Pretekli dogodek
23. maj 2020 19:30

Kontrasti strasti

Letni koncert APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani
Dirigentka: Jerica Bukovec

Brez zime ni poletja, brez dneva noči, brez dežja sonca in brez žalosti smeha. Človek živi in čuti dvojno življenje, življenje razlik, sprememb in kontrastov. Zakaj bi se torej v glasbi prepustili enoznačnosti in podobnosti? Letošnji letni koncert APZ Tone Tomšič ponuja prav to, hvalnico kontrastov, razlik in sprememb. Z željo razgrniti najlepše lastnosti zborovske glasbe smo pripravili zanimivo jukstapozicijo sodobnega in klasičnega v nepozabnem glasbenem večeru. Na njem boste imeli priložnost opazovati zgodovinski in muzikološki razvoj glasbenega izražanja brez suhoparnih predavanj in simpozijev, neposredno v glasbi. Večer bo ob kontrastni predstavitvi različnih zvrsti ponudil odlično priložnost za spoznavanje in uživanje v elementih vrhunske glasbe. Ustvarili bomo močno dialektično muzikološko okolje za občudovanje lepote zborovske glasbe, in upamo, da se nam v njem pridružite.

Večji del letnega koncerta bo sestavljal glasbeni program svetovne in domače zborovske glasbe, ki ga bo APZ Tone Tomšič julija izvedel na 29. Mednarodnem zborovskem tekmovanju Béla Bartók v madžarskem Debrecenu. Tekmovalnemu programu v znamenju sodobne zborovske glasbe bodo pevci ob bok postavili nekatere najprepoznavnejše slovenske zborovske klasike.
 

Kontrasti strasti

23. maj 2020 19:30
Več terminov

12, 15 EUR
8* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
11. dec. 2019 19:30

Mladi mladim – Pevski večer

Marko Erzar, bariton; Tea Trifkovič, sopran
V sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko


Marko Erzar, bariton
Ivan Pernicki, klavir
*
Tea Trifković, sopran
Ana Semič Bursać, klavir


Spored:
Robert Schumann (1810–56):
Dichterliebe (Pesnikova ljubezen), op. 48
16 samospevov na pesmi Heinricha Heineja, prepesnil Pavel Oblak

*

Clara Schumann (1819–96):
Šest samospevov na pesmi iz Jucunde Hermanna Rolletta, op. 23

Georg Friedrich Händel (1685–1759):
Credete al mio dolore (Verjemi moji bolečini), arija Morgane iz opere Alcina

Gaetano Donizetti (1797–1848): 
Prendi, per me sei libero (Vzemite, zame ste svobodni), arija Adine iz opere Ljubezenski napoj

Charles Gounod (1818–93):
Ah! Je veux vivre (Ah! Hočem živeti), arija Julije iz opere Romeo in Julija

 


Marko Erzar (1996) je študent Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Barbare Jernejčič Fürst, mag. art. V letu 2016 je nastopil v operi Le petit café Teje Merhar v sklopu projekta Akademije za glasbo Mini opere in v Fideliu L. v. Beethovna s SNG Opera in balet Ljubljana. Leta 2017 je debitiral v vlogah Sprecher in Papageno (zamenjava) v programu Lirične opere Studia Weimar v Čarobni piščali W. A. Mozarta. V letu 2018 je debitiral kot Gandalf v operi Hobit Deana Burryja, kot Smrt v operi Lenora Toma Kobeta, kot On v Pesmi o ljubezni Teje Merhar in kot Alvar v Les Indes galantes J. P. Rameauja pod vodstvom Muziektheater Transparant. Leta 2019 je sodeloval pri projektu Mini opere 2, v operi Gaja kot Samorog Matica Romiha in kot Stari mož v operi Stari ima vedno prav Tilna Slakana. V sklopu Akademije Berlinske opere pa je nastopil kot Don Giovanni v operi Don Giovanni W. A. Mozarta. Je prejemnik najvišjih nagrad na mednarodnih tekmovanjih (Novi Sad, Maribor, Novo mesto, Osijek). Udeležuje se seminarjev in mojstrskih tečajev pri priznanih pedagogih (Marcos Fink, Ludovic Tezier, Alessandro Corbelli, Silvana Bazzoni Bartoli), je prejemnik štipendije za nadarjene študente Mestne občine Ljubljana.

Pianist Ivan Pernicki je diplomiral na Akademiji za glasbo v Zagrebu in se nato vpisal na podiplomski študij v La Schola Cantorum v Parizu. Med izobraževanjem je prejel številne nagrade, kot solist in komorni glasbenik redno nastopa po Evropi in v Združenih državah Amerike. Leta 2008 je bil povabljen h krstni izvedbi skladbe Erica Ewazana na Akademiji Juilliard v New Yorku. V naslednjih dveh letih je bil štipendist Mednarodnega pianističnega inštituta na Mannesovem kolidžu za glasbo v New Yorku. Snemal je za Hrvaško radiotelevizijo. V letih 2014 in 2018 se je z velikim uspehom predstavil kot koncertni pianist na več glasbenih akademijah v Združenih državah Amerike. Je prejemnik posebne nagrade za najboljšega vokalnega korepetitorja na tekmovanju Lazar Jovanović v Beogradu (2014). Leta 2016 je bil izbran za sodelavca na mojstrskem tečaju Poetry and Performance of the German Lied v organizaciji Inštituta Franza Schuberta v Badnu pri Dunaju. Od leta 2019 je uradni korepetitor Clarinet Festivala Gran Canaria International. Ivan Pernicki je koncertni pianist ter od 2015 umetniški sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani in Glasbeni akademiji v Zagrebu na oddelku za solo petje.

 

Tea Trifković je pevsko pot začela pod mentorstvom prof. Saša Čana na glasbeni šoli Moste-Polje v Ljubljani. Leta 2015 je bila sprejeta na ugledno akademijo Visoka šola za glasbo Carla Maria von Webra v Dresdnu pri prof. Hendrikje Wangemann, kjer je 2019 diplomirala iz petja in še istega leta začela podiplomski študij opere. Od 2016 je štipendistka Mestne občine Ljubljana. Njeno glasbeno pot so spremljali izvrstni dosežki na pevskih tekmovanjih, med njimi: prva nagrada v prvi kategoriji na tekmovanju Lazar Jovanović v Beogradu leta 2014, prva nagrada v I. a kategoriji Bruna Špiler v Herceg Novem leta 2015 ter druga nagrada in drugo mesto v kategoriji I. b na mednarodem tekmovanju Giulio Perotti v oktobru 2017. Izpostaviti je treba še uvrstitev v finale in nagrado za najbolj obetavno mlado pevko na mednarodnem tekmovanju IMMLING 2019, drugo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju TEMSIG v kategoriji 2. a ter drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju Duschek-Wettbewerb v Pragi. Dodatno se izobražuje na seminarjih pri znanih profesorjih, kot so: Christiane Iven, Snežana Stamenković in Annemarie Zeller.

Ana Semič Bursać je glasbeno pot začela pri prof. Heleni Megušar, srednjo glasbeno šolo pa končala pod mentorstvom red. prof. Hinka Haasa. Leta 2013 je s pohvalo (summa cum laude) diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu zasl. prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak, 2016 pa končala magistrski študij na Visoki šoli za glasbo v Baslu v razredu prof. Tobiasa Schabenbergerja. Za svoje dosežke je prejela Škerjančevo nagrado, ki jo podeljuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, ter Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Izpopolnjevala se je na mednarodnih mojstrskih tečajih pri Igorju Lazku, Arbu Valdmi, Elisabeth Fister, Lászlu Baranyayu, Oliverju Kernu, Normi Fisher, Claudiu Martinezu Mehnerju, Nicholasu Hodgesu, Dmitriju Baškirovu in Aleksandru Madžarju.

 


 

Mladi mladim – Pevski večer

11. dec. 2019 19:30
Več terminov

5 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
22. apr. 2020 19:30

Dan Zhu, violina & Michel Dalberto, klavir - odpovedano

Prireditev je skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev epidemije novega koronavirusa odpovedana.

Prireditev je skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev epidemije novega koronavirusa odpovedana.

Več o prestavljenih/odpovedanih prireditvah>>

Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si ter prek zasebnih sporočil na družbenih omrežjih CD.

 

 

Odmevi svilene poti

Program
Ludwig van Beethoven, Sonata za violino in klavir v Es-duru, op. 12, št. 3
Bright Sheng, Tri fantazije za violino in klavir (2005)
Sanjava pesem
Tibetanska arija
Kazahstanska ljubezenska

*
Janez Matičič, Tri Skladbe za violino in klavir (1949)
Franz Schubert, Fantazija za violino in klavir v C-duru, D 934

Umetnik ganljive nepretencioznosti in čudovitega zvena.
The Strad

Violinski virtuoz zmagovite zvočnosti z izrazito barvno razplastenostjo, ki kot zamaknjena pesem z višav ožarja množico pojavov pod seboj.
Zorica Kojić
 

Violinist izjemne inteligence in glasbene senzualnosti, Dan Zhu, neguje poseben odnos do življenja, umetnosti, svobode, lepote in ljubezni, kar se zrcali v njegovi interpretativni zrelosti, pospremljeni z virtuozno briljanco in slogovno doslednostjo.

Dalbertovo igro prefinjene rahločutnosti dopolnjujeta odličen ritmični zanos in vsesplošna živahnost duha.
Gramophon

Umetnik širokega uspeha, Michel Dalberto, že desetletja sodi med najvidnejše francoske pianiste svoje generacije ter velja za enega vodilnih interpretov Mozartove in Schubertove glasbe – posebno pozornost posveča snemalni dejavnosti in do danes ostaja edini pianist, ki je izvedel in posnel Schubertov celotni pianistični opus.

S slogovno pestrim programom se bosta umetnika simbolično posvetila tako violinistovi rodni domovini kot njegovemu novemu domu, ob tem pa s slovensko premierno izvedbo Shengovih Fantazij obogatila komorni repertoar naših odrov.
 

Dan Zhu, violina & Michel Dalberto, klavir - odpovedano

22. apr. 2020 19:30
Več terminov

16, 20 EUR
12* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

9. okt. 19:30

Jean Rondeau, čembalo

Novi barok

Prireditev je skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev epidemije novega koronavirusa odpovedana oz. prestavljena  z 10. marca na 9. oktober 2020.

Več o prestavljenih/odpovedanih prireditvah>>

Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si in prek zasebnih sporočil na družbenih omrežjih CD.Program
Johann Sebastian Bach,
  Preludij iz Suite za lutnjo v c-molu, BWV 997
  Fantazija v c-molu, BWV 906
Domenico Scarlatti,
  Sonata v C-duru, K. 132
  Sonata v a-molu, K. 175
  Sonata v A-duru, K. 208
  Sonata v D-duru, K. 119
Johann Sebastian Bach,
  Adagio iz Koncerta v d-molu, BWV 974 (transkripcija Koncerta za oboo v d-molu Alessandra Marcella)
  Domenico Scarlatti,
  Sonata v F-duru, K. 6
  Sonata v f-molu, K. 481
Johann Sebastian Bach,
  Italijanski koncert v F-duru, BWV 971
  Šakona iz Partite za violino št. 2 v d-molu, BWV 1004

 

Glasbo izvaja tako polno ponotranjeno, da izključi vsako poustvarjalno dvoumnost ali zmotno presojo. Iskrenost in preprostost podajanja sta ključna gradnika njegove moči.
Patrick Rucker

Jean Rondeau, eden najmlajših zmagovalcev prestižnega mednarodnega tekmovanja za čembaliste Musica Antiqua v Bruggeju (2012), je svojska umetniška pojava, ki obuja baročni duh in povzdiguje svoj čas osrednje, danes pa precej zaprašeno glasbilo s tipkami. Igrivost in svežina vejeta iz njegovih prepričljivih, nepričakovano zrelih in bogato artikuliranih interpretacij, ki v polnosti izrabljajo briljantnost in prostrane zvočne razsežnosti čembala.

Rondeau odraža prirojeno komunikativnost, ki se ne podreja zadovoljevanju akademskih pričakovanj.
BBC Music Magazine

Programsko vsebino spletajo Scarlattijevi izvirni miniaturni biseri, zazrti daleč v prihodnost, in Bachove mojstrovine, odete v novo inštrumentalno preobleko.

Jean Rondeau, čembalo

9. okt. 19:30
Več terminov

16, 20 EUR
12* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
14. jan. 2020 19:30

Godalni kvartet Tetzlaff

Navdahnjena četverica

Christian Tetzlaff,
Elisabeth Kufferath, violini; Hanna Weinmeister, viola; Tanja Tetzlaff, violončelo

Program
Arnold Schönberg, Godalni kvartet št. 1 v d-molu, op. 7 
*
Ludwig van Beethoven, Godalni kvartet št. 13 op. 130 z Veliko fugo, op. 133

Dramatična, odločna igra čiste intenzivnosti.
The New York Times

Eterična in lahkotna radost – Beethovnove glasbe ni mogoče poustvariti ne bolje ne bolj izpolnjujoče.
Kölner Stadtanzeiger
 

Ustvarjajo omamno zvočno paleto, bučijo kot polnoštevilni simfoniki ali komaj slišno šepečejo.
The Washington Post

Godalni kvartet Tetzlaff združuje štiri, v svetu komorne glasbe uveljavljene inštrumentaliste – bratu in sestri sta se pridružili še glasbenici bogate glasbene poti. Redki, a vedno znova težko pričakovani nastopi kvarteta pričajo o poustvarjalni izpopolnjenosti ansambla, ki se uvršča, četudi brez »pahljače« nagrad in priznanj, med vodilne v svetu - tehnična brezhibnost in poživljajoča izraznost se spajata v zvočno uravnotežene, prečiščene in precizne izvedbe svojstvene interpretativne svobode.

 

 

Godalni kvartet Tetzlaff

14. jan. 2020 19:30
Več terminov

18, 24 EUR
14* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
4. dec. 2019 19:30

Trio con Brio København

Glasbeni trikotnik

Soo-Jin Hong, violina; Soo-Kyung Hong, violončelo; Jens Elvekjaer, klavir

Program
Ludwig van Beethoven, Trio za klavir, violino in violončelo v D-duru, op. 70/ 1, »Duh«
Per Nørgård, Urok, verzija za violino, violončelo in klavir (1973)
*

Dmitrij Šostakovič, Trio za klavir, violino in violončelo št. 2 v e-molu, op. 67

Trio con Brio vse od prvega tona izžareva eleganco … obenem eksplozivno in izbrano intimno.
The Strad

Trio con Brio iz Københavna, prva komorna zasedba, ki je prejemnica prestižne nagrade za umetnost P2 Danskega radia (2015). Trio je osrednji akter sodobnega skandinavskega glasbenega prizorišča in bo dve desetletji delovanja v tej sezoni podčrtal z nizom koncertnih dogodkov po Evropi, ZDA in Aziji.

Nekaj pri sestavu tria, tega trikotnika, žarišči in krepi posebno razumevanje med nami kot ljudmi in glasbeniki. Obenem nas osvobaja in izpolnjuje.

Glasbeniki, povezani tudi na duhovni ravni (sestrski par-zakonski par), izkazujejo svež in sodoben pristop v raziskovanju glasbenega repertoarja, ki ga izbirajo s premišljeno radovednostjo. Značaj svojega imena upravičujejo z odlično uigranostjo, nalezljivo energičnostjo in izrazito poustvarjalno radostjo.

Na prehojena leta se ozirajo s simbolike polnim programom: Beethoven in Šostakovič jih spremljata že od začetka skupnega muziciranja, Nørgård pa je eden tistih skladateljev, ki je triu naklonjeno posvetil nekaj svojih novitet.

Trio con Brio København

4. dec. 2019 19:30
Več terminov

18, 24 EUR
14* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI