25. apr. 2023 18:00

Totalitarne skušnjave v sodobnih družbah

Prireja: Družina d.o.o.

Ryszard Legutko (1949) je poljski filozof, politik (član Evropskega parlamenta) in profesor filozofije na Jagelonski univerzi v Krakovu, specializiran za antično filozofijo in politično teorijo. Je soustanovitelj Centra za politično misel (Ośrodek Myśli Politycznej) in avtor več knjig. V knjigi Demon v demokraciji, ki jo bo predstavil na predavanju z naslovom Totalitarne skušnjave v sodobnih družbah, Legutko raziskuje skupne značilnosti komunističnega režima in liberalne demokracije ter pojasnjuje, kako se je slednja na koncu uklonila istim ciljem kot komunizem, čeprav brez sovjetske brutalnosti. Oba sistema omejujeta človeško naravo na navadnega človeka, ki je prepričan da je osvobojen vseh spon preteklosti. Tako komunist kot liberalni demokrat nočeta priznati, da obstaja karkoli vrednega zunaj političnih sistemov, katerim sta obljubila svojo zvestobo. Prav tako oba sistema zavračata vsakršno kritično proučevanje njihovih ideoloških predsodkov.

Prireditev poteka v angleščini, tolmačenje je zagotovljeno.

Novi barbari liberalne demokracije so proizvod Zahoda, ki se je na določeni stopnji svoje zgodovine obrnil proti lastni kulturi; spoštovanje do njenih dosežkov je izginilo, nadomestil ga je prezir, pravila vljudnosti in spodobnosti so postala predmet zasmeha. Preprosto povedano, vulgarnost komunističnega sistema je bila predkulturna, medtem ko je vulgarnost liberalne demokracije postkulturna. V obeh sistemih je človek svojo navadnost kompenziral s podobo velikega, dobro delujočega sistema: v enem primeru komunizma, v drugem pa liberalne demokracije, ki ga je v prizadevanjih za skupne cilje – enakosti za vse, miru, blaginje in tako naprej – razbremenil potrebe po prizadevanju za ideale, ki bi se z vidika političnega sistema lahko zdeli odveč. (R. Legutko)

Totalitarne skušnjave v sodobnih družbah

25. apr. 2023 18:00
25. apr. 2023 18:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice bodo na voljo uro pred začetkom dogodka pred dvorano.

Sodelujejo: Ryszard Legutko, tolmač Peter Szabo (ANG), povezovalec

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI