Gallusova dvorana

Gallusova dvorana

Mogočen prostor z razgibanim avditorijem in dveh balkonov, a vendar s prefinjenim minimalističnim slogom, ki ga ustvarjajo bele marmorne stene. Po tipu gre za oder s proscenijem, kjer je osnovni oder sestavljen iz treh enakovrednih segmentov, ki se lahko premikajo neodvisno drug od drugega; v pododrju pa se nahaja še vrtljiv oder s premerom 17 m.

Bogata odrska tehnologija nudi ustvarjalcem izvedbo najzahtevnejših prireditev. Na njem je mogoče izvesti tako rekoč vse: od koncertov simfonične in komorne glasbe v akustični školjki,  jazz in druge glasbe, opere, baleta in plesa do najzahtevnejših gledaliških in večmedijskih predstav. Nadvse primerna je tudi za velike kongresne dogodke in slovesnosti.

Njeno akustiko hvalijo številni gostujoči umetniki, vajeni najprestižnejših svetovnih prizorišč, poseben čar pa ji dajejo tudi mogočne orgle, izdelane v berlinski delavnice Karla Schukeja.

Dvorana se imenuje po slovenskem skladatelju Jakobu Petelinu Gallusu (1550–1591), delujočem na Češkem, svetovno znanem zlasti po obsežnem opusu motetov in madrigalov.