Pretekli dogodek
30. okt. 2021 17:00

Zadnje javno vodenje po fotografski razstavi Joca Žnidaršiča Leta preloma

Zaradi omejenega števila mest so prijave na vodenje obvezne.
Prijavo z imenom in priimkom prosim pošljite na naslov stiki@cd-cc.si.

 

Joco Žnidaršič, legenda slovenskega fotoreporterstva, je imel pomembno vlogo pri razvijanju vizualne senzibilnosti v novinarskih vrstah, uvajal visoke kriterije fotografskih prispevkov in spodbujal mlajše generacije fotografov. V letih od 1988 do 1991 je Žnidaršič v svoj objektiv ujel skoraj vse najpomembnejše dogodke tega, za Slovenijo prelomnega časa: od afere JBTZ in velikih zborovanj na Kongresnem trgu in Trgu republike, Gorbačova v Sloveniji in zadnje konference neuvrščenih pred razpadom SFRJ,  prvih demokratičnih, večstrankarskih in predsedniških volitev, plebiscita, rojstva samostojne države, vojne za obrambo samostojnosti in pogajanj na Brionih, pa do uspehov slovenskih športnikov in kulturnikov ter utripa vsakdana tedanjega časa. Pri nekaterih dogodkih, ko na terenu ni bilo drugih fotografov, je imel Žnidaršič ekskluzivo: te fotografije imajo poseben dokumentarni in arhivski pomen. Ob znamenitih zgodovinskih prizorih bo predstavljena tudi vrsta fotografij, v katerih se razkriva prava, humanistična narava fotografa z izjemno vizualno zgovornostjo in občutljivostjo.

Dobitnik nagrade World Press Photo, ki je postavil standarde slovenski reportažni fotografiji, je vedno vztrajal pri realni, pristni predstavitvi stvarnosti s fotografijo, ki spoštuje človekovo nedotakljivost in dostojanstvo. Razstava v šestnajstih poglavjih in skoraj dvestotih fotografijah skozi objektiv velikega fotografa predstavlja čas, ki je pripeljal do velikih sprememb v naši družbi.

Prijava na vodeni ogled po razstavi >>

Cene vstopnic:
• posamezna: 6 in 4* EUR (* za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence)
• družinska: 14 EUR (največ 2 odrasla in 4 otroci, mlajši od 15 let, za otroke do 6 let: brezplačno)
• javno vodenje: BREZ doplačila

Zadnje javno vodenje po fotografski razstavi Joca Žnidaršiča Leta preloma

30. okt. 2021 17:00
30. okt. 2021 17:00
Več terminov

6,00 EUR

4,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Javno vodenje BREZ doplačila

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI