Hoja po vrvi, strašljivo in neznosno lepo

Razmislek o Zemlji – osrednja zgodba našega časa

V prvi polovici nove sezone v ospredje postavljamo razmislek o Zemlji, o raznovrstnosti kamnin, rastlin in živali, o rasti človeške populacije, o vprašanjih, kako ravnati z naravnimi viri … K sodelovanju smo povabili ugledne znanstvenice in znanstvenike Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ki za Galerijo Cankarjevega pripravljajo veliko naravoslovno razstavo V vrtincu sprememb. Prvič v zgodovini Cankarjevega doma našo osrednjo galerijo namenjamo naravoslovju.

Z razstavo bi radi opozorili na desetletja dolgo neuspešno prizadevanje Prirodoslovnega muzeja Slovenije za nove razstavne prostore, ki bi bili za to ugledno institucijo nujni. Tu ne gre le za sodobne načine razstavljanja naravoslovja, ampak tudi za prostore, ki omogočajo ustrezno arhiviranje in hrambo naravne in kulturne dediščine. Nobenega razloga ni, da bi eksponat iz naravoslovja obravnavali manj pozorno od umetniških del. Prirodoslovni muzej Slovenije, ki je izšel iz Deželnega muzeja na Kranjskem, je lani obhajal častitljivo 200. obletnico obstoja in ob tej priložnosti smo se tudi odločili za sodelovanje.

Seveda pa je zgodba o odnosu človeka do narave ravno v obdobju intenzivnih podnebnih sprememb zagotovo osrednja zgodba našega časa. Ob njej nočemo zaiti v moraliziranje, in sicer v črno-belo interpretacijo o nespametnem, pohlepnem in škodljivem človeku, ki uničuje naravo, medtem ko se dan plačila za grehe že apokaliptično kaže na obzorju. 
 

Pester umetniški, humanistični in kongresni program 

Sicer pa vam zapisi v tej knjižici razkrivajo, da smo pripravili pester umetniški, humanistični in kongresni program. V leto 2023 bomo vstopili z veliko baletno koprodukcijo Giselle v izvedbi SNG Opere in baleta Ljubljana ter koreografiji Joséja Martineza, koreografa in zvezdnika Pariške opere. 

Leto 2023 nam bo prineslo tudi konec obnove vseh garderobnih prostorov, kar bo številnim umetnikom, umetnicam in podpornim službam omogočilo spodobne priprave na nastope. Zaživel bo tudi nov, sedmi oder Cankarjevega doma. Več o tem prihodnje leto.
 

Živimo v času, ko se počutimo kot vrvohodci

Ljudje sprememb ne maramo. Več ko je sprememb, manj je varnosti. Vendar nas spremembe prej ali slej doletijo. Vsebine, ki jih pripravlja Cankarjev dom, nas soočajo z najrazličnejšimi doživetji in razmisleki, ki nam pomagajo, da se s spremembami v življenju srečujemo z več notranje harmonije in širših obzorij. 

Živimo v času, ko se počutimo kot vrvohodci. Opore je malo. Smo visoko nad breznom. Razpeta vrv včasih zaniha. Strašljivo, toda kljub vsemu razburljivo in neznosno lepo!


Uršula Cetinski
generalna direktorica Cankarjevega doma
 

Vsebine, ki jih pripravlja Cankarjev dom, nas soočajo z najrazličnejšimi doživetji in razmisleki, ki nam pomagajo, da se s spremembami v življenju srečujemo z več notranje harmonije in širših obzorij.

Značke
Najbolj brano

2. Mednarodni plesni festival Baletne noči

Simon Popek bo soodločal o dobitnikih zlatih globusov

Poletna muzejska noč v Cankarjevem domu

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI