vrtnarja našega jezikovnega parka.
 


Esad Babačić
Veš, mašina, svoj dolg

Cankarjeva založba, 2020


Esad Babačić (1965) z živostjo, angažiranostjo, z mehkobo velikega srca vnaša v slovensko esejistično krajino pisavo montaignovske vrste. Tej je sledil Marjan Rožanc (»Po njem bi morala biti poimenovana vsaj ena od pomembnih ulic, če ne kar celotna soseska,« zapiše). Ne druži ju le iskrenost, solidarnost, njun proletarski Vodmat, temveč tudi ljubezen do športa. O njem pišeta tako, da občutimo igro, tovarištvo, eleganco nogometnega gola (Rožanc) in meta na koš (Babačić). Ker je tudi ulična košarka postala tržno zanimiva, spodbuja Dončića: »Verjemi v svoj koš, Luka, da ne boš samo blago, postavka v neki pogodbi, ki si jo podajajo od franšize do franšize.« Kakor v športu tako v svetu, pokaže v podobah, naslikanih s poetičnim jezikom, ko se sprehaja po mestih in se pogovarja s spomini. V tihoti, ki ga določa za domišljenega opazovalca, v bolečini, ki portretira zgaranega, nasilnega očeta in nepozabnega pankerskega sopotnika Braneta Bitenca. Že veliko let pred samomorom je napisal pesem Možgani na asfaltu, ki jo ima Babačić od takrat v krvi.

Pesnik, ki nam trosi bosanski cinični humor, zapiše: »Če me vprašate, kdaj sem se resnično zavedel, kdo sem in od kod prihajam, je bilo to zagotovo takrat, ko sem se ob vrnitvi s kakšnega dolgega potovanja po mesecu ali več odsotnosti z vlakom bližal glavni železniški postaji v Ljubljani. Občutek pripadnosti nekemu določenemu kraju in narodu se je takrat za trenutek spremenil v popolno sprejetost. In celo radost.« Rad gre tja, na železniško postajo, »kjer so še vedno vlaki, ki peljejo tako na zahod kot vzhod«.

 

Mojca Pišek
Knjiga, ki smo jo vendar vsi prebrali

LUD Literatura 2019

Temeljni paradoks – in tako nespregledljiva odlika – knjige Mojce Pišek (1985) je, da njena zbirka besedil o literarnih tekstih in bralcih s slogom, drznostjo, dinamičnim pisanjem in z včasih prav obešenjaškimi, celo pobalinskimi sodbami o vsem mogočem zanika in preklicuje tisto, kar avtorica zapiše kot diagnozo o sodobnem slovenskem eseju, namreč da je ta »literarna zvrst na nujni vožnji v literarnozgodovinski hospic«. Tako po svojem odnosu do snovi, kanonskih in obrobnih avtorjev ter celo samozvanih ikon slovenske esejistike izkorišča prostor, ki ji ga kot literarni kritičarki daje njen položaj v eksosistemu sodobne slovenske književnosti. Knjiga prinaša tudi žanrsko inovacijo: esej z avtoreferencialno snovjo oz. esej o eseju. Snov knjige je slovenska in tuja književnost, njena recepcija, prostor in vloga bralca v moderni slovenski družbi, se pa knjiga odlikuje s številnimi edinstvenimi metaforami o književnosti in na njen račun.
Pisanje odlikuje vse tisto, kar je verjetno šteti za skupno tipološko značilnost pobudnega eseja na vseh vzporednikih in poldnevnikih esejističnega globusa: razmisleki so individualni in priostreni, slog dinamičen, metafore pa takšne, da vzbujajo prave mimetične odzive. S pisanjem in sklepi Mojce Pišek se bralec lahko strinja ali pa ne, ne more pa ob branju ostati ravnodušen. In slednje – esej kot povabilo ali izziv k razmišljanju – je redka lastnost v času »tehnicistične« literarne in vsakovrstne druge produkcije in, ponavadi, tudi recepcije.Tadej Meserko
Najprej kultura, potem zdravje

Sanje, 2020

Tadej Meserko (1984) v esejistični zbirki Najprej kultura, potem zdravje razmišlja o kulturi v različnih oblikah, od tiste v najširšem pomenu, po katerem kultura kaos pregnete v logos in zadeve razumsko postavlja v red, do vsakdanjih, neredko banalnih primerov, v katerih pridejo na površje različni dogodki iz običajnega življenja, včasih absurdi, drugič osebne zadrege. »Banalno je kot nekakšno nezavedno, ki ga je mogoče opazovati,« pravi. »Je tisti ostanek, s katerim se družbi še ne da ukvarjati.« Pač pa se vanj poglabljajo umetniki, iščejo povezave, odkrivajo zakonitosti, jih presnovijo in opozorijo nanje. Primerjave avtor najdeva v različnih družbenih pojavih: od konceptualnih razlik med košarko in nogometom do filozofskega pogleda na vzgojo in koncept lastnine v otroškem peskovniku. Posveča se tudi statusu ustvarjalcev, išče poti za njihovo uveljavitev, nakazuje rešitve zanje, včasih morda utopične, a utopija odstira številne poglede. Pričakuje pa tudi njihovo odzivnost na družbene pojave in mimogrede opozori še na razliko med posameznikovim oziroma kulturnikovim delovanjem zase in za družbo.

Tadej Meserko vidi kulturo oziroma umetnost kot enega od stebrov sonaravnega razvoja družbe. Bralca svojih esejev vabi z odkrivanjem velikega v malem, s slikovitimi primeri, ki ponujajo uvide velikih razsežnosti, s hkratnim gledanjem v širino in razmišljanjem v globino ter seveda z osebno zavzetostjo kulturnika, filozofa in ustvarjalca.


Uroš Zupan
Arheologija sedanjosti

Sodobnost international, 2020

Zbirka esejev Uroša Zupana (1963) z naslovom Arheologija sedanjosti je precizno dramaturško urejeno pesniško pričevanje o spoznavno rodovitni pesnikovi simbiozi z branjem knjig, plemenito »duhovno disciplino«, »stopniščem, ki vodi naravnost v nebo«. Ko razkriva svoj formativni proces, bralca samodejno vpeljuje v način samouresničevanja. Bralne iniciacije ‒ »ali kdaj v književnosti obstaja kaj večjega in močnejšega od tistih neponovljivih in čisto nedolžnih vstopnih trenutkov?« ‒ se zgodijo s takšno silovitostjo, da pesnika (in z njim bralca) zadenejo v dušo in telo, »kot bi mesečnik padel v vodnjak«, ko se hipoma znajde v prostoru ogledal, doživi déjà vu ali použiva »sinjo domišljijo«, ob tem pa se čuječe uči spoznavati sebe in svet. Ko spominsko podoživlja svoje »življenje v književnosti«, tudi kot primerjalni literarni zgodovinar predaja izostreno razbiranje domačih in prevedenih romanov (in o slovenskem prevajanju posreduje svoj nespregledljivi pesniški pogled), tudi ekraniziranih (ki »ubijajo domišljijo«), in poezije, tudi uglasbene, ki tihe stihe preglaša. A je (sočasna) glasba druga nepogrešljiva umetnikova sopotnica in o obeh področjih Zupanovi poznavalski eseji tako v njem samem kot v bralcu »spodbujajo in aktivirajo … proces vračanja izgubljenega stanja metafizične celovitosti«.
Pesnik, ki ima rad »urejen svet, ugledan z višine«, namesto s »težkim teoretskim topništvom« svoja premišljevanja žarči v redki visoki slovenščini, tudi barvito zvrstno razplasteni, v slovarju, »ki zabada nežne, fine prste v oblake«.

 

Rožanc Award

17 Sep 2020 18:00
Show more

Free tickets
You are requested to obtain free tickets from the CD Box Office (Maxi underpass).

11 May 2020 18:00

Babies: Wordless Curiousity

Dr. Katarina Beguš:

In compliance with the measures adopted by the Government of the RS to limit the spread of the novel coronavirus epidemic, the event has been postponed to Autum.

In compliance with the measures adopted by the Government of the RS to limit the spread of the novel coronavirus epidemic, the event has been  postponed to Autum.

More about cancelled or postponed events>>
 

For further information please contact us at info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si and via CD’s social media messaging.

 

Babies: Wordless Curiousity

11 May 2020 18:00
Show more

EUR 10
Cikel 50 EUR

5% discount on online purchases cd-cc.si

30 Oct 20:00

Space between us

Choreography: Anja Mejač, Alejandro Granados

Anja Mejač is a young Slovenian performer who presents and explores flamenco dancing in an original way. Her projects fall under the contemporary exploration of the medium of dancing that mixes with various forms of traditional flamenco. The same goes for the project that will be presented at the second edition of the international festival BiFlamenko.


Me estas toreando?

The competition takes place in an arena into which the bull was called. It wasn’t its decision to come, all it knows is that the sand has replaced the meadow. Since it doesn’t see colours it is the movement that provokes it. The torero wants to control the bull’s body, so he carries a loaded revolver around his waist. How can the bull fight, when it has knives in its flesh and it is bleeding? Something that used to be a muscle instantly becomes meat, decorated with flowers. Al toro le falta el ritmo.
The performance Prostor med nama je najin odnos (Space Between Us) connects traditional symbolism of Spanish-style bullfighting with discussions about acceptance of human nature that draws anorganic borders in the organic world of relations. It is based on flamenco dance and intertwines it with contemporary performance and movement approaches.
The bodies intertwine, the beastly becomes human, an arena is suddenly inside an arena, there is a sound of a different space that reverberates in our space, we are getting closer to the island of sirens. Me estas toreando? The bull enters the arena. The space be
 

Space between us

30 Oct 20:00
Premiere
Show more

EUR 14
9* EUR for younger than 25 and older than 65, as well as pensioners, discounted prices for the lowest seat category

5% discount on online purchases cd-cc.si

Author: Anja Mejač
Choreography: Anja Mejač, Alejandro Granados
Movement consultation: Jurij Konjar
Original music, sound design: Bowrain
Costumography: Sara Smrajc Žnidarčič
Light design: Igor Remeta
Visual consultation: Bastien Beheretche
Video: Črt Potočnik
Photography: Črt Potočnik, Tjaša Gnezda, Tine Lisjak

The performers: Anja Mejač, Andraž Harauer, Bowrain, Vasja Štukelj

Special thanks: Katja Černe, Ena Kurtalić

Production: Skladišče 172
Co-production: Cankarjev dom

Financial support: Zavarovalnica Sava, GENERALI zavarovalnica d.d., NJT d.o.o., VIZIJA HOLDING, k.d.d., Embajada de España en Eslovenia, S-5 naložbe, Medius d.o.o.

 

7 Oct 2019 19:30

In Memory of Luiza Pesjak

Literary evening featuring Slovenian lieder and presentation of the 2019 Mira Award for Literary Achievements

In cooperation with the Slovenian PEN Centre – Mira

In Memory of Luiza Pesjak

7 Oct 2019 19:30
Show more

Free tickets

Avtorica dogodka: Tanja Tuma
Nastopajo: igralka Lana Bučevec v vlogi Beate, slovenske samospeve Benjamina Ipavca, Antona Ipavca in Lucijana Marije Škerjanca bo v slovenščini interpretiral baritonist Miha Brkinjač, prevode v nemškem jeziku pa slavni tenorist Johannes Dunz ob klavirski spremljavi Gregorja Jagodica.
 

Povezuje: Tanja Tuma

V sodelovanju z Ženskim odborom slovenskega centra PEN Mira in Slovenskim kulturnim centrom Berlin
 

14 Oct 20:00

Simona Semenič: this apple, made of gold

Event is postponed from 14. March to 14. October

More about cancelled or postponed events>>

For further information please contact us at info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si or 01/2417-299 every workday between 10.00 and 15.00 and via CD’s social media messaging.

 

Focusing on female sexuality, multiple Grum Award-winner Simona Semenič tackles her subject sincerely, playfully, sensually, and above all with a liberating no-nonsense approach.


 


 

Simona Semenič: this apple, made of gold

14 Oct 20:00
Show more

EUR 15
12* EUR for younger than 25 and older than 65, as well as pensioners, discounted prices for the lowest seat category

5% discount on online purchases cd-cc.si

Directed by: Primož Ekart
 

Production: Imaginarni; Co-production: Cankarjev dom, SNT Drama Ljubljana, Ljubljana City Theatre

10 Dec 2019 13:57

Greek writers at Cankarjev dom

Part of the On Mt. Olympus Festival

Anastassis Vistonitis, an old friend of Slovenia, is coming to Cankarjev dom with three highly acclaimed Greek writers for a special event: writer, as well as literary and film critic Tassos Goudelis, novelist Michalis Modinos, and poet and prosaist Yiorgos Chouliaras, current president of the Hellenic Authors’ Society.

Anastassis Vistonitis is one of the most prominent poets, essayists and critics of his generation. A book of his Selected Poems (“Sonce na jarku”) translated by Veno Taufer was published in 2004. Modern world and ancient myths and figures (Eurydice, Medea and Ariadne) have a special place in his poetry. He lived in Ljubljana from 2016 to 2018 and made a research on the mythical route of the Argonauts in their return from Kolchis on the eastern shore of the Black Sea to Greece, and how that myth was depicted by Roman and Slovenian (Valvasor), as well as Austrian historians. The result will be a book called “The Return of the Argonauts,” to be published both in Greece and Slovenia (by Beletrina).

Tassos Goudelis writes short stories, novels and essays. Apart from writing reviews for literary books he is an expert on cinema as well. He has written scripts for short movies and teaches at the school for actors and directors of the Greek National Theatre. Tassos Goudelis is also the editor of the magazine “To Dentro” (The Tree) which is one of the oldest and highly esteemed literary magazines in Greece. His prose style is close to the European high modernism combining personal experiences and allusions to modern world.

Michalis Modinos is one of the most prominent novelists in Greece with a highly singular voice and an unmistakable narrative flow. Contemporary adventures of his characters in Greece and abroad (in Africa especially) are combined in his books with western myths, African and Greek landscapes in a world in which mother nature is in danger. He writes book reviews for “Ta Nea” (The News), one of Greece’s top newspapers.

Yiorgos Chouliaras is president of the Hellenic Authors’ Society who spent many years abroad (in the USA and Europe) as a press attaché. Chouliaras is a master of understatement in his poetry as well as in his prose. In his poetry, memories of his childhood and modern issues blend with the echo of the past in a diction and precision absolutely his own. He has a special sense of bitter-sweet humour rooted deeply in human nature. Chouliaras is also one of the finest commentators on social and political issues in connection with the Greek and world literature.

The Greek world (both in Western and universal contexts) is omnipresent in the work of the above writers who consider European literature to be a homogenous whole, bypassing languages and national borders. On the other hand, they are all masters of their mother tongue.

Greek writers at Cankarjev dom

10 Dec 2019 13:57
Show more

Free tickets
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

You are requested to obtain free tickets from the CD Box Office (Maxi underpass).

The event will be moderated by Dr. Svetlana Slapšak; simultaneous translation from Greek into Slovenian will be provided.

Cankarjev dom
29 May 2019 20:00

Slovenian Association of Literary Translators

Literary evening and presentation of the Lavrin Award

Slovenian Association of Literary Translators

29 May 2019 20:00
Show more

Brezplačne vstopnice

A Poem about Odysseus
10 May 2019 18:00

A Poem about Odysseus

A rhapsodyssey for two after Homer

Theatre performance

For audiences aged 11 +
 

A music-sound performance containing elements of narrative theatre and theatre of objects, A Poem about Odysseus draws inspiration from the creators’ fascination with ancient Greek mythology, theatre and music; a cross-genre hybrid focusing on some of the most gripping moments from Odysseus’ wanderings, spanning a whole decade, as he tries to return home after the Trojan War and reassert his place as the rightful king of Ithaca. The text tackles Homer’s epic poem composed nearly three thousand years ago with reverence, whilst maintaining critical distance. With utter seriousness and wit, the show arrives at the conclusion that man’s greatest struggle is still the struggle with oneself and one’s own immoderation.

 

A Poem about Odysseus

10 May 2019 18:00
Show more

EUR 7'50

5% discount on online purchases cd-cc.si

Trajanje: 55 minut

Avtorica besedila in dramaturginja: Jera Ivanc
Režiserka: Ivana Djilas
Avtor glasbe: Boštjan Gombač
Scenografinja in kostumografinja: Barbara Stupica
Nastopata: Pia Zemljič in Boštjan Gombač
Produkcija: Cankarjev dom

© Cankarjev dom

Cookies   Production: ENKI