Pretekli dogodek
16. jun. do 1. nov. 2021

Joco Žnidaršič: Leta preloma

Fotografska razstava
Ob 30. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije

Joco Žnidaršič pripada najstarejši generaciji slovenskih fotografov, je tudi legenda slovenskega  fotoreporterstva. Kot dolgoletni urednik fotografije osrednjega slovenskega časnika je odigral veliko vlogo pri razvijanju vizualne senzibilnosti v novinarskih vrstah, uvajal visoke kriterije fotografskih prispevkov ter spodbujal mlajše generacije fotografov, ki so se vrstili v uredništvu Dela.

30. obletnica osamosvojitve Slovenije se je ponudila kot prava priložnosti, da iz njegovega obsežnega opusa predstavimo prvovrsten izbor obdobja 1988 – 1991 ko je njegova fotografija beležila čas, ki je pripeljal do velikih sprememb v naši družbi.  Joco je namreč s svojo kamero zabeležil skoraj vse najpomembnejše dogodke tega, za Slovenijo prelomnega časa: od afere JBTZ in velikih demonstracij na Kongresnem trgu, mitinga na Trgu Republike, Gorbačova v Sloveniji in zadnjega kongresa Zveze komunistov, zborovanja za Slovenijo, plebiscita, razglasitve in predsedniških volitev, do konference na Brionih in začetkov vojne. Pri nekaterih dogodkih, ko na terenu ni bilo drugih fotografov, je imel Žnidaršič ekskluzivo: te njegove fotografije imajo posebno dokumentarno in arhivsko težo. Ob znamenitih zgodovinskih prizorih bomo predstavili tudi vrsto fotografij, v katerih se razkriva prava, humanistična narava fotografa z izjemno vizualno zgovornostjo in občutljivostjo.

»Junijske fotografije slovenske zastave na vrhu Triglava so najbolj ikonične fotografije slovenskega osamosvajanja. Ikonične pa so tudi zaradi svoje nepopolnosti. Vihrajoča trobojnica na vrhu Triglava, ki nima več zvezde, a še nima grba, pripoveduje o dinamiki zgodovine. Pripoveduje o stotinkah, sekundah in dnevih, ko starega ni bilo več, novo pa še ni dokončno nastalo.« dr. Ali Žerdin v katalogu ob razstavi

Poleg fotografij sta v Dvorani Duše Počkaj kot del razstave na ogled filma o avtorjevem življenju in delu: srednjemetražni dokumentarni film režiserke Maje Weiss z naslovom Foto/Photo portret Joco Žnidaršič, Neznosna lahkost fotografiranja (produkcija RTV Slovenija, 2005) predstavlja mojstra Žnidaršiča v zgodovinskem času in prostoru, ki ga zamejujejo njegove fotografije; od potovanj z maršalom Titom do odkrivanja lipicancev, slovenskih vinogradov, planin ali morja; od vin in Planice do vojne za Slovenijo ter v video intervju z avtorjem, ki je letos nastal v produkciji Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Ob razstavi je izšel obsežen katalog z besedili Nine Pirnat Spahić, dr. Alija Žerdina in Irene Uršič ter bogatim izborom na razstavi predstavljenih fotografij.  Oblikovanje kataloga: Brane Žalar

Joco Žnidaršič: Leta preloma

16. jun. do 1. nov. 2021
Več terminov

6,00 EUR

4,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Galerija je odprta od 10. do 19. ure, četrtek od 10. do 21. ure, nedelja od 10. do 18. ure. Vhod v vse razstavne prostore je s Prešernove ceste.

V sodelovanju z
Muzej novejše zgodovine Slovenije

Zasnova razstave
Irena Uršič
dr. Ali Žerdin
Barbara Čeferin
 

Izbor fotografij
Irena Uršič
dr. Ali Žerdin
Joco Žnidaršič

 

 

 

 

Besedila
dr. Ali Žerdin

Grafično oblikovanje in postavitev razstave
Katarina Štok Pretnar

Donator
Fotoformat, Ljubljana

Razstava poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

Katalog ob razstavi Joco Žnidaršič: Leta preloma
Preko 150 fotografij s spremnimi besedili in opisi.
Besedila: dr. Ali Žerdin, Irena Uršič, Nina Pirnat-Spahič
Mehka vezava; 174 strani
Oblikovanje: Brane Žalar
Cena: 5 EUR

Razstava je odprta
pon., tor., sre., pet., sob.: 10.00 – 19.00
čet.: 10.00 – 21.00
ned.: 10.00 – 18.00

 

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI