Pretekli dogodek
1. feb. 2024 19:00

Prof. dr. Ivan Šprajc: Predavanje o začetkih astronomije in koledarja v Mezoameriki

Že dolgo je znano, da se je najzgodnejša monumentalna arhitektura na kulturno-geografskem območju Mezoamerike pojavila v drugi polovici 2. tisočletja pr. n. št. vzdolž južne obale Mehiškega zaliva. Šele v zadnjih letih pa so arheološke raziskave na tem območju s pomočjo podatkov lidarskega skeniranja odkrile veliko število obsežnih, vendar prej povsem neznanih ceremonialnih predelov iz tistega časa. Prof. dr. Ivan Šprajc je nedavno opravil arheoastronomsko raziskavo, ki je pokazala, da so bili nekateri usmerjeni proti ekstremom Luninega in Venerinega gibanja po horizontu, v veliki večini pa proti Sončevim vzhajališčem in zahajališčem na določene datume. Razporeditev teh datumov in intervalov med njimi razodeva nedvoumno povezavo z mezoameriškim koledarjem, zlasti z 260-dnevnim ciklom. Najstarejši napisi s koledarskimi in astronomskimi podatki so iz zadnjih stoletij pr. n. št., rezultati te raziskave pa postavljajo izvor koledarja in začetke natančnih opazovanj periodičnih nebesnih pojavov v vsaj tisoč let zgodnejši čas.

O predavatelju:
Prof. dr. Ivan Šprajc je diplomiral iz arheologije in etnologije na Univerzi v Ljubljani (1982), magistriral iz zgodovine in etnozgodovine na Escuela Nacional de Antropología e Historia v Mehiki (1989) ter doktoriral iz antropologije na Universidad Nacional Autónoma de México (1997). Od 1992 do 2000 je bil zaposlen kot raziskovalec na mehiškem Instituto Nacional de Antropología e Historia.

Prof. dr. Ivan Šprajc: Predavanje o začetkih astronomije in koledarja v Mezoameriki

1. feb. 2024 19:00
1. feb. 2024 19:00
Več terminov

10,00 EUR

Cena vstopnic za obe predavanji: 15 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI