3D-kranjica

3D-kranjica 100-krat povečana slovenske avtohtona kranjska čebela v Veliki spremejemni dvorani

Ob svetovnem dnevu čebel in enajstem letu mestnega čebelarstva na strehi Cankarjevega doma v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije v Veliki sprejemni dvorani predstavljamo  3D-kranjico, fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele.

Izdelan je s 3D-tiskom; za osnovo je služila prava kranjska čebela, do mikrona natančno slikana z Micro CT napravo. Maketa je izdelana v razmerju 100 : 1 in v dolžino meri 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, nato pa odpotoval še na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer je vzbudil izjemno pozornost – v slovenskem paviljonu si ga je ogledalo skoraj miljon ljudi. Z razstave v Dubaju je orjaški model kranjske čebele pripotoval v Cankarjev dom, kjer je v Veliki sprejmni dvorani prvič na ogled v Sloveniji.

3D-kranjica je financirana iz sredstev Javne svetovalne službe v čebelarstvu.

Čebele so opraševalke večine rastlin ter pomemben člen naravnega ravnovesja in obstoja življenja na Zemlji.


Na strehi Cankarjevega doma sobivajo s kulturo že enajst let in tako smo med prvimi mestnimi čebelarji v Sloveniji. Naš med je visoke kakovosti s certifikatom Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.
 


Več o urbanem čebelarstvu v Cankarjevem domu >>

Do 20. maja 2022

Značke
Najbolj brano

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

Ne sledite, bodite tok!

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI