17. maj 19:30

Koncert tradicionalne indijske klasične glasbe

Prirejata: Mednarodni kulturno-znanstveni center Pax Cultura v sodelovanju s Kulturnim in umetniškim društvom Raga Slovenija

Vokalno-instrumentalni koncert
Vokal: Koyel Dasgupta Naha
Bansuri: Abir Naha
Tabla: Ashis Paul

Koyel Dasgupta Naha in Abir Naha sta priznana indijska glasbenika, ki s svojim poglobljenim strokovnim poznavanjem tradicije indijske klasične glasbe in mojstrskimi nastopi ohranjata kulturno tkivo Indije. Zakonca Naha bosta Slovenijo obiskala prvič in nam iz bogate tapiserije indijske klasične glasbe predstavila brezčasne melodije starodavnih indijskih klasičnih stilov petja ob zvokih bansurija, enega izmed najstarejših glasbil na svetu.

To bo večer tradicionalne indijske klasične glasbe, katere jedro tvori kultura duha. Kultura duha je skupna vsem narodom in vsem zgodovinskim časom. Razvija se v vsakdanu, skozi izkušnje v srcu. Kultura in srce sta neločljiva, saj kultura umolkne tam, kjer je srce nemo. Človeško srce si želi resnični mir. Prizadeva si delati – ustvarjalno in aktivno.

To je edinstven vokalno-instrumentalni koncert, ki je doprinos indijskih glasbenikov k miru, pozivu Mir skozi Kulturo, in zavedanju, da kultura in mir naredita človeka zares nepremagljivega. Le-ta ob spoznanju vseh duhovnih pogojev postane strpen in odprt. 

 

Naša kultura je v svojem bistvu večna duša, ki se prenaša skozi generacije in združuje človeštvo. Je nit v tkivu življenja. Je sveta dediščina, ki povezuje duše med seboj – ustvarja temelje pravega miru, presega meje in oblikuje našo skupno kolektivno bivanje. Koyel Dasgupta Naha

Kjer je Kultura, je Mir. 
Kjer je Mir, je Kultura. 
N. K. Rerih

Koncert tradicionalne indijske klasične glasbe

17. maj 19:30
Več terminov

20,00 EUR

Koyel Dasgupta Naha je priznana indijska glasbenica, skladateljica in učiteljica klasičnih glasbenih oblik (stilov) petja, ki so globoko zakoreninjene v ljudskih in na poeziji temelječih ragah, ki predstavljajo starodavno obdobje indijske klasične glasbene tradicije. Kot otrok je bila zaradi svojega izjemnega talenta za glasbo in ritem hitro deležna učenja iz bogate klasične glasbene tradicije Indije. Z največjo pozornostjo in predanostjo se je šolala po strogem sistematičnem učenju talim, ki od učenca zahteva predanost, disciplino, ljubezen in posvečenost vsakodnevni praksi (riaz). Skozi tradicionalne skladbe (bandishes), vokalne tehnike in finejše tehnične vidike se je postopoma seznanila z abstraktno lepoto rage. Koyel odlikuje eden najboljših glasov zdajšnje generacije klasičnih indijskih vokalistov. Znana in priljubljena je po vsej Indiji, kjer nastopa že več kot 25 let. Sodelovala je na vseh večjih glasbenih festivalih v Indiji v organizaciji Ministrstva za kulturo Indije, nacionalnega radia in televizije, Nacionalnega centra za uprizoritvene umetnosti in je članica Indijskega sveta za kulturne odnose (ICCR). Za svoje nastope je prejela številna priznanja in odlikovanja z vsega sveta. Njeno glasbeno veličino potrjuje tudi nagrada predsednika države za prispevek k tradicionalni indijski klasični glasbi. 

 

Abir Naha je priznani indijski klasični flavtist, glasbeni virtuoz odprtega duha, ki nastopa na številnih glasbenih konferencah. Izhaja iz glasbene tradicije bansuri flavte, kulturnega simbola, globoko zakoreninjenega v indijski duhovnosti, katerega melodični izrazi v indijski klasični glasbi veljajo za obliko duhovnega raziskovanja. Abirja cenijo tako glasbeni navdušenci kot kritiki. Odlikuje ga bogat in raznolik repertoar, ki sega od čiste klasike do eksperimentalne fuzije. Njegovo izvedbo rag zaznamujejo domiselne, evokativne in dih jemajoče interpretacije ter improvizacije, ki spodbujajo mirnost, premišljevanje in samoopazovanje. Abir navdušuje s prefinjeno tonsko gracioznostjo, ritmično eleganco in globokim, a jasnim izrazom. Svojo predanost glasbi in muzikalno spretnost neopazno združuje z estetskimi zahtevami svoje tradicije. Z zahtevno prakso, predano vpetostjo in sofisticiranimi prezentacijami je zaobjel čiste, lepe in dostojanstvene elemente indijske klasične glasbe ter obvladal njeno zapleteno slovnico, disciplino in subtilnost, ki izhajajo iz njene bogate dediščine. Vsakič znova dokazuje, da si prizadeva za odličnost in oplemenitenje te visoke umetnosti, tudi skozi poučevanje.

»Bistvo rage je globoko zakoreninjeno v duhovnosti in naravi. Pomeni  »tisto, kar obarva um«. Indijska glasba ni zgolj za zabavo – vadba glasbe je v tej starodavni tradiciji pot do odrešitve. Leta usposabljanja in učiteljevi blagoslovi umetnikovo dušo osvobodijo suženjstva zavestnega nadzora, ko se nauči absolutno in povsem brezpogojno podrediti glasbi. In potem glasba prihaja brez napora, svojevoljno iz neke vrhovne moči. Umetnik postane zgolj medij –tisti, ki ga je izbrala glasba in uživa v ekstatični sreči. Postane prvo občinstvo lastne glasbe.« Abir Naha

 

Ashis Paul se je začel učiti igrati na tablo že pri petih letih, zadnjih 30 let pa ustvarja pod vodstvom Anindo Chatterjeeja, ki ga imajo tudi za genija na tabli. Ashis nastopa kot solist ali kot spremljevalec doma in po svetu: v Evropi, ZDA, Avstraliji, na Japonskem in v Južni Afriki.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI