Pretekli dogodek
21. sep. 2022 19:30

Gunnar Idenstam, orgle

Program: 
Jean-Baptiste Lully (prir. G. Idenstam) , Ples ribičev, iz glasbene tragedije Alkesta, LWV 50 
Druga arija Špancev, iz komičnega baleta Žlahtni meščan, LWV 43  
Prva arija – Peklensko slavje, iz glasbene tragedije Alkesta, LWV 50 
Johann S. Bach, Fantazija (prir. G. Idenstam) in Fuga v g-molu, BWV 542
Anton Bruckner, Adagio iz Simfonije št. 8 v c-molu (prir. G. Idenstam) 
*
Gunnar Idenstam, Kovinski angel, suita  


Osupljiv virtuoz in improvizator, skladatelj in ljudski glasbenik, zmagovalec najprestižnejšega orgelskega tekmovanja za veliko nagrado Chartresa (1984), Gunnar Idenstam, z netradicionalnim in izvirnim pristopom k orgelski glasbi presega toge žanrske omejitve. V povsem samosvojem, vzporednem glasbenem svetu sooča sakralnost in profanost, akademskost in preprostost ter gradi mostove med tradicijo glasbe francoskih katedral, fizično energijo simfoničnega rocka in modalnostjo švedske ljudske glasbe. Navdušujoče so njegove priredbe velikih inštrumentalnih mojstrovin, ki v orgelski preobleki ustvarjajo atmosfero in zvočne barve orkestrskih razsežnosti – repertoarno večplastnost gradi vedno znova v prepričanju, da je ves zvočni svet »orgelska glasba«.

Doneči globoki bas, vznemirljivi, vztrajni in nepopustljivi ritmi, razdrobljeno melodično gradivo in veličastno kopičenje moči prevzemajo.
Göran Forsling, 2020
 

Močan, črn, nevaren. Temna različica nadangela. Privablja mojo dušo. Privablja naše duše. Slepari. Ukane nas. Osvojiti hoče ves svet. Želi uničiti svet. Apokalipso. Udari kot orjaško kladivo. Zmagoslavno.
Gunnar Idenstam o zbirki Metal Angel 
 

Njegove improvizacije naseljujejo lastno vesolje – delno trdi apokaliptični rock, delno vilinska folklora, francoska simfonija, ki stresa cerkveno ladjo« (Gramophone), vendar »tako prepričljive, da ne moremo govoriti o hibridnem spajanju klasike in popa, temveč bolj o glasbi, ki se ... razgrinja v lastni lepoti.
Nord West Zeitung 

Gunnar Idenstam, orgle

21. sep. 2022 19:30
21. sep. 2022 19:30
Več terminov

16,00 | 22,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI