Cankarjev dom
27.- 29. sept. 2022

21. Festival za tretje življenjsko obdobje

Prireja: Proevent d.o.o.

21. Festival za tretje življenjsko obdobje

27.- 29. sept. 2022
Več terminov

Cankarjev dom
Pretekli dogodek
20. - 25. jun. 2022

54. letno srečanje Evropske zveze za pediatrično nefrologijo

Prireja: Flap Tour

54. letno srečanje Evropske zveze za pediatrično nefrologijo

20. - 25. jun. 2022
Več terminov

Kotizacija

Pretekli dogodek
5. maj 2022

Big arhitektura 2022

Festival Big Arhitektura je vodilni poslovno-izobraževalni dogodek za napredno arhitekturo in profesionalno gradbeništvo. Z raziskovanjem, vrednotenjem in promocijo arhitekturne odličnosti gradi poslovno uspešnost in privlačnost jugovzhodne Evrope.

Program

9.00-9.30: Registracija (Velika sprejemna dvorana)
9.00-18.00: Sejem Big arhitektura (Velika sprejemna dvorana)
9.00-17.00: Arhitekturno svetovanje (Velika sprejemna dvorana)
9.30-12.00: Konferenca; Intelligentne fasade (Štihova dvorana)
10.00-12.00: Oder 180°; Predstavitve zmagovalnih projektov s podelitvami nagrad (Velika sprejemna dvorana)
12.00-13.00: Kosilo (Velika sprejemna dvorana)
13.00-15.00: Konferenca; Svetloba v arhitekturi (Štihova dvorana)
13.00-17.30: Oder 180°; Predstavitve zmagovalnih projektov s podelitvami nagrad (Velika sprejemna dvorana)
15.00-16.30: Predavanje posebnega gosta; Juhani Pallasmaa (Štihova dvorana / Velika sprejemna dvorana)
17.00-17.30: Pogovor ob kavi; Juhani Pallasmaa (Velika sprejemna dvorana)
17.30-18.00: Partnerski finale (Velika sprejemna dvorana)
20.00-22.00: Podelitev Grand Prix nagrad & večerja (Klub CD)

1

2

3

4

5

6

 

Big arhitektura 2022

5. maj 2022
5. maj 2022
Več terminov

40,00 EUR

20,00 EUR* *za študente

Pretekli dogodek
31. mar. 2022

Kulturni bazar 2022

Nacionalno strokovno usposabljanje

Največje strokovno usposabljanje na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2022, ki ga že 14. leto pripravljamo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo ter Cankarjev dom (izvršni producent) s kulturnimi ustanovami in partnerji iz različnih resorjev. 

Program vključuje več kot štirideset dogodkov: predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjamo strokovnim delavkam in delavcem ter študentkam in študentom z različnih področij (vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale, okolja in prostora …). Osrednja tema bo Kultura in umetnost/blagostanje* družbe in posameznika. Spraševali se bomo, kaj je blagostanje, kako ga razumemo v polju kulture in umetnosti, kakšno mesto imata kultura in umetnost pri gradnji blagostanja družbe in posameznika, kje je mesto kulture in umetnosti v pojmovanju blagostanja na različnih področjih (zdravja, sociale, prostora, okolja …), kako kultura in umetnost prispevata h kakovosti bivanja v urbanih okoljih in kako na podeželju, kako pripomoreta k posameznikovemu in družbenemu blagostanju.
 

Program brezplačnega usposabljanja in prijavnica sta objavljena na povezavi.

Prijavite se lahko do 24. marca 2022. Udeleženci prejmejo potrdilo o strokovnem usposabljanju.  

Več o Kulturnem bazarju, ki poleg kulture, vzgoje in izobraževanja povezuje tudi druga področja (zdravje, šport, kmetijstvo, okolje in prostor …), si lahko ogledate na spletni strani https://kulturnibazar.si/* »Well-being« – različne stroke oziroma področja uporabljajo tudi izraze, kot so dobrobit, blaginja, dobro počutje, kakovost bivanja in podobno.

Kulturni bazar 2022

31. mar. 2022
31. mar. 2022
Več terminov

Brezplačno usposabljanje

Pretekli dogodek
21. okt. 2021 od 10:00 do 19:00

Karierni sejem MojeDelo.com

Prireja: Styria digital marketplaces, d.o.o.

To jesen je trg dela zelo dinamičen – poleg rekordnega števila zaposlitvenih oglasov se v Ljubljano vrača največji karierni sejem MojeDelo.com. V četrtek, 21. oktobra boste lahko v Cankarjevem domu stopili v neposredni stik z več kot 65 delodajalci, ki pospešeno iščejo nove zaposlene. Sejem bodo nadgradila vsebinsko bogata predavanja, med drugim boste lahko prisluhnili navdihujoči zgodbi legendarnega trenerja Zmaga Sagadina. Predavala bo tudi Katja Ujčič, strokovnjakinja na področju terapije za nadarjene, ki bo udeležencem pomagala odkriti njihove talente, osnovo na kateri zgradimo kariero ali najdemo zaposlitev, ki nam je pisana na kožo.

Spregovorila bo tudi Kaly Kolonič, ki bo razkrila učinkovite tike za urjenje spomina, in mnogi drugi. Na voljo bodo bodo še številne delavnice in karierna svetovanja.

S www.mojedelo.com, https://kariernisejem.com

 

Karierni sejem MojeDelo.com

21. okt. 2021 od 10:00 do 19:00
Več terminov

sloveski knjizni sejem
Pretekli dogodek
23. nov. - 5. dec. 2020

36. Slovenski knjižni sejem

Podaljšano do 5. decembra!
Kupi knjigo več.

Slovenski knjižni sejem je najstarejši, največji in najpomembnejši dogodek v slovenski knjižni industriji. Z več kot stotimi razstavljavci in vsaj tristo spremljevalnimi dogodki je prostor navdiha in čudovitih sejemskih doživetij. Tudi za letošnjo izvedbo je bil zasnovan vrhunski program. Zaradi velikega zanimanja je sejem podaljšan do 5. decembra, razstavljavci ponujajo sejemske popuste vse do sobote.

Izvedba fizičnega dela sejma je bila neizvedljiva, zato smo organizatorji vse sile usmerili v pripravo virtualnega, spletnega sejma, ki dogajanje prinese v naše domove, na splet, v e-SKS. Tu je izhodišče, srečevališče in presečišče spletnih dogodkov ter virtualni prostor za nakupovanje knjig večine slovenskih založb. Vhod v e-cono je s spletne strani sejma http://www.knjiznisejem.si/, zavihek e-sejem bo odprl dve možnosti: pregledovanje virtualnega kataloga sodelujočih dvaindevetdeset založb in njihovih programov, z možnostjo nakupa knjig, ter obisk različnih spremljevalnih dogodkov, pogovorov, nastopov, panelov, podelitev nagrad, prenosov v živo … na spletni strani in posebnem YouTube kanalu.

Likovna podoba je narejena na osnovi ilustracije Huiqin Wang, iz slikanice Milana Dekleve o Almi Karlin, ob 70-letnici njene smrti. Deklica, ki se ob oknu in globusu vzpenja po lestvi in v roki drži knjigo, simbolizira prizadevanja Slovenskega knjižnega sejma, da Slovenci postanemo narod bralcev, Slovenija pa država branja. Sejem je in veselimo se ga! Le skupaj lahko prebrodimo krizo in tako pošljemo pozitiven signal zainteresiranim javnostim.

Odprtje in nagrade
e-SKS smo odprli v ponedeljek, 23. novembra, ob 18. uri, prireditev pa prenašali na splet in druge medije.

Tudi letošnje leto smo podelili Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva ter veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma - knjiga leta 2020.

 

Več o nagradah >>

36. Slovenski knjižni sejem

23. nov. - 5. dec. 2020
Več terminov

30. sept. - 2. okt. 2020

20. Festival za tretje življenjsko obdobje - prestavljeno na 2021

Festival prirejata: Proevent in Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU.

Jubilejni festival, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja generaciji v tretjem življenjskem obdobju ponuja zanimive izobraževalne dogodke,  polemične strokovne razprave in različne delavnice za nove veščine. Bogatejše, širše in povezovalno medgeneracijsko dogajanje  dopolnjuje  kulturni program  na različnih prizoriščih Cankarjevega doma ter dobrodelna akcija.  Ne gre pa za pozabiti tudi to, da s festivalom obeležujemo 1. oktober,  mednarodni dan starejših. 

20. Festival za tretje življenjsko obdobje - prestavljeno na 2021

30. sept. - 2. okt. 2020
Več terminov

Prosti vstop

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
8. sep. 2020 09:00

Branje kot vrednota?

Celodnevni nacionalni medresorski posvet iz bralne kulture in bralne pismenosti

Ustanove z različnih področij si prizadevamo, da bi o pomenu bralne pismenosti in bralne kulture informirale čim širši krog strokovne in širše javnosti, zato na mednarodni dan pismenosti Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo, Andragoški center RS, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Cankarjev dom ter Bralno društvo Slovenije kot izvršni producent organiziramo nacionalni medresorski posvet. Posvet bo namenjen skupnemu razmisleku in ozaveščanju širše javnosti o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture. V dopoldanskem delu so predvideni predavanja in okrogle mize/pogovori na temo branja, bralne pismenosti, razvoja bralne kulture, aktivne vloge mladih, medpredmetnega povezovanja, družinske pismenosti, pomenu branja za gospodarstvo ipd. Popoldanski del je namenjen predstavitvam projektov, dobrih praks in podpornega okolja.

Organizatorji posveta želimo s posvetom prispevati k povezovanju vseh pomembnejših ustanov in posameznikov, ki delujejo na tem področju, hkrati pa spodbuditi zavedanje o pomenu branja na vseh področjih (zdravje, družina, gospodarstvo …).

Organizacijski odbor: mag. Nataša Bucik (Ministrstvo za kulturo), Romana Fekonja (Zavod RS za šolstvo), dr. Sabina Fras Popovič (Mariborska knjižnica, Center za spodbujanje bralne pismenosti), Nada Požar Matijašič (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport), Petra Potočnik (Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS), Tjaša Urankar (Javna agencija za knjigo RS), mag. Savina Zwitter (Bralno društvo Slovenije)

Z nacionalnim posvetom Branje kot vrednota? se bo uradno začel Nacionalni mesec skupnega branja 2020 (NMSB 2020).

 

Branje kot vrednota?

8. sep. 2020 09:00
8. sep. 2020 09:00
Traja do 18. ure
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Pretekli dogodek
4. mar. 2020 09:00

Slovenski inženirski dan

Prireja: Inženirska zbornica Slovenije

Inženirji celega sveta bomo 4. marca praznovali prvi Svetovni inženirski dan s polnim imenom “World Engineering Day for Sustainable Development”, ki bo potekal pod okriljem Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO).

Dopoldanski plenarni del Slovenskega inženirskega dneva bo potekal v Linhartovi dvorani, rdeča nit predavanj domačih in tujih strokovnjakov pa bo Integralno projektiranje in vodenje projektov.

Integralno projektiranje in vodenje projektov že vse od uveljavitve nove zakonodaje buri duhove, saj se zaradi nedorečenosti v predpisih in s tem jasnosti med seboj trejo različna razumevanja tega pojma, tudi v povezavi z vedno bolj prisotnim informacijskim modeliranjem (BIM) pri projektiranju in napovedjo uvedbe digitalizacije v gradbeni sektor nasploh.

Sledila bo še okrogla miza z naslovom: Kaj bodo veliki javni investitorji naredili, da bo integralno projektiranje zaživelo v praksi?, na kateri  bodo sodelovali Marko Brezigar, 2TDK, Bogdan Barbič, HESS in mag. Črtomir Remec, SSRS.

Program v priponki spodaj.

 

Slovenski inženirski dan

4. mar. 2020 09:00
4. mar. 2020 09:00
Več terminov

Kotizacija

Predavatelji:
Mitja Lenassi, univ. dipl. inž. str.
Michael Proprenter, dipl. ing.
dr. Mirko Orešković, dipl. građ. inž.
Andrej Ržišnik, univ. dipl. inž. arh.
Angelo Žigon, univ. dipl. inž. grad.

Od 28. nov. do 1. dec 2019

Cicifest na 35. SKS

Zverinice po romsko
Starost: 3+

Pesmi sta uglasbila: Matjaž Pikalo in Luka Ropret; izvaja jih ansambel Autodafé: Matjaž Pikalo, harmonika, glas; Luka Ropret, kitara; Andrej Hawlina, violina; Jaka Hawlina, bariton, trobenta; Petra Pikalo, bobni, tolkala, glas
Gotovo ste že slišali za Zverinice iz Rezije. No, zdaj so tukaj Zverinice prijateljice in vljudno vabljeni na koncert pesmi, v katerih poleg tujca, foresta, nastopajo še volk, lisjak, vešče, čuk, kavka, pèsek, mačka, miška, dinozaver in še in še zverinic ... Napisal jih je priljubljen avtor za majhne in velike otroke Matjaž Pikalo, čigar »zavezanost poeziji se občuteno izpoje v preurejeni otroški semantiki, ki spaja besede in igrive besedne zveze v jezikovno posodobljeno izročilo,« kot piše v časopisu.
Glasba Zverinic nekoliko spominja na beneško, torej na ljudsko, pa tudi na blues, reggae, pank, kolo, uspavanko, koračnico in še kaj ...

Kosovelova dvorana:
30. november 2019 ob 15.00
Nakup vstopnic >>

 

Opera Martin Krpan
Starost: 6+

Libreto in dopolnitev besedila: Saša Potisk; režija, scenografija, kostumografija: Filip Samobor; zasedba: Matej Vovk, Martina Burger, Urška Kastelic, Aleksandra Naumovski Potisk; produkcija: Kulturno umetniško društvo Cona 8; koprodukcija: Slovenski kulturni center Berlin
Predstava Martin Krpan je opera za otroke, vendar s precej govorjenega besedila. Nismo želeli umikati izredne živosti Levstikove govorice in je prekrivati z glasbo ter ji tako zmanjševati razumljivosti. Morda tudi ni odveč premislek, da pravzaprav Martin Krpan »ni lik, ki poje«. Kar ima povedati, preprosto pove – in ker tokrat postane povest o Martin Krpanu naš Martin Krpan – je nekako logično, da tudi Levstikove besede ne pojejo, temveč so preprosto povedane. Povsem drugače je s Cesarjem in drugimi liki, ki v svoji narejenosti ali ponarejenosti dobesedno kličejo k »umetelnosti« in so zelo primerni za uglasbitev.
Predstava je najprej namenjena otroškemu in mladinskemu občinstvu, bodisi takšnemu, ki zgodbo že pozna, ali takšnemu, ki se bo z njeno vsebino srečalo prvič.

Kosovelova dvorana:
28. november 2019 ob 10.30
Nakup vstopnic >>

 

300 Zajcev, Anja Štefan
Starost: 5+

Mladinska knjiga vabi v deželo slovenskih ljudskih pravljic, ki jih je ob 100. obletnici rojstva akademika dr. Milka Matičetovega v knjigi Tristo zajcev zbrala in priredila pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan. Mojstrske podobe priljubljenih ilustratorjev Ančke Gošnik Godec, Zvonka Čoha, Jelke Godec Schmidt in Ane Zavadlav bodo pred nami zaživele ob nepozabnem pripovedovanju Anje Štefan. Zadišala bo živa slovenska ljudska pravljica. To bo veselje!
Po dogodku bo potekalo podpisovanje knjig.

Kosovelova dvorana:
28. november 2019 ob 18.00
Nakup vstopnic >>

 

Prvo srečanje z opero
Starost: 5+

Nastopajoči: Petra Vrh Vrezec, Al Vrezec in Mihaela Rahne
Prvo srečanje z opero otroke navdušuje. Povezovalka vodi otroke skozi zanimive operne zgodbe in čustvene izbruhe dveh opernih junakov (pevcev). Tako pripravljeni brez težav poslušajo in čustveno dojemajo operne arije in duete iz svetovno najbolj znanih oper (Čarobna piščal, Figarova svatba, Hoffmannove pripovedke in Seviljski brivec), ki jih izvedeta operna pevca.

Kosovelova dvorana:
29. november 2019 ob 9.00
Nakup vstopnic >>

 

Opera: Najstniški brivec
Starost: 10+

Nastopajoči: Petra Vrh Vrezec, Al Vrezec, Tanja Dimitrievska
Najstniškega Seviljskega brivca bodo mladostniki spoznali v zgodbi, preneseni v današnji čas. Zgodba se dogaja na šoli. Rozina je novodobna najstnica, ki stalno nasprotuje svojemu starokopitnemu učitelju Bartolu. A zelo dobro se razume s Seviljskim brivcem, pretkanim frajerjem, ki razume mlade, jim pomaga pri njihovih idealih in zaljubljenostih. V zgodbi bosta nastopila tudi Berta – snažilka na šoli, ki si zelo želi priti do boljšega položaja, in Basilio – preračunljivi učitelj, Bartolov kolega. V najbolj znanih recitativih, arijah in duetih Seviljskega brivca bo mladina spoznala različne značaje, se jim nasmejala in doumela, kako jih je z glasbo prikazal skladatelj. Poleg tega pa spoznala, da je opera poslušljiva in zanimiva tudi za mladino in današnji čas.

Kosovelova dvorana:
29. november 2019 ob 10.30
Nakup vstopnic >>
 

Zverinice po romsko
Starost: 3+

Pesmi sta uglasbila: Matjaž Pikalo in Luka Ropret; izvaja jih ansambel Autodafé: Matjaž Pikalo, harmonika, glas; Luka Ropret, kitara; Andrej Hawlina, violina; Jaka Hawlina, bariton, trobenta; Petra Pikalo, bobni, tolkala, glas
Gotovo ste že slišali za Zverinice iz Rezije. No, zdaj so tukaj Zverinice prijateljice in vljudno vabljeni na koncert pesmi, v katerih poleg tujca, foresta, nastopajo še volk, lisjak, vešče, čuk, kavka, pèsek, mačka, miška, dinozaver in še in še zverinic ... Napisal jih je priljubljen avtor za majhne in velike otroke Matjaž Pikalo, čigar »zavezanost poeziji se občuteno izpoje v preurejeni otroški semantiki, ki spaja besede in igrive besedne zveze v jezikovno posodobljeno izročilo,« kot piše v časopisu.
Glasba Zverinic nekoliko spominja na beneško, torej na ljudsko, pa tudi na blues, reggae, pank, kolo, uspavanko, koračnico in še kaj ...

Kosovelova dvorana:
30. november 2019 ob 15.00
1. december 2019 ob 13.00
Nakup vstopnic >>
 

Medved z Miško na rami
Starost: 4+

Priznani in priljubljeni pesnik Miroslav Košuta je skupaj z ilustratorko Mašo Kozjek ustvaril očarljivo razposajeno in hudomušno pesniško zbirko Medved z miško na rami. Po njej je v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu nastal kabaret za najmlajše, ki sta ga ustvarila igralec Tadej Pišek, ta se je tokrat podpisal tudi pod režijo, priredbo in scenografijo, ter skladatelj Marjan Peternel. Uživali bomo v poetični predstavi, polni simpatičnih lutkovnih in igranih domislic, ki govori o osamljenem medvedu in žalostni miški, z njima pa o pomenu prijateljstva.
Po dogodku bo potekalo podpisovanje knjig.

Kosovelova dvorana:
30. november 2019 ob 17.00
Nakup vstopnic >>

 

Cicifest na 35. SKS

Od 28. nov. do 1. dec 2019
Več terminov

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI