24. maj 2019 19:30

Drama HNK Zagreb: Cigan, ampak najlepši

Mladi Rom Sandokan, kličejo ga Sandi, se zaljubi v Medžimurko Mileno. Drzna ljubezenska zgodba v režiji Ivice Buljana.

Protagonisti briljantnega romana Cigan, ampak najlepši Kristijana Novaka tvorijo neverjetno galerijo junakov, ki jih prepoznavamo iz strahov vsakdanjosti, vpeti pa so v mojstrsko literarno tkanje. Mladi Rom Sandokan, kličejo ga Sandi, se zaljubi v Medžimurko Mileno, belko iz sosednje vasi Sabolščak. Ona, že v poznih štiridesetih, po krivici odpuščena iz službe, se vrne v domačo vas, kjer skrbi za svojeglavega dedka. Nuzat, Kurd iz Mosula, zapusti družino in državo, ki jo je zajela vojna, in se odpravi na lov za vsakdanjim življenjem v Calaisu. Plančić, piarovec, zaposlen na zagrebški policijski upravi, je službeno poslan na teren, da prikrije umor, ki se lahko stopnjuje v nasilje in velik politični škandal. Veteran domovinske vojne v vasi ohranja krhek mir, policaj na koncu poklicne poti je obseden z vizijami, ki spominjajo na tiste iz apokaliptične televizijske serije Leftovers.

Ena od najbolj drznih ljubezenskih zgodb sodobnega hrvaškega gledališča. tportal.hr

Vsi ti antijunaki niso značilni predstavniki etnične ali socialne skupine; so plemeniti ljudje z roba, ki se s svojim ravnanjem razlikujejo od stereotipa in sočutno rušijo sliko o predsodkih, ki jih družba goji do njih. Zgodbe junakov se členijo in nazadnje spojijo okoli krvavega umora. Razkošna pripoved zajema filigransko stkane biografije iz štirih kulturnih okolij.

Novakov roman, dramatizacija in uprizoritev v režiji Ivice Buljana, je prav tako natančna družbena in čustvena topografija različnih identitet. Ena je večinska in bela, prihaja iz panonske province, druga je romska in iz istega kraja, tretja predstavlja uradno hrvaško, prikazano prek oblasti iz Zagreba, četrta begunska, kurdska. Dramatizacija je delo Ivorja Martinića ter nadaljuje in odlično pretvarja gledališki potencial romana, ki zaposluje skorajda celoten igralski ansambel HNK iz Zagreba. Ta črpa iz razkošnega pisateljevega stila, zgrajenega iz elementov kriminalke, melodrame, dokumentarnega gradiva, socialne drame z elementi popularne (sub)kulture, ki vključuje tudi romske pesmi in ime najpopularnejše je v naslovu romana in predstave.

Drama HNK Zagreb: Cigan, ampak najlepši

24. maj 2019 19:30
24. maj 2019 19:30
Več terminov

14, 18, 22 EUR

5% popust ob nakupu na www.cd-cc.si

Avtor besedila: Kristian Novak
Dramatizacija: Ivor Martinić
Režija: Ivica Buljan
Scenograf: Aleksandar Denić
Kostumografka: Ana Savić Gecan
Skladatelj: Mitja Vrhovnik Smrekar
Oblikovanje luči: Sonda 4
Video: Toni Soprano
Produkcija: HNK Zagreb
Premiera: 30. decembra 2017, Drama HNK Zagreb

Trajanje: 3 ure in 30 minut z enim odmorom

Igrajo:
Milena – Nina Violić
Sandi Ignac, Cigan, ampak najlepši – Filip Vidović
Albina, Sandijeva mama – Alma Prica
Nuzat, kurdski begunec – Dušan Bućan
Azad, iranski begunec – Josip Brakuš
Plačić, policaj iz Zagreba – Luka Dragić
Bule, policaj iz Zagreba – Krešimir Mikić

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI