Pretekli dogodek
16. apr. 2023 20:00

Zvokotok v CD: Irena Tomažin Zagoričnik in konkretna poezija

V jedru koncepta letošnjega cikla Zvokotok je razmišljanje o zvokovnem potencialu kulturnih, civilizacijskih produktov, kot sta besedilo in podoba. Če je notni zapis tradicionalno predvideval, da se bosta skladatelj in izvajalec čim bolj natančno razumela, z novimi pristopi k artikulaciji glasbene zamisli to ni več le malo verjetno, temveč predvsem ni nujno. Ker tekstovna in vizualna kompozicija širita polje interpretacije, lahko rečemo, da z vsako izvedbo nastane nova skladba. Oblikuje se polje izjemne odprtosti in neavtoritarnega sistema komunikacije.
Zvokotok 2023 nadaljujemo s koncertom zvočne umetnice, vokalistke, improvizatorke, plesalke in koreografinje Irene Tomažin Zagoričnik. Tomažin je v glasbenih vodah nase opozorila z inovativnim raziskovanjem glasu v polju svobodno improvizirane glasbe, šuma, vmesnosti glasu, telesa in zvočenja njegove mehanike. 

Koncert Irena Tomažin Zagoričnik in konkretna poezija je sestavljen iz avtoričinih soočenj s kompozicijami iz zlate dobe konkretne poezije, zlasti s kompozicijami pesnic. Tomažin njihova dela obravnava kot pesmi in hkrati kot notne zapise, se pravi kot nekaj, kar kliče po zvočni artikulaciji, a je ne obremenjuje z izvajalskimi imperativi. 

Letošnji Zvokotok snuje Nina Dragičević.

Zvokotok je koncertni cikel, ki se posveča sodobni komponirani glasbi, raziskovanju kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost ter povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja neinstitucionalnih umetniških sfer. 

 

Zvokotok v CD: Irena Tomažin Zagoričnik in konkretna poezija

16. apr. 2023 20:00
16. apr. 2023 20:00
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Produkcija: Zavod Sploh
Koprodukcija: Cankarjev dom
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI