Pretekli dogodek
1. jun. 2022 20:00

Orkester dobe razsvetljenstva

Dirigent in solist: sir András Schiff, fortepiano

Program:
Ludwig van Beethoven, Koncert za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 19
Joseph Haydn, Simfonija št. 93 v D-duru, Hob. I/93
*
Ludwig van Beethoven, Koncert za klavir in orkester št. 1 v C-duru, op. 15
 

Pronicljiv interpret intelektualnega pristopa in nesporen mojster med poustvarjalci nemškega klavirskega repertoarja, utemeljitelj komornega orkestra Cappella Andrea Barca, sir András Schiff, v zadnjem desetletju intenzivno raziskuje avtentične zvoke fortepiana, katerega prosojnost in naravno ravnovesje sta prepričala svoj čas sicer velikega skeptika. Za služenje glasbi povzdignjen v viteški red (2014) ter nedaven dobitnik zlate medalje Fundacije Mozarteum in zlate medalje Kraljeve Filharmonične družbe, je suveren tudi v dvojni vlogi solist-dirigent.

Kot umetniški vodja sodeluje z Orkestrom dobe razsvetljenstva, izvirnim in v svoji konceptualnosti inovativnim orkestrom, ki z veliko navihanosti spaja poustvarjalno prakso in intelektualno muzikološko stroko ter ruši stereotipne podobe klasičnega glasbenika – predvidljivost poznanega s tem izginja v vznemirljivih zvokih zgodovinske pristnosti.

Orkester razsvetljenstva zgleden glasbeni čut združuje z zavezo zvestemu poustvarjanju skladateljevih namer, sloga in duha.
sir András Schiff
 

Schiff je eden najmanj demonstrativnih pianistov, vendar ima sposobnost domala iz ničesar pričarati velikanski dinamični razpon in variiranost tonskih barv. Pri njem ni nobene nerazločnosti in vsekakor ne naglice ali površnosti. Njegova uporaba pedala pa je ena najboljših v izvajalski praksi.
Alexander Hall, 2020
 

Orkester dobe razsvetljenstva

1. jun. 2022 20:00
1. jun. 2022 20:00
Več terminov

30,00 | 42,00 | 56,00 | 65,00 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI