6. nov. 20:00

Leja Jurišić in Milko Lazar: De Facto (pojdi s seboj)

Koncertni performans

V srečanju glasbenika in plesalke na prizorišču, ki je hkrati plesni podij in koncertni oder, rezonira povezovanje nezdružljivega – prvi skupni projekt Leje Jurišić in Milka Lazarja učinkuje kot hibridno eksperimentalno delo, s katerim ustvarjalca skozi ustvarjalni dialog presegata lastno avtorsko pozicijo. Zasnovana kot kolektivna raziskava, pri kateri sodeluje tudi scenografinja Petra Veber, se predstava loteva prevpraševanja življenja v luči specifik aktualnega trenutka – izhaja iz težnje po osvoboditvi od vseprisotne totalitarnosti smisla ter ideologije, da bi začrtala pot do posameznika in njegove bivanjske izkušnje, njegove svobode, upora ...

Predstava De facto mapira teren za iskanje resnice v postfaktičnem svetu. Resnice, zrcaljene v odrski prezenci neukročenega ženskega telesa in dekonstruirane zvočne matrice, ki pred gledalci prerasteta v čutno manifestacijo hrepenenja, strasti in poguma.

Leja Jurišić je plesalka in koreografinja, ki se udejstvuje na področju performativne in politične umetnosti. S svojimi avtorskimi deli je nastopila v številnih ustanovah po Evropi, ZDA in Mehiki. Prejela je več nagrad; med drugim je z Markom Mandićem za performans Skupaj prejela Borštnikovo nagrado in nagrado Ksenije Hribar.

Milko Lazar je skladatelj in multiinstrumentalist, ki deluje na področju sodobne komponirane in jazzovske glasbe. Z različnimi zasedbami je posnel več kot petdeset LP in CD plošč ter dvajset avtorskih CD albumov. Redno komponira za orkester Slovenske filharmonije in Simfonike RTV Slovenija, prav tako pa tudi za prominentne orkestre v tujini. Njegova dela so izvajali priznani domači in tuji ansambli po celi Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Kitajski in Rusiji. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada (2005) in Župančičevo nagrado (2010).

Leja Jurišić in Milko Lazar: De Facto (pojdi s seboj)

6. nov. 20:00
7. nov. 20:00
Več terminov

15 EUR
12* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Avtorja: Leja Jurišić in Milko Lazar
Glasba: Milko Lazar
Koreografija: Leja Jurišić
Scenografija in luč: Petra Veber
Tehnični vodja: Igor Remeta
Producent: Žiga Predan
Produkcija: Pekinpah, Leja Jurišić
Koprodukcija: Cankarjev dom

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI