Pretekli dogodek
24. avgusta ob 10:00 in 12:00

Tudi živali čutijo

Delavnica za vse mlade po duši, od 9 do 90 let.

V sklopu mednarodne razstave Instinkt vljudno vabljeni na brezplačno delavnico s študenti Veterinarske fakultete v Ljubljani.

Ste vedeli, da živali čutijo? Tako kot človek imajo razvitih pet čutil: vid, sluh, vonj, okus in tip.
Imajo oči s katerimi vidijo kdo jih hrani. Oči s katerimi vidijo da imajo prazno skledo z vodo.
Ušesa s katerimi slišijo kdo jih pokliče in pohvali. Uhlje, s katerimi oblikujejo obrazno mimiko, še posebno če jih je strah ali so razdraženi.
Nos s katerim vonjajo in vohljajo povsod tam kjer smejo in ne smejo.
Jezik s katerim okušajo slano, kislo, grenko, neokusno, mrzlo, toplo vroče, trdo, mehko. Jezik s katerim te obliznejo, če si to zaslužiš.
V koži so čutila s katerimi tipajo. Živali čutijo dotik, topel objem. Ste kdaj pomislili čemu služijo brki pri mačku ali levu? Kakšna pa so čutila pri kači?

Delavnica bo polna čutnih zaznav in spoznali boste, da so prisotna tudi čustva. Je pri živalih kaj drugače? Ste vedeli, da živali čutijo bolečino?
Na delavnici bomo videli zanimive reči, da se nam bodo kocine postavljale pokonci, slišali stvari, za katere nismo vedeli da obstajajo, ugotavljali kje na jeziku imamo brbončice za kislo, sladko in grenko, malo bo tudi smrdelo. Pomembno je, da se bomo objemali, dotikali in božali živali.

In še domača naloga za tiste, ki ste polni energije. Iz spodnje vsebine izluščite kaj lahko vidite ali slišite, kaj okušate. Vam kaj smrdi ali diši? Kaj pa čutila v koži, so tudi delovna?
Na zlato rumenem polju veter nežno ziblje žitno klasje. Celo polje šelesti. Joj kako diši. Je to kamilica ali cvet lipovca tam ob poti? Poberem jabolko, ki se je skotalilo pred moje noge in ugriznem. Dobro je. Kako prijeten občutek, ko me sonce greje in vem da je z mano še nekdo. Pokličem ga, mu dam priboljšek in ga pobožam. »Priden Reks«, mu rečem.

Prijave:
Primerno za vse mlade po duši, od 9 do 90 let, individualen pristop in dodatna razlaga v kolikor bo potrebno. Maksimalna velikost skupine je 12 oseb. Možna dva termina.
Prijave sprejemamo do petka, 23. 8. 2019, do 15. ure, na e-mail naslov Alenka.Dovc@vf.uni-lj.si. Ob prijavi navedite ime, priimek, starost, vašo kontaktno številko in željeni termin delavnice. Vaši podatki bodo uporabljeni zgolj za potrebe izvedbe delavnice.

Vodja delavnic: prof. dr. Alenka Dovč, dr. vet. med. Dipl ECAWBM (AWSEL)

Tudi živali čutijo

24. avgusta ob 10:00 in 12:00
Več terminov

Prijava na Alenka.Dovc@vf.uni-lj.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI