Pretekli dogodek
7. okt. 2019 19:30

Spomin na Luizo Pesjakovo

Literarni večer s slovenskimi samospevi in podelitev literarne nagrade mira za leto 2019

Pred več kot stotimi leti (1887) smo Slovenci dobili prvi družinski roman Beatin dnevnik, ki ga je napisala Luiza Pesjakova, ena najbolj priljubljenih slovenskih pisateljic tiste dobe. Četudi so jo kritiki kot Janko Kresnik sprejeli zadržano in so bile ocene njenih del odklonilne, je Luiza Pesjakova velika pesnica, pisateljica in prevajalka, ki si zasluži, da iz nje zajemamo navdih sodobne književnice.

Njene pesmi, povesti in romani odražajo izjemno rahločutje za odnose med prijatelji in v družini, ki ga ubeseduje s svetovljansko čarobnostjo jezika. Letošnji recital bomo tako posvetili igrani interpretaciji odlomkov iz Beatinega dnevnika, prireditev in samo podelitev sedme literarne nagrade mira pa bodo v duhu časa spremljali slavospevi iz druge polovice 19. stoletja, ko je ob književnosti in glasbi raslo slovenstvo.
 

Spomin na Luizo Pesjakovo

7. okt. 2019 19:30
7. okt. 2019 19:30
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Avtorica dogodka: Tanja Tuma
Nastopajo: igralka Lana Bučevec v vlogi Beate, slovenske samospeve Benjamina Ipavca, Antona Ipavca in Lucijana Marije Škerjanca bo v slovenščini interpretiral baritonist Miha Brkinjač, prevode v nemškem jeziku pa slavni tenorist Johannes Dunz ob klavirski spremljavi Gregorja Jagodica.
 

Povezuje: Tanja Tuma

V sodelovanju z Ženskim odborom slovenskega centra PEN Mira in Slovenskim kulturnim centrom Berlin
 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI