14. maj - 1. jul. 2024

Nataša Berk: Že neštetokrat prežvečeno

Likovni kritiki izbirajo - cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov
Izbor: Iza Pevec

Odprtje razstave in pogovor z umetnico: 14. maj 2024 ob 17h

Vdolbine in grče, vijuge in zavoji, lebdenje nenavadne gmote, ki spominja na možgane. Predmet fascinacije, zajet na fotografiji, bi lahko umestili v tradicijo abstraktnega kiparstva in formalizma, a nas njegovi vsakdanjost in banalnost med estetskim presojanjem hitro dregneta in izzoveta, morda celo nasmejita. Če je že vsaj popart visoko združil z nizkim in umetnost s potrošništvom, pa umetnice čigumi ne zanima toliko kot proizvod, ki ga lahko kupimo v vsaki trafiki, temveč kot material, ki je našel pot med zobe. Žvečenje, ta preprosta sproščujoča dejavnost ali drobna subverzivnost v formalnih kontekstih, med našimi zobmi nezavedno ustvarja majcene abstraktne skulpture, spregledane in odvržene. Ti nehoteni izdelki so že vrsto let predmet umetničinega čudenja in raziskovanja. Znani objekt odtuji, ga poveča v njegovi že uporabljeni različici, z vidnimi sledmi človeškega in telesnega. Pa tudi osebnega – gledamo odtise zobovja in ustne votline, ostanke sline, dokument notranjosti. Ta organskost lahko vzbudi tudi odpor: prežvečenega si večinoma ne ogledujemo, to je nekaj, kar pripada notranjosti telesa. Ali čigumi prežvečimo podobno kot neko misel? 

Nataša Berk s svojevrstnim portretom prepozna vrednost banalnega ter s fotografsko povečavo vsakdanje privzdigne, nas zaustavi in opozori; v teh nenačrtovanih, sprotnih, nenavadnih, bizarnih in, kdo bi dejal, ogabnih oblikah sta tudi enkratnost in čudna privlačnost. 

 

Nataša Berk (1978) je raznovrstna in vsestranska sodobna umetnica. Deluje na širšem področju sodobne kulture, tudi skozi prevzemanje različnih identitet. Njenega delovanja ni mogoče umestiti ali uokviriti v nobeno specifično zvrst. Ostrina misli je skrita za naivnostjo otroškega dojemanja sveta. Samo sebe opisuje kot ironično-provokativno avantgardistko eksistencializma z otipljivim abstraktnim instinktom. 


Iza Pevec (1987) je končala študij umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti. Že dlje piše o umetnosti in kulturi, bila je sodelavka Radia Študent, trenutno je zaposlena na Radiu Slovenija – programu Ars, sodeluje pa tudi z revijo Fotografija. Posveča se predvsem vizualni umetnosti, občasno kurira, končala pa je tudi Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje v okviru Zavoda za sodobno umetnost SCCA Ljubljana.  
 

Nataša Berk: Že neštetokrat prežvečeno

14. maj - 1. jul. 2024
Več terminov

Prosti vstop

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI