Pretekli dogodek
20. jun. - 25. avg. 2019

Instinkt

Mednarodna fotografska razstava naslavlja kompleksen odnos človeka do živali, njunega sobivanja in pomene, ki iz tega izhajajo.

V sodelovanju z zavodom Membrana 

Skupinska razstava Instinkt predstavlja dela mednarodne zasedbe ustvarjalk in ustvarjalcev, ki raziskujejo, kako je odnos med živaljo in človekom ideološko poudarjen ali prikrit s podobami ter kako pojem instinkta definira tako fotografski proces kot tudi fotografsko reprezentacijo.

Avtorice in avtorji tematizirajo različne aspekte reprezentacije živali in iz različnih perspektiv naslavljajo kompleksen odnos človeka do živali, njunega sobivanja in pomene, ki iz tega izhajajo. Od konceptualne obravnave hišnih ljubljenčkov in z njimi povezanih mitologij (Alexandra Soldatova), antropomorfnih reprezentacij živali v popularni kulturi in pojava medvrstnih subkultur (Anja Carr), komercializacijo in estetizacijo živali, živalskosti in naravnega (Vanja Bučan), tehnoloških modifikacij živalskih ekstraktov v farmacevtski industriji in strategij njihovega oglaševanja (Daniel Szalai), do taksidermije kot običajne prakse ohranjanja živalskih trupel in njihove klasifikacija z namenom raziskovanja in razstavljanja (Klaus Pichler).

Naš vsakdan je preplavljen z živalskimi podobami, ki sooblikujejo naš pogled na živali, od nepreštevnih fotografij domačih in eksotičnih živali na družbenih omrežjih do modnih dodatkov z živalskimi vzorci. Obdajamo se z antropomorfnimi živalskimi igračami, živalim pripisujemo človeške značilnosti (in obratno), sprejemamo jih kot enakopravne člane družine, z njimi se identificiramo. Živali vodijo naše potrošniške navade in izbire življenjskega sloga ali predstavljajo nacionalne in državne simbole ter ideologije.

Jasna Jernejšek

S kulturno marginalizacijo živali, kot poimenuje odnos sodobnega človeka do živali John Berger, ki se je dogajala skozi vse 20. stoletje, so živali postale predvsem potrošno blago. Sobivanje in magično verovanje, ki sta nekoč v temelju oblikovala človekov odnos do živali, sta se umaknili kapitalističnemu proizvodnemu procesu. Danes človek živali potrebuje predvsem za hrano, jih uporablja za zabavo in razvaja kot hišne ljubljenčke.

Instinkt

20. jun. - 25. avg. 2019
Več terminov

Prosti vstop

/Spremljevalni program ob odprtju/*

ČE, 20. jun 2019

17.00 // Pogovor z Majo Smrekar, intermedijsko umetnico, prof. dr. Alenko Dovč, doktorico veterinarske medicine in diplomatko Evropskega kolidža za dobrobit, in dr. Blažem Mazijem, filozofom; moderira Jasna Jernejšek, kuratorka razstave.

18.00 // Predstavitev nove številke revije Fotografija z Janom Babnikom in Ilijo T. Tomanićem, urednikoma revije.

18.30 // Vodstvo po razstavi z Jasno Jernejšek, kuratorko razstave, in Danielom Szalaijem, fotografom (v angleškem jeziku).

19.00 // Odprtje razstave

*Spremljevalni program bo (z izjemo vodstva Daniela Szalaija) potekal v slovenskem jeziku.

Spremljevalni program projekta sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

/Delavnice in vodstva/

27. junij 2019 ob 10.00 // Delavnica interpretacije fotografije za seniorje (trajanje 90 min, Prvo preddverje Cankarjevega doma).

4. julij 2019 ob 15.00 // Vodstvo po dioramah Prirodoslovnega muzeja in razstavi Instinkt z Jasno Jernejšek (trajanje 90 min, začetek ob 15. uri v Prirodoslovnem muzeju Slovenje, nadaljevanje ob 16. uri v Prvem preddverju Cankarjevega doma).

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije.


11. julij 2019 ob 17.00 // Vodstvo po razstavi Instinkt z Emino Djukić.

18. julij 2019 ob 10.00 // Delavnica interpretacije fotografije za otroke (trajanje 90 min, začetek ob 10. uri v Prirodoslovnem muzeju z ogledom dioram, nadaljevanje ob 11. uri v Prvem preddverju Cankarjevega doma).

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije.

 

Vsa vodstva in delavnice so brezplačna.

Kuratorka: Jasna Jernejšek

Strokovna sodelavka: Emina Djukić

Spremno besedilo: Jasna Jernejšek

Postavitev razstave: Emina Djukić, Jasna Jernejšek

Pomoč pri izvedbi razstave in spremljevalnega programa:
Ajda Auer, David Bordon, Regina Jakšič, Lucija Rosc, Karin Rošker, Lana Špiler, Leopold Štefanič, Neža Ternik, Lea Topolovec
 
Produkcija: Membrana
Koprodukcija: Cankarjev dom

Projekt so omogočili: Oddelek za kulturo Mestne občine LjubljanaMinistrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije / Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije / Evropski socialni sklad / Balassijev inštitut

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI