Pretekli dogodek
12. feb. - 6. maj 2021

Arhitektura Inventura 2018_2020

V sodelovanju z Društvom arhitektov Ljubljana

Skladno z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili smo vse prireditve, razstave so odprte.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>


Bienalna razstava članov Društva arhitektov Ljubljana, ki jo v CD z velikim uspehom prirejamo že od leta 2000, pomeni prerez skozi dveletno obdobje slovenske arhitekturne scene, razstavljeni arhitekturni dosežki ponujajo tudi svojevrstne odgovore na nove družbene izzive in je hkrati tudi najpomembnejši prikaz sodobne slovenske arhitekture. Sprehod skozi razstavo ne prikazuje le zgrajenih stavb in dogajanja na slovenski arhitekturni sceni, temveč tudi odnos politike in gospodarstva do arhitekture ter intenzivnost zanimanja širše javosti do grajenega prostora: kakšna je slovenska arhitekturna usmeritev, koliko javnih natečajev je bilo izvedenih, koliko javnih stavb je bilo zgrajenih, koliko zgrajenih hiš so načrtovali arhitekti, ... Arhitektura je globalni fenomen, a ne šele danes, v času splošne globalizacije, temveč že od vekomaj. Pa vendar arhitektura nastaja lokalno, v okolju, iz katerega izhajamo in v katerem večinoma tudi delamo. Zato naša arhitektura nosi pečat zgodovinskih okoliščin, tradicije, podnebja, vzgoje in miselnosti, v kateri je nastala.
Svet se s pandemijo spreminja. Kako se na spremembe odziva arhitektura? Eno od spoznanj je, da ljudje, ne glede na kulturno poreklo in versko prepričanje, potrebujejo odprt, urejen in ozelenjen javni prostor, dober javni transport ter dostopno in vrhunsko zdravstveno oskrbo. In da je fascinacija s formo, ki ne izhaja iz dobre vsebine, popolnoma passé. Na tokratni razstavi so sicer na ogled projekti, nastali še pred izbruhom novega virusa. Verjetno pa bodo že na naslednji Inventuri 2023 vidni fleksibilnost in vrednote novih arhitekturnih razmislekov, zato bo njim posvečen spremljevalni program razstave, predavanja in pogovori.

Članska in študentska dela za razstavo že vrsto let izbirata posebni komisiji, celotni projekt pa nastaja v organizaciji Marinke Škrilec Lukač, v postavitvi Sonje Miculinić in oblikovanju Nene Gabrovec. Razstavni katalog je – kot vsi doslej – izvrsten dokument dveletne arhitekturne produkcije na Slovenskem.

 

V času razstave bo preko spleta potekalo 6 arhitekturnih predavanj in 6 študentskih predstavitev pod skupnim naslovom Odporna arhitektura.


četrtek, 4. 3. 2021, ob 10. uri – Sklop industrija 
Bojan Lebar in Žiga Misjak
Študent: Denis Hitrec


četrtek, 11. 3. 2021, ob 10. uri – Sklop interier in arhitekturna kultura 
Ana Kosi, Maša Mertelj in Matic Vrabič
Študentki: Ajda Merslavič, Janja Šušnjar

četrtek, 18. 3. 2021, ob 10. uri - Sklop javno
Aleš Žnidaršič, Mojca Gregorski, Polona Filipič in Marko Pretna
Študenta: Ambrož Bartol, Irid Sevšek, Eva Matijaševič


Napovedana predavanja bodo na ogled na Youtube kanalu Cankarjevega doma. https://www.youtube.com/user/Cankarjevdom

 

Arhitektura Inventura 2018_2020

12. feb. - 6. maj 2021
Več terminov

Prosti vstop

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI