Pretekli dogodek
26. jun. 2023 19:00

Ob izidu: Gorazd V. Mrevlje: Psihiater na kavču Bojane Leskovar

Izpoved enega največjih sodobnih psihiatrov, psihoterapevtov in sodnih izvedencev. Je knjiga o človeku, ki je živel psihiatrijo.

V knjigi založbe Beletrina Gorazd V. Mrevlje: Psihiater na kavču Bojane Leskovar je dr. Mrevlje soustvarjalki Bojani Leskovar odstiral vse plasti posameznikove notranjosti in seciral sloje družbenih fenomenov: od tesnobe, samomora, izgorelosti, alkoholizma, shizofrenije, samodestruktivnosti, medsebojnih odnosov do seksa in legalnih drog. 

V svetu, ko se vse postavlja na glavo, se na novo definirajo tudi vloge. V pričujoči knjigi se psihiater ne pojavlja več kot razlagalec, temveč kot pripovedovalec. Eden največjih sodobnih psihiatrov, psihoterapevtov in sodnih izvedencev se je dobesedno ulegel na kavč in nastala je nenavadna knjiga. Knjiga, v kateri izpraševalka Bojana Leskovar posluša, zapisuje, sooča in vrta. Zahteva pojasnila. In ne skriva navdušenja nad sočno pripovedjo pacienta. Dr. Gorazd V. Mrevlje je na kavču kot pacient. Pacient, ki brez sramu prazni svojo glavo in dušo. Deli svoja čustva in širi sočutje. Pacient, ki se smeji, jezi in kriči. Kot glas puščavnika, ki ga moramo slišati. Ta glas razlaga vse plasti posameznikove notranjosti in secira sloje družbenih fenomenov: od tesnobe, samomora, izgorelosti, alkoholizma, shizofrenije, samodestruktivnosti, medsebojnih odnosov pa do seksa in legalnih drog. V  sedemindvajsetih seansah je prehodil pot od neformiranih adolescentov do zgrajenih starostnikov. Od socializma do kapitalizma. Od Škofljice do Polja. Knjiga ni le dokument časa. Je dokument razvoja. Posameznika, stroke in družbe. Je intimna izpoved, ki nikogar ne pusti pri miru. Dotika se vseh nas. 

Predstavitev bo vodila novinarka in voditeljica mag. Nina Jerman. 

Gorazd V. Mrevlje: Psihiater na kavču Bojane Leskovar je knjiga o človeku, ki je živel psihiatrijo. In bil psihiater ves dan. Poznala sva se več kot štirideset let, a dveh let, ko sva delala knjigo, ne bom nikoli pozabila. Ure in ure sva se pogovarjala, ne samo o tem, kar je v knjigi, o vsem. Ker je o vsem imel svoje mnenje, zelo specifično. Njegov pogled je bil iz drugega zornega kota, in sicer psihiatra. Vsi smo ravno zato uživali v pogovorih z njim. In kot pravi v knjigi, ljudje so ga tudi poslušali.
Bojana Leskovar 

Bojana Leskovar ima sicer pravniške korenine, ki pa so se hitro razvile v medijsko, novinarsko in uredniško delo na Delu, Mladini, Teleksu, Studiu City, Ars Vivendiju in Vivi. Njene veje so se razširile na odnose z javnostmi v agenciji Pristop in različnih ministrstvih v Mercator, na Gospodarsko zbornico in Banko Slovenije. Ves čas pa so cvetele njene ljubezni: knjige, pogovori, intervjuji in zvedavost, ki je pripeljala tudi do urejanja in soavtorstva knjig. 

Povezava do knjige >>

Ob izidu: Gorazd V. Mrevlje: Psihiater na kavču Bojane Leskovar

26. jun. 2023 19:00
26. jun. 2023 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI