25. avg. 2021 20:30

Mala terasa sredi Ljubljane: Goran Bojčevski: Up close

Goran Bojčevski, klarinet, kaval, duduk, piščali, EWI, Jani Hace, bas kitara; Gregor Hrovat, bobni; Jan Sever, klaviature


Januarja 2020 je Goran Bojčevski na povabilo RTV Slovenija začel s snemanjem plošče, ki je nastajala več let. Gre za tako imenovani slog balkan nuevo, ki je njegov lastni ter ki ga ponosno in z velikim uspehom predstavlja že leta po vseh večjih odrih doma in po Evropi. Balkan nuevo predstavlja most med bogato balkansko tradicijo, kjer so njegove korenine, ki jo posodablja z elementi klasične glasbe in tanga nuevo. S tem združuje dva pola, ki ga določata – od kod prihaja in kam je šel ter kaj se je tam naučil. Vodilni motiv sloga je »Nič ni nemogoče«.
K sodelovanju je povabil najboljše glasbenike v državi: Jani Hace, bas kitara; Žiga Kožar, bobni; Jan Sever, klaviature.
 

Goran Bojčevski, klarinet, kaval, duduk, piščali, EWI

Goran Bojčevski, magister klarineta in skladatelj, je končal magisterij summa cum laude na sloviti Univerzi Mozarteum v Salzburgu, pri profesorju Aloisu Brandhoferju, nekdanjem prvem klarinetistu Dunajskih in Berlinskih filharmonikov.
Zadnjih petnajst let nastopa po odrih vse Evrope. Začetki segajo v sodelovanje s skupino TerraFolk, pozneje pa je hitro izumil svoj lastni slog in ga poimenoval balkan nuevo. Več kot uspešno ga predstavlja v različnih izvedbah in v sodelovanju z raznimi svetovnimi zvezdami.
Nekaj njegovih najodmevnejših dosežkov: nastopal je kot solist s Simfoniki RTV Slovenija (ob predaji predsedovanja EU Slovenije Franciji), solist Bläserphilharmonie Salzburg, koncert ob odprtju Evropske jazz konference z Bojanom Z., oktobra 2018 je napolnil Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani. Poleti 2018 je razprodal vse večje festivale, med drugimi tudi Festival Ljubljana, Ohridsko leto in Theatter am Spittelberg na Dunaju.
Bojčevski je tudi skladatelj, njegov ustvarjalni opus je impresiven. Sklada za klarinet, godala in tudi za simfonične orkestre. Svoje najobsežnejše delo, Balkanski portete, je posnel leta 2015 s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Sklada za oglase in dokumentarne filme. Prav tako je napisal dva baleta, ki sta doživela ogromen odziv, Helium in Derviš in smrt, ki je bil leta 2017 nominiran za najboljšo predstavo na Hrvaškem. Z baletom je napolnil dvorano Lisinski. Leta 2017 je bil povabljen k projektu Bläserphilharmonie Salzburg, njegovo delo Nostalgie je dirigiral maestro Glenn Price, ki ga je z navdušenjem predstavil še ameriškemu občinstvu, tako je leta 2017 doživel premiero v ZDA. Njegove skladbe so bile izvajane v Evropi, ZDA in Južni Koreji.
Za izjemne ustvarjalne dosežke v letu 2018 je prejel bronasti grb MOC. Po mnenju kritikov se Bojčevski neprestano uvršča med najboljše svetovne klarinetiste.

 

Jan Sever, klaviature

Trenutno poučuje klavir na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, nastopa s številnimi različnimi zasedbami in veliko drugimi priznanimi slovenskimi glasbeniki. Poleg klasične glasbene uspešne poti intenzivno izvaja še druge zvrsti, kot so tango, fuzija in improvizacija. Je član različnih glasbenih skupin, kot so Marko Hatlak & Funtango, Moonlight Sky, Oxana & La Banda, Rojotango Orchestra in druge. 
 

Jani Hace, bas kitara

Dolgoletni član bendov Siddharta, Elevators, Ecliptic, Sladica Live … Od začetka devetdesetih let je dejaven studijski glasbenik v različnih glasbenih žanrih. Poleg zgoraj omenjenih zasedb so vidnejša sodelovanja z ustvarjalci, kot so: Alenka Godec, Lara Love, Jadranka Juras, Josipa Lisac, Gibonni, Chris Eckman, Lovro Ravbar - Get On Board, Janez Bončina - Benč, Big Band RTV SLO.
 


 

 

Mala terasa sredi Ljubljane: Goran Bojčevski: Up close

25. avg. 2021 20:30
25. avg. 2021 20:30
Več terminov

12,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI