Marylin Monroe, 1960; © Fondation Henri Cartier Bresson / Magnum Photos – od septembra dalje v Galeriji CD

Cartier-Bresson julija v palači Grassi, septembra v Cankarjevem domu

Marsikje so umetniška prizorišča še zaprta, ali pa dihajo v močno zmanjšanem obsegu. Londonski center Barbican, ki je sicer veliko večji od Cankarjevega doma, je pa približno enako star in ravno tako predstavlja različna umetniška področja ter prireja številne družabne dogodke, je še vedno zaprt. Napovedujejo, da bodo vrata odprli 13. julija 2020, vendar postopoma, najprej galerijo in tropski oz. botanični vrt, potem pa še vse ostalo.


Moškost in nežnost


V galeriji bodo pripravili zanimivo fotografsko razstavo, ki so jo naslovili Moškosti (Osvoboditev v fotografiji), razstava pa se bo ukvarjala z različnimi prezentacijami moškosti, kot so jih v objektiv ujeli zanimivi fotografi in filmski ustvarjalci, med katerimi je tudi glasbenica Laurie Anderson. Z razstavo se bodo povezovale različne vsebine, ki se dotikajo moškosti: moč, patriarhat, stereotipne predstave o moškosti in podiranje tabujev, ki so povezani z njimi, moškost in nežnost, žensko razumevanje moškosti ipd. 
Sicer pa se Barbican pridružuje aktivnemu opozarjanju na nevarnosti sistemskega rasizma. Poslovni direktor Sir Nicholas Kanyon je napovedal, da pripravljavljajo posebno strategijo za vzpostavljanje enakosti in vključevanje vseh, ki naj bi jih okrepila pri prizadevanjih za socialno pravičnost, zoper neenakost in rasizem.


Cartier-Bresson v Benetkah in Ljubljani
 

11. julija 2020 se v življenje vračata tudi pomembni beneški galeriji Palazzo Grassi in Punta della Dogana. Obe v lasti zbiratelja umetniških del in mogotca Françoisa Pinaulta. V palači Grassi bo na ogled razstava slovitega francoskega fotografa Henrija Cartierja-Bressona (1908-2004) Le Grande Jue. Pet zanimivih kuratorjev, in sicer fotografinja Annie Leibovitz, filmski režiser Wim Wenders, španski pisatelj Javier Cercas, Slyvie Aubenas (Francoska nacionalna knjižnica) in zbiratelj François Pinault so iz mogočnega opusa Cartierja-Bressona izbrali vsak po petdeset fotografij. Ponosni smo, da bomo novo sezono v Cankarjevem domu tudi mi začeli z razstavo portretov Henrija Cartierja-Bressona Iz oči v oči. Odprli jo bomo v torek, 22. septembra 2020.

Julija se odpira tudi pariški Louvre


6. julija 2020 se odpira tudi pariški Louvre, ki bo letos najverjetneje ohranil le dvajset odsotkov obiskovalcev, izguba pa bo 40-milijonska. Leta 2018 so z vstopnicami zaslužili 87 milijonov evrov. Poslej ga bodo obiskovalci, mlajši kot 26 let, lahko obiskali brezplačno. Ker kar tri četrtine obiskovalcev tega muzeja predstavljajo turisti iz tujine, direktor Jean Luc Martinez predvideva, da se bodo na noge lahko postavili šele leta 2024, ko bo v Parizu Olimpijada. Sicer je muzeju zaposlenih 2.200 ljudi, ki se ukvarja s približno pet tisočimi projekti. Na januar prihodnje leto so prestavili otvoritvi razstav nemškega renesančnega mojstra Albrechta Altdorferja in italijanskega kiparstva od Donatella do Michelangela, ki so jo naslovili Telo in duša. 


V dunajski Albertini Modern razstavljajo avstrijsko umetnost


V dunajski galeriji Albertina Modern, ki je nova pridobitev slovite galerije Albertina na Karlovem trgu, je na ogled razstava avstrijske umetnosti od leta 1945 do 1980. Posebne sobe so namenjene Hundertwasserju ter izjemnima slikarjema Arnulfu Rainerju in Marii Lassnig. Sicer pa se, kot pravi direktor Albertine Klaus Albrecht Schöder, tudi slovita Albertina brez državne pomoči iz najhujše krize doslej ne bo izkopala sama, saj bodo konec leta izgube znašale od 6 do 8 milijonov evrov. Zaenkrat še razmišljajo, kaj storiti z jeseni napovedano razstavo Modiglianija, kajti v tem trenutku še ni jasno, ali bi na Dunaj z vseh koncev sveta sploh lahko prispela vsa umetniška dela, obiskati pa bi jo moralo najmanj 250.000 obiskovalcev, ki v sedanjih okoliščinah več niso samoumevni, saj galerijski prostori, če ne drugega, ne morejo biti nabito polni. Velik uspeh je bil lanski Dürer, za katerega so odšteli več milijonov evrov, v treh mesecih si ga je ogledalo 450.000 ljudi, tako da so z vstopninami pokrili vse stroške, pa še nekaj je ostalo.
 

Kaj prihodnji teden ponuja Mala terasa sredi Ljubljane


Prihodnji teden vas ob večerih v Klubu CD v okviru cikla Mala terasa sredi Ljubljane pričakujejo M.U.G Trio, tolkalski duo Dendrocopos ter plesalka Urška Centa in harfistka Zvezdana Novaković. Po prvih treh večerih ta teden se je izkazalo, da so dogodki v našem Klubu CD zelo prijetni, saj so jih mnogi navdušeni obiskovalci označili za čarobne.
 

Najbolj brano

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

Ne sledite, bodite tok!

Cankarjev dom v letu 2023

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI