Past event
3 Oct 2021 10:00

Devils Dancing With Angels

24th Storytelling Festival
Storytelling and musical performance

Storytelling: Janez Škof and Tamara Avguštin
Music: Samo Kutin

Production: CD
 

Devils Dancing With Angels

3 Oct 2021 10:00
3 Oct 2021 10:00
Show more

9,00 EUR

5% discount on online purchases cd-cc.si

An Evening of Tragic Endings
2 Oct 2021 20:00

An Evening of Tragic Endings

24th Storytelling Festival
Storytelling and musical performance

Concept and selection of stories: Špela Frlic
Storytelling: Aljaž Jovanović and Primož Pirnat
Music: Ana Kravanja and Tea Vidmar

Production: CD
 

 

An Evening of Tragic Endings

2 Oct 2021 20:00
2 Oct 2021 20:00
Show more

9,00 EUR

5% discount on online purchases cd-cc.si

Past event
12 Oct 2020 20:00

Interpretations of Past and Present Electroacoustic Music

Zvokotok in CD

Programme:

Maryanne Amacher, Remainder (1976)
Multichannel interpretation: Mauricio Valdés

Beatriz Ferreyra, Un fil invisible (2009)
Multichannel interpretation: Mauricio Valdés

Elisabeth Schimana, Into the Sun (multichannel composition, commission by Zavod Sploh, 2020)

Interpretations of Past and Present Electroacoustic Music

12 Oct 2020 20:00
12 Oct 2020 20:00
Show more

10 EUR

5% discount on online purchases cd-cc.si

Supported by the Austrian Cultural Forum

In cooperation with: Sploh Institute and City of Women
 

23 Sep 2020 17:00

The Decisive Moment: a trap or an acme, for the understanding of Henri Cartier-Bresson - postponed

Predavanje ob razstavi Henrija Cartier-Bressona
Agnès Sire, umetniška vodja Fundacije HCB

There is nothing in this world which does not have its decisive moment.
Cardinal de Retz

This phrase, which comes from the memoirs of Cardinal de Retz, appears as the epigraph to Henri Cartier-Bresson’s introductory text for his first major book of photographs, Images à la Sauvette, published in 1952 by Tériade. At the time, Cartier-Bresson had no idea how important it would become.

Since the publication of the American edition, for which the publishers Simon & Schuster had to find a title with more punch the concept of the ‘decisive moment’ has practically always been associated with the name of Henri Cartier-Bresson.

A misunderstanding and a concept which have imposed themselves and which lead to a somewhat distorted, or in any case simplified, vision of Cartier-Bresson's work.
 

The Decisive Moment: a trap or an acme, for the understanding of Henri Cartier-Bresson - postponed

23 Sep 2020 17:00
23 Sep 2020 17:00
Show more

5 EUR

5% discount on online purchases cd-cc.si

17 Sep 2020 18:00

Rožanc Award

Literary evening with the Rožanc Award nominees and winner announcement

A literary evening with the four nominees for the 2020 Marjan Rožanc Award, a prize presented annually for the best collection of essays written in Slovenian, on the eve of the 30th anniversary of the death of writer Marjan Rožanc.

After a talk with the nominees, hosted by Dr. Edvard Kovač, the jury – consisting of president Ifigenija Simonović and members Dr. Manca Košir, Vlado Motnikar, Nada Šumi and Dr. Jonatan Vinkler – will announce the award-winner.

 

The event will be held in Slovenian without translation.

Nominiranci: Kozma Ahačič, Esad Babačić, Uroš Zupan, Mojca Pišek in Tadej Meserko.
Ifigenija Simonović


Kozma Ahačič
Kozmologija

Eseji 2018–2020
Založba Goga 2020

Kozma Ahačič je strokovnjak za zgodovino jezikoslovja in jezikovne rabe, pobudnik in urednik portala Fran.si ter avtor novih slovnic za osnovne in srednje šole.

Eseji Kozme Ahačiča so svež veter v kolumnističnem pisanju dnevnika Delo. V središču večine zbranih esejev sta slovenski jezik in odnos Slovencev do jezika. Pisanje je prepleteno z avtorjevimi osebnimi družbenimi komentarji, ki so izraženi tako izvirno, da postajajo ponarodeli. »Svoboda se začne v trenutku, ko nam je povsem vseeno, ali okolica naše trenutno delo dojema kot zmago ali kot poraz.«

Posebnost esejev je tudi ta, da so polni dobrohotnega humorja. Ne oklepa se drže vsevednosti, bralcu vzbuja zanimanje. Odziv na eseje Kozma Ahačiča je izjemen, učiteljice hvaležno trdijo, da je sprostil poučevanje slovnice, kar je temeljno za obstoj slovenskega jezika. Če pojmujemo pisanje kot temelj izražanja misli, potem lahko pisanje o jeziku pojmujemo kot temelj pisanja o pisanju. Kozma Ahačič nas opozarja na to, da ni dovolj »pisati, kakor govorimo«, temveč da je pomembno, »kaj imamo povedati«, ko pa posvečamo pozornost temu, »kako povemo, kar imamo povedati«, vplivamo na obliko odnosa do sogovorca (bralca). Zato je Ahačičevo razmišljanje o jeziku delo vrtnarja našega jezikovnega parka.
 


Esad Babačić
Veš, mašina, svoj dolg

Cankarjeva založba, 2020


Esad Babačić (1965) z živostjo, angažiranostjo, z mehkobo velikega srca vnaša v slovensko esejistično krajino pisavo montaignovske vrste. Tej je sledil Marjan Rožanc (»Po njem bi morala biti poimenovana vsaj ena od pomembnih ulic, če ne kar celotna soseska,« zapiše). Ne druži ju le iskrenost, solidarnost, njun proletarski Vodmat, temveč tudi ljubezen do športa. O njem pišeta tako, da občutimo igro, tovarištvo, eleganco nogometnega gola (Rožanc) in meta na koš (Babačić). Ker je tudi ulična košarka postala tržno zanimiva, spodbuja Dončića: »Verjemi v svoj koš, Luka, da ne boš samo blago, postavka v neki pogodbi, ki si jo podajajo od franšize do franšize.« Kakor v športu tako v svetu, pokaže v podobah, naslikanih s poetičnim jezikom, ko se sprehaja po mestih in se pogovarja s spomini. V tihoti, ki ga določa za domišljenega opazovalca, v bolečini, ki portretira zgaranega, nasilnega očeta in nepozabnega pankerskega sopotnika Braneta Bitenca. Že veliko let pred samomorom je napisal pesem Možgani na asfaltu, ki jo ima Babačić od takrat v krvi.

Pesnik, ki nam trosi bosanski cinični humor, zapiše: »Če me vprašate, kdaj sem se resnično zavedel, kdo sem in od kod prihajam, je bilo to zagotovo takrat, ko sem se ob vrnitvi s kakšnega dolgega potovanja po mesecu ali več odsotnosti z vlakom bližal glavni železniški postaji v Ljubljani. Občutek pripadnosti nekemu določenemu kraju in narodu se je takrat za trenutek spremenil v popolno sprejetost. In celo radost.« Rad gre tja, na železniško postajo, »kjer so še vedno vlaki, ki peljejo tako na zahod kot vzhod«.

 

Mojca Pišek
Knjiga, ki smo jo vendar vsi prebrali

LUD Literatura 2019

Temeljni paradoks – in tako nespregledljiva odlika – knjige Mojce Pišek (1985) je, da njena zbirka besedil o literarnih tekstih in bralcih s slogom, drznostjo, dinamičnim pisanjem in z včasih prav obešenjaškimi, celo pobalinskimi sodbami o vsem mogočem zanika in preklicuje tisto, kar avtorica zapiše kot diagnozo o sodobnem slovenskem eseju, namreč da je ta »literarna zvrst na nujni vožnji v literarnozgodovinski hospic«. Tako po svojem odnosu do snovi, kanonskih in obrobnih avtorjev ter celo samozvanih ikon slovenske esejistike izkorišča prostor, ki ji ga kot literarni kritičarki daje njen položaj v eksosistemu sodobne slovenske književnosti. Knjiga prinaša tudi žanrsko inovacijo: esej z avtoreferencialno snovjo oz. esej o eseju. Snov knjige je slovenska in tuja književnost, njena recepcija, prostor in vloga bralca v moderni slovenski družbi, se pa knjiga odlikuje s številnimi edinstvenimi metaforami o književnosti in na njen račun.
Pisanje odlikuje vse tisto, kar je verjetno šteti za skupno tipološko značilnost pobudnega eseja na vseh vzporednikih in poldnevnikih esejističnega globusa: razmisleki so individualni in priostreni, slog dinamičen, metafore pa takšne, da vzbujajo prave mimetične odzive. S pisanjem in sklepi Mojce Pišek se bralec lahko strinja ali pa ne, ne more pa ob branju ostati ravnodušen. In slednje – esej kot povabilo ali izziv k razmišljanju – je redka lastnost v času »tehnicistične« literarne in vsakovrstne druge produkcije in, ponavadi, tudi recepcije.Tadej Meserko
Najprej kultura, potem zdravje

Sanje, 2020

Tadej Meserko (1984) v esejistični zbirki Najprej kultura, potem zdravje razmišlja o kulturi v različnih oblikah, od tiste v najširšem pomenu, po katerem kultura kaos pregnete v logos in zadeve razumsko postavlja v red, do vsakdanjih, neredko banalnih primerov, v katerih pridejo na površje različni dogodki iz običajnega življenja, včasih absurdi, drugič osebne zadrege. »Banalno je kot nekakšno nezavedno, ki ga je mogoče opazovati,« pravi. »Je tisti ostanek, s katerim se družbi še ne da ukvarjati.« Pač pa se vanj poglabljajo umetniki, iščejo povezave, odkrivajo zakonitosti, jih presnovijo in opozorijo nanje. Primerjave avtor najdeva v različnih družbenih pojavih: od konceptualnih razlik med košarko in nogometom do filozofskega pogleda na vzgojo in koncept lastnine v otroškem peskovniku. Posveča se tudi statusu ustvarjalcev, išče poti za njihovo uveljavitev, nakazuje rešitve zanje, včasih morda utopične, a utopija odstira številne poglede. Pričakuje pa tudi njihovo odzivnost na družbene pojave in mimogrede opozori še na razliko med posameznikovim oziroma kulturnikovim delovanjem zase in za družbo.

Tadej Meserko vidi kulturo oziroma umetnost kot enega od stebrov sonaravnega razvoja družbe. Bralca svojih esejev vabi z odkrivanjem velikega v malem, s slikovitimi primeri, ki ponujajo uvide velikih razsežnosti, s hkratnim gledanjem v širino in razmišljanjem v globino ter seveda z osebno zavzetostjo kulturnika, filozofa in ustvarjalca.


Uroš Zupan
Arheologija sedanjosti

Sodobnost international, 2020

Zbirka esejev Uroša Zupana (1963) z naslovom Arheologija sedanjosti je precizno dramaturško urejeno pesniško pričevanje o spoznavno rodovitni pesnikovi simbiozi z branjem knjig, plemenito »duhovno disciplino«, »stopniščem, ki vodi naravnost v nebo«. Ko razkriva svoj formativni proces, bralca samodejno vpeljuje v način samouresničevanja. Bralne iniciacije ‒ »ali kdaj v književnosti obstaja kaj večjega in močnejšega od tistih neponovljivih in čisto nedolžnih vstopnih trenutkov?« ‒ se zgodijo s takšno silovitostjo, da pesnika (in z njim bralca) zadenejo v dušo in telo, »kot bi mesečnik padel v vodnjak«, ko se hipoma znajde v prostoru ogledal, doživi déjà vu ali použiva »sinjo domišljijo«, ob tem pa se čuječe uči spoznavati sebe in svet. Ko spominsko podoživlja svoje »življenje v književnosti«, tudi kot primerjalni literarni zgodovinar predaja izostreno razbiranje domačih in prevedenih romanov (in o slovenskem prevajanju posreduje svoj nespregledljivi pesniški pogled), tudi ekraniziranih (ki »ubijajo domišljijo«), in poezije, tudi uglasbene, ki tihe stihe preglaša. A je (sočasna) glasba druga nepogrešljiva umetnikova sopotnica in o obeh področjih Zupanovi poznavalski eseji tako v njem samem kot v bralcu »spodbujajo in aktivirajo … proces vračanja izgubljenega stanja metafizične celovitosti«.
Pesnik, ki ima rad »urejen svet, ugledan z višine«, namesto s »težkim teoretskim topništvom« svoja premišljevanja žarči v redki visoki slovenščini, tudi barvito zvrstno razplasteni, v slovarju, »ki zabada nežne, fine prste v oblake«.

 

Rožanc Award

17 Sep 2020 18:00
17 Sep 2020 18:00
Show more

Brezplačne vstopnice

11 May 2020 18:00

Babies: Wordless Curiousity

Dr. Katarina Beguš:

In compliance with the measures adopted by the Government of the RS to limit the spread of the novel coronavirus epidemic, the event has been postponed to Autum.

In compliance with the measures adopted by the Government of the RS to limit the spread of the novel coronavirus epidemic, the event has been  postponed to Autum.

More about cancelled or postponed events>>
 

For further information please contact us at info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si and via CD’s social media messaging.

 

Babies: Wordless Curiousity

11 May 2020 18:00
11 May 2020 18:00
Show more

10 EUR

5% discount on online purchases cd-cc.si

30 Oct 2020 20:00

Space between us - cancelled or postponed

Choreography: Anja Mejač, Alejandro Granados

In compliance with the restrictive measures taken by the Government of RS to limit the second wave of the Coronavirus pandemic, Cankarjev dom has cancelled or rescheduled all events. All exhibitions are temporarily closed.

More about cancelled or postponed events >>
 
Anja Mejač is a young Slovenian performer who presents and explores flamenco dancing in an original way. Her projects fall under the contemporary exploration of the medium of dancing that mixes with various forms of traditional flamenco. The same goes for the project that will be presented at the second edition of the international festival BiFlamenko.


Me estas toreando?

The competition takes place in an arena into which the bull was called. It wasn’t its decision to come, all it knows is that the sand has replaced the meadow. Since it doesn’t see colours it is the movement that provokes it. The torero wants to control the bull’s body, so he carries a loaded revolver around his waist. How can the bull fight, when it has knives in its flesh and it is bleeding? Something that used to be a muscle instantly becomes meat, decorated with flowers. Al toro le falta el ritmo.
The performance Prostor med nama je najin odnos (Space Between Us) connects traditional symbolism of Spanish-style bullfighting with discussions about acceptance of human nature that draws anorganic borders in the organic world of relations. It is based on flamenco dance and intertwines it with contemporary performance and movement approaches.
The bodies intertwine, the beastly becomes human, an arena is suddenly inside an arena, there is a sound of a different space that reverberates in our space, we are getting closer to the island of sirens. Me estas toreando? The bull enters the arena. The space be

Space between us - cancelled or postponed

30 Oct 2020 20:00
30 Oct 2020 20:00
Premiere
Show more

14 EUR

5% discount on online purchases cd-cc.si

Author: Anja Mejač
Choreography: Anja Mejač, Alejandro Granados
Movement consultation: Jurij Konjar
Original music, sound design: Bowrain
Costumography: Sara Smrajc Žnidarčič
Light design: Igor Remeta
Visual consultation: Bastien Beheretche
Video: Črt Potočnik
Photography: Črt Potočnik, Tjaša Gnezda, Tine Lisjak

The performers: Anja Mejač, Andraž Harauer, Bowrain, Vasja Štukelj

Special thanks: Katja Černe, Ena Kurtalić

Production: Skladišče 172
Co-production: Cankarjev dom

Financial support: Zavarovalnica Sava, GENERALI zavarovalnica d.d., NJT d.o.o., VIZIJA HOLDING, k.d.d., Embajada de España en Eslovenia, S-5 naložbe, Medius d.o.o.

 

Past event
20 Jun 2021 20:00

Simona Semenič: this apple, made of gold

 

 

 

Focusing on female sexuality, multiple Grum Award-winner Simona Semenič tackles her subject sincerely, playfully, sensually, and above all with a liberating no-nonsense approach.


 


 

Simona Semenič: this apple, made of gold

20 Jun 2021 20:00
20 Jun 2021 20:00
Show more

15,00 EUR

12,00 EUR * 12* EUR for younger than 25 and older than 65, as well as pensioners, discounted prices for the lowest seat category

5% discount on online purchases cd-cc.si

Directed by: Primož Ekart
 

Production: Imaginarni; Co-production: Cankarjev dom, SNT Drama Ljubljana, Ljubljana City Theatre

Past event
14 Oct 2020 20:00

Simona Semenič: this apple, made of gold

Event is postponed from 14. March to 14. October

More about cancelled or postponed events>>

For further information please contact us at info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si or 01/2417-299 every workday between 10.00 and 15.00 and via CD’s social media messaging.

 

Focusing on female sexuality, multiple Grum Award-winner Simona Semenič tackles her subject sincerely, playfully, sensually, and above all with a liberating no-nonsense approach.


 


 

Simona Semenič: this apple, made of gold

14 Oct 2020 20:00
14 Oct 2020 20:00
Show more

15 EUR

5% discount on online purchases cd-cc.si

Directed by: Primož Ekart
 

Production: Imaginarni; Co-production: Cankarjev dom, SNT Drama Ljubljana, Ljubljana City Theatre

7 Oct 2019 19:30

In Memory of Luiza Pesjak

Literary evening featuring Slovenian lieder and presentation of the 2019 Mira Award for Literary Achievements

In cooperation with the Slovenian PEN Centre – Mira

In Memory of Luiza Pesjak

7 Oct 2019 19:30
7 Oct 2019 19:30
Show more

Brezplačne vstopnice

Avtorica dogodka: Tanja Tuma
Nastopajo: igralka Lana Bučevec v vlogi Beate, slovenske samospeve Benjamina Ipavca, Antona Ipavca in Lucijana Marije Škerjanca bo v slovenščini interpretiral baritonist Miha Brkinjač, prevode v nemškem jeziku pa slavni tenorist Johannes Dunz ob klavirski spremljavi Gregorja Jagodica.
 

Povezuje: Tanja Tuma

V sodelovanju z Ženskim odborom slovenskega centra PEN Mira in Slovenskim kulturnim centrom Berlin
 

© Cankarjev dom

Cookies   Production: ENKI