Pretekli dogodek
8. avg. 2020 19:00

Javna vodenja po razstavi IDEJA

Javni vodenji v četrtek, 6., in v soboto, 8. avgusta 2020, ob 19. uri

Znanost in tehnologija sta še dandanes področji, na katerih se tesno prepletata razum in veščina. Če prvemu ves čas pojemo slavospeve, drugo večkrat spregledamo, kar odzvanja tudi v boljši prepoznavnosti boginje modrosti Atene in večkrat pozabljenem kovaškem bogu Hefajstu. Kljub vsemu pa sta v antični Grčiji oba predstavljala pomemben del olimpskega panteona, s tem pa starogrških načel, ki so teorijo tesno povezovala s prakso.

Razstava Ideja, znanost in tehnologija antične Grčije pa ne predstavlja le plodovitega razmerja med idejo in njenim udejanjenjem, pač pa praznuje tudi sožitje družboslovja in naravoslovja v antični Grčiji. Medtem ko je Pitagora, danes znan po svojem matematičnem izreku, utemeljeval teorijo glasbe, je Aristotel, filozofski veleum, s pomočjo empiričnega izkustva zatrjeval, da bi planet, na katerem bivamo, lahko bil okrogel.

Razstava, ki je razdeljena na več tematskih sklopov – od umetnosti, prek medicine in astronomije pa do matematike in biologije – bo na javnih vodenjih skupaj z drobci starogrške mitologije predstavljena kot raznovrsten, a hkrati enoten svet, katerega razcvet je za vedno spremenil tok zgodovine.
 
Prijave zbiramo do zapolnitve mest na stiki@cd-cc.si.
Cena vodenega ogleda: 4 EUR / osebo

Nakup vstopnic je ob predhodni prijavi mogoč na recepciji in blagajni Cankarjevega doma.

Javna vodenja po razstavi IDEJA

6. avg. 2020 19:00
8. avg. 2020 19:00
Več terminov

Cena vodenega ogleda: 4 EUR / osebo
Nakup vstopnic je ob predhodni prijavi mogoč na recepciji in blagajni Cankarjevega doma.

Prijave in informacije: E stiki@cd-cc.si

 

 

Pretekli dogodek
2. jul. ob 17:00 in 19:00

Andrej Detela: komentirani ogled razstave Ideja

Razstavo Ideja, znanost in tehnologija antične Grčije si jlahko izjemoma ogledate v družbi Andreja Detele. Fizik in izumitelj se bo v svojem komentarju posvečal predvsem znanstvenim vidikom življenja v antiki, ki pa nikakor niso bili ločeni od vsakdana. Naloge fizike, matematike in biologije so bile namreč tesno povezane z razumevanjem obstoja in delovanja celotnega vesoljskega ustroja.

 

Andrej Detela je med pionirji, ki utemeljujejo znanstveno teorijo sintropije. Na praktičnem področju je ustvaril vrsto inovacij za elektromotorje v električnih vozilih nove generacije in soustanovil visokotehnološko podjetje Elaphe. Dlje je bil zaposlen na Inštitutu Jožef Štefan. Doslej je napisal tri strokovne knjige o sintropiji, dve knjigi pravljic (še neobjavljeno) ter zbirko popotnih dnevnikov Sanje v vzhodni sobi (CZ, 2008), v kateri radovedno in kritično razgrinja sodobno družbeno dogajanje ter ga v orfiškem smislu povezuje z znanostjo-umetnostjo-filozofijo-duhovnostjo.

 

Prijave zbiramo do zapolnitve mest na stiki@cd-cc.si
Cena vodenega ogleda: 4 EUR / osebo

Nakup vstopnic je ob predhodni prijavi mogoč na recepciji in blagajni Cankarjevega doma.

Andrej Detela: komentirani ogled razstave Ideja

2. jul. ob 17:00 in 19:00
Več terminov

4 EUR / osebo
Nakup vstopnic je ob predhodni prijavi mogoč na recepciji in blagajni Cankarjevega doma.

Ni več prostih mest.

Ideja: Novoletni rituali v antiki

Praznični vodeni ogled razstave Ideja, znanost in tehnologija antične Grčije

Razstava bo na silvestrovo odprta do 1. ure zjutraj.

Za obiskovalce silvestrovanja v Cankarjevem domu po 21. uri možen ogled razstave po ceni 2 EUR.

Zadnje popoldne leta se bomo sprehodili skozi zgodovino antičnega zimskega praznovanja ter znanstvenih in tehnoloških domislic.

Sodobno praznovanje novega leta povezujemo že z mezopotamskim, prav v antiki pa so ga umestili na prehod iz decembra v januar. Uvedbo je zagotovo sprožil julijanski koledar, vendar so stari Grki že pred tem pozimi prirejali svojevrstne rituale ter z njimi mraz in temo odganjali z ognjem – s prižiganjem plamenic in kresov, z jedmi, pijačo in tudi s promiskuitetnim vedenjem. Ob vodnem ogledu bomo obiskovalcem pripravili pokušino dobrot z antične mize.

Informacije in prijave: E stiki@cd-cc.si T 01 24 17 327

 

Ideja: Novoletni rituali v antiki

Ni več prostih mest.
Več terminov

10 EUR (s prigrizki in pijačo)

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Do 31. jan. 2021

Henri Cartier-Bresson: Iz oči v oči (Tête à tête) - od 9. januarja 2021 začasno zaprta

Razstava fotografskih portretov

Razstava je od sobote, 9. januarja 2021, začasno zaprta.

Skladno z ukrepi in odloki Vlade RS za zajezitev širjenja koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli vse razstave.

Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si in ob delavnikih od 11. do 13. ure tudi po T 01/2417-299.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>
 

Bi Mono Lizo zaradi poznavanja njenega portreta lahko prepoznali na ulicah Firenc? Bi med ljudmi na zabavi lahko razbrali Jean-Paula Sartra ali katerega koli drugega upodobljenca Cartier-Bressona? Ernst H. Gombrich
 

Na svoji dolgi poklicni poti je Henri Cartier-Bresson ustvaril veliko portretov tako slavnih osebnosti kot neznancev. Razstava z naslovom Iz oči v oči obsega sto portretov. Črno-bele fotografije so postavljene kronološko od 1933 do 1996 in povzemajo enega najdaljših znanih ustvarjalnih lokov v časovnem razponu šestdesetih let. 


Izbor za knjigo z naslovom Iz oči v oči – Tête à tête in razstavo ob svoji devetdesetletnici 1998 je  pripravil sam Henri Cartier-Bresson. Spremno besedilo za knjigo je prispeval slavni, leto dni mlajši, umetnostni zgodovinar Ernst H. Gombrich, premierno je bila predstavljena v ugledni londonski Narodni portretni galeriji. V knjigi so zbrani portreti ter občuten odsev javnega in kulturnega življenja 20. stoletja: od Pabla Picassa, Henrija Matissa in Alberta Giacomettija, Simone de Beauvoir in Jean-Paula Sartra, prek Marilyn Monroe, Edith Piaf in Coco Chanel do Cheja Guevare in Dalajlame pa Igorja Stravinskega in Roberta Oppenheimerja. Izbrani portreti, razstavljeni v Galeriji CD, so opremljeni tudi s kratkimi biografijami.


V Dvorani Duše Počkaj je na ogled dokumentarni film o tem velikem fotografu z naslovom Odločilni trenutki (1973). Na prehodu iz Galerije v Dvorano Duše Počkaj je razstavljen portret kiparja Vasje Žbone, domnevno edinega Slovenca, ki ga je portretiral HCB, fotografiji sta nastali v Parizu leta 1977.  
 

Zakaj portreti in zakaj prav ti portreti, katerih pogledi tako svetlo sijejo iz zapovedano pritajene svetlobe galerijskih sten? Za tišino tistih, ki so odsotni. Za njihovo prezenco, ki ne dopušča trivialnosti ali odvečnosti – v popolnem nasprotju s kričečo vsebino revijalnih publikacij, njihovo ljubeznijo do govoric in anekdot. Agnès Sire umetniška direktorica Fundacije HCB



Skladno s smernicami NIJZ vas prosimo, da ob obisku upoštevate naslednje usmeritve:

OBISK LE BREZ BOLEZENSKIH ZNAKOV
Prosimo vas, da obisk Cankarjevega doma načrtujete le brez bolezenskih znakov ter da si pred vstopom v razstavni prostor razkužite roke in upoštevate higieno kašljanja/kihanja.

UPORABA LASTNE ZAŠČITNE MASKE
V vseh prostorih Cankarjevega doma je obvezna uporaba lastne zaščitne maske.

SMER OGLEDA RAZSTAV
S talnimi oznakami je označena smer ogleda posamezne razstave, ki zmanjšuje možnost stikov med obiskovalci, hkrati pa je logična v smislu ogleda razstave.
 
PREPOVED DOTIKANJA RAZSTAVNIH EKSPONATOV

Prosimo, da v novih okoliščinah še dosledneje kot prej upoštevate popolno prepoved dotikanja razstavnih eksponatov in drugih elementov v razstavnih prostorih.
 
UPOŠTEVANJE MEDSEBOJNE RAZDALJE DVA METRA

Prosimo, da ves čas gibanja po prostorih Cankarjevega doma ohranjate medsebojno razdaljo.

OBISK V MAJHNIH SKUPINAH
Vstop v razstavne prostore je mogoč le za posameznike, družine oz. člane istega gospodinjstva ter manjše skupine (do 6 osebe).
 
BREZGOTOVINSKO PLAČILO
Priporočamo, da plačilo vstopnine in nakupa v galerijski trgovini opravite brezgotovinsko. Listanje publikacij v galerijski trgovini ni dovoljeno.
 
Posedanje po klopeh in zadrževanje v prostorih Cankarjevega doma nista dovoljena.
Vodenih ogledov razstav do nadaljnjega ne bomo organizirali.

Zdravje je na prvem mestu. Ostanimo narazen, da bomo kmalu lahko spet skupaj.

Henri Cartier-Bresson: Iz oči v oči (Tête à tête) - od 9. januarja 2021 začasno zaprta

Do 31. jan. 2021
Več terminov

6 EUR
4* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popusta ob nakupu na cd-cc.si

Razstava je odprta od PO do SO od 10. do 19. ure, ob NE in praznikih do 18. ure.

Cene vstopnic:

Posamična: 6 in 4* EUR
Družinska: 14 EUR (največ 2 odrasla in 4 otroci, mlajši od 15 let)
Za otroke do 6 let – brezplačno

 

Šole: 3 EUR/osebo
Skupine mlajših od 25 ali starejših od 65 let: 3´50 EUR/osebo
Skupine odraslih: 5 EUR/osebo

Vodenje / delavnica: doplačilo 20 eur/skupino
Javno vodenje: BREZ doplačila
Komentirani ogled: doplačilo 2 eur/osebo

Pretekli dogodek
11. okt. 2019 19:30

Modri 2: Refleksije

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Hossein Pishkar

Solist: Jaka Mihelač, bariton

Program
Leon Firšt, Refleksije*
Gustav Mahler, Vandrovčeve pesmi
Jan Sibelius, Simfonija št. 1 v e-molu, op. 39

* Prva izvedba, naročilo Slovenske filharmonije

 

Enaintridesetletni dirigent Hossein Pishkar iranskega rodu je leta 2017 osvojil tako nemško dirigentsko nagrado (Deutscher Dirigentenpreis) kot nagrado Ernsta von Schucha. Po študiju klavirja in kompozicije v Teheranu se je leta 2012 preselil v Nemčijo na študij dirigiranja k Rüdigerju Bohnu in se izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Riccardu Mutiju, Bernardu Haitinku idr. ter nabiral izkušnje kot asistent dirigentov Hermanna Bäumerja, Sylvaina Cambrelinga in Daniela Raiskina pri izvedbi opernih in simfoničnih del.

Program svojega debija z Orkestrom Slovenske filharmonije bo odprl z noviteto mladega slovenskega skladatelja Leona Firšta. Večkrat nagrajeni ustvarjalec je pri Refleksijah tematsko gradivo črpal iz klavirskih preludijev Lucijana Marije Škerjanca in iz svojih lastnih skladb. Sledile bodo štiri Vandrovčeve pesmi Gustava Mahlerja, ki jih je znameniti dirigent in poznoromantični skladatelj ustvaril na lastna besedila. Njihovo zvočno podobo je večkrat revidiral, leta 1897 pa dirigiral krstno izvedbo orkestralne različice. Simfonija v e-molu, prva v sedmerici simfonij najpomembnejšega finskega skladatelja Jana Sibeliusa, bo koncert zaokrožila v znamenju številnih solističnih pasusov znotraj orkestrskega sestava, začenši z uvodnim dolgim solom klarineta.

Modri 2: Refleksije

10. okt. 2019 19:30
11. okt. 2019 19:30
Več terminov

10, 14, 18, 22 EUR
8* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
27. feb. 2020 18:00

Javna vodenja po razstavi IDEJA

Javni vodenji v četrtek, 2. in 23. aprila, sta ODPOVEDANI.

Cankarjev dom je zaprt, zato vas vabimo k virtualnemu ogledu razstave Ideja. Doživite razstavo z zvočnim vodnikom.

Skladno z uredbo Ministrstva za zdravje RS je Cankarjev dom do nadaljnjega zaprt, odpovedali smo vse prireditve.
 

Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si ali telefonski številki 01/2417-299 vsak delavnik od 10. do 15. ure ter prek zasebnih sporočil na družbenih omrežjih CD.

Hvala za razumevanje.

 

Znanost in tehnologija sta še dandanes področji, na katerih se tesno prepletata razum in veščina. Če prvemu ves čas pojemo slavospeve, drugo večkrat spregledamo, kar odzvanja tudi v boljši prepoznavnosti boginje modrosti Atene in večkrat pozabljenem kovaškem bogu Hefajstu. Kljub vsemu pa sta v antični Grčiji oba predstavljala pomemben del olimpskega panteona, s tem pa starogrških načel, ki so teorijo tesno povezovala s prakso.

Razstava Ideja, znanost in tehnologija antične Grčije pa ne predstavlja le plodovitega razmerja med idejo in njenim udejanjenjem, pač pa praznuje tudi sožitje družboslovja in naravoslovja v antični Grčiji. Medtem ko je Pitagora, danes znan po svojem matematičnem izreku, utemeljeval teorijo glasbe, je Aristotel, filozofski veleum, s pomočjo empiričnega izkustva zatrjeval, da bi planet, na katerem bivamo, lahko bil okrogel.

Razstava, ki je razdeljena na več tematskih sklopov – od umetnosti, prek medicine in astronomije pa do matematike in biologije – bo na javnih vodenjih skupaj z drobci starogrške mitologije predstavljena kot raznovrsten, a hkrati enoten svet, katerega razcvet je za vedno spremenil tok zgodovine.

 

Prijave zbiramo do zapolnitve mest na stiki@cd-cc.si.

Javna vodenja po razstavi IDEJA

5. sep. 2019 18:00
19. sep. 2019 18:00
27. sep. 2019 18:00
10. okt. 2019 18:00
24. okt. 2019 18:00
7. nov. 2019 18:00
27. nov. 2019 17:00
28. nov. 2019 17:00
29. nov. 2019 17:00
30. nov. 2019 17:00
1. dec. 2019 17:00
3. dec. 2019 18:00
19. dec. 2019 18:00
16. jan. 2020 18:00
23. jan. 2020 18:00
8. feb. 2020 12:00
8. feb. 2020 17:00
13. feb. 2020 18:00
27. feb. 2020 18:00
8, 4* EUR
8, 4* EUR
8, 4* EUR
8, 4* EUR
8, 4* EUR
8, 4* EUR
8, 4* EUR
8, 4* EUR
Več terminov

Cena vodenega ogleda: 8 EUR / osebo
Cena za družine (vsaj 1 odrasla oseba in 1 otrok do 18 leta): 4 EUR / osebo

Prijave in informacije: E stiki@cd-cc.si

Nakup vstopnic je ob predhodni prijavi mogoč na recepciji in blagajni Cankarjevega doma.


Cena vodenega ogleda: 8 EUR / osebo

Cena za družine (vsaj 1 odrasla oseba in 1 otrok do 18 leta): 4 EUR / osebo

 

Prijave in informacije: E stiki@cd-cc.si

Pretekli dogodek
28. sep. 2019 12:00

Delavnica Ali znaš razbrati antično sporočilo?

10–15 let
Razvozlajte uganko in premagajte nasprotnika!

Čas antične Grčije je čas poln bojev za ozemlja in prevlado.
V veliki meri so bila za zmago Grkov pri ozemeljskih in pomorskih bitkah zaslužna povezovanja različnih mest.
Vendar so bile razdalje med temi mesti včasih ogromne, kar je otežilo marsikaj, predvsem pa sporazumevanje.
Ker niso želeli, da nasprotnik sporočila prestreže, še manj pa da jih prebere, so izumili raznovrstne načine kodiranja.
Spoznaj jih in razberi sporočila hitreje kot nasprotna ekipa.

Med delavnico vabimo starše, da si ob doplačilu 4 EUR/osebo ogledajo razstavo IDEJA, znanost in tehnologija antične Grčije.

Vstopnice za delavnico: 4 EUR/otroka (vključuje delavnico in vstop v galerijo)
Trajanje delavnice: 45 min

Otroci, ki se bodo udeležili delavnice imajo PROST VSTOP na polurno vodenje Ideja za bistre glave.
Cena vodenja brez delavnice: 4 EUR/otroka

Delavnica Ali znaš razbrati antično sporočilo?

21. sep. 2019 11:00
28. sep. 2019 12:00
Dvorana M2
Dvorana M2
Več terminov

4 EUR/otroka

Prijave: stiki@cd-cc.si

Pretekli dogodek
22. feb. 2020 10:30

Ideja za bistre glave

6–12 let ter 10–15 let
Vodenje za mlade in mlajše po razstavi IDEJA

Razstava IDEJA, znanost in tehnologija antične Grčije je kot labirint: polna čudes, ugank in novih znanj o starih Grkih in njihovem načinu življenja.
V svoji želji, da bi odkrivali svet in si olajšali ter polepšali vsakdan, so izumili število pripomočkov in naprav.
Marsikatero izmed njihovih domislic še dandanes uporabljamo – morda v malce predrugačeni obliki.
Priključite se polurnemu vodenju in odkrijte neverjetni svet starogrške tehnologije.

Informacije in prijave: Tina Kralj E stiki@cd-cc.si


Za udeležence delavnic (Kdo je premagal Minotavra? ter Ali znaš razbrati antično sporočilo?), ki bodo na dan vodenj, je obisk razstave BREZPLAČEN.

Ideja za bistre glave

24. avg. 2019 10:30
7. sep. 2019 10:30
21. sep. 2019 10:30
28. sep. 2019 10:00
28. sep. 2019 11:30
29. okt. 2019 17:00
8. feb. 2020 10:30
22. feb. 2020 10:30
od 6 do 12 let
od 6 do 12 let
Več terminov

4 EUR / otroka

Prijave: stiki@cd-cc.si

Pridržujemo si pravico, da ob prijavi manj kot šestih otrok vodenje odpovemo ali prestavimo.

Pretekli dogodek
Od 12. jun. 2019 do 3. maj. 2020

Vodenje in delavnice ob razstavi IDEJA, znanost in tehnologija antične Grčije

Cankarjev dom je zaprt, zato vas vabimo k virtualnemu ogledu razstave Ideja.

Doživite razstavo z zvočnim vodnikom.

 

Skladno z uredbo Ministrstva za zdravje RS je Cankarjev dom do nadaljnjega zaprt, odpovedali smo vse prireditve.
 

Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si ali telefonski številki 01/2417-299 vsak delavnik od 10. do 15. ure ter prek zasebnih sporočil na družbenih omrežjih CD.

Hvala za razumevanje.

Vstopite v vznemirljivi svet starogrške znanosti in tehnologije; v kulturo, ki je postavila temelje zahodni civilizaciji. Sprehodite se skozi vrsto tematskih modulov: od umetnosti, prek medicine in astronomije pa do matematike in biologije. Razvoj grške misli in iznajditeljstva je na ogled skozi niz odkritij, ki so na razstavi predstavljena interaktivno. 

Razstava Ideja predstavlja zgodbe antične Grčije v vsej njihovi veličini, predvsem pa na način, ki nagovarja ljudi vseh starosti in predznanja. Učencem in dijakom bo z animacijami, maketami in replikami popestrila snov, ki so jo ali pa jo še bodo spoznali v šoli, s tem pa grške inovacije prikazala zanimivo in nepozabno.

Učiteljem in drugim pedagoškim delavcem je na voljo različno pripravljalno gradivo, prilagojeno vsaki posamezni triadi OŠ ter srednjim šolam in gimnazijam, ob katerem bodo lahko učenci in dijaki še aktivneje in intenzivneje doživeli razstavo.

Vodene oglede razstave lahko dodatno popestrimo s tematsko povezano glasbeno-gledališko predstavo Pesem o Odiseju (11+) ali pripovedovalsko glasbeno predstavo Antični miti (15+), za najmlajše pa z različnimi likovnimi delavnicami.

 

 

Delavnice

Trajanje: 45 minut
Skupina: do dvajset oseb

• Otroci do 12. leta: Kdo je premagal minotavra?
Otroci se bodo na delavnici prelevili v grške mitološke junake in se s pomočjo domišljije borili proti pošastnemu minotavru. Ugotovili bodo, da mitološke zgodbe prebiramo na starogrških posodah in sami poslikali svoj krožnik ali pa si bodo izdelali gledališko masko.

• Mladi od 10. do 15. leta: Ali znaš prebrati antično sporočilo?
Danes sporočila kar drvijo po socialnih omrežjih in pametnih telefonih – kako pa so si jih predajali stari Grki? Učenci se bodo po skupinah preizkusili v dešifriranju Enejevega kriptografskega diska, špartanskega skitala in signalnih plemenic.

• Mladi od 12. do 18. leta: Matematika ali igra?
Kdo bi si mislil, da je lahko matematika tudi igra? Dijaki bodo spoznali in ustvarili Arhimedov ostomahion. Gre za sestavljanko iz 14 ploščic, ki skupaj tvorijo kvadrat, posamezne pa lahko v različnih kombinacijah tvorijo tudi zanimive oblike.
 

Vodenje

Trajanje: 45 minut
Skupina: do trideset oseb
Stari Grki so verjeli, da so njihove ideje navdihnjene od bogov in dane od narave. Nekatere njihove domislice so jim pomagale pri vsakdanjem življenju, druge so jim ga lepšale, tretje pa so že tedaj predstavljale navdušenje. Naši vodniki bodo predstavili bolj preproste in bolj zahtevne mehanizme, ki so velikokrat predhodniki današnjih: Heronovo bučo, ki je preprost parni stroj, Heronov odograf, ki je predhodnik današnjega taksimetra, batno črpalko, ki je predhodnica avtomobilskega motorja, in še veliko drugih.

 

Razstava je odprta od PO do SO od 10. do 19., ob ČE do 21., ob NE in praznikih do 18. ure.

Skupine (od 10 do 25 oseb) vrtcev, šol in mlajših od 25, starejših od 65 let ali upokojencev: 3 EUR na osebo;

druge skupine 6 EUR na osebo;

doplačilo za vodenje ali delavnico 20 EUR na skupino;

dogovori za skupine stiki@cd-cc.si



V sodelovanju z Znanstvenim centrom in tehnološkim muzejem NOESIS iz Soluna
 

Vodenje in delavnice ob razstavi IDEJA, znanost in tehnologija antične Grčije

Od 12. jun. 2019 do 3. maj. 2020
Več terminov

Skupine (od 10 do 25 oseb) vrtcev, šol in mlajših od 25, starejših od 65 let ali upokojencev: 3 EUR na osebo; druge skupine 6 EUR na osebo
Doplačilo za vodenje ali delavnico 20 EUR na skupino

Dogovori za skupine stiki@cd-cc.si

Pretekli dogodek
29. avg. 2019 21:00

Poletno večerno vodenje po razstavi IDEJA

Spoznajte starogrške ideje in izume, za katere so Grki sami verjeli, da so navdihnjeni od bogov in dani od narave.

Čas je gibanje sonca.
Platon

Prijave za dogodek 22. ter 29. avgusta ob 20. uri so zaprte. Zaradi izjemnega zanimanja odpiramo dodatni termin 29. avgusta ob 21. uri.

Nakup vstopnic na recepciji Cankarjevega doma je mogoč le ob predhodni prijavi na dogodek.

 

Stari Grki so bili mojstri merjenja: izumili so vrsto naprav, ki so jim pomagale pri izračunavanju razdalj, časa pa tudi položaja nebesnih teles. Sonce in voda sta jim pomagala pri razdelitvi dneva na dvanajst nočnih in dvanajst dnevnih ur, v dan pa je nekatere s piskom že prebudila avtomatska budilka. Delitev leta, ki je bila pomembna predvsem za kmetovanje, pa so jim omogočali izračuni, vezani na gibanje planetov. Poimenovani po božanstvih so planeti krojili življenje antičnih Grkov, že tedaj pa je obstajala ideja, da je Sonce – torej Helios – središče vesolja.

Nič nenavadnega torej ni, da je v atenskem in delfskem koledarju prav poletni solsticij, ko je dan najdaljši in noč najkrajša v letu, pomenil prehod iz starega leta v novo. Poleti so slavili božanstva, vezana na sonce in ogenj – Apolona in Prometeja, pa tudi Zevsovega očeta in vladarja zlate dobe, titana Kronosa.


Mi bomo poletni čas slavili ob četrtkovem večernem vodenju, ko boste lahko spoznavali starogrške ideje in izume, za katere so Grki sami verjeli, da so navdihnjeni od bogov in dani od narave.
 

Prijave in informacije: E stiki@cd-cc.si T 01 24 17 327

Poletno večerno vodenje po razstavi IDEJA

27. jun. 2019 21:00
4. jul. 2019 21:00
11. jul. 2019 21:00
18. jul. 2019 21:00
22. avg. 2019 20:00
29. avg. 2019 20:00
29. avg. 2019 21:00
Več terminov

8 EUR
4* EUR

*družinska vstopnica za eno osebo (vsaj 1 odrasla oseba in 1 otrok)

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI