16. jun. do 1. nov. 2021

Joco Žnidaršič: Leta preloma

Fotografska razstava
Ob 30. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije

Joco Žnidaršič pripada najstarejši generaciji slovenskih fotografov, je tudi legenda slovenskega  fotoreporterstva. Kot dolgoletni urednik fotografije osrednjega slovenskega časnika je odigral veliko vlogo pri razvijanju vizualne senzibilnosti v novinarskih vrstah, uvajal visoke kriterije fotografskih prispevkov ter spodbujal mlajše generacije fotografov, ki so se vrstili v uredništvu Dela. 30. obletnica osamosvojitve Slovenije se je ponudila kot prava priložnosti, da  iz njegovega obsežnega opusa pripravimo prvovrsten izbor obdobja 1988 – 1991 in javnosti predstavimo, kako je njegova fotografija beležila čas, ki je pripeljal do velikih sprememb v naši družbi.  Joco je namreč s svojo kamero zabeležil skoraj vse najpomembnejše dogodke tega, za Slovenijo prelomnega časa: od afere JBTZ in velikih demonstracij na Kongresnem trgu, mitinga na Trgu Republike, Gorbačova v Sloveniji in zadnjega kongresa Zveze komunistov, zborovanja za Slovenijo, plebiscita, razglasitve in predsedniških volitev, do konference na Brionih in začetkov vojne. Pri nekaterih dogodkih, ko na terenu ni bilo drugih fotografov, je imel Žnidaršič ekskluzivo: te njegove fotografije imajo posebno dokumentarno in arhivsko težo. Ob znamenitih zgodovinskih prizorih bomo predstavili tudi vrsto fotografij, v katerih se razkriva prava, humanistična narava fotografa z izjemno vizualno zgovornostjo in občutljivostjo.

Poleg fotografij bosta v Dvorani Duše Počkaj kot del razstave na ogled dva filma o avtorjevem življenju in delu: srednjemetražni dokumentarni film režiserke Maje Weiss z naslovom Foto/Photo portret Joco Žnidaršič, Neznosna lahkost fotografiranja (produkcija RTV Slovenija, 2005) predstavlja mojstra Žnidaršiča v zgodovinskem času in prostoru, ki ga zamejujejo njegove fotografije; od potovanj z maršalom Titom do odkrivanja lipicancev, slovenskih vinogradov, planin ali morja; od vin in Planice do vojne za Slovenijo ter v video intervju z avtorjem, ki je letos nastal v produkciji Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

 

Joco Žnidaršič

je bil rojen 20. marca 1938 v Šoštanju. Leta 1963 je absolviral na ljubljanski medicinski fakulteti. Že med študijem se je začel ukvarjati z reportažno in umetniško fotografijo in se je pozneje tej dejavnosti povsem posvetil. Delal je kot fotoreporter pri Študentski tribuni, TT-ju Tovarišu, od leta 1974 pa do upokojitve kot urednik fotografije pri časopisnem podjetju Delo.

Poleg novinarskega –fotoreporterskega dela za časnike in revije je ustvaril vrsto odličnih fotomonografij, ki so mu prinesle sloves enega najvidnejših slovenskih umetniških in reporterskih fotografov. Omenimo naj le samostojne fotomonografije: Foto Joco Žnidaršič, Ljubljana, Bohinj, Slovenski vinogradi, Pot k očetu (himalajski potopis), Dobimo se na tržnici, Golf na Slovenskem, Deset let je Slovenija država, Moja Slovenija, Lipicanci, Najlepša pot zeleni prstan Ljubljane ter Ljubljana lepa in prijazna, na katere se je kritika odzvala z visokimi ocenami, knjižno občinstvo pa z dobrim sprejemom.
Zasnoval in uredil je še dvajset drugih fotomonografij, v katerih je imel tudi pomemben fotografski avtorski delež. Med njimi so bile posebej uspešne: Zakladi Slovenije (prva izdaja), Vojna za Slovenijo, Lepa Slovenija, Planica (I.. in II.) in Slovenija lepotica Evrope.

Joco Žnidaršič je mednarodni mojster umetniške fotografije – EFIAP. Prejel je več kot petdeset domačih in tujih nagrad in priznanj za svoje delo. Nekatere najpomembnejše med njimi so: nagrada Prešernovega sklada, Župančičeva nagrada, Puharjeva plaketa za življenjsko delo, nagrada »Consortium veritatis« - najvišje slovensko priznanje za novinarsko delo. Je prvi prejemnik nagrade »World Press Photo« na Slovenskem. Leta 2009 ga je predsednik republike Slovenije Danilo Turk odlikoval z »Zlatim redom za zasluge« za življenjsko delo na fotografskem področju in za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije. Leta 2013 je prejel nagrado glavnega mesta Ljubljane, leta 2017 pa ga je predsednik države Borut Pahor odlikoval z »Redom za zasluge«, ki ga je prejel kot soavtor v skupini ustvarjalcev akcije »Slovenija moja dežela«. Deluje kot svobodni fotoreporter in solastnik založbe Veduta AŽ, d.o.o., ki izdaja fotomonografije.

 

Joco Žnidaršič: Leta preloma

16. jun. do 1. nov. 2021
Več terminov

6,00 EUR

4,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Galerija je odprta od 10. do 19. ure, četrtek od 10. do 21. ure, nedelja od 10. do 18. ure. Vhod v vse razstavne prostore je s Prešernove ceste.

V sodelovanju z
Muzej novejše zgodovine Slovenije

Zasnova razstave
Irena Uršič
dr. Ali Žerdin
Barbara Čeferin
 

Izbor fotografij
Irena Uršič
dr. Ali Žerdin
Joco Žnidaršič

 

 

 

 

Besedila
dr. Ali Žerdin

Grafično oblikovanje in postavitev razstave
Katarina Štok Pretnar

Donator
Fotoformat, Ljubljana

Razstava poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

Katalog ob razstavi Joco Žnidaršič: Leta preloma
Preko 150 fotografij s spremnimi besedili in opisi.
Besedila: dr. Ali Žerdin, Irena Uršič, Nina Pirnat-Spahič
Mehka vezava; 174 strani
Oblikovanje: Brane Žalar
Cena: 10 EUR

Razstava je odprta

pon., tor., sre., pet., sob.: 10.00 – 19.00
čet.: 10.00 – 21.00
ned.: 10.00 – 18.00

 

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI