12. sep. 20:00

Magdalena Reiter: Kvartet

35-odstotni popust ob nakupu kompleta vstopnic (1+1) za obe predstavi Magdalene Reiter: Kvartet in Ponaredki, odtisi in drugi vdori (ob hkratnem nakupu vsaj ene vstopnice za vsako predstavo). Ob nakupu dodatne vstopnice na tretjo popust ne velja.

* * *

Kvartet je predstava za plesalko, plesalca in dve kameri. Raziskovalna ekskurzija je posvečena notranji in zunanji arhitekturi naših odnosov. Kameri v živo spremljata dogajanje, delujeta kot ogledalo in voajer; poudarjata in spreminjata to, kar je že vidno, ter razgaljata skrito. 

Primarni postopki gradnje koreografije in same predstave so redukcija, podvojitev in montaža. Redukcija na najbolj osnovne elemente odnosa, giba in fizične bližine. Hoja, dotik, pogled, ki se sestavljajo v partituro kvarteta. Pogled dvojice, pogled kamer, pogled gledalca. Ter igra kot bistvo odnosa in samega akta uprizoritve. Igra mogočih kombinacij zreduciranih in ponovno razširjenih elementov. Središčna točka med telesom in dvodimenzionalno podobo je igra nasprotij med užitkom in nasiljem, sobivanjem in potujitvijo. 

 

Fabricirana zgodba, prikazana iz različnih perspektiv, se razkriva občinstvu in omogoča spremljanje konstrukcije same odrske resničnosti.

Ideja za Kvartet je bila od začetka zelo enostavna: partitura za dva plesalca - dve živi telesi in dve kameri v živo. Hvalnica ljubezni in hkrati zapis razpada mini-ekosistema dveh posameznikov, ki preverjata meje svobode v odnosu do drugega.

Skozi proces se predstava razvija v nenehni razpetosti med različnimi protipoli, saj zadeva načine gledanja. Gledanja samega sebe, gledanja drugega, gledanja sebe skozi pogled drugega in seveda naslavlja gledalčev pogled - pogled občinstva. Kamera, čeprav vseskozi prisotna v naši družbi, je zgolj ogledalo in voyer, ki ustvarja paralelno fikcijo. Beleži in prevaja, gibanje akterjev pa razkriva plast nenehnega nastajanja, upanja na združitev in hkrati razpada.  

- Magdalena Reiter, koreografinja
 

Magdalena Reiter: Kvartet

10. dec. 20:00
11. dec. 20:00
14. dec. 20:00
8. mar. 20:00
9. mar. 20:00
12. sep. 20:00
Premiera
Več terminov

14,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Koreografija in režija videa: Magdalena Reiter
Ples in soustvarjanje: Jerca Rožnik Novak, Beno Novak
Oblikovanje videa: Sandi Skok
Glasba: August Adrian Braatz
Scenografija: Urša Vidic, Maruša Mali
Kostumografija: Pia Gorišek
Oblikovanje luči: Mojca Sarjaš

Produkcija: Zavod Mirabelka
Koprodukcija: Cankarjev dom

Partnerja: KUD Qulenium, Adrian film
Fotografija: Darja Štravs Tisu, Urška Batistič

 

Zahvale: Janez Burger, Mateja Koležnik, Ana Pandur, Zavod Maska, Tina Dobnik, Anja Zag Golob

Predstavo sofinancira: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI