12. mar. - 13. maj 2024

Blažka Križan: Teksture časa

Zaradi večje kongresne prireditve je razstava do 27. aprila zaprta.
Likovni kritiki izbirajo - cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov
Izbor: Sara Nuša Golob Grabner

Odprtje razstave: 12.mar. 2024 ob 17h.

Teksture časa
Blažka Križan je prepoznavna po svoji edinstveni tehniki izrezovanja papirja. Čeprav je sama umetnostna tehnika jianzhi datirana v drugo stoletje Kitajske, se umetničina dela bistveno razlikujejo od pogosteje videnih figuralnih upodobitev, ki so zaznamovale izhodiščno rezljanje papirja in razvoj tehnike. Njeni abstraktni motivi, sestavljeni iz linij in vijug, so se razvili iz zanimanja za prostor med linijami, ko je med študijem polnila beležke z risbami gosto nanizanih črt. V delih Preplet, Navzven, Navzven II in Navzven III je s skalpelom ustvarila prevladujoče organske forme, ki jih, za razliko od bolj geometričnih, ustvarja intuitivno. Usmerjenost reza poskrbi za optično iluzijo premikanja, saj privzdignjenost papirja ustvari temne in svetle predele na reliefni strukturi – kar bi lahko opisali kot senčne vzorce, k temu pa doda tudi plastenje motiva, kot vidimo pri delu Preplet. Tehnika in njena detajliranost spodbudita gledalca, da si proces ustvarjanja mentalno rekonstruira ter tako v delo vpelje element časa. Barva se pojavlja posredno, ob svetlobnem sevanju sence za izrezljanim papirjem, kar dodatno poudari tridimenzionalnost površine in poskrbi za prepletanje motiva s principi opart ustvarjanja. Enotnost materiala in uporaba osnovnih oblik ustvarjata enigmatično kombinacijo preprostosti osnovnega nosilca in kompleksne tehnične dodelanosti ter gledalca vabita k meditativni percepciji vzorcev, ki ob svoji lahkotnosti in navidezni kinetičnosti ohranjajo jasno prisotnost roke. 

Sara Nuša Golob Grabner 
 

Blažka Križan (1990, Ptuj) je leta 2012 diplomirala na oddelku za slikarstvo (ALUO). Leta 2017 je zaključila še magistrski študij. Med študijem se je osredotočila na ustvarjanje v tehniki rezljanja papirja. Doslej je prejela več nagrad: za magistrsko delo študentsko Prešernovo nagrado, leta 2020 nagrado DLUM, 2022 nagrado mladi na Ex-tempore Piran, 2023 priznanje na 12. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj. Samostojno je razstavljala v Galeriji Layerjeve hiše, Kinu Šiška, Galeriji DLUM, Galeriji Herman Pečarič Piran, Bežigrajski galeriji 1. Živi in ustvarja na Ptuju.

Sara Nuša Golob Grabner (1994) je diplomirana umetnostna zgodovinarka in anglistka, ki trenutno zaključuje tudi dvopredmetni magistrski študijumetnostne zgodovine in angleške književnosti in jezika. Od leta 2022 dela kot kritičarka razstav pri časopisu Delo in piše za rubriko V očesu. Dve leti je vodila Festival fotografije Maribor kot umetniška direktorica, delo številnih razstav festivala pa je prevzela tudi v vlogi kustosinje in prevajalke besedil. Od leta 2020 kot neodvisna kustosinja sodeluje z več slovenskimi galerijami. 

 

Blažka Križan: Teksture časa

12. mar. - 13. maj 2024
Več terminov

Prosti vstop

Spoštovani obiskovalci, zaradi večje kongresne prireditve je razstava do 27. aprila zaprta. Hvala za razumevanje.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI