Pretekli dogodek
20. apr. 2024 20:00

SONICA 2024 | KMRU, NZE NZE, Bridget Ferrill, rouge-ah & Pixel Bambi

POMEMBNO OBVESTILO
Zaradi bolezni je moral vokalist zasedbe NZE NZE odpovedati nastop v Ljubljani, na srečo pa 2/3 zasedbe tvorita tudi dvojec UVB76, ki bo namesto NZE NZE nocoj nastopil v Klubu CD!

POMEMBNO OBVESTILO
Zaradi bolezni je moral vokalist zasedbe NZE NZE odpovedati nastop v Ljubljani, na srečo pa 2/3 zasedbe tvorita tudi dvojec UVB76, ki bo namesto NZE NZE nocoj nastopil v Klubu CD!
Dvojec UVB76. ki od leta 2014 združuje digitalno umetnost z elektronsko glasbo, je zaslovel zaradi svojih prodornih avdiovizualnih koncertov, kjer zvoki in podobe postanejo eno; od IDM-a do noisa, od tehna do eksperimentalne glasbe. UVB76 gradi kompleksno cinematično vesolje, od ovitkov albumov do glasbenih videospotov in video projekcij.
 

***

Eden najbolj vznemirljivih mladih talentov ambientalne glasbe.
Pitchfork o KMRU-ju

Zaključni večer 16. edicije festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti SONICA z zastavonošo sodobne ambientalne glasbe, kenijskim glasbenikom KMRU-jem, ki bo poskrbel za omamno zvočno masažo vse čutil! 

Večer prinaša tudi nastop transžanrskega fenomena NZE NZE, enega najbolj impresivnih francoskih elektronskih projektov ta hip, ki v svojem eksplozivnem »elektronsko post-punkovskem« izrazu prepleta bojevniške pesmi srednjeafriškega bantujskega ljudsva Fangov, hipnotične poliritme in industrijske zvočne barve. 

Večer bomo otvorili s premiero SONICA rezidence 2024, ekskluzivno predstavitvijo novega skupnega projekta ameriške skladateljice Bridget Ferrill ter slovenske harfistke rouge-ah in vizualne umetnice Pixel Bambi. 


KMRU (KE)
Kenijski zvočni umetnik in eden vidnejših predstavnikov sodobne ambientalne glasbe Joseph Kamaru (KMRU) zvok razume kot čutni medij, s katerim v svojih delih evocira različne družbene, materialne in konceptualne interpretacije. Zaznamovan s slušnimi izkušnjami iz rodnega Nairobija in drugod svoje zvočne prakse širi in predstavlja po celem svetu z željo po ozaveščanju o zvočnih okoljih, ki nas obdajajo. Njegova praksa, ki med drugim temelji na domiselni manipulaciji terenskih posnetkov, vključuje zvočne kompozicije, instalacije in performanse. V zadnjih letih si je prislužil mednarodno slavo z odmevnimi izdajami za založbe, kot so Editions Mego, Warp in Subtext, ter nastopi v eminentnih prizoriščih in na festivalih, kot so Barbican, Berlin Atonal in Présences électronique. KMRU-ja upravičeno štejemo med najbolj plodovite in inovativne predstavnike ambientalne eksperimentalne glasbe 21. stoletja.

NZE NZE (FR)
Obsedeni ritmi in grleni vokali! Trio NZE NZE, ki ga sestavljajo Matthieu Ruben N'Dongo iz projekta Sacred Lodge ter Tioma Tchoulanov in Gaëtan Bizien, znana tudi kot čislani techno dvojec UVB76, se je rodil leta 2021 po rezidenci v pariškem studiu Red Bulla. Projekt. V svojem hipnotičnem izrazu križa strašljive napeve, kirurško natančno produkcijo in mračna vzdušja. Jedro njihove glasbe predstavljajo bojni kriki in zgodbe bojevnikov iz srednjeafriškega ljudstva Fangov, ki jih obdajajo intrigantne poliritmije in omamne plasti modularnih sintov. Enkraten koktajl industrial, dub, post-punk in tradicionalnih bantujevskih estetik!

Bridget Ferrill, rouge-ah & Pixel Bambi: Premiera SONICA rezidence (USA, DE, SI)
SONICA tudi letos predstavlja ekskluzivno rezidenco in premierno izvedbo novega materiala na festivalu. V sklopu rezidence se bodo predstavile ameriška eksperimentalna skladateljica Bridgett Ferrill, varovanka platforme SHAPE+ za leto 2023/24, mednarodno uveljavljena slovenska harfistka in umetnica rouge-ah, ki se je že lani predstavila na SONICI, ter prodorna slovenska oblikovalka in VJ-ka Pixel Bambi, ki jo poznamo tudi kot članico projekta mala roza muca. Pričakujte kompleksno, a igrivo avdiovizualno pustolovščino med hipervizualizacijami, eksperimentalno elektroniko, razširjenimi zvoki, ambientalnimi harmonijami, dekonstruiranim popom in hrupom.


 

 


 

SONICA 2024: Glocalisation
18.¦20. 4. 2024

16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti SONICA prinaša pester izbor izvajalk in izvajalcev, ki so v zadnjem času močno zaznamovali dogajanje na področju elektronske in eksperimentalne glasbe.  

Koprodukcija: Koprodukcija: MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti, Zavod Festival SONICA in Cankarjev dom. Koncert podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo. Nastopa Bridget Ferrill in NZE NZE omogoča platforma SHAPE+, ki jo sofinancira Evropska unija.
www.sonica.si 

 

SONICA 2024 | KMRU, NZE NZE, Bridget Ferrill, rouge-ah & Pixel Bambi

20. apr. 2024 20:00
20. apr. 2024 20:00
Več terminov

15,00 EUR

dnevna vstopnica - predprodaja: 15 EUR; dnevna vstopnica - dan dogodka (vrata): 18 EUR; festivalska vstopnica - 65 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI