Pretekli dogodek
21. apr. 2024 19:30

Raiven: Sirene

Raiven se je v dekadi raziskovanja in iskanja inovativnih pristopov uveljavila kot alkimistka zvoka, ki s svojim edinstvenim pristopom in globokim razumevanjem glasbenih žanrov premika meje mogočega.  Ob deseti obletnici glasbene kariere, ki združuje svetova elektro-popa in opere, akademsko izobražena glasbenica pripravlja koncert, ki presega glasbeno doživetje. Metamorfoza zvoka.
 
Svoje zadnje glasbeno poglavje je napovedala s singlom Ikona, ki ni zgolj skladba, ampak je koncept, ki se dotika avantgarde sodobnega časa in odseva družbo, v kateri živimo. Z glasbenim delom je Raiven, ki se pod svoje ustvarjanje podpisuje kot avtorica glasbe, besedila in producentka, postavila temelje za poglobljen dialog med preteklostjo in sedanjostjo.
 
S singlom Ikona je poskrbela zgolj za uverturo v nov EP-album Sirene (17. 2. 2024), ki temelji na raziskovanju zgodb ikoničnih žensk iz različnih zgodovinskih obdobij. Te ženske so bile pogosto prezrte, njihovi glasovi utišani, njihove usode pa potisnjene na rob zgodovine. Raiven nas tako skozi svojo glasbo spodbuja, da pogledamo onkraj ustaljenih narativov. Vsaka skladba na EP-albumu "Sirene" predstavlja edinstveno pripoved, ki odseva boj, moč in vztrajnost.
 
Koncert ob deseti obletnici predstavlja tudi priložnost za retrospektivni pogled. Od izida prvega singla Jadra leta 2014, ki je bil del njenega prvenca Magenta, pa vse do EP-ja REM je Raiven ustvarjala mistične in temačne zvočne pokrajine, za katere je prejela tudi prestižno strokovno nagrado zlata piščal. Njene nastope na Emi, zlasti s skladbami Črno bel, Zažarim in KAOS, oboževalci še vedno nosijo v srcu, prav tako je svoj pečat pustila na festivalu Popevka z zmagovalno skladbo Volkovi leta 2021.
 
A njen glasbeni opus sega onkraj elektro-popa. Leta 2022 je s singlom Habanera vstopila v svet elektro-opere, s čimer je dokazala svojo glasbeno vsestranskost. Njeni dosežki v klasični glasbi so prav tako impresivni; po končanem študiju na Akademiji za glasbo, za katerega je prejela Prešernovo nagrado, je začela puščati svoj pečat v SNG Opera in balet Ljubljana z nastopi v predstavah, kot sta Orfej v peklu in Evgenij Onjegin.
 
Vabljeni, da se pridružite Raiven na tem posebnem koncertu, praznovanju desetletja glasbenega ustvarjanja in raziskovanja. Večeru, kjer se bodo strast opere in utripajoči ritmi elektro-popa združili v harmonično celoto ob spremljavi godal. Simfonija Siren.
 

Raiven: Sirene

21. apr. 2024 19:30
21. apr. 2024 19:30
Več terminov

18,00 | 20,00 | 25,00 EUR

15,00 | 18,00 | 22,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI