1. mar. 2024 20:00

Odprtje festivala Literature sveta Fabula: Pol Guasch – Napalm v srcu

Ko pišem, si poskušam zamisliti nekaj, za kar mislim, da še ne obstaja, izhajajoč iz predpostavke, da je vse že napisano. Tako v književnosti kot v filozofiji me zanimajo imaginarnost znanstvene fantastike, vprašanja posthumanizma … predvsem pa vsi ti načini bivanja v svetu, ki še ne obstajajo. Obenem sem želel raziskati svet, ki ni nujno futurističen v smislu tehnologije in kiborgov. Želel sem ustvariti literaturo, ki se nagiba k znanstveni fantastiki, toda izhajajoč iz korenin, iz materialnosti sedanjosti.

»Včasih imam občutek, da beležim prihodnost. Pravim si: nasproti nerazumevanju imam besede. Nekdo, morda, jih bo zmogel razumeti,« pravi pripovedovalec in protagonist romana Napalm v srcu. Ta mladi moški živi v nekem nedoločenem času, v nedoločenem kraju in v nedoločenih okoliščinah. Pravzaprav ne poznamo niti njegovega imena. Celoten roman preveva občutek nedoločenosti, ki uhaja dojemanju stvarne logike. Ob branju se znajdemo v postapokaliptičnem svetu, v katerem se prepletata dve močni sili: boj za preživetje in kompleksna ljubezenska sla. V romanu nastopajo tri osrednje osebe: pripovedovalec, njegova mama in Boris, prijatelj, ki živi v mestu. Protagonist živi v naselju, ločenem od mesta z gozdom, v katerem se dogajajo stvari. Roman je postavljen v čas in prostor, oblikovan po nekem dogodku, ki ga lahko le slutimo. Tam je Tovarna, ki je nekoč zagotavljala preživetje, dokler se ni zgodila nesreča in so prišli obritoglavci, ki govorijo neki drug, nerazumljiv jezik. Edina možnost preživetja (in ljubezni) je odhod. Napalm v srcu je alegorija različnih oblik represije, ki določajo usode ljudi, človeštva, obenem pa je tudi alegorija tega, da je lahko meja med žrtvijo in krvnikom zelo tanka. Naslov romana Napalm v srcu meri na distopičnost notranje, čustvene krajine protagonistov in njihovega eksistencialnega boja.

Roman je prevedla Veronika Rot.

Pol Guasch (1997) je katalonski pesnik in pisatelj. Na Kraljevem kolidžu v Londonu je zaključil magisterij iz sodobne književnosti, kulture in teorije, trenutno pa se ukvarja z doktorsko disertacijo o ljubezni in poetiki na Univerzi v Barceloni. Je avtor pesniških zbirk Tanta grana (Vsa ta krma, nagrada Francesca Garrige 2018) in La part del foc (Ognjeni del, López-Picójeva nagrada 2020), s svojo poezijo je sodeloval na mednarodnih pesniških branjih od Južne Afrike do Švice in Nemčije. Redno se udeležuje tudi pisateljskih rezidenc. Z romanesknim prvencem Napalm al cor (Napalm v srcu, 2021) je leta 2021, pri štiriindvajsetih, postal najmlajši dobitnik nagrade za najboljši roman Llibres Anagrama, ki je bil preveden že v španščino, angleščino, francoščino, italijanščino in nemščino, pripravljajo ga tudi za gledališče in film.


Pogovor z avtorjem bo potekal v angleškem jeziku, zagotovljeno bo simultano tolmačenje v slovenski jezik.
 

Odprtje festivala Literature sveta Fabula: Pol Guasch – Napalm v srcu

1. mar. 2024 20:00
1. mar. 2024 20:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI