Pretekli dogodek
12. jan. 2021 ob 20.00 in 20.30

Mirna Bogdanović & Povel Widestrand in Johnanna Summer

Dvojni koncert iz Theatra im Delphi v sodelovanju z Berta.Berlin

Mirna Bogdanović, glas; Povel Widestrand, klavir

Človek se vibracijam narave z nobenim inštrumentom ne približa tako kot z glasom – dan nam je tako brezpogojno kot vid in krvni obtok. Glas je naš akustični DNK: značilen in edinstven. Ko pevka s svojim vokalom najde pot nazaj k naravi, je sklenjen krog, ki simbolizira izvor vsega muziciranja.

Čeprav je mlada slovenska pevka Mirna Bogdanović šele na začetku svoje obetajoče ustvarjalne poti, je že dolgoletna stalnica berlinskega alternativnega jazzovskega gibanja. Na nova ozemlja se podaja z nepristranskostjo debitantke in brez vnaprejšnje zavezanosti usmeritvi ali cilju. Neomajnost, izkazana v njeni umetnosti, potrjuje suvereno umetnico z naravnim darom, ki ga preprosto ni mogoče prezreti.

Mirna Bogdanović se zna intiutivno poglobiti v bistvo – pokrajine, vremenske pojave, letne čase. Teh naravnih oblik ne oživlja samo z besedili, temveč tudi z brezpogojnim predajanjem okolju in njegovemu vokalnemu poustvarjanju.

Mirnin intimni duo s pianistom Povlom Widestrandom, članom njene skupine, s katerim je lani nastopila v širši zasedbi prek spleta na Jazz festivalu Ljubljana in z njim v različnih projektih sodeluje že od študijskih let na berlinskem Jazz inštitutu, zaznamuje organska vzajemnost.



Johanna Summer, klavir

Naj gre za klasična dela, avtorske skladbe ali jazzovske standarde, Johanna Summer vsakič razvije prostrano, dinamično narativnost, bodisi prefinjeno in krhko ali pa ritmično dramatično in razgibano ter neustavljivo melodično. Obenem poslušalec nikoli nima občutka, da želi umetnica izpostavljati svojo virtuoznost ali podajati kar najširši krog idej. Njen pristop povzema duha glasbene pripovedi, z izjemno zrelim, lucidnim čutom za dramaturgijo, dinamiko, napetost in ozračje.

Johanna Summer je aprila 2020 izdala solo album za založbo ACT.

Süddeutsche Zeitung je Johannin slog poimenoval za »malo senzacijo«, Downbeat za »edinstveni prvenec, ki navdušuje s svojim žanrskim spojem«, revija Jazz Thing pa Summer označuje za »pianistko prav posebne vrste, virtuozne, prefinjene in filigranske«. Jazz, klasična glasba in igranje po navdihu – svojelastna glasba Johanne Summer je čarobno slušno doživetje, izvabljeno iz vsakega posameznega trenutka.

 

 

 

 

Mirna Bogdanović & Povel Widestrand in Johnanna Summer

12. jan. 2021 ob 20.00 in 20.30
Več terminov

Premierno predvajanje

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI