Pretekli dogodek
8. jan. 2024 19:00

Prof. dr. Ivan Šprajc: Predavanje o najnovejših arheoloških odkritjih na polotoku Jukatan

Arheološke odprave, ki jih Prof. dr. Ivan Šprajc že vrsto let vodi v osrčju polotoka Jukatan, so doslej odkrile veliko prej neznanih arheoloških najdišč, vključno z večjimi urbanimi središči. Lani se je njegova ekipa podala v osrednji del mehiške zvezne države Campeche, kjer zija zadnja velika praznina na arheološki karti območja kulture Majev. Za izbrane predele tega neposeljenega in s tropskim gozdom preraščenega ozemlja, ki obsega več kot tri tisoč kvadratnih kilometrov, so pridobili podatke laserskega skeniranja (lidar) ter zatem na enem od teh območij opravili terenske preglede in testna izkopavanja. Med številnimi ostanki nekdanje poselitve izstopajo monumentalne ruševine mesta, ki so ga poimenovali Ocomtún in ki je doživelo svoj razcvet v klasični dobi (ok. 300–900 n. št.). Rezultati raziskave prispevajo k razumevanju regionalne raznovrstnosti kulture Majev, saj se tako Ocomtún kot druga naselbinska jedra v okolici odlikujejo po nekaterih prej neznanih posebnostih. Zanimivi so tudi sledovi dejavnosti ob koncu klasične dobe in v malo znanem poklasičnem obdobju, ko se je zaradi razpada državne organizacije način življenja močno zmanjšanega števila prebivalstva korenito spremenil.

O predavatelju:
Prof. dr. Ivan Šprajc je diplomiral iz arheologije in etnologije na Univerzi v Ljubljani (1982), magistriral iz zgodovine in etnozgodovine na Escuela Nacional de Antropología e Historia v Mehiki (1989), ter doktoriral iz antropologije na Universidad Nacional Autónoma de México (1997). Od 1992 do 2000 je bil zaposlen kot raziskovalec na mehiškem Instituto Nacional de Antropología e Historia.

Prof. dr. Ivan Šprajc: Predavanje o najnovejših arheoloških odkritjih na polotoku Jukatan

8. jan. 2024 19:00
8. jan. 2024 19:00
Več terminov

10,00 EUR

Cena vstopnic za obe predavanji: 15 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI