Pretekli dogodek
5. mar. 2024 19:00

Boštjan Simon solo + Igor Lumpert Syncronicity

Boštjan Simon, saksofon, elektronika
Igor Lumpert, tenorski, sopranski saksofon; Leo Genovese, klavir; Drew Gress, kontrabas; Jeff Williams, bobni

Saksofonist in elektrofonik Boštjan Simon (Etceteral, There Be Monsters, Velkro, Litošt) predstavlja solo album, na katerem še globlje razvija fuzijo zvokov saksofona in elektronike. Saksofonske tipke ponekod izpostavi kot tolkalo, drugod pa jih uporabi kot vmesnik za sprožanje not in sekvenc na modularnem sintetizatorju. Sočasno odigrane sekvence različnih dolžin se prevračajo ena na drugo in sledijo notranjemu ritmu, ki ni kvantiziran na zunanjo matriko. Rezultat je živa, gibajoča se, zaradi narave modularnega sintetizatorja pa tudi neponovljiva gmota saksofonskih in elektronskih zvokov.

Najbolj dejaven in tudi mednarodno najbolj uveljavljen slovenski glasbenik v New Yorku Igor Lumpert vedno znova preseneča z novo glasbo, ki jo praviloma izdaja pri cenjeni portugalski založbi Clean Feed. Za tokratno evropsko turnejo je sestavil imeniten kvartet preizkušenih in navdihujočih glasbenikov iz newyorškega okolja. Skupaj so posneli gradivo za novi album, med skladbami pa se najde tudi dokumentirano gradivo iz multimedijskega projekta Resistance of the Earth, ki ga je Lumpert ustvaril leta 2012 ob zaključku Evropske prestolnice kulture.


 

V mojem aktualnem ustvarjanju me zanimata umeščanje v kozmos ter subtilno zaznavanje geografskih, mentalnih, čustvenih in duhovnih pokrajin (kot delov kozmične celote), prevedeno v glasbene kompozicije. Zaznavanje realnosti je prepleteno s trenutnim stanjem zavesti in zato lahko le vidimo tisto, v kar verjamemo. Naša življenjska pot je polna znamenj in vzorcev in naš um v svojem konstantnem nemiru išče povezave med njimi. Ko smo na tujem in sprva neznanem območju ter tam prvič zasledimo nekaj znanega, se v nas prebudi zavedanje, da so naša življenja prepletena in povezana. Že nekaj časa me navdihuje proces, v katerem mi znamenja, oblike in vzorci iz mojega vsakdanjega življenja v Brooklynu sprožijo spomine na moje rojstno Novo mesto in Slovenijo. Ko sem doma, poteka proces v nasprotni smeri in domači kraji me spomnijo na Brooklyn. To doživljanje je navdihnilo novi projekt Synchronicity.
Igor Lumpert

Boštjan Simon solo + Igor Lumpert Syncronicity

5. mar. 2024 19:00
5. mar. 2024 19:00
Več terminov

15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI