7. dec. 19:30

Dimitrije Savić, basbariton & Rebeka Pregelj, sopran

Pevski večer
V sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko

Spored:
Eva Ostanek (2000): 
Preživu bom (besed. Andrej Rozman Roza)

Marjan Kozina (1907–1966): 
Cigan (besed. Jovan Jovanović Zmaj)

Petar Konjović (1883–1970): 
O, poglej (besed. Jovan Jovanović Zmaj)

Modest Petrovič Musorgski (1839–1881): 
Pesmi in plesi smrti (besed. Arsenij Goleniščev Kutuzov):
Uspavanka
Serenada
Trepak
Feldmaršal

*

Claude Debussy (1862–1918):
Quatre chansons de jeunesse (Štiri pesmi iz mladosti)
Pantomime (Pantomima, besed. Paul Verlaine)
Clair de lune (Mesečina, besed. Paul Verlaine)
Pierrot (besed. Théodore de Banville)
Apparition (Privid, besed. Stéphane Mallarmé)

Marijan Lipovšek (1910–1995):
Izbor samospevov iz cikla Sončece, sij! (besed. Stana Vinšek):
Sončece, sij!
Na trati
Dve o račkah
Dežek
Polžek
Uspavanka
Sinček
Kolo
Pomladna

Leonard Bernstein (1918–1990):
I Hate Music! (Sovražim glasbo!)
My Name is Barbara (Ime mi je Barbara)
Jupiter Has Seven Moons (Jupiter ima sedem lun)
I Hate music! (Sovražim glasbo!)
A Big Indian and a Little Indian (Veliki in mali Indijanec)
I'm a Person Too (Tudi jaz sem človek)

 

Dimitrije Savić je rojen v Srbiji. Leta 2018 je zaključil osnovni študij glasbene pedagogike na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, kjer je prav tako zaključil srednjo glasbeno šolo iz solopetja. Istega leta se je vpisal na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer se solopetje uči v razredu profesorice Pie Brodnik in Edite Garčević Koželj. Od leta 2021 je študent magistrskega študija. V času študija je pel v vlogah: Klavdij (Agrippina, G. F. Handel); Bertrand (Devica Orleanska, P. I. Čajkovski) ter Kralj Eldorada in Kralj Herman Augustus (Kandid, L. Bernstein).  V oktobru 2021 je začel sodelovati s pianistko Rebeko Dobravec, s katero sta junija 2022 na mednarodnem tekmovanju Sem glasba, sem mesto v Novem mestu osvojila drugo mesto in srebrno plaketo ter posebno nagrado Zavoda PerArtem. Oktobra 2022 sta nastopila v okviru mednarodnega cikla Simfonic voices v Kopru ter cikla Glasbene matice Ljubljana Samospevi v Viteški dvorani Križank.

Rebeka Dobravec študira klavir v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Pogosto nastopa kot solistka in kot članica različnih komornih skupin. V letih 2016 in 2020 se je predstavila v ciklu Ob klavirju, posnetki njenega igranja na koncertih pa so bili predvajani tudi v oddajah radia ARS. Od leta 2019 igra z Nežo Nahtigal in Taro Korica v Klavirskem triu TRN, s katerim so bile v lanski sezoni izbrane za nastope v sklopu ciklov Solo e da camera in GM oder. Na mednarodnem virtualnem tekmovanju OPUS 2021 so osvojile tretjo nagrado. Predstavile so se tudi v Bruslju in na Dunaju. Zaradi svojih dosežkov je od leta 2018 štipendistka Mestne občine Ljubljana.

*

Sopranistka Rebeka Pregelj zaključuje magistrski študij petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu prof. Barbare Jernejčič Fürst. Upodobila je naslovno vlogo v operi Agrippina G. F. Händla, vlogo Laurette (Puccini, Gianni Schicchi) in Paquette (Bernstein, Kandid) ter v koncertnih izvedbah vlogo Susanne (Mozart, Figarova svatba), Rosine (Rossini, Seviljski brivec) in Micaële (Bizet, Carmen). Je prejemnica številnih nagrad in priznanj na mnogih tekmovanjih (TEMSIG, Lav Mirski, Seghizzi, Aegis Carminis idr.). Poleg opere se posveča tudi samospevu. Recitale samospevov je pripravila znotraj koncertnih ciklov Glasbene mladine Slovenije, Kulturnega doma Nova Gorica, Zavoda PerArtem in z njimi nastopila v Slovenski filharmoniji in Kazinski dvorani SNG Maribor. Kot solistka je nastopila pri izvedbi Pergolesijevega dela Stabat Mater. Sodelovala je pri krstnih izvedbah del slovenskih skladateljev srednje in mlajše generacije, kot so T. Svete, D. Močnik, B. Šaljić Podešva, T. Slakan, ter pri izvedbah sodobnih oper. Z ansamblom Neofonía je izvedla virtuozno skladbo Voi(rex) Philippa Lerouxa. Nastopila je na festivalih v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem (Festival Ljubljana, Cortina incanta la mente, Altolivenzafestival, Kogojevi dnevi, Imago Sloveniae). Sodelovala je z dirigenti, kot so G. Pehlivanian, S. Loy, S. Dvoršak, E. Mihajlović, N. Firšt, M. Grdadolnik, M. Lavrenčič, T. Draksler. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Baročnim orkestrom Akademije za glasbo, Komornim orkestrom Cantabile, Celjskim godalnim orkestrom idr. 

Pianistka Ana Maria Beguš je septembra 2019 z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Tatjane Ognjanovič. V študijskem letu 2018/19 se je študijsko izpopolnjevala tudi v razredu prof. Rubena Dalibaltayana na akademiji Talent Music Master Courses v Brescii (Italija). Bila je štipendistka Mestne občine Ljubljana. Občinstvu se je predstavila na mnogih nastopih tako doma kot v tujini. 

Dimitrije Savić, basbariton & Rebeka Pregelj, sopran

7. dec. 19:30
Več terminov

5,00 EUR

Pretekli dogodek
15. sep. 2022 19:30

Stvarjenje

Zbor in Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Bart Van Reyn

Solisti:
Liesbeth Devos, sopran
Peter Gijsbertsen, tenor
James Newby, bariton

Program:
Joseph Haydn, Stvarjenje, Hob. XXI:2


Haydn je bil ob svojem obisku v Londonu povsem očaran nad veličastnimi Händlovimi oratoriji. Po vrnitvi na Dunaj se je povezal z libretistom Gottfriedom van Swietnom in se lotil komponiranja svojega prvega oratorija, ki na svojstven način opisuje stvarjenje sveta v sedmih dneh. Oratorij, v katerem skladatelj vključuje tudi zanimiva tonska slikanja (npr. v uvodni predstavitvi kaosa), že od svoje prve izvedbe naprej velja za eno najveličastnejših del glasbene literature.

Stvarjenje

15. sep. 2022 19:30
15. sep. 2022 19:30
Več terminov

10,00 | 18,00 | 23,00 | 28,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
16. feb. 2022 19:30

Ana Dolžan, violina & Tim Jančar, klavir - prestavljeno na jesen

Izbranci avdicije
V sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko

Ana Dolžan, violina
Tim Jančar, klavir  

Ana Dolžan (roj. 1992) je študirala violino na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Primoža Novšaka in junija 2018 magistrirala s posebno pohvalo - diploma summa cum laude. Specializirani študij sedaj nadaljuje v Zürichu pri prof. Andreasu Jankeju. Pogosto sodeluje v različnih komornih sestavih, redno kot prva violina godalnega seksteta in članica Tria Ad hoc. Kot solistka je doma in v tujini večkrat nastopila z Godalnim orkestrom Arseia, Obalnim komornim orkestrom, Komornim orkestrom Akademije za glasbo, Simfoničnim orkestrom SNG Maribor in Orkestrom Slovenske filharmonije. V aprilu 2018 se je v Orkestru Slovenske filharmonije zaposlila kot prva violina tutti, od oktobra 2018 dalje pa deluje kot njihova koncertna mojstrica. Za svoje dosežke na področju glasbe je prejela priznanje Občine Škofja Loka in dve študentski Prešernovi nagradi.

Tim Jančar (roj. 1993) je svojo glasbeno pot začel na Nižji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Damjani Cvetko. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana - smer klavir in glasbeni stavek, leta 2018 pa je s posebnim priznanjem - diploma summa cum laude magistriral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Tatjani Ognjanovič. Podiplomski študij nadaljuje na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Je nagrajenec več državnih in mednarodnih tekmovanj, za svoje dosežke je med drugim leta 2013 prejel Škrjančevo nagrado, leta 2017 pa študentsko Prešernovo nagrado. Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim orkestrom Giuseppe Tartini in Orkestrom Slovenske filharmonije, v aprilu pa bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z Orkestrom Akademije za glasbo izvedel Tretji klavirski koncert Sergeja Rahmaninova.
Skupno glasbeno pot sta z Ano začela leta 2015 v Triu Ad hoc z violončelistom Izakom Hudnikom. Od tedaj nadaljujeta s skupno igro in se veselita nadaljnjega skupnega ustvarjanja.

Ana Dolžan, violina & Tim Jančar, klavir - prestavljeno na jesen

16. feb. 2022 19:30
16. feb. 2022 19:30
Informacije in vračilo kupnine: vstopnice@cd-cc.si
Več terminov

5,00 EUR

Pretekli dogodek
18. jun. 2022 19:30

Zatirani in njihove sanje

Letni koncert APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani
Dirigentka: Rahela Durič

Družbenokritični večer bo predstavil glasbo, ki opisuje in izraža stisko ter sanje zatiranih: skladbe, ki skozi zgodovino in današnji čas izražajo kritiko moči in nadvlade, postavljajo pod vprašaj družbene norme ter opevajo svobodno, nezlomljivo moč človekove volje. Spored bo vključeval vsebinsko povezane skladbe iz zborovske zakladnice, ob tem pa predstavil novitete, napisane prav za ta večer. 
 

Zatirani in njihove sanje

18. jun. 2022 19:30
18. jun. 2022 19:30
Več terminov

12,00 | 15,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
Ogled je na voljo do 30. 5. do 23:00

Letni koncert APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani (premierno predvajanje posnetka)

Tehnične težave smo odpravili. Zahvaljujemo se za potrpežljivost in razumevanje.
Zaradi današnjih težav bo posnetek na voljo do nedelje, 30. 5., do 23. ure.

Letni koncert APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani
5 do 100
Zborovodja: Jerica Bukovec  
 

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pod vodstvom dirigentke Jerice Bukovec letos praznuje že 95. obletnico delovanja. Letni koncert zaradi tega nosi pomenljiv naslov »5 do 100«. To bo prvi koncert zbora v letošnji pevski sezoni, saj je morala zasedba zaradi epidemioloških ukrepov prekiniti izvajanje vaj v živo že v začetku oktobra 2020. Na koncertu bodo opazovali preplet skladb iz vseh glasbenih obdobij, ki so jih napisali tako tuji kot domači skladatelji, med katerimi bo zbor predstavil tudi noviteto mladega skladatelja Leona Firšta. Glasbeniki Janez Jocif, Marjanca Jocif, Franci Krevh, Izidor Erazem Grafenauer in Tilen Udovič nas bodo skupaj s pevci popeljali nazaj v srednji vek. Na koncertu bosta sodelovala tudi violončelistka Katarina Kozjek in organist Tomaž Sevšek Šramel. 

Vstopnice za dostop do e-dogodka so na voljo v spletni trgovini Cankarjevega doma. Po potrditvi nakupa se bo e-dogodek pojavil v vaši košarici in v polju Moji nakupi, od koder bo ob napovedanem času tudi predvajan.

Izvedbo koncerta omogočajo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, ŠOU, Inotherm d.o.o., Krka d.d., Novo mesto

Letni koncert APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani (premierno predvajanje posnetka)

Ogled je na voljo do 30. 5. do 23:00
Več terminov

8,00 EUR

Pretekli dogodek
2. dec. 2020 19:30

Eva-Nina Kozmus, flavta & Godalni kvartet Van Kuijk - odpovedano oz. prestavljeno

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli vse razstave.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>
 
Godalni kvartet Van Kuijk
Nicolas van Kuijk, Sylvain Favre-Bulle,
violini
Emmanuel François viola
François Robin, violončelo

Program
Amy Beach, Tema z variacijami, za flavto in godalni kvartet
Joseph Haydn, Divertimento za flavto, violino, violo in violončelo v G-duru, op. 5/2, Hob II:G4
*
Felix Mendelssohn, Godalni kvartet št. 2 v a-molu, op. 13
Wolfgang A. Mozart, Kvartet za flavto, violino, violo in violončelo v D-duru, K 285

Leta 2012 osnovani Quatuor Van Kuijk z bliskovito hitrostjo osvaja svetovni glasbeni svet, občinstvo in kritike. Prvi francoski godalni kvartet z zmago na prestižnem mednarodnem tekmovanju Wigmorjeve dvorane (2015) potrjuje svojo odličnost tudi z naslovom BBC-jevih umetnikov nove generacije (2015–17) in uvrstitvijo na ugleden seznam vzhajajočih zvezdnikov organizacije evropskih koncernih dvoran v okviru programa ECHO (2017–18).

V širok barvni spekter godal pogosto povabijo različne mednarodno uveljavljene inštrumentaliste. Na domačih prizoriščih se jim bo tokrat pridružila strastna flavtistka Eva-Nina Kozmus, solistka Opernega orkestra Limoges v Franciji in edina slovenska zmagovalka prestižnega tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki (Dunaj, 2010). Vrhunski interpretki je irski skladatelj Sam Perkin posvetil skladbo Eva, zanjo napisane skladbe domačih avtorjev so izdane v zbirki Razpoloženja. 

Ubrana blagozvočnost flavte in godal – priljubljen medij poznega 18. stoletja je veliko let pozneje navdahnil tudi Amy Beach, pionirko med ameriškimi skladateljicami in nacionalni simbol ženske ustvarjalnosti.

Vsi štirje glasbeniki prispevajo k pisani barvni paleti, preciznemu stapljanju in, kjer je ustrezno, občutku igrivosti – zato so ti dobro premišljeni, resni nastopi tako iskrivi.
Guardian

Izjemno nadarjena in muzikalna Eva-Nina Kozmus se ponaša z briljantno tehniko, lepoto tona in fraziranja, njen nastop je zanesljiv in temperamenten.
Klasika.hr

Eva-Nina Kozmus, flavta & Godalni kvartet Van Kuijk - odpovedano oz. prestavljeno

2. dec. 2020 19:30
2. dec. 2020 19:30
Več terminov

18, 24 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
11. maj 2021 19:30

Ansambel Albana Berga z Dunaja (Alban Berg Ensemble Wien) - odpovedano

Abonma za sezono 2020/21 smo odpovedali, saj epidemiološke razmere pri nas in po svetu ne omogočajo mednarodnih gostovanj.
Več >>

 

Skladno z ukrepi in odloki Vlade RS za zajezitev širjenja koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve. V vseh prostorih Cankarjevega doma so skladno smernicami NIJZ zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk razstav.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>
Sebastian Gürtler, Régis Bringolf, violini; Subin Lee, viola; Florian Berner, violončelo; Silvia Careddu, flavta; Alexander Neubauer, klarinet; Ariane Haering, klavir


Program
Johannes Brahms, Trio za klarinet, violončelo in klavir v a-molu, op. 114
Arnold Schonberg, Komorna simfonija št. 1 v E-duru, op. 9 (avtorizirana priredba za flavto, klarinet, violino, violončelo in klavir Antona Weberna)  
*
Gustav Mahler, Adagio iz Simfonije št. 10 (priredba Martyn Harry)

Umetniška in poustvarjalna vizija, odprtost do vsega inovativnega in edinstvena inštrumentalna zasedba so temelji Ansambla Albana Berga z Dunaja, ki oživlja miselnost Druge dunajske šole. V nekonvencionalnem sestavu ansambla so odrsko rutinirani glasbeniki: člani priznanega godalnega Kvarteta Huga Wolfa in uveljavljeni dunajski inštrumentalisti. Ansambel vsako leto predstavlja serijo lastnih koncertov v Brahmsovi dvorani dunajskega Glasbenega združenja, leta 2018 pa je osnoval festival komorne glasbe BERGfrühling ob Osojskem jezeru, kjer je bilo počitniško domovanje Bergove družine.

Ansambel se slogovno ne omejuje ter zajema iz širokega vira komorne glasbe nekoč in danes. Z odkritim in doslednim, a poetičnim komuniciranjem ter v duhu Albana Berga, najbolj romantičnega iz slavne skladateljske trojice, vabi poslušalstvo na pot umetniškega odkrivanja preteklosti z zavezo prihodnosti.

V osrčju napovedanega programa je Schönbergovo zgodnje delo, v katerem se zrcalita skladateljeva želja po kontinuiteti in težnja po spremembah – v družbi poznoromantičnih skladateljev kot kažipotov prihodnosti velikemu inovatorju.

 

Sestav izbranih glasbenikov, zmagovalcev mednarodnih tekmovanj, ki igrajo v najodličnejših orkestrih Avstrije in Nemčije, je nedvomno eden velikih komornih ansamblov danes.
Yannick Eisenaecher
 

Dognan in jasen zvok, prežet z napetostjo, a nikoli vsiljiv ... vabljiva čistost, ki poslušalcu omogoča ponotranjenje glasbe.
Squire Artists

 

Ansambel Albana Berga z Dunaja (Alban Berg Ensemble Wien) - odpovedano

11. maj 2021 19:30
11. maj 2021 19:30
Več terminov

18,00 | 24,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
9. mar. 2021 19:30

Florian Boesch, bariton & Malcolm Martineau, klavir - odpovedano

Abonma za sezono 2020/21 smo odpovedali, saj epidemiološke razmere pri nas in po svetu ne omogočajo mednarodnih gostovanj.
Več >>

 


Skladno z ukrepi in odloki Vlade RS za zajezitev širjenja koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve.
V vseh prostorih Cankarjevega doma so skladno smernicami NIJZ zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk razstav.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>
Program
Gustav Mahler, Pesmi za umrlimi otroki, za glas in klavir 
*
Preostali del programa bo objavljen pozneje.

Nepogrešljiva glasbenika najimenitnejših glasbenih prizorišč sodita v sam poustvarjalni vrh samospeva, nase pa sta pomembno opozorila že leta 2011 z emocionalno silovitim posnetkom Schubertovega Zimskega popotovanja: baritonist Florian Boesch, rezidenčni umetnik Koncertne hiše na Dunaju (2016/17), ki premika meje in konvencije klasičnega petja ob vizionarskem zavedanju tradicije, ter Malcolm Martineau, odlikovan s častnim redom britanskega imperija (2016) in med vodilnimi pevci zelo cenjen pianist, ki se ponaša z bogato diskografijo samospevov od Beethovna in Schuberta do Poulenca in Brittna.

Izjemen umetniški dvojec izkazuje osupljivo simbiotično partnerstvo glasu in klavirja, ki se na intimnem koncertnem odru zliva v poglobljeno pripovedovanje vsebinsko in slogovno različnih zgodb. V raziskovanju razpoloženjsko razvejanega repertoarja obljubljata večer, ujet v čustveni vrtinec Mahlerjeve, v zvočni svet subtilnih barv in odtenkov poglobljene uglasbitve Rückertovih pretresljivih žalostink – cikel, ki nesluteno napoveduje skladateljevo osebno družinsko tragedijo, je sicer uveljavljen predvsem v orkestrski različici.

 

Pronicljivo fraziranje ter izbran barvni razpon ekspresivnega in dovršenega pripovedovalca Boescha se odlično ujameta z Martineaujevo virtuozno in popolnoma usklajeno spremljavo.
BBC Music Magazine
 

Izostreno prefinjen pianizem Malcolma Martineauja, ki ga odlikujeta dinamično niansiranje in vznemirljivo tempiranje, ... podaja novi definiciji pojmov 'spremljava' in 'partnerstvo'.
The Herald
 

Florian Boesch, bariton & Malcolm Martineau, klavir - odpovedano

9. mar. 2021 19:30
9. mar. 2021 19:30
Več terminov

18,00 | 24,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

V sodelovanju s spevSLAM
 

9. jun. 2021 19:30

SOS 5: Stare novice

Orkester Slovenske filharmonije

Dirigent: Titus Engel
Solista: Dietrich Henschel, bariton; Tomaž Sevšek, orgle

Spored: 

Primož Ramovš: Concerto da camera za orgle in godala
Rebecca Saunders: Sledi
Mauricio Kagel: …, 24. xii 1931 - Popačene novice za bariton in instrumente
 

Zadnji koncert Sodobnih orkestrskih skladb bo Orkester Slovenske filharmonije izvedel pod vodstvom dirigenta Titusa Engela, ki ga je revija Opernwelt leta 2020 imenovala za dirigenta leta. Koncert bodo začeli z delom slovenskega skladatelja Primoža Ramovša, ki velja za enega najzvestejših in najzgodnejših privržencev glasbenega modernizma na Slovenskem. Ramovš je zapustil velik skladateljski opus, v katerem najdemo tudi številna dela za orgle, ki jih je rad združeval z različnimi instrumentalnimi zasedbami. Prav takšna pa je tudi prva skladba sredinega koncerta, Concerto da camera za orgle in godala iz leta 1995.

Čeprav Rebecca Saunders prihaja iz Velike Britanije, sta njen glasbeni jezik zaznamovala študij in življenje v Nemčiji. Še posebej plodno je bilo delo z mentorjem, nemškim skladateljem Wolfgangom Rihmom. Na koncertu bomo slišali njeno skladbo Sledi iz leta 2006. Delo je krstno izvedel Simfonični orkester Severnonemškega radia.

Zadnja skladba koncerta  …, 24. 12. 1931, Popačene novice za bariton in instrumente argentinskega skladatelja Mauricia Kagla je naročilo Zahodnonemškega radia ob skladateljevi šestdesetletnici. Delo je nekakšen pesemski cikel za bariton in komorno instrumentalno spremljavo. Besedilo je sestavljeno iz izrezkov časopisnih člankov, ki so izšli 24. decembra 1931, na dan skladateljevega rojstva in prikazujejo številne katastrofe in politične igre. Orkestru se bo pridružil baritonist Dietrich Henschel, reden gost najprestižnejših opernih hiš, hkrati pa tudi cenjen interpret samospevov in oratorijske glasbe. Njegov repertoar sega od Monteverdija do sodobnih del.

Koncert bo predvajan tudi v živo na spletni strani Slovenske filharmonije: www.filharmonija.si.

SOS 5: Stare novice

9. jun. 2021 19:30
9. jun. 2021 19:30
Več terminov

Vstopnice: blagajna Slovenske filharmonije, med delavniki od 11. do 13. ure in od 15. do 17. ure ter uro pred prireditvijo.

25. mar. 2021 19:30

FKK 4: Poročna glasba

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent in violina: Gordan Nikolić

Program:
Joseph Haydn, Koncert za violino in orkester v C-duru, Hob. VIIa:1
Giuseppe Tartini, Koncert za violino v a-molu
Wolfgang Amadeus Mozart, Serenada št. 7 v D-duru, K. 250, »Haffner«

 

Orkester Slovenske filharmonije in eden vidnejših violinistov svoje generacije ter glasbeni vodja Gordan Nikolić bosta četrti večer Filharmoničnih klasičnih koncertov odprla s Koncertom za violino in orkester v C-duru, Hob. VIIa: 1 Josepha Haydna. Delo naj bi bilo napisano leta 1765 in ima tri stavke, v katerih skladatelj združuje prvine baroka in klasicizma. Violina bo imela glavno besedo tudi v drugi skladbi sporeda. Giuseppeja Tartinija lahko štejemo za virtuoza svojega časa. Poleg tega, da je bil izvrsten violinist, je slovel tudi kot odličen pedagog in skladatelj. Koncert za violino in godala v A-duru, D. 92 je le ena izmed skladb, ki jih najdemo v njegovem opusu. Nadarjen violinist pa je bil tudi skladatelj zadnje skladbe, Wolfgang Amadeus Mozart. Koncert bo zaokrožila njegova Serenada št. 7 v D-duru, K. 250, »Haffnerjeva«, ki je po svoji naravi priložnostna skladba. V poznem 18. stoletju so bile serenade večinoma namenjene zabavi in praznovanjem.

V živo na www.filharmonija.si.
 

FKK 4: Poročna glasba

25. mar. 2021 19:30
25. mar. 2021 19:30
Več terminov

Spletni koncert

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI