Sezona 2022/23

Srebrni abonma 2022/23

Pretekli dogodek
21. sep.
16,00 | 22,00 EUR

Pretekli dogodek
Pretekli dogodek
15. nov.
16,00 | 22,00 EUR

Pretekli dogodek
7. mar.
23,00 | 28,00 EUR

Pretekli dogodek

Mednarodni komorni cikel se v prihodnji sezoni v celoti seli v Gallusovo dvorano; tu smo sicer organizirali niz nepozabnih dogodkov v obdobju vzdrževanja predpisane razdalje in parter se je izkazal kot domačno in akustično prilagodljivo prizorišče. Ponuja tudi visoko stopnjo odzivne komunikacije ter neposrednega stika med izvajalci in poslušalci, kar je ključen dejavnik kakovostne komornoglasbene izkušnje. 

Orgelski koncerti so zaščitni znak našega cikla že od samih začetkov, saj prav inštrument izstopajočih tehničnih odlik v osrednji koncertni dvorani omogoča izvedbo širokega slogovnega nabora, ob tam pa daje kar najustreznejše zvočno okolje tudi za poslušalca. Ne dvomimo, da bo vse izrazne možnosti izkoristil vsestanski švedski organist Gunnar Idenstam. Glasbenik širokega zanimanja, samosvoj improvizator in skladatelj bo v drugem delu koncerta predstavil Metal Angel, eno svojih zadnjih večjih del. V sodelovanju z oktobrskim festivalom Cellofest Ljubljana bomo predstavili nemškega violončelista nadgrajene tonske tehnike Juliana Steckla. Z njim bo muziciral pianistični partner Paul Rivinius, s katerim sta objavila kritiško visoko cenjene posnetke, pripravljata pa francosko zasnovan spored del prve polovice 20. stoletja. Prestavljeno gostovanje Ansambla Albana Berga z Dunaja se nam obeta novembra, s sporedom del skladateljev, ki so zaščitni znak in tudi slogovna opredelitev te zasedbe sedmih glasbnikov. Obujajo duh zasebnega koncertnega društva, ki so ga pred stoletjem zasnovali Schönberg, Berg in Webern, da bi lahko udejanili izvajanje in poslušanje glasbe svojih novatorskih estetskih nazorov. 

Marca pričakujemo recital avstrijsko-britanskega pianista Sira Andrása Schiffa. Razgledan in radoveden glasbenik visoke zvočne občutljivosti postavlja svoje interpretacije v širši kontekst, posveča se tudi dirigiranju in glasbenemu vodenju ansamblov klasicistične zasedbe, med priznanji njegovega dela pa so grammy, nagrada grammophone ter niz častnih imenovanj, medalj in doktoratov.

 

 

Violinist Barnabás Kelemen je prepričal vrsto svetovnih koncertnih dvoran z igranjem, ki spaja samozavestno virtuozno tehniko in razgiban, strasten interpretativni slog. Kot večznačen in idejno odprt glasbenik z bliskovitim uvidom v sporočilnost partitur ni le izjemen koncertant, udejanja se tudi kot umetniški vodja festivalov, dirigent in pedagog. Njegov partner bo 25-letni pianist Mihály Berecz, na Madžarskem že uveljavljeno ime z gostim urnikom sodelovanja, mednarodno pa ga spremlja kar nekaj naslovov pomembnih pianističnih tekmovanj. Posebno doživetje bo zaključni koncert, ki ga pripravlja mednarodno dejavni tenorist Aco Bišćević. Razgrnil nam bo kantate iz presunljivo lepe Bachove in Händlove vokalne zakladnice, ob tem tudi prve izvedbe kantat Carla Heinricha Grauna v sodobnem času. Oživil jih bo iz rokopisov in interpretiral ob slogovno poglobljeni igri češkega Godalnega kvarteta Reicha, katerega člani se udejanjajo v interpretiranju baročne in stare glasbe.
 

Vaš dogodek pri nas

Veliko več kot samo najem

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI