Sezona 2023/24

Likovni kritiki izbirajo

Cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov

Pretekli dogodek
Do 11. sept. 2023
Prosti vstop

Pretekli dogodek
19. sept. 2023 - 15. jan. 2024
Prosti vstop

Pretekli dogodek
16. jan. - 11. mar. 2024
Prosti vstop

Pretekli dogodek
12. mar. - 13. maj 2024
Prosti vstop

14. maj - 1. jul. 2024
Prosti vstop

Letni cikel štirih razstav, na katerih se vsakokrat predstavita dvojec likovni kritik in umetnik, pri čemer kritik izbere umetnika in njegovo delo ter ga s kritiškim komentarjem predstavi javnosti. 

Društvo SDLK v sodelovanju s Cankarjevim domom v tem ciklu množično občinstvo seznanja z aktualnim umetnostnim dogajanjem in tako sledi svojemu poslanstvu populariziranja likovne umetnosti. Dogodki so od leta 1985 do 1988 potekali kot redne mesečne predstavitve z naslovom Likovno delo meseca z značilnim srebrnim listom, po 2008 pa so se te preimenovale v Likovni kritiki izbirajo. V letu 2024 uvajamo novost – kuratorico ali kuratorja cikla. Prva bo to vlogo prevzela Maja Kač ter bo izbrala štiri kritičarke in kritike, ki jim bo zaupala izbor in predstavitev umetnice ali umetnika. Vsako parno leto bomo v okviru cikla med Slovenskim bienalom ilustracije izvedli še peto razstavo Likovni kritiki izbirajo ... ilustracije.

Letošnji izbor kritikov in umetnikov:

  • 16. 1. 2024 Kritičarka: Maša Žekš; umetnik: Patrik Dvorščak
  • 12. 3. 2024 Kritičarka: Sara Nuša Golob Grabner; umetnica: Blažka Križan
  • 14. 5. 2024 Kritičarka: Iza Pevec, umetnica: Nataša Berk
  • 2. 7. 2024 Kritičarka: Meta Kordiš; umetnica: Tanja LažetićO društvu
SDLK – Slovensko društvo likovnih kritikov je bilo ustanovljeno leta 1973, da bi združevalo likovne kritike, ki razvijajo kritiško misel na vseh področjih likovne umetnosti in arhitekture, urbanizma ter oblikovanja. Njegovo poslanstvo je v utemeljevanju in spodbujanju kritične teorije na razširjenem polju likovne umetnosti in vizualne kulture, v podpori pri razvijanju metodoloških orodij likovne kritike, stalni refleksiji njenega položaja v družbi in dokumentiranju stanja, zaščiti moralnih, profesionalnih interesov in pravic članov ter skrbi za populariziranje stroke. Prvi predsednik društva, ki je imelo ob ustanovitvi štiriinštirideset članov, je bil Aleksander Bassin. Društvo so v njegovem petdesetletnem delovanju vodili še Stane Bernik, Peter Krečič, Brane Kovič, Gojko Zupan, Meta Gabršek Prosenc, Judita Krivec Dragan, Boris Groupič, Saša Nabergoj in aktualna predsednica Nadja Zgonik. Leta 2023 je v Cankarjevem domu proslavilo 50-letnico svojega obstoja.

V preteklosti je z organizacijo okroglih miz in simpozijev kontinuirano preverjalo stanje v likovni kritiki, posebej uspešno pa je bilo praktično sodelovanje z Galerijo Velenje od leta 2006 do 2016, kjer je SDLK letno organiziralo skupinske razstave, vezane na aktualne dogodke in tematike, med katerimi je bila še posebej odmevna Pogledi na slovensko kiparstvo 1975–2015. Društvo je od leta 2008 do 2016 izdalo osem letnikov publikacije Forum: revije Slovenskega društva likovnih kritikov, s prispevki njegovih članov. V sodelovanju s Cankarjevim domom je leta 2014 (do 2017 in od 2023 dalje) začelo podeljevati stanovske nagrade za likovno kritiko kritiško pero (nagrada za življenjsko delo, priznanje za likovno kritiko in kuratorstvo, priznanje za mladega kritika). SDLK je angažirano tudi mednarodno, saj deluje v tesni povezanosti s slovensko sekcijo Mednarodnega združenja likovnih kritikov AICA (Association Internationale des Critiques d ‘Art, v okviru Unesca).


 

Vaš dogodek pri nas

Veliko več kot samo najem

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI