Foto: Fanni Tutek-Hajnal
19. jun. 20:00

HNK Ivana pl. Zajca Reka: Romeo in Julija

Balet v dveh dejanjih Sergeja Prokofjeva

Koreografija: Jiří Bubeníček
Koncept in dramaturgija: Jiří Bubeníček / Nadina Bubeníček Cojocarju
Scenograf: Aleksandra Ana Buković
Kostumografinja: Nadine Bubeníček Cojocarju
Oblikovalca svetlobe: Dalibor Fugošić / Jiří Bubeníček
Video projekcije: Fanni Tutek-Hajnal / Nadina Bubeníček Cojocaru
Fotografije: Fanni Tutek-Hajnal
Produkcija: HNK Ivana pl. Zajca Reka
Avtor prevoda Shakespearjevih delov je Oton Župančič.
Balet bo izveden na posneto glasbo.

Predstava traja dve uri (z odmorom). 

Balet sledi zgodbi tragedije Williama Shakespeara iz 16. stoletja ter izraža navdušenje nad zaljubljenostjo in željo, da bi ta občutek trajal večno. Zgodba o ljubezni in njeni moči pa ima tudi temne plati: nasilje in kaos, zmedo in smrt.
V baletu sledimo Shakespearovi tragediji z vsemi glavnimi junaki in njihovimi razmerji; preplet odločitev in dejanj, ki se zgodijo v štirih dneh, prinaša vrtiljak čustev, ki jih morajo plesalci uprizoriti v dobri uri in pol. Koreografija Jiříja Bubeníčka s prepoznavnim koreografskim slogom, polnim spremenljivosti in ekspresivnosti, se dotakne vsakogar od nas ter ohranja balet Romeo in Julija kot eno najbolj priljubljenih in ikoničnih zgodb v svetu baleta. 

 

Koreografija Jiříja Bubeníčka s prepoznavnim koreografskim slogom, polnim spremenljivosti in ekspresivnosti se dotakne vsakogar od nas ter ohranja balet Romeo in Julija kot eno najbolj priljubljenih in ikoničnih zgodb v svetu baleta.
 

Toliko nežnosti, toliko ljubezni, ki ruši svetove, toliko topline in vere v srečen izid med mladima ter na drugi strani toliko nasilja, nerazumevanja, smrti tistih, ki je nikakor ne zaslužijo, vse to je globoko ganilo vsakega gledalca. Nobena izgovorjena beseda ne more tako močno in globoko osvojiti vseh čutil gledalca, kot je to storilo združevanje brezhibno izdelane koreografije in bogate orkestracije glasbe, ki je omogočila plesnim umetnikom, da s popolnostjo gibov slikovito prikažejo Shakespeareove like v popolnoma novem baletnem izrazu.
Gloria Fabijanić Jelović, Radio Korzo
 

Jiří Bubeníček, plesalec in koreograf, je diplomiral na Konservatoriju za ples v Pragi. Kot eden od dobitnikov slovite nagrade Lausanne (1992) je dobil mesto v Hamburškem baletu Johna Neumeierja, v katerem je leta 1997 postal prvak. Veliki Neumeier je zanj koreografiral vlogo Vaslava Nižinskega v svojem baletu Nižinski. Kot izjemen plesalec se je Jiří izkazal tudi v drugih vlogah. Od leta 1999 se ukvarja z neodvisnimi produkcijami in koreografijo; med njegovimi najbolj znanimi deli so Nedosegljivi kraji (Unerreichbare Orte) za Hamburški balet (2005), Dih duha (Le Souffle de l'Esprit) za Zűriški balet (2007), Toccata za New York City Ballet (2009). V zadnjem času je ustvaril odmevne koreografije za Slovensko narodno gledališče v Ljubljani, Balet HNK v Zagrebu, Kraljevi švedski balet, Teatra dell'Opera Roma Ballet, Nuovo Balletto di Toscana in Balet La Scale v Milanu. 

HNK Ivana pl. Zajca Reka: Romeo in Julija

19. jun. 20:00
Več terminov

19,00 I 24,00 I 28,00 I 35,00 EUR

16,00 I 21,00 I 25,00 I 29,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

10-odstotni družinski popust ob nakupu vsaj dveh vstopnic za isto predstavo.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI