22. maj 19:00

Pesem daje moč

Nataša Loborec Perovšek z gosti

Program zajema partizanske pesmi, slovenske ljudske in pesmi ostalih narodov, zabavne in avtorske Rudija Loborca.

Nataša Loborec Perovšek je mezzosopranistka, glasba jo spremlja že več kot sedem desetletij. Ekonomistka po poklicu, po duši pa velika ljubiteljica umetnosti, zlasti glasbe, je lepoto petja partizanskih, ljudskih in ponarodelih pesmi doživljala že v otroštvu, pri starših. Prve pesmice, ki jih je kot štiriletna deklica prepevala, so bile Zakaj sem partizan, Kje so tiste stezice, N'mav čez Izaro. V mladostniških letih je, kakor vsi mladi, prepevala popularne pesmi, nato pa jo je pot čedalje bolj vodila v klasično glasbo. Ob študiju ekonomije je obiskovala solopetje, od tu naprej pa se je njena pot prepletla s potjo njenega bodočega soproga Rudija Loborca, glasbenika-simfonika v orkestru RTV Slovenija, v zasedbi trobente, profesorja glasbe, pesnika, skladatelja in dirigenta, ki je življenje posvetil glasbi. Ta je postala njun svet, v katerem sta drug drugega mojstrila. Rudi Loborec bi letos  dopolnil okrogli življenjski jubilej devetdeset let, a ga, žal, že 14. leto ni več med nami.

Natašo Loborec Perovšek poznamo tudi kot ustanoviteljico Kulturno-umetniškega društva Mešani pevski zbor Ljubljanske banke, pozneje Decet SKB banke; vodja zbora v obeh obdobjih je bil Rudi Loborec. Njihove pesmi so donele doma in v zamejstvu, vabljeni so bili na nešteto prireditev, prepevali so na partizanskih pohodih, dobrodelnih koncertih, v domovih starejših, povsod pa so bile nepogrešljive partizanske pesmi.

Za uspešno in dolgoletno delo v glasbeni dejavnosti je Nataša Loborec Perovšek prejela Gallusovo značko Zveze kulturnih organizacij Slovenije, Zveza združenj borcev za vrednote NOB pa ji je podelila priznanje za požrtvovalno ohranjanje in varovanje vrednot narodnoosvobodilnega boja.

Kot solopevka prepeva že šestdeset let in pri tem ves čas ostaja zvesta tudi lastni smeri, spevni glasbi, ki jo je izvajala skupaj z možem ob klaviaturah. To so bile skladbe različnih zvrsti, od starogradskih napevov, slovenskih ljudskih in partizanskih pesmi, Rudijevih avtorskih skladb do širokega repertoarja svetovnih uspešnic. Svoj prvi glasbeni album Akordi življenja je izdala leta 2000, sledili so: Skrivnosti neba (2006), Slovenija – zemljica domača (2012) in Zakaj sem partizan (2015).

S koncertom obeležujemo tudi:
120. letnico rojstva Srečka Kosovela
110. letnico rojstva Vinka Perovška-Ceneta
 90. letnico rojstva Rudija Loborca
 60 let umetniškega delovanja Nataše Loborec Perovšek
Prisrčno vabljeni na ta majski dan in medgeneracijsko sodelovanje!

Pesem daje moč

22. maj 19:00
Več terminov

19,00 EUR

Nastopajo:
Nataša Loborec Perovšek, mezzosopran z gosti:
Ronja Praprotnik, sopran
Brina Vukovič, mezzosopran
Aljaž Kolenko, bariton
Pevski zbor OŠ Spodnja Šiška, Ljubljana in zborovodkinja Tanja Zgonc
Julijana Peroša, harmonika
Katarina Peroša, klavir
Jure Juvan, klavir
Branko Sladič, harmonika
Nejc Zahrastnik, trobentač Policijskega orkestra
Terezija Potočar Korošec,  recitatorka Društva Gorjanska četa
Ljubomir Skupek, Društvo Gorjanska četa

Dogodek povezuje Miša Hrib.

Organizacija in scenarij: Nataša Loborec Perovšek

 

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI