Pretekli dogodek
Do 9. maja 2021

Henri Cartier-Bresson: Iz oči v oči (Tête à tête) - le še nekaj dni

Razstava fotografskih portretov zaradi velikega zanimanja podaljšana do 9. maja

Skladno z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili smo vse prireditve, razstave so odprte.

Javna vodenja po razstavi fotografskih portretov Henrija Cartier-Bressona.  Več >>
Zaradi omejenega števila mest so prijave na vodenje obvezne. Prijavo z imenom in priimkom pošljite na naslov stiki@cd-cc.si.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>


Prisluhnite podkastu Spremna beseda: Klavdij Sluban in Lenart J. Kučić

Bi Mono Lizo zaradi poznavanja njenega portreta lahko prepoznali na ulicah Firenc? Bi med ljudmi na zabavi lahko razbrali Jean-Paula Sartra ali katerega koli drugega upodobljenca Cartier-Bressona? Ernst H. Gombrich
 

Na svoji dolgi poklicni poti je Henri Cartier-Bresson ustvaril veliko portretov tako slavnih osebnosti kot neznancev. Razstava z naslovom Iz oči v oči obsega sto portretov. Črno-bele fotografije so postavljene kronološko od 1933 do 1996 in povzemajo enega najdaljših znanih ustvarjalnih lokov v časovnem razponu šestdesetih let. 


Izbor za knjigo z naslovom Iz oči v oči – Tête à tête in razstavo ob svoji devetdesetletnici 1998 je  pripravil sam Henri Cartier-Bresson. Spremno besedilo za knjigo je prispeval slavni, leto dni mlajši, umetnostni zgodovinar Ernst H. Gombrich, premierno je bila predstavljena v ugledni londonski Narodni portretni galeriji. V knjigi so zbrani portreti ter občuten odsev javnega in kulturnega življenja 20. stoletja: od Pabla Picassa, Henrija Matissa in Alberta Giacomettija, Simone de Beauvoir in Jean-Paula Sartra, prek Marilyn Monroe, Edith Piaf in Coco Chanel do Cheja Guevare in Dalajlame pa Igorja Stravinskega in Roberta Oppenheimerja. Izbrani portreti, razstavljeni v Galeriji CD, so opremljeni tudi s kratkimi biografijami.


V Dvorani Duše Počkaj je na ogled dokumentarni film o tem velikem fotografu z naslovom Odločilni trenutki (1973). Na prehodu iz Galerije v Dvorano Duše Počkaj je razstavljen portret kiparja Vasje Žbone, domnevno edinega Slovenca, ki ga je portretiral HCB, fotografiji sta nastali v Parizu leta 1977.  
 

Zakaj portreti in zakaj prav ti portreti, katerih pogledi tako svetlo sijejo iz zapovedano pritajene svetlobe galerijskih sten? Za tišino tistih, ki so odsotni. Za njihovo prezenco, ki ne dopušča trivialnosti ali odvečnosti – v popolnem nasprotju s kričečo vsebino revijalnih publikacij, njihovo ljubeznijo do govoric in anekdot. Agnès Sire umetniška direktorica Fundacije HCBSkladno s smernicami NIJZ vas prosimo, da ob obisku upoštevate naslednje usmeritve:

OBISK LE BREZ BOLEZENSKIH ZNAKOV
Prosimo vas, da obisk Cankarjevega doma načrtujete le brez bolezenskih znakov ter da si pred vstopom v razstavni prostor razkužite roke in upoštevate higieno kašljanja/kihanja.

UPORABA LASTNE ZAŠČITNE MASKE
V vseh prostorih Cankarjevega doma je obvezna uporaba lastne zaščitne maske.

SMER OGLEDA RAZSTAV
S talnimi oznakami je označena smer ogleda posamezne razstave, ki zmanjšuje možnost stikov med obiskovalci, hkrati pa je logična v smislu ogleda razstave.
 
PREPOVED DOTIKANJA RAZSTAVNIH EKSPONATOV

Prosimo, da v novih okoliščinah še dosledneje kot prej upoštevate popolno prepoved dotikanja razstavnih eksponatov in drugih elementov v razstavnih prostorih.
 
UPOŠTEVANJE MEDSEBOJNE RAZDALJE DVA METRA

Prosimo, da ves čas gibanja po prostorih Cankarjevega doma ohranjate medsebojno razdaljo.

OBISK V MAJHNIH SKUPINAH
Vstop v razstavne prostore je mogoč le za posameznike, družine oz. člane istega gospodinjstva ter manjše skupine (do 6 osebe).
 
BREZGOTOVINSKO PLAČILO
Priporočamo, da plačilo vstopnine in nakupa v galerijski trgovini opravite brezgotovinsko. Listanje publikacij v galerijski trgovini ni dovoljeno.
 
Posedanje po klopeh in zadrževanje v prostorih Cankarjevega doma nista dovoljena.
Vodenih ogledov razstav do nadaljnjega ne bomo organizirali.

Zdravje je na prvem mestu. Ostanimo narazen, da bomo kmalu lahko spet skupaj.

Henri Cartier-Bresson: Iz oči v oči (Tête à tête) - le še nekaj dni

Do 9. maja 2021
Več terminov

6,00 EUR

4,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

5% popusta ob nakupu na cd-cc.si

Razstava je odprta od PO do SO od 10. do 19. ure, ob NE in praznikih do 18. ure.

Cene vstopnic:

Posamična: 6 in 4* EUR
Družinska: 14 EUR (največ 2 odrasla in 4 otroci, mlajši od 15 let)
Za otroke do 6 let – brezplačno

 

Šole: 3 EUR/osebo
Skupine mlajših od 25 ali starejših od 65 let: 3´50 EUR/osebo
Skupine odraslih: 5 EUR/osebo

Vodenje / delavnica: doplačilo 20 eur/skupino
Javno vodenje: BREZ doplačila
Komentirani ogled: doplačilo 2 eur/osebo

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI