16. okt. 2018 - 24. maj. 2019

Abonma Veličastnih 7 2018/19

Edini abonma v Sloveniji, ki združuje glasbo, ples in gledališče ter vrhunske mednarodno uveljavljene ustvarjalce.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud.

Pretekli dogodek
22. jan.
15, 18, 20, 24 EUR

LEV Love chapter 2
Pretekli dogodek
16. okt.
16, 18, 22, 26 EUR

Pretekli dogodek
14. nov.
17, 21, 25, 28 EUR

Pretekli dogodek
28. dec.
20, 24, 28, 32 EUR

Pretekli dogodek
8. apr.
17, 21, 25, 28 EUR

24. maj
14, 18, 22 EUR

Predstava je razprodana.

Tako enaki, tako različni

Sedem ni veliko število. Pa vendar je velikost odvisna od tega, kaj število predstavlja. Ustvarjalci gledališko-plesnega programa Veličastnih 7 si želimo, da veliko. Da v gozdu dogodkov , ki jih dnevno spremljamo, spomin na to, kar ponujamo, ne zbledi. Veličastnih 7 razumemo kot nekaj, kar čas generične kulture presega. Kar je trajno in kar je vredno.

Skupina L-E-V, izraelska plesna senzacija, ki jo od leta 2006 vodita Sharon Eyal in Gai Behar , izvira iz kreativnega okolja skupine Batsheva Dance Company. Sharon je bila članica ansambla v letih 1990–2008, Gai koreograf v 2005– 12. Izhodiščni motiv skupine L-E-V so njena gibalna univerzalnost, sposobnost adaptacije na različne motive, zgodbe, glasbo … Doma je lahko tako v tehno klubu kot na opernem odru. Takšen je tudi projekt Ljubezen, poglavje 2 (Love Chapter 2), v katerem se sekstet vrhunskih plesalcev v kolažu različnih glasbenih žanrov sooči z osamljenostjo, potrebo po bližini, po drugem, s hrepenenjem po ljubezni, bolečino razočaranja …

Skupina Grupo Corpo se vrača! Diptih Plesna simfonija (Dança Sinfônica) in Vrtenje (Gira) odpira pogled v preteklost, v neizčrpno tradicijo avtohtonega giba amazonske države in pogled v sedanjost, v katerem je taisti gib oplemeniten z vsem, kar Brazilijo uvršča med eno najzanimivejših kulturnih entitet.

Avstralska skupina CIRCA je sodobni cirkus in hkrati veliko več kot to. Je namreč vodilna v ustvarjanju navdušujoče kombinacije cirkuške virtuoznosti in plesne perfektnosti. Ki zagotavlja odlične človeške zgodbe. In projekt Ta čudovita bitja (Humans) prevzame vse, ne glede na generacijo.

Smrt v Benetkah je avtor Thomas Mann označil za »tragedijo razvrednotenja«. V koprodukciji Baleta SNG Maribor Valentina Turcu s presenetljivo prefinjenostjo izriše potret človeka, ki ga pretresa jo nevidne sile ljubezni, Erosa, in uničevalne kaotične sile, Tanatosa. Pred katerimi ne ubeži nihče.

Emio Greco in Pieter C. Scholten sta kreativni duet Nacionalnega baleta iz Marseilla. S pomočjo otroškega pevskega zbora in plesalcev sta oživila pesmi iz cikla Kindertotenlieder Gustava Mahlerja. Pravzaprav , ustvarila sta ločena projekta, s katerima gostujeta po Evropi. A le v Ljubljano prihajata z obema hkrati. Z Appearance in Disappearance , s Pojavitvijo in Izginotjem.

A Love Supreme je album enega največjih, saksofonista Johna Coltrana. Je tudi legendarna predstava iz leta 2005 znamenite koreografinje Anne Terese de Keersmaeker in njene skupine Rosas . In legendarno velja obnavljati. Oživljena lanskega avgusta, je A Love Supreme vedno drugačna, saj pomeni spoj celotnega Coltranovega albuma in improvizirane plesne kompozicije kvarteta vrhunskih plesalcev. Enkratna in neponovljiva.

In še žanrski obrat: Črna mati zemla je uspešnica lanske hrvaške gledališke sezone. Letos je to Cigan, ampak najlepši (Ciganin, ali najljepši). Avtor obeh je Kristian Novak, ki skozi besedilo izriše portret sodobne shizofrene družbe, portret o drugačnih, izločenih, marginaliziranih, v katero se vpletajo osebne drame, vojne … režijo skorajda celotnega ansambla Drame Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba je podpisal Ivica Buljan.

Našteti dogodki imajo skupen – močan avtorski podpis . Jasen, karizmatičen, (samo)svoj. Ima ga vsak, a enak ni noben.

Andrej Jaklič, vodja gledališkega in sodobno plesnega programa

Naše dvorane

Gallusova, Linhartova, Kosovelova, Klub CD, dvorana Duše Počkaj, Klub Lili Novy, preddverja, galerije in konferenčni prostori

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI