Predstavitev 2. Mednarodnega plesnega festivala Baletne noči

Na novinarski konferenci sta vodstvi Cankarjevega doma in SNG Opera in balet Ljubljana predstavili 2. Mednarodni plesni festival Baletne noči, ki sta ga instituciji zasnovali skupaj. Festival, ki bo potekal od 16. do 19. junija, bo v drugi izdaji posvečen življenju in delu legendarnega plesalca in koreografa Vaclava Nižinskega (1889–1950). Na baletnem festivalu se bodo zvrstile štiri baletne predstave, med njimi tri tuja gostovanja in razstava, posvečena Nižinskemu; tri dni pred uradnim odprtjem pa bo na sporedu filmska projekcija Nižinski, duša v izgnanstvu.

Cankarjev dom in ljubljanska operna in baletna hiša sta po uspešnih in odmevnih prvih baletnih korakih novega baletnega festivala, ki je očaral srca številnih obiskovalcev, v drugi izdaji predstavila še ambicioznejši in programsko še bolj navdihujoč baletni festival. Na odrih Cankarjevega doma se bodo zvrstile tri gostujoče plesne predstave: Rajmonda Romunskega narodnega baleta iz Bukarešte, Nižinski Latvijskega narodnega baleta in Romeo in Julija HNK Ivana pl. Zajca Reka; ljubljanski baletni ansambel pa bo s predstavo Trnuljčica nastopil v svoji operni hiši. Rdeča nit drugega mednarodnega plesnega festivala Baletne noči bo ustvarjalni opus Vaclava Nižinskega. Velikemu baletnemu ustvarjalcu, bogu plesa, kot so ga imenovali v času življenja, bosta posvečena razstava Nižinski, posvečen v ples, ki bo na ogled od 16. junija do 20. avgusta, in dokumentarni film Nižinski, duša v izgnanstvu, ki bo 13. junija kot predtakt začel letošnji festival Baletne noči. Veličastne ustvarjalnosti Nižinskega se dotika tudi istoimenska predstava Latvijskega narodnega baleta, ki bo na ogled tretji festivalski dan.  

Kot je v uvodu dejala generalna direktorica Cankarjevega doma, Uršula Cetinski, je za oba partnerja, Cankarjev dom in SNG Opera in balet Ljubljana, lanski uspeh festivala s številnimi navdušenimi ljubitelji baletne umetnosti lepa spodbuda, da se festival še naprej razvija in tudi vsebinsko širi. »Letos ga zato posvečamo Vaclavu Nižinskemu, osupljivemu baletnemu imenu, ki še danes navdušuje tako zaradi svoje ustvarjalnosti kot zaradi življenjske poti. Ko razmišljamo in govorimo o Nižinskem, pravzaprav govorimo o začetku sodobnega plesa, kot ga pojmujemo danes.« 

Direktor SNG Opera in balet Ljubljana, Staš Ravter, je povedal, kako ga veseli, da baletna umetnost tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena tudi med mladim občinstvom. »Dobra organizacija, kakovost programa, odmevnost festivala in dober obisk lani so zagotovo odlična popotnica za drugo izdajo festivala,« je še dodal. 

Umetniški vodja baleta SNG Opere in baleta Ljubljana, Renato Zanella, ki je poleg Aleša Drenika, vodja programa resne glasbe, opere in baleta v CD, in Andreja Jakliča, vodje gledališko-plesnega programa CD, izbiral mednarodni baletni program letošnjega festivala, je dejal, da obe instituciji s festivalom slavita klasični balet kot temelj vse plesne ustvarjalnosti.  »Pred Nižinskim se je ples utapljal v romantičnem izrazu, z njim pa je skokovito napredoval,« je še dodal. 


Več o festivalu >>

Značke
Najbolj brano

Uršula Cetinski: Odziv na anonimno pismo

Vse najboljše, Ivan Cankar!

Predstavitev 2. Mednarodnega plesnega festivala Baletne noči

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI