Pretekli dogodek
12. apr. 2023 19:30

Barnabás Kelemen, violina & Mihály Berecz, klavir

Program: 
Wolfgang A. Mozart, Sonata za violino in klavir v B-duru, KV 454 
Maurice Ravel, Sonata št. 2 za violino in klavir, M 77 
*
Franz Schubert, Sonatina za violino in klavir št. 3 v g-molu, D 408 
Béla Bartók, Sonata za violino in klavir št. 1 


Odlična madžarska glasbenika dveh generacij v zadnjih letih navdušujeta tudi kot zmagoviti komorni dvojec. Dobitnik nagrad Gramophon Classical 2020 in BBC Music Magazine 2020, Barnabás Kelemen, z izjemnim občutkom za slogovno-estetske premise in z vsestransko tehnično spretnostjo uspešno krmari skozi razvejan katalog violinske literature; posebno predan sodobnim novitetam se je podpisal pod številne madžarske in svetovne premiere (Ligetija, Schnittkeja, Reicha, Gubajduline …).

Proti svetovni slavi brez predaha drvi tudi mladenič izjemnega daru, Mihály Berecz, zmagovalec berlinskega pianističnega tekmovanja 2017 in dobitnik prestižne Bachove nagrade Harriet Cohen, ki jo podeljuje Kraljeva glasbena akademija v Londonu (2018). Elegantnega umetnika velikega pomena in modre drže odlikujejo prefinjene, slogovno pristne, a osvobojene in ponotranjene interpretacije.

Širina umetnikov se zrcali v napovedanem, slogovno razpetem repertoarju, ki se zgovorno stopnjuje do Bartóka – velike ljubezni obeh interpretov. 
 

Kelemen je z vznemirljivo igro dokazal, da ni le mojster svojega glasbila, ampak tudi koncertnega odra. ... S suvereno prezenco, strnjeno z osupljivo tehniko, se je hitro prikupil občinstvu. Njegovo barvno paleto v adagiu je zaznamovala čustvena doživetost, kadenca pa je prekipevala v ognjeviti briljantnosti.
Stage Whispers

 

Obdarjen z osupljivo virtuozno tehniko in karizmatično sposobnostjo odprtega nagovarjanja občinstva tudi z najzahtevnejšo glasbo je madžarski violinist Barnabás Kelemen ..., kot njegov rojak Franz Liszt pred dvema stoletjema, izžareval zvezdniško privlačnost. Vendar vtisa ni naredil samo z videzom: že na samem začetku je navdušil z izrazom barvne palete; globoki, polni ton g-strune je v nasprotju s svilnatimi, vznesenimi linijami e-strune zvenel, kot bi ga izvabljal iz drugega glasbila.
Bachtrack

 

Pianist Mihály Berecz je Bachove Goldbergove variacije podajal z dozdevno tehnično lahkoto in stilsko, a navdihujočo interpretacijo.
BBC Music Magazine

Barnabás Kelemen, violina & Mihály Berecz, klavir

12. apr. 2023 19:30
12. apr. 2023 19:30
Več terminov

16,00 | 22,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

V sodelovanju z Lisztovim inštitutom Ljubljana
1

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI